Een complete gids voor het wijzigen van uw DNS-instellingen

Het Domain Name System (DNS) wordt gebruikt om de eenvoudig te begrijpen en te onthouden webadressen die we kennen te vertalen naar hun "echte" numerieke IP-adressen die computers begrijpen: bijvoorbeeld het vertalen van de domeinnaam proprivacy.com naar zijn IP (v4) adres van 104.20.10.58.

Dit DNS-vertaalproces wordt meestal uitgevoerd door uw ISP, maar wanneer u een VPN gebruikt, moeten alle DNS-aanvragen via uw gecodeerde VPN-tunnel worden verzonden om in plaats daarvan door uw VPN-provider te worden afgehandeld.

Er zijn een aantal redenen waarom u uw DNS-instellingen wilt of wilt wijzigen (dat wil zeggen, de standaard DNS-server wijzigen die door uw besturingssysteem wordt gebruikt om DNS-aanvragen af ​​te handelen). Waaronder:

 • Om de privacy te verbeteren door te voorkomen dat uw ISP DNS-verzoeken afhandelt. Dit kan zelfs gebeuren bij gebruik van een VPN (dit staat bekend als een DNS-lek). Het wijzigen van uw DNS-instellingen in een externe provider is daarom een ​​goede veiligheidsmaatregel.
 • Om een ​​SmartDNS-service te gebruiken
 • Om problemen met de internetverbinding op te lossen - in verband met VPN, wanneer een VPN-verbinding om een ​​of andere reden plotseling wegvalt, is het gebruikelijk dat de DNS-instellingen naar de DNS-server van de VPN-provider blijven wijzen. Om opnieuw verbinding te maken met internet (inclusief om opnieuw verbinding te maken met de VPN!), Is het soms nodig om de DNS-instellingen terug te zetten naar het gebruik van een server van derden).
 • Om censuur te ontwijken - het veranderen van DNS-instellingen kan effectief zijn bij het ontwijken van censuur op DNS-niveau / DNS-vergiftiging door ISP's.

Gelukkig is het wijzigen van uw DNS-instellingen vrij eenvoudig ...

Maak een back-up van uw DNS-instellingen

Voordat u uw DNS-instellingen wijzigt, is het misschien een idee om uw bestaande instellingen te noteren en ze ergens veilig op te slaan, zodat u ze indien nodig eenvoudig opnieuw kunt instellen. Ik kan eigenlijk geen reden bedenken waarom je dit misschien moet doen, maar het is waarschijnlijk toch een verstandige voorzorgsmaatregel.

Welke instellingen moet ik gebruiken?

Als u uw DNS-instellingen in het bijzonder wijzigt, moet u de benodigde instellingen al weten (een SmartDNS-provider zal u bijvoorbeeld de instellingen vertellen die u nodig hebt om de service te misbruiken).

Als u DNS-instellingen om een ​​meer algemene reden wijzigt, kunt u een openbare DNS-server gebruiken, zoals die wordt uitgevoerd door Google Public DNS, Open DNS of Comodo Secure DNS. Vooral Google DNS kan handig zijn voor snelle oplossingen, omdat de instellingen (DNS-serveradressen) heel gemakkelijk te onthouden zijn (8.8.8.8 en 8.8.4.4).

Google is echter Google. En het zal uw DNS-verzoeken bespioneren om bij te houden wat u op internet te doen krijgt om u te richten met advertenties.

kalkoen dns

Graffiti in Istanbul stimuleert het gebruik van Google Public DNS als anti-censuur-tactiek tijdens het optreden van de regering in 2014 op Twitter en YouTube

Als u überhaupt geïnteresseerd bent in privacy, dan is OpenNIC een veel betere optie voor Google en de andere in de VS gevestigde commerciële providers. Dit is een non-profit, gedecentraliseerde, open, ongecensureerde en democratische DNS-provider. Ontworpen om stroom terug te nemen van overheden en bedrijven, wordt OpenNIC gerund door vrijwilligers en biedt een volledig ongefilterde DNS-resolutieservice, met DNS-servers over de hele wereld.

Kijk hier voor meer informatie over OpenNIC.

OpenNIC

In dit artikel zullen we voorbeeld-DNS-instellingen gebruiken die door OpenNIC worden geleverd. Omdat ik verbonden ben met een VPN wanneer ik de website bezoek, zijn de voorgestelde instellingen gebaseerd op het IP-adres van mijn VPN-server, wat prima bij mijn privacy-agenda past

ramen

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start -> Configuratiescherm (klik in Windows 7 en eerder op Start in plaats daarvan).
  DNS Windows 1
 2. Ga naar "Netwerk en delen" (of "Bekijk netwerkstatus en taken" in de categoriemodus).
  DNS Windows 2
 3. Klik op "Adapterinstellingen wijzigen".
  DNS Windows 3
 4. Klik met de rechtermuisknop op uw internetverbinding -> Eigendommen.
  DNS Windows 4
 5. Klik op (markeer) "Internet Protocol versie 4 (TCP / IPv4)" en selecteer vervolgens "Eigenschappen".
  DNS Windows 6
 6. Zorg ervoor dat het keuzerondje "Gebruik de volgende DNS-serveradressen" is aangevinkt en voer uw nieuwe DNS-instellingen in het veld "Preferred DNS-server" in (u kunt doorgaan en ook het veld "Alternatieve DNS-server" invullen, maar dit is slechts een back-upserveradres, dus dit is niet strikt noodzakelijk). Klik OK".
  DNS Windows 7
  Hier gebruik ik de Nederlandse serveradressen verstrekt door OpenNIC
 7. (Optioneel) Schakel IPv6 uit

  Misschien is dit een goed moment om IPv6-lekken te voorkomen door IPv6-domeinresolutie uit te schakelen (zie hier voor een volledige discussie over dit onderwerp). Schakel op het scherm "[Internetverbinding] Eigenschappen" (zie stap 5) het vinkje uit het selectievakje naast "Internet Protocol versie 6 (TCP / IPv6)" en klik vervolgens op "OK".

  Windows-gebruikers willen misschien ook de DNS Jumper-app bekijken die later in dit artikel wordt besproken.

  DNS Windows 5

MacOS

 1. Open "Systeemvoorkeuren".
  DNS OSX 1
 2. Klik op "Netwerk".
  DNS OSX 2
 3. Selecteer uw internetverbinding en klik vervolgens op "Geavanceerd".
  DNS OSX 3
 4. Ga naar het tabblad DNS en gebruik het symbool - om bestaande servers te verwijderen en het symbool + om nieuwe servers toe te voegen. OSX geeft de voorkeur aan servers van boven naar beneden in deze lijst. Wanneer u klaar bent, klikt u op "OK".
  DNS OSX 4
 5. (Optioneel) Schakel IPv6 uit
  Misschien is dit een goed moment om IPv6-lekken te voorkomen door IPv6-domeinresolutie uit te schakelen (zie hier voor een volledige discussie over dit onderwerp). Schakel hiervoor naar het tabblad TCP / IP en selecteer "Alleen link-local" in het vervolgkeuzemenu "iPv6 configureren".
  DNS OSX 5

Linux (Ubuntu)

 1. Ga naar Systeeminstellingen -> Netwerk.
  DNS Ubuntu 1
 2. Selecteer uw internetverbinding en klik vervolgens op "Opties ..."
  DNS Ubuntu 2
 3. Schakel naar de “IPv4-instellingen" tab. Wijzig "Methode:" in "Alleen automatische (DCHP) adressen" en voeg vervolgens uw nieuwe DNS-serveradres toe aan het veld "Aanvullende DNS-servers:", gescheiden door een komma. Druk op "Opslaan". Het kan nodig zijn om de verbinding te verbreken en vervolgens opnieuw verbinding te maken met uw netwerk en uw browser opnieuw te starten voordat de nieuwe DNS-instellingen van kracht worden.
  DNS Ubuntu 3
 4. Optioneel) Schakel IPv6 uit
  Misschien is het een goed moment om IPv6-lekken te voorkomen door IPv6-domeinresolutie uit te schakelen. Schakel hiervoor naar de "Tabblad IPv6-instellingen en wijzigen "Methode:" naar "Link-local alleen".
  DNS Ubuntu 4

iOS (iPhones en iPads)

In iOS kunt u de DNS-instellingen voor specifieke WiFi-netwerken (zoals uw thuisnetwerk) wijzigen, maar dit moet worden ingesteld voor elk netwerk waarmee u verbinding maakt. Voor zover ik weet, is het niet mogelijk om de DNS-instellingen voor mobiele netwerken te wijzigen.

 1. Open de app Instellingen -> Wifi.
  DNS iOS 1
 2. Tik op de knop Informatie ("i") naast uw WiFi-verbinding.
  DNS iOS 2
 3. Zorg ervoor dat het tabblad "DHCP" is geselecteerd, scrol vervolgens naar beneden naar "DNS" en tik op de nummers aan de rechterkant. Wanneer het toetsenbord verschijnt, voert u uw nieuwe DNS-instellingen in. Wanneer u klaar bent, drukt u op "Terug". Merk op dat een herstart vereist kan zijn voordat de nieuwe DNS-instellingen van kracht worden.
  DNS iOS 3

Android

Op niet-geroote Android-apparaten kunt u de DNS-instellingen voor specifieke WiFi-netwerken (zoals uw thuisnetwerk) wijzigen, maar dit moet worden ingesteld voor elk netwerk waarmee u verbinding maakt. Er is geen manier om DNS-instellingen voor mobiele (3G en 4G) netwerken te wijzigen.

Gebruikers van geroote apparaten kunnen een aantal apps downloaden, zoals DNSet Pro (een gratis versie is ook beschikbaar, die beperkt is tot Google Public DNS-servers), die de DNS-instellingen dynamisch kan wijzigen via zowel WiFi als mobiele netwerken.

Merk op dat er ook 'geen root'-apps voor DNS-wisselaars bestaan. Deze werken door een lokale VPN op uw apparaat te maken (geen externe VPN), en kunnen nuttig zijn om DNS-gebaseerde censuur te omzeilen, maar conflicteren met een gewone VPN.

Hieronder staan ​​instructies voor het wijzigen van de DNS-instellingen voor WiFi-netwerken op niet-geroote apparaten. Houd er rekening mee dat Android-apparaten veel verschillende versies van het besturingssysteem hebben en dat veel apparaten een zware huid hebben. Details kunnen daarom enigszins verschillen op uw apparaat.

 1. Open de app Instellingen en raak Wi-Fi aan.
  DNS Android 1
 2. Druk lang op het actieve netwerk en tik vervolgens op Netwerkconfiguratie wijzigen -> Toon geavanceerde opties.
  DNS Android 2
 3. Blader omlaag tot u "IP-instellingen" ziet en wijzig dit vervolgens in het vervolgkeuzemenu naar "Statisch". Als u wat verder naar beneden scrolt, ziet u nu de velden 'DNS 1' en 'DNS 2' - voer hier uw nieuwe DNS-instellingen in en raak vervolgens 'Opslaan' aan..
  DNS Android 3

Routers (DD-WRT)

U kunt de DNS-instellingen van elke router wijzigen met behulp van de webinterface. Dit is meestal vrij intuïtief, dus ik zal u bijvoorbeeld laten zien hoe u de DNS-instellingen van een DD-WRT-router kunt wijzigen.

 1. Typ in uw webbrowser het IP-adres van uw router om toegang te krijgen tot de beheerpagina>
  Netgear, D-Link en de meeste DD-WRT geflashte routers hebben meestal het standaard IP-adres van de router 192.168.0.1. Routers van Belkin hebben meestal het standaardrouteradres 192.168.2.1. Als geen van deze functies werkt, kunt u hier meer informatie vinden over het vinden van het IP-adres van uw router.
  Zorg voor de installatie -> Het tabblad Basic Setup is geselecteerd.
  DNS DD-WRT 1
 2. Blader omlaag naar Netwerkinstellingen -> Network Address Server Settings (DCHP) en voer uw nieuwe DNS-instellingen in de velden Static DNS 1 en Static DNS 2 in. In het veld Static DNS 3 kunt u een ander DNS-adres van uw keuze invoeren, gebruiken 0.0.0.0 (terugvallen op uw ISP DNS), of 10.0.0.0 (een niet-bruikbaar IP als u geen andere servers wilt gebruiken).
  DNS DD-WRT 2

Andere apparaten

Je kunt de DNS-instellingen wijzigen voor zowat elk apparaat met internet, inclusief smart TV's, gameconsoles, streaming-apparaten en IoT-gadgets. Hoewel deze handleiding bedoeld is als "volledig", vind ik het eerlijk om te zeggen dat er veel te veel van dergelijke apparaten zijn om hier te behandelen.

Bijlage

DNSCrypt

Wat SSL is voor HTTP-verkeer (waardoor het versleuteld HTTPS-verkeer wordt), DNSCrypt is voor DNS-verkeer. Helaas is DNS niet gebouwd met beveiliging in het achterhoofd en is het kwetsbaar voor een aantal aanvallen, waarvan de belangrijkste een "man-in-the-middle" -aanval is, bekend als DNS-spoofing (of DNS-cache-vergiftiging), waarbij de aanvaller onderschept en stuurt een DNS-verzoek door.

Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een ​​legitiem verzoek om een ​​bankdienst om te leiden naar een "spoof" -website die is ontworpen om de accountgegevens en wachtwoorden voor nietsvermoedende slachtoffers te verzamelen. Het open source DNSCrypt-protocol lost dit probleem op door uw DNS-aanvragen te coderen en de communicatie tussen uw apparaat en de DNS-server te verifiëren.

DNSCrypt is beschikbaar voor de meeste platforms (mobiele apparaten moeten worden geroot / jailbroken), maar vereist ondersteuning van de door u gekozen DNS-server.

DNSCrypt

Merk op dat DNSCrypt niet vereist is als u een VPN gebruikt, omdat alle DNS-aanvragen via de gecodeerde VPN-tunnel rechtstreeks naar de DNS-servers van uw VPN-provider moeten worden verzonden.

DNS Jumper (Windows)

Het regelmatig wijzigen van DNS-instellingen kan lastig zijn (vooral in Windows). Gelukkig is daar een app voor! DNS Jumper is een lichtgewicht hulpprogramma (zonder installatie vereist) dat het wijzigen van uw DNS-instellingen een makkie maakt.

DNS-jumper

U kunt kiezen uit een uitgebreide lijst met DNS-providers of aangepaste servers opgeven

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me