Custom Router Firmware: Diepgaand uiterlijk

We hebben onlangs een 'Custom Router Firmware Overview' gedaan, maar konden niet verder gaan dan het oppervlak, omdat we geen router hadden die alle typen firmware zou kunnen uitvoeren. We hebben nu het geluk gehad om de populaire Asus RT-N66U te bemachtigen dankzij onze vrienden Sabai Technology.

We hebben besloten om OpenWRT niet op te nemen omdat het boven het bereik van de meeste mensen ligt en in plaats daarvan hebben we besloten om de stockfirmware op te nemen als basis voor de vergelijking.

1. Snelle blik

De belangrijkste reden dat mensen aangepaste firmware op hun routers installeren, is dat het extra services biedt die niet beschikbaar zijn in de voorraadconfiguratie of omdat ze één specifiek werkgebied willen optimaliseren. Hier is een zeer snelle blik op de soorten firmware die we gaan bekijken. Als u alleen geïnteresseerd bent in een basisvergelijking, kunt u ook het artikel aan het begin van dit bericht bekijken.

Voorraadfirmware Dit is de voorraadsoftware waarmee routers worden geleverd en die variëren per merk en model. De Asus N66U heeft veel geavanceerde functies, wat betekent dat aangepaste firmware niet zoveel add-on biedt als bij lagere routers.
DD-WRT Veruit de meest voorkomende aangepaste firmware vanwege de uitgebreide hardwareondersteuning en de uitgebreide community die het heeft. De firmware biedt vele add-ons die u kunt gebruiken en biedt veel flexibiliteit voor waar u het voor wilt gebruiken. Er zijn ook een aantal builds van verschillende grootte die opnieuw voor meer flexibiliteit en hardwareondersteuning zorgen. Voorgeflashte routers kunnen worden gekocht bij FlashRouters of sommige VPN-providers verkopen ze ook.
Tomaat Tomato heeft veel van de functies die aanwezig zijn in DD-WRT, maar het is beperkt in hardware-ondersteuning (je kunt het alleen op Broadcom-routers installeren). Tomato heeft het voordeel dat het na de meeste wijzigingen niet opnieuw hoeft te worden opgestart - wat een veel voorkomend probleem is met andere firmware - en over het algemeen beter is voor het bijhouden van prestaties en VPN-instellingen. Hoewel Tomato een aantal verschillende vestigingen heeft, zullen we TomatoUSB / Shibby gebruiken omdat het (naar onze mening) de meest afgeronde is.
Sabai OS Sabai OS is een geavanceerde Tomato-build ontwikkeld door Sabai Technology en is gericht op het optimaliseren van VPN-instellingen en snelheden. Ze hebben ook enkele exclusieve functies zoals Gateways waarmee u kunt bepalen welk apparaat dat is verbonden met uw router de VPN gebruikt en welk niet. Hoewel open source heeft het een toegewijd supportteam, hoewel dit met extra kosten gepaard gaat.

2. Installatie

Tijdens de installatie zullen we twee verschillende gebieden beschouwen; hoe gemakkelijk het is om de firmware te installeren en hoe gemakkelijk het is om extra's in de firmware te installeren, zodat u uw router voor nog meer gebruik kunt gebruiken.

2.1 Firmware

De installatie varieert van router tot router, maar het proces is over het algemeen hetzelfde en vereist dat u eerst het NVRAM-geheugen wist en vervolgens de upgrade-optie gebruikt (met behulp van de GUI van de firmware) om de gewenste nieuwe / upgrade-firmware te laden. Met de N66U zijn de processen vergelijkbaar, maar omdat het een redelijk geavanceerd model is, heeft het een speciaal reset-menu, waardoor het proces onafhankelijk is van de firmware die u installeert en waardoor het net zo gemakkelijk is als het andere. We raden echter aan om het proces voor uw router te googlen voordat u begint, omdat het enigszins kan variëren. De tijd die nodig is om de firmware-installatie uit te voeren is 15 minuten, maar we raden aan om ten minste een uur te reserveren omdat u de firmware moet vinden en na de installatie ten minste de basisinstellingen moet instellen.

Zoals de onderstaande tabel laat zien, kan de firmware sterk variëren. We moeten er rekening mee houden dat zowel DD-WRT als Tomato klein zijn als 2 MB, zodat het op oudere / minder krachtige routers kan worden geïnstalleerd. De firmwaregrootte kan belangrijk zijn, want hoe meer ruimte het in beslag neemt, hoe minder ruimte je hebt om extra code en add-ons op je router te installeren. Als je de ruimte op je router volledig gebruikt, kan de snelheid ook worden beperkt. Daarom is het goed om te zien dat alle aangepaste firmware aanzienlijk kleiner is in vergelijking met de standaardfirmware, hoewel ze meer functionaliteit hebben.

firmware Waar te vinden Grootte (voor N66U)
Voorraad Website van de fabrikant 25,1 MB
DD-WRT DD-WRT ondersteunde routers 7,46 MB (mega)
Tomaat (Shibby) Tomato by ShibbyRouter List 11,7MB (AIO - Alles in één)
Sabai OS Sabai GitHub of Sabai Technology-website 6.45MB

2.2 Extra's

Met alle standaardfirmware is het mogelijk om PuTTy (of vergelijkbaar) te gebruiken om add-ons op uw router te installeren. We hebben dit getest door Transmission (een torrent-client) op alle drie de firmwares te installeren. Het was gemakkelijk om ze allemaal te doen, maar voor Sabai moet je het IP-adres van de router wijzigen in 192.168.1.1 om het te laten werken (of de configuratiebestanden voor de verzending, maar dit is iets moeilijker). De gidsen die we gebruikten waren hier voor DD-WRT en hier voor Tomato / Sabai.

Als je van plan bent veel met je router te spelen, dan is het ten zeerste aan te raden om enkele basis Linux-commando's te leren, omdat dit je zal helpen te begrijpen wat er precies aan de hand is.

3. Prijzen

Theoretisch is alle firmware gratis, maar het is mogelijk om vooraf geflashte routers te kopen voor het geval je geen router hebt die je wilt gebruiken. De hier weergegeven prijzen zijn specifiek voor de Asus RT-N66U, maar ze gelden ook voor verschillende routers.

Voorraadfirmware Dit is het goedkoopst omdat er geen extra stappen zijn om uit te voeren. U kunt rechtstreeks bij de fabrikant kopen of op internet zoeken naar de goedkoopste prijzen. Momenteel $ 179,99 op Amazon.
DD-WRT Je kunt het zelf installeren om vooraf geflitst via FlashRouters te kopen voor $ 249,95
Tomaat Je kunt het zelf installeren om vooraf geflitst via FlashRouters te kopen voor $ 249,95
Sabai OS Je kunt het zelf installeren of kopen via Sabai Technology voor $ 289,99 waarmee je geweldige geavanceerde ondersteuning en hardwaregarantie krijgt voor een jaar (anders $ 75 en we raden aan om het te kopen als je jezelf installeert).

Toegegeven, zowel FlashRouters als Sabai zijn enigszins duur in vergelijking met de voorraad, maar met Sabai bevat deze prijs uitgebreide ondersteuning en garanties, wat een geweldige rechtvaardiging voor de prijs is.

4. Functies

Elke firmware heeft een andere look, feel en navigatie en we zullen deze hieronder bekijken.

4.1 Esthetiek

Hoewel het niet echt een beslissende factor is, geeft de esthetiek van een firmware een idee van wat u van de software kunt verwachten. In de onderstaande tabel ziet u screenshots van de startpagina van elke firmware. We kunnen een paar conclusies trekken uit deze afbeeldingen. De Asus-firmware, met zijn duidelijke diagrammen en eenvoudige menu-opties, geeft duidelijk aan dat deze gericht is op de dagelijkse gebruiker. Hetzelfde kan gezegd worden voor Sabai, maar eenmaal in hun geavanceerde instellingen krijg je een interface die erg lijkt op DD-WRT / Tomato die, hoewel het een beetje verbijsterend kan zijn, duidelijk laat zien hoeveel meer de router kan worden gebruikt.

Asus-startpagina DD-WRT-startpagina
Asus Firmware-startpagina DDWRT Firmware-startpagina
Tomatenhomapage Sabai Technologie Homepage
Tomatenfirmware-startpagina Sabai Firmware-startpagina

4.2 Navigatie

De bovenstaande afbeeldingen tonen ook de hoofdmenu's van de navigatiestructuur en helpen u de gewenste instellingen te bereiken. Deze menu-opties helpen ook om een ​​indicatie te geven hoeveel u met uw router kunt bereiken. Zoals gezegd is de Asus-stockfirmware gericht op de gewone persoon, dus het is heel eenvoudig.

We geven de voorkeur aan de DD-WRT-navigatie omdat deze het meest logisch lijkt en het gemakkelijk is om instellingen / opdrachten te vinden waarvan u misschien niet weet waar deze zich bevindt. We houden ook van het feit dat het horizontaal is en het tab-systeem het gemakkelijker maakt om de opties te doorzien.

De Sabai en Tomato zijn in wezen hetzelfde als je de geavanceerde opties in Sabai par VPN opent die er prioriteit aan hebben. Hoewel ze een ietwat vreemde lay-out hebben, is het niet al te ingewikkeld en moet je er even aan wennen.

5. Snelheden

We hebben een 30.0 / 3.0Mbps internetverbinding die we, onafhankelijk van de firmware, kunnen gebruiken wanneer onze pc is aangesloten op de router die op zijn beurt is verbonden met de modem. Om de wifi-snelheden te testen, bedachten we een gemiddeld huishouden en plaatsten we de router op ongeveer 10 meter van de computer aan de andere kant van een dikke betonnen muur. We hebben alle antennelocaties hetzelfde gehouden voor de tests en hebben in plaats daarvan softwarematige aanpassingen gebruikt om te kijken hoeveel we de verbindingssnelheden konden verbeteren.

5.1 WiFi-snelheden

Zoals we aan de onderstaande snelheden kunnen zien, kunnen alle firmwares het grootste deel van de snelheid behouden, waarbij de voorraadfirmware iets achterblijft en Tomato de beste prestaties levert. Zoals verwacht waren de snelheden op het 5 GHz-kanaal ook hoger, maar dit heeft natuurlijk een lager bereik.

Voorraad DD-WRT Tomaat Sabai
2.4GHz 29,5 / 3,0 29,6 / 3,0 30,0 / 3,0 29,6 / 3,0
5GHz 29.9 / 3.0 30,0 / 3,0 30,0 / 3,0 30,0 / 3,0

5.2 Snelheidsoptimalisatie

Hoewel de resultaten al behoorlijk goed waren, probeerden we te kijken of we wat meer uit het systeem konden persen. We deden dit op de manieren die in de onderstaande tabel worden beschreven, evenals de verbeteringen die we konden bereiken. Het is belangrijk dat je een soort WiFi-analyser gebruikt (er zijn er genoeg die we aanbevelen voor Android en de firmwares hebben ook een ingebouwde).
Twee belangrijke opmerkingen voor het verbeteren van de prestaties, onafhankelijk van de firmware die u gebruikt:
1. Houd 5GHz- en 2.4GHz-kanalen altijd gescheiden door verschillende SSID's te gebruiken
2. Gebruik de minst overbelaste kanalen en gebruik speciale n of a / c kanaalinstelling als al uw apparaten dit ondersteunen

We hebben ons geconcentreerd op het verkrijgen van de beste internetdoorvoer, maar als u zich ook zorgen maakt over de interne doorvoer wanneer u een NAS gebruikt, kunt u een tool zoals LAN Speed ​​Test (Lite) gebruiken. Sommige van de instellingen die we hebben gebruikt, kunnen uw router onstabiel maken en de levensduur ervan verkorten, dus alleen wijzigingen aanbrengen als u weet wat u doet.

Voorraadfirmware We hebben niet veel kunnen doen en hebben daarom alleen de bovenstaande twee wijzigingen aangebracht en verschillende kanaalbandbreedtes geprobeerd. We konden er geen merkbare verbetering van krijgen.
DD-WRT Afgezien van het veranderen van de kanalen konden we de CPU overklokken naar 632MHz en de TX Power verhogen tot 150. Hierna konden we beide draadloze snelheden tot 30.0 / 3.0 halen.
Tomaat We konden de tomaat iets meer overklokken bij 663 Mhz en we verhoogden ook de TX Power tot 150. Omdat het al tot 30.0 / 3.0 was, hebben we geen veranderingen opgemerkt (je kon interne testen gebruiken zoals vermeld om uit te vinden) maar we hebben gemerkt dat het onze VPN-snelheden heeft helpen verbeteren.
Sabai OS We hebben dezelfde wijzigingen aangebracht als bij de tomaat en hebben op beide kanalen 30.0 / 3.0 kunnen behalen.

6. VPN

Zoals altijd is hier bij ProPrivacy de belangrijkste factor voor ons het gebruik van een VPN. Omdat de router die we gebruiken erg geavanceerd is, ondersteunt de stockfirmware zowel OpenVPN- als PPTP-clients, maar voor de meeste routers is dit niet het geval en dat is waar een groot voordeel van aangepaste firmwares komt.

We raden het gebruik van PPTP niet aan, omdat het vol beveiligingsfouten zit en daarom hebben we bij onze tests alleen rekening gehouden met OpenVPN.

6.1 OpenVPN-instellingen

We hebben VyprVPN voor onze tests gebruikt omdat het enkele van de snelste snelheden op de markt biedt, maar als u nog geen VPN-account hebt, raden we u aan rond te kijken om uit te vinden wat het beste voor u is.

Een voordeel van VyprVPN is dat het een heel eenvoudig .ovpn-bestand heeft, wat betekent dat het gemakkelijk op alle platforms kan worden ingesteld, maar de meeste bedrijven hebben complexe bestanden en wisten niet zeker hoe de stock-firmware hiermee zou omgaan - we weten zeker dat ze werken prima op de andere platforms.

openvpn ddwrt instellen

openvpn setup tomatenrouter

Sabai setup openvpn

Voorraadfirmware Het opzetten van de verbinding was vrij eenvoudig en vereiste het uploaden van het .ovpn-bestand en het invoeren van de gebruikersnaam en het wachtwoord. We hadden er echter enkele kleine problemen mee en we moesten de DNS-server instellen die we handmatig wilden gebruiken.
DD-WRT Op zowel Tomato als DD-WRT zijn er twee verschillende hoofdinstellingsmethoden en welke u echt gebruikt, hangt af van welke uw provider verkiest. Het is mogelijk om alle details in de commandoshells in te voeren en op die manier uit te voeren of u kunt instellen met behulp van de client die goed is geconfigureerd.
Tomaat De Tomato-opstelling is zeer geoptimaliseerd en biedt meer flexibiliteit dan de DD-WRT. Het heeft ook een veel betere statusbewaking dan DD-WRT.

  • Client configuratieTomaat OpenVPN Setup 1
  • Statusbewaking
    Tomaat OpenVPN Setup 2
Sabai OS Sabai heeft een zogenaamd 3-klik setup-mechanisme. U uploadt het .ovpn-bestand, voert uw naam en wachtwoord in en u bent klaar om te gaan. Het is zo eenvoudig als de voorraadinstelling en hoewel u niet dezelfde hoeveelheid bewaking krijgt als bij de Tomato by Shibbyit, wordt de succesvolle verbinding en de locatie ervan weergegeven.

  • Stap 1 - BestandsimportSabai OpenVPN Setup 1
  • Stap 2 - Breng de nodige wijzigingen aanSabai OpenVPN Setup 2

6.2 VPN-snelheden

We hebben eerst de verbinding getest met behulp van de Windows VPN-software en via Ethernet verbonden met de router om een ​​basislijnnummer te verkrijgen: we bereikten snelheden van 28,3 / 2,7. Het is niet verwonderlijk dat de lage CPU-snelheden en het vermogen betekenen dat slechts een marge van onze beschikbare internetsnelheid daadwerkelijk wordt gebruikt.

Uit de resultaten kunnen we zien dat de stockfirmware niet verrassend de langzaamste is. Dit wordt op de derde plaats gevolgd door DD-WRT. Interessant voor beide van deze firmwares waren de VPN-snelheden op het 5 GHz-kanaal langzamer dan op de 2,4 GHz en we zijn niet echt zeker waarom - als je dat doet, laat het ons weten.

Aangezien Sabai een geavanceerde Tomato-build is, is het niet verwonderlijk dat hun snelheden heel dichtbij waren en dat Sabai een beetje sneller was.

Voorraad DD-WRT Tomaat Sabai
Bedrade 11.7 / 2.7 10,8 / 2,9 12,9 / 2,9 13,4 / 2,9
2.4GHz 8.5 / 2.7 10,2 / 2,9 10.5 / 2.8 10,5 / 2,9
5GHz 6.1 / 2.7 9.5 / 2.8 11,0 / 2,9 11,6 / 2,9

6.3 VPN-opmerkingen & Discussie

Sabai Technology beweert een VPN-opstelling te hebben en een geoptimaliseerd systeem te gebruiken. Dit laat de resultaten zien, omdat je niet alleen een eenvoudig instellingsproces hebt, maar ook laat zien dat je de beste snelheden hebt. Verder is dit de speciale functie van Sabai genaamd 'Gateways', wat absoluut een van de beste functies is en we konden niets soortgelijks vinden voor de anderen. Met gateways kunt u beslissen welke apparaten, die zijn verbonden met de router, de VPN gebruiken en welke niet.

Zoals door de community wordt benadrukt, is de installatie, snelheid en bewaking van VPN-verbindingen niet alleen eenvoudiger op Tomato, maar kunt u 2 clients instellen zodat u eenvoudig kunt schakelen tussen verschillende servers / providers die u graag gebruikt. De VPN-client op de Stock is duidelijk een beetje een gimmick en de DD-WRT ligt in het midden.

7. Ondersteuning

Voorraadfirmware Er zijn veel gemengde meningen over de steun van Asus, maar deze wordt vooral als negatief beschouwd. Helaas, terwijl we probeerden te weten te komen over het optimaliseren van de snelheden of het oplossen van de problemen die we hadden met de OpenVPN-opstelling, hadden we zeer negatieve / nutteloze reacties van hen en konden we geen goede solide community achter de rug vinden. (Merlin, een iets verbeterde stockfirmware, is echter wat beter in dit opzicht).
DD-WRT DD-WRT heeft ongetwijfeld de grootste community-ondersteuning. Hoewel het enige Googlen en zoeken op de Wiki-fora nodig heeft, zult u waarschijnlijk vrij snel een antwoord / oplossing voor uw probleem vinden. 99% van de problemen die we hadden met DD-WRT hebben we kunnen oplossen of er in ieder geval achter komen waarom het niet werkt.
Tomaat De community voor Tomato is niet zo groot als voor DD-WRT maar er is nog steeds veel hulp beschikbaar. Omdat beide firmwares Linux-builds zijn, kun je in sommige gevallen ook oplossingen vinden op de DD-WRT-forums.
Sabai OS Een geweldige functie van Sabai, afgezien van de eerder genoemde 'Gateways', is de geavanceerde technische ondersteuning. Hoewel het een beetje ontbreekt als het gaat om de zeer geavanceerde set-ups, kunnen ze de meeste problemen oplossen via afstandsbediening, ticket of zelfs telefonische ondersteuning. Je kunt ook de Tomato-forums gebruiken omdat ze je ook veel hulp bieden om je doelen te bereiken. Zoals vermeld in de prijzen als u ondersteuning op afstand of telefonisch wilt, kost dit $ 75 / jaar.

8. Conclusie

Het gebruik van aangepaste firmware is zeker de moeite waard, vooral als je een lagere router hebt, omdat je er veel meer prestaties en instellingen uit kunt halen. Stock firmwares zijn niet slecht, maar ze zijn meestal erg verstopt, het is bijna onmogelijk om een ​​complexe set-ups te bereiken.

Persoonlijk zijn we altijd grote fans van DD-WRT geweest vanwege het gebruiksgemak en de geweldige community-ondersteuning. Na het proberen van Tomato voor een langere periode, kan ik het echter zeker zien, omdat je veel tijd kunt besparen door niet eindeloos opnieuw op te starten en de verbeterde monitoring- en VPN-prestaties die je kunt bereiken. Kiezen tussen Tomato en DD-WRT is echt een persoonlijke keuze en hangt af van welke werkgebieden u wilt optimaliseren en welke hardware u beschikbaar hebt. Als u echter alleen aangepaste firmware gebruikt om de prestaties iets te verbeteren en enkele extra functies in te schakelen, raden we DD-WRT aan.

Hoewel Sabai wat kost om er het beste uit te halen, is het zeker de moeite waard, vooral als je weinig ervaring hebt met het gebruik en instellen van aangepaste routerfirmware.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me