Hoe bandbreedtebeperking te omzeilen met behulp van VPN

Netneutraliteit is het principe dat internetproviders en overheden alle gegevens op internet gelijk moeten behandelen, niet discriminerend of verschillend door gebruiker, inhoud, site, platform, applicatie, type aangesloten apparatuur en communicatiemethoden. ”Wikipedia.

Netneutraliteit wordt algemeen beschouwd als de hoeksteen van het succes van internet. Door alle diensten en gebruikers een gelijk speelveld te bieden, wordt innovatie aangemoedigd en kunnen dynamische startups gedijen.

Vanuit het oogpunt van de consument betekent netneutraliteit dat de inhoud die u wilt (en waarvoor u bandbreedte betaalt) met dezelfde hoge snelheid aan u wordt geleverd, ongeacht wat die inhoud is.

Helaas heeft het Amerikaanse Hof van Beroep voor het District of Columbia Circuit in januari dit jaar de netneutraliteit effectief weggewerkt, en de FCC, wiens taak het is om neutraliteit te verdedigen, en ondanks een enorm publiek protest dat heeft geleid tot een ongekende 3 miljoen reacties worden achtergelaten op de openbare raadplegingswebsite (waardoor het twee keer crasht), maar lijkt oxymoronically vastbesloten om netneutraliteit te 'redden' door het te vernietigen.

Aangezien het nieuwe hoofd van de FCC, Tom Wheeler, jarenlang heeft gewerkt als een lobbyist in de branche die campagne voert tegen netneutraliteit, is dit even deprimerend als niet verrassend.

In de tussentijd hebben de grote telecombedrijven geen tijd verspild met het opheffen van netneutraliteit, de redenen hiervoor zijn grotendeels drieledig:

  1. Ze kunnen bedrijven die het zich kunnen veroorloven nu snellere toegang tot hun klanten bieden. Hoewel dit extra inkomsten oplevert voor de ISP's, betekent dit dat kleinere bedrijven, startups, liefdadigheidsinstellingen en iedereen die het zich niet kan veroorloven om voor de extra bandbreedte te betalen, in de ‘slow lane’ hebben gezet. De enige winnaars hier zijn grote gevestigde bedrijven, die dit ongelijke speelveld kunnen gebruiken om hun concurrentie te onderdrukken
  2. Ze kunnen klanten nu gebundelde internetpakketten aanbieden die klanten toegang geven tot slechts een beperkt aantal kanalen (d.w.z. websites en internetdiensten). Om onbeperkte toegang tot internet te krijgen, moeten klanten meer betalen. Onnodig te zeggen dat dit vreselijke sociale implicaties heeft, maar het proces is al aan de gang
  3. Ze kunnen discrimineren tegen diensten die concurreren met die van zichzelf. Het klassieke voorbeeld hiervan is dat zowel Comcast als Verizon (die beide internetstreamingservices beheren), vrijwel onmiddellijk na de uitspraak van het Hof in januari, Netflix-verkeer begonnen te smoren. Hun excuus is dat Netflix hun bandbreedte oneerlijk verhoogt, dus het is redelijk dat het ervoor moet betalen, maar klanten betalen zeker voor de ISP's voor die bandbreedte precies zodat ze diensten zoals Netflix kunnen streamen?

Hoe VPN kan helpen ISP-beperking te omzeilen

Het gebruik van een VPN-service verbindt uw computer (inclusief mobiele apparaten) met de servers van een VPN-provider met behulp van een gecodeerde tunnel. Omdat alle gegevens die door deze tunnel gaan, worden beschermd door sterke codering, kan uw internetprovider niet weten wat gebruikers op internet aan het doen zijn en daarom geen prioriteit geven aan of discrimineren tegen specifieke services.

Om aan te tonen hoe effectief dit kan zijn, heeft Colin Nederkoorn, CEO van Customer.io, in juli een reeks tests uitgevoerd waarbij het gebruik van VPN zijn verbindingssnelheden verbeterde bij het streamen van Netfix via zijn tienvoudige Verizon-verbinding!

Het gebruik van een VPN voorkomt daarom beperking van internetdiensten, en zal waarschijnlijk een essentieel hulpmiddel worden in de strijd om netneutraliteit te behouden. Echter…

Het is mogelijk voor ISP's om VPN zelf te smoren / blokkeren

Hoewel alle gegevens die door een gecodeerde VPN-tunnel gaan, verborgen zijn voor een ISP, kan deze de tunnel zelf 'zien' en kan daarom kiezen om al dat verkeer te vertragen of te blokkeren. Als alternatief kan het gewoon al het verkeer beperken of blokkeren dat is verbonden met bekende IP-adressen van VPN-providers.

Beperking of blokkering van VPN-verkeer is erg problematisch, omdat bedrijven vertrouwen op VPN om interne communicatie te beveiligen, betalingen te verwerken en voor een aantal routinematige doeleinden die voor hen van vitaal belang zijn om te werken, dus het verbieden van VPN-protocollen zou een zeer negatieve impact hebben op de economie.

Dit probleem wordt verergerd door het feit dat het uitvoeren van OpenVPN (of SSTP) via TCP-poort 443 VPN-verkeer niet te onderscheiden maakt van het HTTPS-verkeer (https: //), dat het protocol gebruikt waarop bijna alle internetbeveiliging vertrouwt.

VPN-verkeer wordt daarom alleen geblokkeerd in extreem restrictieve landen zoals China of Iran, maar er zijn aanwijzingen dat Amerikaanse bedrijven dit kunnen beperken. Gelukkig kan dit gemakkelijk worden omzeild door over te schakelen naar TCP-poort 443, geknoei hiermee zou het internet effectief breken.

Met de aangepaste VPN-clients van veel providers kunt u eenvoudig van poort wisselen. Om dit te doen in de generieke open source OpenVPN-client, kunt u het relevante .ovpn-configuratiebestand in een teksteditor bewerken en de instellingen handmatig wijzigen.

ovpn poort veranderen

Als u problemen ondervindt, moet uw VPN-provider u graag kunnen helpen.

Veel VPN-providers bieden ook 'stealth'-servers, die obfspoxyachtige technologieën gebruiken om het gebruik van VPN-verkeer te maskeren.

Een groter gevaar is dat ISP's het internet kunnen smoren voor gebruikers die zijn aangesloten op de bekende IP-reeksen van VPN-providers. Als gebruiker kunt u hier niet veel aan doen, behalve kiezen om minder bekende VPN-providers te gebruiken, maar de providers zelf kunnen hun IP-adressen recyclen, nieuwe proxy-servers instellen en verschillende andere trucs uitvoeren om deze dreiging te bestrijden..

Throttling buiten de Verenigde Staten

De recente ineenstorting van de netneutraliteit in de VS, en met name de sluiting van de openbare raadplegingsperiode van de FCC (die werd verlengd van 15 juli tot 15 september om de enorme hoeveelheid ontvangen reacties aan te kunnen), heeft de aandacht van de wereld gericht op de kwestie van het smoren in Amerika, en heeft er een dringende prioriteit van gemaakt voor Amerikaanse netizens.

De rest van de wereld volgt de gebeurtenissen in de VS echter zeer nauwlettend, en ISP's overal hopen dat het een precedent zal scheppen waardoor ze anders kunnen rekenen voor verschillende niveaus van internettoegang en bandbreedte.

De EU en Brazilië hebben wetgeving aangenomen die is gericht op het garanderen van netneutraliteit, maar zelfs hier betekent het feit dat een groot deel van al het internetverkeer de VS passeert (zelfs als de VS noch het startpunt noch de bestemming zijn) wat er gebeurt in de staten zullen waarschijnlijk gebruikers elders treffen.

In alle gevallen, zolang het niet zelf wordt gesmoord, zal VPN helpen (en hierboven besproken, zelfs wanneer het wordt gesmoord, zijn opties beschikbaar).

Een opmerking over BitTorrent-beperking

Veel ISP's discrimineren BitTorrent-verkeer, zelfs in landen die netneutraliteit handhaven, in de veronderstelling dat al dit verkeer illegale inbreuk op het auteursrecht inhoudt. Om te zien of je BitTorrent-verkeer wordt afgeremd, bekijk je deze fantastische tool van Measurement Lab, waarmee je kunt zien hoeveel throttling van BitTorrent-verkeer niet alleen per land, maar per ISP wordt uitgevoerd.

neutralnet2

Nogmaals, het gebruik van een VPN (waarmee P2P mogelijk is) omzeilt deze beperking, terwijl het de extra voordelen biedt van het verbergen van wat u downloadt van uw ISP, en door een naar buiten gericht proxy IP-adres te gebruiken, zorgt u ervoor dat uw downloads niet kunnen worden herleid tot uw echt IP-adres. Als je meer wilt weten over het gebruik van een VPN voor torrent-sites, bekijk dan ons artikel over VPN's voor torrenting.

De vangst

Omdat VPN gegevens omvat die een extra deel van de reis afleggen terwijl deze door de VPN-servers worden gerouteerd, en omdat het coderen en decoderen van gegevens verwerkingskracht vereist, komt het gebruik van VPN altijd met een snelheidsslag, die kan oplopen tot 10 procent, maar kan veel meer zijn.

Het voordeel van het gebruik van VPN om throttling te ontwijken, is daarom afhankelijk van de snelheidsslag die het gevolg is van het gebruik van een VPN, afgezet tegen de hoeveelheid throttling die optreedt. Zoals vrij spectaculair aangetoond door de heer Nederkoorn en zijn 10 x hogere Netflix-snelheden bij het gebruik van VPN echter (zoals eerder vermeld), kunnen de voordelen nog steeds aanzienlijk zijn.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me