Het sociale kredietstelsel van China – een echte dystopische toekomst?

Chinees sociaal kredietstelsel dat al zijn 1,3 miljard burgers een 'sociale kredietscore' toekent.


Het werd gelanceerd in 2014 en zou tegen 2020 landelijk moeten zijn. Het volgt en beoordeelt individuen, bedrijven en overheidsfunctionarissen. Wanneer voltooid, heeft elke burger een doorzoekbaar bestand met samengevoegde gegevens die zijn sociale kredietscore bijhouden. Het systeem is nog in ontwikkeling, omdat de overheid lokale databases probeert te centraliseren.

Volgens Xinhuanet, een online persbureau dat optreedt als het officiële persagentschap voor de Chinese overheid, "richt dit systeem zich op krediet op vier gebieden, waaronder administratieve zaken, commerciële activiteiten, sociaal gedrag en het gerechtelijk apparaat."

De Washington Post merkt dat op,

"De ambitie is om elk stukje informatie dat online beschikbaar is over de Chinese bedrijven en burgers op één plek te verzamelen - en elk van hen vervolgens een score toe te kennen op basis van hun politieke, commerciële, sociale en juridische krediet."

Hoe het China Social Credit System zou kunnen werken

Hoe het zal werkenBurgers krijgen punten voor positieve acties en krijgen punten afgetrokken voor negatieve acties. Een eenvoudig voorbeeld zou zijn als je een rommel maakt, krijg je een punt afgetrokken. Een camera zou dit automatisch zien en de punten aftrekken. Hoe het zal werken

Als iemand anders het echter achter je ophaalt, krijgt hij een punt toegevoegd. Hoe extremer de actie, hoe groter de puntverandering van uw sociale kredietwaardigheid. De zwarte spiegel "Duikvlucht" aflevering is een geweldige weerspiegeling hiervan in actie.

Zoals gezegd zal het sociaal kredietsysteem tegen 2020 volledig functioneel zijn. Details over hoe het in de praktijk zal werken, blijven ter plaatse dun.

Er is echter een aantal eerste proefprogramma's gelanceerd. Deze geven ons een indicatie van de richting waarin de overheid op weg is.

Gevolgen van het Chinese kredietstelsel

Degenen die een hoge rating cultiveren, krijgen beloningen. Bijvoorbeeld

 • Auto's kunnen huren of hotelkamers kunnen huren zonder aanbetaling
 • Zonder beperkingen naar het buitenland kunnen reizen,
 • Toegang krijgen tot uitdrukkelijke veiligheidsinspecties op luchthavens
 • Meer wedstrijden op datingsites
 • Meer voordelige rentetarieven krijgen

Degenen met een lage sociale credit score zullen op verschillende manieren worden gestraft. Bijvoorbeeld:

 • Geweigerd treinkaartjes van de klasse "soft-sleeper"
 • Betere kamers in hotels geweigerd,
 • Voorkomen dat ze hun kinderen naar de beste scholen sturen,
 • Voorkomen dat ze naar het buitenland reizen

motivaties

motivatiesHet sociaal kredietstelsel is grotendeels een direct antwoord op een ineenstorting van het vertrouwen van het publiek in ambtenaren en anderen in gezaghebbende posities. Met een bevolking van ongeveer 1,3 miljard mensen is de recente economische bloei van China erg chaotisch en grotendeels ongereguleerd.motivaties

Dit heeft ertoe geleid dat het land opgeschrikt is door schandalen met corrupte ambtenaren, vergiftigd voedsel (inclusief het beroemde vergiftigde babymelkschandaal), medische oplichting, artsen die steekpenningen aannemen, grootschalige uitbuiting op de arbeidsmarkt en nog veel meer.

Dit zijn zeker zeer reële problemen. Het Social Credit System probeert echter veel meer te doen dan dergelijk illegaal gedrag tegen te gaan. Het is een zeer ambitieuze poging tot sociale engineering, en grijpt terug op de 'goede burgerkaarten' uitgegeven door Japan tijdens zijn bezetting van China in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

De Communistische Partij streeft naar het creëren van een cultuur van 'oprechtheid' en een 'harmonieuze socialistische samenleving' waar 'vertrouwen behouden glorieus is'.

De Suining County Trial

Suining County TrialIn 2012 heeft de Communistische Partij een proefproject uitgevoerd in de Suining County van de provincie Jiangsu, in het zuiden van China. Naast het uitdelen van strafpunten voor relatief kleine strafbare feiten, zoals het besturen van overtredingen en het aannemen van steekpenningen, verloren burgers punten voor:Suining County Trial

 • Veroorzaken van een "verstoring" die overheids- of partijfunctionarissen hindert (50 punten)
 • Niet zorgen voor oudere familieleden (50 punten)
 • Lid zijn van een "cultus" (50 punten)
 • Vals beschuldigen van anderen op internet (100 punten)

Omgekeerd heeft het hebben van de eer van goed burgerschap of een modelwerker 100 punten toegevoegd aan de score van een individu. Een gebruiker kan maximaal 1000 punten verdienen.

Op basis van het aantal punten dat ze hadden, kregen burgers een rating van A tot D. Burgers van klasse D konden geen toegang krijgen tot overheidssteun of solliciteren.

De Suining County Trial werd gedeeltelijk stopgezet na publiek protest. Hoewel burgers niet langer van A tot D zijn gerangschikt, blijft de Suining-overheid burgers sociale kredietscores toekennen.

Sesame Credit

Sesame CreditEen meer succesvolle sociale kredietproef is door Sesame Credit. Dit is de financiële vleugel van Alibaba, de grootste online marktplaats ter wereld, met ongeveer 400 miljoen gebruikers. Sesame Credit werkt ook samen met de meest populaire datingservice van China, Baihe, die 90 miljoen gebruikers heeft. Dit alles betekent dat het een enorm ingebed gebruikersbestand heeft.Sesame Credit

Sesame Credit gebruikt informatie afkomstig van sociale media, winkelgewoonten en verschillende andere gegevenssets. De gegevens gaven elke persoon een sociale kredietwaardigheid die Chinese burgers met elkaar vergelijkt.

Het gebruikt door de staat goedgekeurde algoritmen om één numerieke waarde te bereiken. Deze waarde kan vervolgens door bedrijven worden gebruikt om de 'sociale waardigheid' van een persoon te beoordelen, wat invloed kan hebben op beslissingen om krediet te verlenen en deposito's te accepteren, enz..

De regeling is momenteel volledig vrijwillig, maar heeft een warme reactie van consumenten ontvangen.

Een donkere en orwelliaanse toekomst?

Orwelliaanse toekomstDe Chinese regering lijkt vastbesloten door te gaan met plannen voor een nationale database voor sociale kredieten. Daarom kijkt het met grote belangstelling naar het succes van Sesame Credit. Er zijn echter enorme technische en logistieke problemen te overwinnen om deze droom van een communistische utopische nachtmerrieachtige dystopie te realiseren.Orwelliaanse toekomst

Een deel van het probleem ligt in een van de kernproblemen die Social Credit moet oplossen. China heeft geen credit score (FICO) systeem. Als blogger over technologie en financiën, legt Wen Quan uit,

“Veel mensen hebben geen huizen, auto's of creditcards in China, dus dat soort informatie is niet beschikbaar om te meten. De centrale bank heeft de financiële gegevens van 800 miljoen mensen, maar slechts 320 miljoen hebben een traditionele kredietgeschiedenis."

Daarom wordt beweerd dat een soort kredietstelsel dringend nodig is. Helaas maakt dit gebrek aan georganiseerde kredietboekhouding het opzetten van een dergelijk systeem zeer uitdagend.

Een verdere complicerende kwestie is dat de Communistische Partij, ondanks al haar autoritaire zwerver, erg dun is als het gaat om kritiek. Een openbare reactie, zoals die gericht tegen het proces van Suining County, zou het huidige beleid kunnen omkeren. Je kunt alleen maar hopen!

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

42 − = 32

map