Hoe een VPN op Linux in te stellen – Een handleiding voor het installeren van een VPN op Ubuntu, Kali en Mint

Als u uw VPN wilt instellen met Ubuntu, Kali of Mint, dan bent u aan het juiste adres. In dit artikel vindt u een eenvoudige handleiding voor het installeren van een VPN met Linux VPN GUI's, Netwerkbeheerder en andere methoden.


Dankzij zijn populariteit richt dit artikel zich op het installeren van een VPN op Ubuntu. Dezelfde instructies zijn echter van toepassing op Linux Mint, Debian en Kali (die is gebaseerd op Debian) en moeten nuttige richtlijnen bieden voor gebruikers van andere Linux-distro's.

Meer informatie over online beveiligd blijven

Als u meer wilt weten over hoe u uw gegevens kunt beveiligen, bekijk dan de onderstaande handleidingen:

 • De veiligste Linux-distro's - In deze gids geven we een overzicht van de twee veiligste Linux-distro's die er zijn.
 • VPN-codering - Alles wat u moet weten over VPN-codering van PPTP naar OpenVPN.

Installeer de aangepaste Linux-software van een VPN

In de meeste besturingssystemen is de eenvoudigste manier om een ​​VPN in te stellen, de aangepaste software van een VPN-provider te gebruiken. Dit geldt ook voor Linux, maar heel weinig VPN-providers bieden een aangepaste Linux GUI-client.

In feite zijn de enige VPN-providers waarvan ik weet dat ze VPN-GUI's voor Linux bieden met het volledige scala aan functies die meestal te vinden zijn in Windows en macOS-software, AirVPN en Mullvad .

Stel een VPN in op Linux-klantensoftware

De "Eddie" -client van AirVPN ondersteunt een aantal Linux-configuraties en is open source.

Mullvad's VPN-client ondersteunt Ubuntu (Debian), Fedora, Linux Elementary Freya en Arch Linux. Het is ook open source.

Installeer een VPN op Linux

ExpressVPN biedt ook een aangepaste Linux-client, maar deze is alleen opdrachtregel en niet erg volledig uitgerust. Het is beschikbaar voor Ubuntu, Fedora en Raspbian, maar is geen open source.

OpenVPN voor Linux via NetworkManager

Buiten speciale clients is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om OpenVPN op de meeste Linux-systemen te installeren en te gebruiken via de NetworkManager-daemon.

Het is vermeldenswaard dat AirVPN aanbeveelt om NetworkManager te gebruiken "vanwege meerdere, kritieke problemen." Ik heb hier echter geen nadere details over kunnen vaststellen en de meeste VPN's lijken het graag te gebruiken.

OpenVPN installeren in Ubuntu GNOME

 1. Registreer een account bij uw gekozen VPN-provider.
 2. Download de .ovpn-configuratiebestanden van uw provider voor servers waarmee u verbinding wilt maken. Deze kunnen vaak in batch worden gedownload als een .zip-bestand, in welk geval u het voor gebruik moet uitpakken.

  In het verleden hield NetworkManager niet van inline certificaten en sleutels. Daarom raden veel VPN's aan om ze afzonderlijk te downloaden. Maar dit lijkt niet langer nodig te zijn.

 3. Download en installeer de Ubuntu OpenVPN-pakketten voor NetworkManager door een Terminal-venster te openen en te typen:

  sudo apt-get install netwerk-manager-openvpn-gnome

 4. Controleer of OpenVPN correct is geïnstalleerd door op het NetworkManager-pictogram in de meldingsbalk te klikken.

  Een VPN installeren op Ubuntu

  Ga vervolgens naar VPN uit -> VPN-instellingen -> VPN -> en klik op de knop +.

  een VPN instellen op Ubuntu

  In het vak VPN toevoegen zou je een OpenVPN-optie moeten zien. Als u OpenVPN niet ziet, start u uw pc opnieuw op.

  Installeer een VPN Ubuntu

 5. Ervan uitgaande dat u de OpenVPN-optie ziet, klik er dan niet op. Klik in plaats daarvan op "Importeren uit bestand ...". Navigeer naar waar u de .ovpn-bestanden hebt gedownload en dubbelklik erop.

  Een VPN instellen voor Ubuntu

 6. Een vak VPN toevoegen wordt weergegeven met de VPN-instellingen van de server. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op "Toevoegen".
 7. De VPN is nu ingesteld. Yay! Om het te starten, ga naar NetworkManager -> VPN uit -> en selecteer de server waarmee u verbinding wilt maken.

  Hoe een Ubuntu VPN te installeren

OpenVPN rechtstreeks via de Linux Terminal

Volgens AirVPN is het gebruik van OpenVPN via Linux Terminal ook veiliger dan het gebruik van NetworkManager, hoewel ik dit niet onafhankelijk heb kunnen bevestigen of de details heb ontdekt.

Helaas kan ik hier geen algemene installatiegids voor maken, omdat de details per VPN te veel verschillen en door welke Linux-smaak je gebruikt. De meeste goede providers hebben echter gidsen.

Merk op dat als u OpenVPN rechtstreeks gebruikt, DNS-aanvragen niet worden doorgestuurd naar de DNS-servers van de VPN-provider. IP-lekken kunnen worden opgelost door resolvconf te wijzigen om DNS naar de DNS-servers van uw VPN te pushen.

Als alternatief kunt u de iptables-firewall handmatig configureren om ervoor te zorgen dat al het verkeer (inclusief DNS-aanvragen) via de VPN-server moet gaan. Dit zorgt er op zijn minst voor dat alle DNS-aanvragen door uw VPN worden verwerkt. Het zal ook fungeren als een kill-schakelaar.

De documentatie op de website van uw VPN biedt u mogelijk meer informatie over deze problemen.

Configureer VPN voor Linux handmatig met behulp van PPTP via NetworkManager

PPTP is geen veilig VPN-protocol, dus we raden u over het algemeen aan dit te vermijden. NetworkManager wordt geleverd met PPTP-ondersteuning "out of the box", waardoor PPTP een nuttige "snelle en vuile" oplossing kan worden wanneer beveiliging geen hoge prioriteit heeft.

 1. Ga naar Netwerkbeheer -> VPN-instellingen. Klik op het pictogram + naast het VPN-vak -> Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP)

  het opzetten van een Ubuntu VPN

 2. Vul de PPTP-instelling in die u van uw VPN hebt gekregen. Merk op dat deze instellingen niet specifiek zijn voor Linux, dus u kunt generieke instellingen of instellingen voor een ander platform gebruiken.

  Voeg een VPN toe aan Ubuntu Linux

Configureer VPN voor Linux handmatig met L2TP / IPsec

Zoals niet gebruikt in onze Complete VPN-coderingsgids, is L2TP een tunnelingprotocol dat geen codering of vertrouwelijkheid biedt voor verkeer dat er doorheen gaat, dus het wordt meestal geïmplementeerd met de IPsec-authenticatiesuite (L2TP / IPsec).

Hoe L2TP / IPsec voor NetworkManager te installeren

NetworkManager-l2tp is een VPN-plug-in voor NetworkManager 1.2+ die ondersteuning biedt voor L2TP / IPsec.

Start Terminal en voer de volgende opdrachten in om te installeren:

sudo add-apt-repository ppa: nm-l2tp / netwerkmanager-l2tp

sudo apt-get update

sudo apt-get install netwerkmanager-l2tp

Mogelijk wordt u gevraagd om extra binaire bestanden (bijvoorbeeld voor GNOME) te installeren, in welk geval u doorgaat. Start uw pc opnieuw op en L2TP zou nu moeten zijn ingeschakeld in NetworkManager.

Een VPN L2TP PPTP installeren

Setup lijkt erg op het gebruik van PPTP (zie hierboven), behalve dat u enkele aanvullende IPSec-verificatiegegevens moet invoeren. Nogmaals, uw VPN zou deze moeten kunnen bieden, en generieke instellingen zijn prima.

Een VPN L2TP en IPsec instellen

Update mei 2018: Er is momenteel een fout in xl2tpd die het gebruik ervan met het IPSec-protocol in gevaar kan brengen. Het probleem is al opgelost in Fedora, dus ik verwacht dat het binnenkort in Ubuntu en Debian wordt gepatcht. Kijk hier voor de details en laatste updates.

Configureer VPN voor Linux handmatig met IKEv2

IKEv2 is een veilig en snel VPN-protocol dat snel aan populariteit wint met VPN-services. Het wordt ondersteund in Linux via strongSwan. strongSwan-pakketten zijn beschikbaar voor de meeste Linux-versies, of u kunt het zelf compileren.

Hoe IKEv2 voor NetworkManager te installeren. U kunt dit vanuit de bron bouwen, of Debian / Ubuntu-gebruikers kunnen Terminal openen en invoeren:

sudo apt-get install network-manager-strongswan

In gebruik werkt de plug-in net als de hierboven beschreven L2PT NetworkManager-plug-in.

Voer eenvoudig de IKEv2-instellingen in die door uw VPN worden geleverd (als deze IKEv2 ondersteunt).

IKEv2 VPN voor Linux

Hoe een VPN voor Linux te testen

Als u NetworkManager gebruikt, kunt u met een klein netwerkvergrendelingspictogram in de meldingsbalk in één oogopslag zien dat u bent verbonden.

Hoe een VPN op Linux te testen

Voor verdere bevestiging dat de VPN is aangesloten en correct werkt, kunt u een IP-lektest uitvoeren ...

Controleer uw VPN op IP-lekken

Eenmaal verbonden met de VPN (met welke methode dan ook), is het een goed idee om te controleren op IP-lekken.

Een Linux VPN controleren op IP-lekken

Het bovenstaande voorbeeld toont een slecht geval van IPv6-lekken. Het IPv4 DNS-resultaat geeft correct aan dat ik verbonden ben met een VPN-server in de VS, maar de website kan mijn echte Britse IPv6-adres zien via zowel een normaal DNS-lek als WebRTC. Fail!

Bekijk de onderstaande gidsen voor meer informatie over het veilig blijven met een VPN in het VK of de VS:

 • VPN VK
 • VPN Verenigde Staten

Merk op dat privé-gebruik - [RFCxxxx] IP's alleen lokale IP's zijn. Ze kunnen niet worden gebruikt om een ​​persoon of apparaat te identificeren en vormen dus geen IP-lek.

VPN instellen voor Linux: conclusie

Zoals met de meeste dingen Linux, zijn dingen nooit zo eenvoudig als ze op meer reguliere platforms zijn. Dat gezegd hebbende, zelfs onervaren Debian / Ubuntu-gebruikers zouden geen problemen moeten hebben met het opzetten van een VPN met NetworkManager.

Afbeelding tegoed: door Profit_Image / Shutterstock.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me