Een handleiding voor het instellen van KeePass Password Manager

In deze zelfstudie bekijken we stap voor stap hoe u KeePass 2.x instelt. Bekijk onze volledige KeePass Review voor meer informatie over deze populaire open-source wachtwoordbeheerder die uw wachtwoorden beveiligt met krachtige end-to-end encryptie.

KeePass is een programma met alleen Windows, maar compatibele poorten zijn beschikbaar voor macOS, Linux, Android en iOS. Deze tutorial behandelt KeePass zelf, desktoppoorten zoals KeePassXC voor Windows, macOS en Linux werken op een vergelijkbare manier.

We kunnen KeePassXC in meer detail in een toekomstig artikel bekijken, en Android-gebruikers kunnen onze KeePass2Android review bekijken.

Hoe KeePass wachtwoordbeheer in te stellen

1. Download, installeer en voer de nieuwste versie van KeePass 2.x uit. KeePass1.x bestaat nu alleen om achterwaartse compatibiliteitsredenen. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld deze achterwaartse compatibiliteit nodig, maar er is geen reden voor nieuwe gebruikers om ervoor te kiezen.

2. Ga naar Bestand -> Nieuw ... (of klik op het pictogram in de taakbalk van het hoofdvenster), klik en selecteer een locatie voor uw nieuwe .kdbx-bestand.

Dit .kdbx-bestand is de gecodeerde container waarin uw opgeslagen wachtwoorden staan. Omdat het op zichzelf veilig gecodeerd is, kunt u het overal veilig opslaan. Als u van plan bent om wachtwoorden op verschillende apparaten te synchroniseren, kunt u deze nu ook in een cloudopslagmap opslaan.

3. Maak een hoofdwachtwoord. Of nog beter, een hoofdwachtwoord (een zin die bestaat uit een aantal woorden gescheiden door spaties).

Dit hoofdwachtwoord beschermt al uw andere wachtwoorden en zou het enige wachtwoord moeten zijn dat u ooit opnieuw moet onthouden! Het moet daarom sterk zijn, maar ook een die je niet zult vergeten. KeePass biedt een handige balk met een geschatte kwaliteit om u aan te moedigen een sterk hoofdwachtwoord te kiezen.

Als je het vergeet, dan is de game-over wat betreft toegang tot je opgeslagen wachtwoorden. Als je een back-up nodig hebt, schrijf je het wachtwoord op een stukje papier en bewaar je het op een veilige plek.

Als u tevreden bent met het gebruik van alleen een hoofdwachtwoord om uw .kbdx-bestand te beveiligen, klik dan op OK. Schakel het selectievakje Expertopties weergeven in voor extra 2FA-beveiliging.

Naast een wachtwoord kunt u een sleutelbestand en / of uw Windows-gebruikersaccount binden aan de samengestelde hoofdsleutel.

We gaan een sleutelbestand maken, maar binden het .kbdx-bestand niet aan een Windows-gebruikersaccount omdat we onze KeePass-database willen openen vanaf niet-Windows-apparaten.

Als u een sleutelbestand maakt, volgt u gewoon de instructies. Als u klaar bent, drukt u op OK. Bewaar dit sleutelbestand veilig ergens offline. Als u de KeePass-database op andere apparaten wilt gebruiken, moet het sleutelbestand aanwezig zijn, maar nooit online overbrengen. U kunt offline overzetten met behulp van geheugenkaarten, USB-sticks, USB-kabels en dergelijke.

4. U kunt desgewenst sleutelen aan de database-instellingen of op OK drukken om met de standaardinstellingen te gaan.

U krijgt de mogelijkheid om belangrijke databasegegevens af te drukken (uw wachtwoord handmatig in te vullen). Als u dit doet, moet u de afdruk ergens offline opslaan.

5. Dubbelklik op uw nieuwe .kbdx-databasebestand om het te openen. Voer uw wachtwoord in en (indien gebruikt) het pad naar waar het bijbehorende .key-bestand is opgeslagen. Als u een Windows-gebruikersaccount hebt opgegeven toen u de database maakte, moet u zich aanmelden om het bestand te openen.

KeePass onthoudt onlangs geopende databases, waardoor dit proces in het dagelijks gebruik tamelijk pijnloos is.

6 (optioneel). Ga naar Bestand -> Importeren ... om wachtwoorden van een andere wachtwoordbeheerder te importeren. KeePass ondersteunt bestanden die zijn geëxporteerd van de populairste wachtwoordbeheerders, Firefox en Chrome.

Uw KeePass-database is nu klaar voor gebruik! U kunt wachtwoorden beheren en knippen en plakken waar u maar wilt. Maar om het beste uit KeePass te halen, wilt u echt browserintegratie implementeren ...

Browserintegratie

Browserintegratie wordt bereikt met een combinatie van plug-ins + browser-add-ons. Anderen bestaan, maar we raden KeePassHTTP-Connector aan.

1. Download de KeePassHttp-plug-in en kopieer deze naar uw KeePass-installatiemap (C: \ Program Files (x86) \ KeePass Password Safe 2 standaard).

2. Installeer de KeePassHTTP-Connector browser-add-on voor Firefox en / of Chrome.

Klik met de linkermuisknop op een gebruikersnaam of wachtwoordveld in webpagina's voor KeePassHTTP-Connector om de details van uw open KeePass-database automatisch in te vullen. U kunt ook met de rechtermuisknop klikken voor meer opties.

Als u niet tevreden bent met KeePass, bekijk dan eens een aantal alternatieve wachtwoordbeheerders?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me