Hoe een VPN op Chromebook te installeren – Installatie- en configuratiehandleiding voor Google Chromebook

In dit artikel wordt beschreven hoe u een VPN op uw Chromebook installeert. Zie 5 Beste Chromebook VPN-services voor een volledige discussie over waarom u een VPN op uw Chromebook wilt gebruiken en welke Chromebook VPN u moet kiezen..

Zoals in dat artikel is besproken, zijn er drie manieren om een ​​VPN op een Chromebook uit te voeren

  1. Gebruik de L2TP / IPsec-client ingebouwd in Chrome OS.
  2. Gebruik een Chrome-browserinvoegtoepassing.
  3. Gebruik een Android-app (op Chromebooks die deze functie ondersteunen).

Alleen een L2TP / IPsec-verbinding beschermt uw hele Chromebook als u Android-apps gebruikt. Een Chrome-browserinvoegtoepassing beschermt uw normale Chromebook-activiteit, maar niet Android-apps, terwijl een Android VPN alleen andere Android-apps beschermt.

In deze instructies wordt ervan uitgegaan dat u zich al hebt aangemeld voor een VPN-service.

Een opmerking over OpenVPN voor Chromebook

In theorie ondersteunt Chrome OS het OpenVPN-protocol, maar het is nooit gelukt om reguliere OpenVPN-certificaten correct te importeren. Als u uw eigen VPN-server gebruikt, is het mogelijk om deze en uw Chromebook te configureren om verbinding te maken via OpenVPN, maar dat valt buiten het bestek van deze handleiding.

L2TP / IPsec gebruiken (en PPTP)

De ingebouwde L2TP / IPsec VPN-client is de "standaard" manier om een ​​VPN op Chromebooks uit te voeren. Het is daarom handig dat de meeste VPN's dit protocol ondersteunen!

Houd er rekening mee dat L2TP / IPsec-instellingen op alle platforms hetzelfde zijn, dus zelfs als een VPN Chromebooks niet expliciet ondersteunt, kunt u de L2TP / IPsec-instellingen voor elk ander platform gebruiken om een ​​VPN op uw Chromebook uit te voeren.

PPPT wordt niet langer ondersteund door Chrome OS. En omdat PPTP geen veilig VPN-protocol is, is er toch maar weinig reden om een ​​PPTP VPN op Chromebook te gebruiken! Als u een oude Chromebook heeft en echt PPTP moet gebruiken, zijn de instructies hiervoor vrijwel identiek aan die hieronder.

1. Meld u aan bij uw Chromebook.

2. Klik op het netwerkpictogram onder aan het scherm (naast uw foto).

3. Selecteer Instellingen.

Chromebook L2Tp 0

4. Selecteer Netwerk -> Verbinding toevoegen -> Voeg een privénetwerk toe.

Chromebook-configuratie 2

5. Vul de gegevens in die door uw VPN-service worden verstrekt (zoals opgemerkt, deze hoeven niet specifiek te zijn voor Chrome OS, dus u kunt gewoon generieke gegevens gebruiken die voor andere platforms zijn verstrekt).

Klik op Connect. Ta-da!Chromebook L2Tp 2

Ga naar Instellingen om de VPN-status te bekijken en verbinding te maken / te verbreken -> Netwerk -> VPN.

Chromebook-instelling 1

Een Android VPN-app gebruiken

Android VPN-apps zullen bescherm alleen andere Android-apps op uw Chromebook - niet in de Chrome-browser.

Voor het gebruik ervan is een Chromebook vereist die de Google Play Store en Android-apps ondersteunt. Dit betekent meestal dat Chrome OS versie 53 of nieuwer is. Als uw Chromebook de Google Play Store kan uitvoeren, maar deze nog niet is geïnstalleerd, volgt u deze instructies om het te installeren.

Open vervolgens de Play Store en download en installeer een aangepaste VPN-app zoals elke andere app. Je wordt vrijwel zeker gevraagd je aan te melden met de inloggegevens die zijn vastgelegd toen je je aanmeldde voor de VPN-service, hoewel veel Android VPN-apps een korte gratis proefperiode bieden.

U kunt ook OpenVPN handmatig instellen met OpenVPN voor Android of OpenVPN Connect. Volledige instructies voor het instellen van OpenVPN voor Android zijn te vinden in Een VPN op Android installeren, die ook instructies heeft voor het configureren van de app om te fungeren als een kill-schakelaar.

Er zijn verschillende oplossingen om Android-apps op Chromebooks te krijgen die deze functie niet (of niet volledig) officieel ondersteunen, maar dat valt buiten het bestek van dit artikel.

Een Chrome-browserextensie gebruiken

Met Chrome OS is de browser het besturingssysteem, dus VPN-add-ons voor Chrome-browsers kunnen in feite als echte VPN-clients fungeren.

Dat wil zeggen, afgezien van het feit dat nieuwere versies van Chrome OS Android-apps ondersteunen. Deze werken op hun eigen afzonderlijke Android-subsysteem en profiteren niet van een Chrome VPN-browser-add-on.

De meeste van dergelijke browser-add-ons versleutelen de verbinding veilig met HTTPS. Het is altijd de moeite waard om te controleren of dit het geval is bij uw VPN-provider, omdat sommige helemaal geen codering hebben. Deze kunnen nog steeds handig zijn voor het vervalsen van uw locatie, maar bieden geen beveiligings- of privacyvoordelen.

1. Open de Chrome Web Store. Zorg dat de knop Extensies is geselecteerd en zoek de gewenste VPN-add-on. Als alternatief biedt uw VPN-provider u waarschijnlijk een directe link naar de downloadpagina van de Chrome-extensie.

Chrome-extensie 1

2. Klik op Toevoegen aan Chrome of klik op de knop om een ​​gedetailleerde beschrijving van de extensie weer te geven. Klik vervolgens op Toevoegen aan Chrome -> Voeg extensie toe.

Chrome-extensie

3. Een extensiepictogram verschijnt in de Chrome-taakbalk. Klik erop om de VPN-add-on te openen.

Chrome-extensie 3 1 E1512652754512

Vergeet niet dat een Chrome-extensie alleen beschermt wat u in uw Chrome-browser doet. Het beschermt geen Android-apps.

Uw Chromebook gebruiken met een VPN-router

In plaats van een VPN op uw Chromebook te installeren, kunt u het op uw router installeren (afhankelijk van welke router u hebt). Veel moderne routers hebben een ingebouwde VPN-client, die u meestal kunt configureren via de beheerpagina van de router.

U kunt ook routers flashen met firmware van derden, zoals DD-WRT en Tomato, die een VPN-client bevatten. Sommige providers bieden inderdaad voorgeflashte routers die vooraf zijn geconfigureerd voor hun service.

Zie Five Best VPN Routers voor een volledige bespreking van de voor- en nadelen hiervan. We hebben hier ook een handleiding voor het instellen van OpenVPN op DD-WRT-routers.

Conclusie

Bijna alle VPN-services ondersteunen L2TP / IPsec, waardoor het gebruik van een VPN op uw Chromebook zeer eenvoudig is. Het gebruik van een Chrome-browserinvoegtoepassing is aantoonbaar nog eenvoudiger als u niet ook Android-apps hoeft te beschermen die op uw Chromebook worden uitgevoerd.

Afbeelding tegoed: door Konstantin Savusia / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me