Een gids voor het instellen van OpenVPN op Android Mobile en tablets

Wat is OpenVPN?

OpenVPN voor Android van Arne Schwabe is een app die standaard OpenVPN-configuratiebestanden gebruikt om Android-gebruikers in staat te stellen verbinding te maken met elke VPN-service die het OpenVPN-protocol ondersteunt. Nou ... niet alleen is OpenVPN op Android open source, maar het is eigenlijk vollediger dan de meeste aangepaste VPN Android-apps ...


OpenVPN voor Android is gratis en open source software (FOSS), dus het is gratis in elke zin van het woord. Houd er echter rekening mee dat u zich hiervoor moet abonneren op een commerciële VPN-service of uw eigen OpenVPN-server moet instellen. Als u de Google Play Store niet kunt of wilt gebruiken, kan OpenVPN voor Android in plaats daarvan worden gedownload als een .apk-bestand of worden geïnstalleerd vanuit F-Droid.

OpenVPN voor Android-functies

OpenVPN voor Android is gebaseerd op de communityversie van OpenVPN en maakt gebruik van de nieuwste OpenVPN 2.x-broncode. Dit betekent dat het de volgende belangrijke functies biedt:

  • Open source
  • Full Domain Name System (DNS) -lekbeveiliging - zowel Internet Protocol versie 4 (IPv4) als Internet Protocol versie 6 (IPv6)
  • Volledige IPv6-routing
  • Web Real-Time Communication (WebRTC) lekbescherming
  • Gebruikt de meest recente versie van OpenVPN (en dus de veiligste)
  • Kan worden geconfigureerd om te fungeren als een kill-schakelaar

Hoe OpenVPN voor Android te gebruiken

Het gebruik van OpenVPN voor Android is niet moeilijk, maar de noodzaak om OpenVPN-configuratiebestanden van derden te importeren, maakt de installatie iets ingewikkelder dan met vooraf geconfigureerde aangepaste VPN-apps.

1. Download de OpenVPN-configuratiebestanden van de website van uw VPN-provider. Pak ze uit (indien nodig) en breng ze via USB over naar een map op uw Android-apparaat. U kunt ze ook rechtstreeks naar uw Android-apparaat downloaden en uitpakken met een app zoals ZArchiver.

2. Download, installeer en voer OpenVPN voor Android uit (als je dat nog niet hebt gedaan). Tik op het pictogram + rechtsboven in het scherm om Profiel toe te voegen. Geef het profiel een geschikte naam en klik vervolgens op 'Importeren'.

AirVPN-profiel

3. Navigeer naar de map waarin u het uitgepakte OpenVPN-configuratiebestand (en) hebt opgeslagen en kies een server (.ovpn-bestand). Raak na het importeren het vinkje ✔ aan om door te gaan.

convert configuratiebestand

Veel providers nemen alle benodigde sleutels en accountinformatie op in aangepaste .ovpn-bestanden, dus geen verdere configuratie nodig. Anderen kunnen vereisen dat u uw accountgegevens en andere details invoert. Raadpleeg de documentatie van uw provider voor specifieke instructies.

4. Als u klaar bent, ziet u de servernaam op het tabblad Profielen. Raak de VPN aan om de VPN te starten. U kunt .ovpn-bestanden importeren voor zoveel servers als u wilt, en deze worden hier weergegeven.

OpenVPN-profielweergave

Met een vrij aardige set grafieken kunt u uw VPN-bandbreedtegebruik volgen.

openvpn bandbreedte per minuut logboek

Hoe IPV6-routering op OpenVPN voor Android in te schakelen

U kunt IPv6 DNS-lekken voorkomen door OpenVPN voor Android te vertellen dat alle IPv6-verkeer correct via de VPN moet worden gerouteerd. Om ervoor te zorgen dat dit is ingeschakeld:

1. Bewerk de specifieke VPN-verbinding op het tabblad "Profielen".

apparaatinstellingen bewerken

2. Zorg ervoor dat IPv6 -> Gebruik standaardroute is aangevinkt. Terwijl u hier bent, controleert u ook of IPv4-lekbescherming is ingeschakeld (dit zou standaard moeten zijn).

selecteer IPV4 of IPV6

Schakel een kill-schakelaar in op Android

Om OpenVPN voor Android te configureren om te fungeren als een kill-schakelaar:

1. Bewerk de specifieke VPN-verbinding op het tabblad "Profielen" (zie hierboven).

2. Ga naar het tabblad "Geavanceerd" en vink "Aanhoudende afstemming" aan en stel "Verbindingspogingen" in op Onbeperkt.

OpenVPN-instellingen

Ta-da! Je hebt nu een OpenVPN-kill-schakelaar voor Android.

Update: Android

Nougat 7+ bevat een ingebouwde kill-schakelaar die werkt met elke VPN. Dit omvat OpenVPN voor Android. Deze ingebouwde kill-schakelaar is vrijwel zeker robuuster dan de persistente TUN-methode die hierboven is beschreven, dus als je een recenter Android-apparaat hebt, raden we aan dit in plaats daarvan te gebruiken. Zie hier voor hoe.

OpenVPN Connect

Anders dan aangepaste VPN-apps, is OpenVPN voor Android's grootste rivaal OpenVPN Connect. Net als OpenVPN voor Android, is dit een generieke OpenVPN-client die reguliere OpenVPN-configuratiebestanden kan gebruiken om verbinding te maken met elke VPN-service die OpenVPN ondersteunt.

OpenVPN Connect is de "officiële" client van OpenVPN Inc. en is ontworpen om zeer gebruiksvriendelijk te zijn voor de casual VPN-gebruiker zonder technische vaardigheden. Het is daarom minder volledig uitgerust dan OpenVPN voor Android, dat gericht is op meer geavanceerde gebruikers.

Een ander belangrijk verschil is dat OpenVPN voor Android open source is, terwijl de officiële OpenVPN Connect-app dat niet is. Om deze reden wordt OpenVPN voor Android door velen beschouwd als de "semi-officiële" app in de open source OpenVPN-gemeenschap.

Conclusie

Het lijkt misschien een beetje tegen de intuïtie, maar met volledige IPv6-routing, bandbreedtegebruiksgrafieken en de mogelijkheid om te configureren als een kill-schakelaar, is OpenVPN voor Android vollediger dan bijna elke aangepaste Android VPN-app die ik tot nu toe heb beoordeeld. Het is ook vollediger dan zijn desktop-equivalenten.

Voeg eraan toe dat OpenVPN voor Android open source is en altijd de nieuwste versie van OpenVPN gebruikt, en we hebben een dwingende reden om het te verkiezen boven aangepaste Android VPN-apps.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me