Five Eyes, Nine Eyes en 14 Eyes Intelligence: een gids voor VPN-gebruikers

Je zult vaak horen over "vijf ogen landen" (en "negen ogen" en "14 ogen" landen) in de context van online privacy.

In deze gids wordt uitgelegd wat deze termen betekenen. Verder welke landen er deel van uitmaken en al het andere dat u moet weten.

Laten we beginnen met de basis:

Wie zijn de Five Eyes-landen?

Vijf ogen landen

De Five Eyes-landen zijn:

  • Verenigde Staten
  • Verenigd Koninkrijk
  • Australië
  • Nieuw-Zeeland
  • Canada

Five Eyes (soms FVEY genoemd) is een inlichtingenalliantie die dateert uit het begin van de jaren veertig.

Wie zijn de Negen Ogenlanden?

Negen ogen landen

De Nine Eyes-landen zijn:

  • De 5 Eyes-landen
  • Denemarken
  • Frankrijk
  • Nederland
  • Noorwegen

Zoals je misschien al vermoedt, is Nine Eyes een uitbreiding van de kern van de Five Eyes-alliantie.

Wie zijn de 14 Eyes-landen?

Veertien ogen landen

De 14 Eyes-landen zijn:

  • De 9 ogen landen
  • Duitsland
  • Italië
  • België
  • Zweden
  • Spanje

Deze alliantie wordt ook wel SIGINT Seniors Europe (SSEUR) genoemd. Volgens Wikipedia is het er om de uitwisseling van militaire signalen tussen zijn leden te coördineren.

Geschiedenis van de Five Eyes Alliance

Five Eyes ontstond oorspronkelijk als een manier voor de kernlanden om informatie te delen. Het werd opgericht als de informele UKUSA-overeenkomst in 1941. Officiële formalisatie tussen het VK en de VS vond plaats in 1946, in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien omvat het echter ook andere kernlanden.Geschiedenis van Five Eyes

Voorbij de kern Five Eyes-landen komen de andere landen die de Negen en 14 Eyes-groepen vormen. Deze landen sloten zich aan bij de regeling als 'derde partijlanden'. Bovendien wordt algemeen aangenomen dat andere landen in de regelingen buiten de genoemde kernlanden. De verdachte landen zijn onder meer "Pacific bondgenoten" zoals Zuid-Korea en Singapore.

Five Eyes en soortgelijke arrangementen zijn (van nature) altijd geheim. Wikipedia suggereert dat het bijna 30 jaar na de oorspronkelijke totstandkoming van de overeenkomst was voordat de Australische premier het zich zelfs maar bewust werd. Bovendien kwam Five Eyes pas in 2005 onder de aandacht van het publiek. Sinds 2010 is het mogelijk om een ​​deel van de details ervan online te lezen op de website van het Verenigd Koninkrijk.

Controverse van de afgelopen jaren

De Five Eyes-overeenkomst kreeg moderne mainstream relevantie toen verbindingen met de NSA werden bewezen. Deze werden openbaar gemaakt als onderdeel van de beruchte lekken van Edward Snowden. Zijn onthullingen toonden en bevestigden dat tijdens de Koude Oorlog gemaakte afspraken veelvuldig worden gebruikt bij het nastreven van wijdverspreide digitale surveillance.Recente controverse

Het werd duidelijk dat deze landen overeenkomsten voor het delen van inlichtingen gebruiken voor doeleinden die verder gaan dan signalenintelligentie. Daarom laten ze de inlichtingendiensten in meerdere landen toe om contact met elkaar te onderhouden. Daarbij informatie delen met betrekking tot alles van menselijke en defensie-informatie tot aangelegenheden van nationale veiligheid.

Een voorbeeld van hoe dit in de praktijk kan werken, kwam naar voren met de onthullingen van Snowden in 2013. Het bleek dat de Amerikaanse NSA werk effectief uitbesteedt aan de Britse GCHQ.

De meest controversiële voor pleitbezorgers van privacy, de onthullingen van Snowden toonden aan dat regeringen het Five Eyes-kader gebruiken om wetten te omzeilen over het toezicht op hun eigen burgers. De MI5 van het VK kan bijvoorbeeld de Amerikaanse NSA vragen om op Britse telefoons te tikken, en aldus 'vermeende wetten te omzeilen'.

Dit is hoe De Spiegel het destijds beschreef:

“De Britse GCHQ-inlichtingendienst kan iedereen behalve Britse staatsburgers bespioneren, de NSA kan iedereen behalve Amerikanen bewaken, en de Duitse buitenlandse inlichtingendienst van Duitsland kan iedereen behalve Duitsers bespioneren. Zo ontstaat een matrix van grenzeloze surveillance. ”

Wat doen de 5/9/14 Eyes-allianties?

Als u een privacybewuste persoon bent, is dit een zeer geldige vraag. Bovendien is het meer dan redelijk om te beweren dat de agentschappen binnen deze allianties veel verder gaan dan wat ze moeten doen om ervoor te zorgen dat ze de wereld 'veilig' houden.Wat ze doen

Een van Edward Snowden's meest opvallende onthullingen met betrekking tot het PRISM-programma van de NSA, een initiatief voor massale gegevensverzameling waarvan alle grote spelers in de internetwereld deel uitmaken, waaronder Microsoft, Google en Facebook. PRISM heeft het voor de NSA (zelfs haar "low-level agents") ongelooflijk gemakkelijk gemaakt om toegang te krijgen tot informatie op veelgebruikte platforms. Daarom hebben andere landen dankzij de allianties ook gemakkelijk gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Helaas zouden zelfs degenen die geloven dat ze "niets te verbergen en niets te vrezen hebben" doen schrikken door het gemak waarmee de NSA - en dus hun alliantiepartners - van alles kunnen profiteren, van Skype-gesprekken tot e-mailberichten.

Dan kunnen we daaraan toevoegen dat is aangetoond dat deze beveiligingsinstanties op de best mogelijke manier werken - onderhandse. Deze omvatten krakende coderingsalgoritmen en steekpenningsbedrijven om hun eigen IT-beveiligingssystemen te verzwakken

We suggereren niet dat het enige doel van de 5/9/14 Eyes-allianties is om het dagelijkse leven van de burger te bekijken. Helaas maakt het bijproduct van veel van de werkzaamheden van de gerelateerde agentschappen het mogelijk dat te doen.

De allianties en VPN-gebruik

Voor velen is het hele punt van het gebruik van een VPN-service (Virtual Private Network) het vermijden van overheidstoezicht. Daardoor kunnen surfen op internet met een redelijk niveau van privacy.Allianties en VPN-gebruik

Zoals u kunt zien in de bovenstaande informatie, kunt u dat object gemakkelijk verslaan door een VPN-provider te kiezen die in een van de landen is gevestigd. Met name de Five Eyes-landen, of een die zijn servers in een van die landen plaatst. Daardoor kunnen autoriteiten een provider dwingen om details van uw online activiteiten te overhandigen. Bovendien zou het dankzij de informatie-uitwisseling kunnen zijn IEDER van de landen op de lijst!

Een VPN-server gebruiken in een 5 Eyes Country

Een veelgestelde vraag is wat de positie is als iemand een VPN-provider gebruikt in een land buiten het rechtsgebied van 5/9/14 Eyes. Gebruikt het vervolgens om verbinding te maken met een server in een land dat zich binnen dat rechtsgebied bevindt, zoals in de VS of het VK.Een VPN gebruiken

Zonder al te veel technische details in te gaan, is er hier enig risico. Het FVEY-land kan de serverprovider dagvaarden voor verbindingslogboeken (of zelfs zijn eigen monitoring uitvoeren van verbindingen in en uit de server). Als de VPN-provider echter de juiste beveiligingsmaatregelen op zijn infrastructuur neemt, moet het risico relatief klein zijn.

Dat gezegd hebbende, mensen die hun blootstelling aan de brede jurisdictie van deze inlichtingenallianties willen minimaliseren, moeten de laagste risicobenadering kiezen. Dat zou een provider buiten het 5/9/14 Eyes-rechtsgebied zijn EN alleen verbinding maken met servers buiten het rechtsgebied.

Dus welke VPN moet ik kiezen?

Een goed uitgangspunt is om onze Best VPN geen logboeken-gids te bekijken.

Deze VPN-services houden geen gegevens bij over uw browse-activiteit. Daarom, als ze ooit verplicht waren om details van het gebruik te overhandigen, zouden ze die informatie niet kunnen delen.

Kies daarom een ​​VPN die buiten het verreikende rechtsgebied van 5/9/14 ogen valt EN een die geen activiteitenlogboeken bijhoudt. Daardoor doet u er alles aan om de kans dat uw online activiteit wordt onderworpen aan een twijfelachtig niveau van toezicht te minimaliseren. Daarom raden we het gebruik van een gratis VPN niet aan, omdat deze gevaarlijk kunnen zijn en ze vaak uw gegevens verkopen.

Conclusie

Kortom, u moet Five Eyes-landen zoveel mogelijk vermijden. Bovendien moeten zelfs de allianties met negen en veertien ogen waar mogelijk worden vermeden.

Ten slotte is het gebruik van een VPN een geweldige manier om uw online privacy te helpen beschermen. Er is echter nog veel meer om op te letten. Bekijk onze handige handleidingen en nieuws voor meer informatie over internetprivacy en -beveiliging.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me