Hoe installeer ik een VPN op een Mac? – Hoe configureer ik een VPN op mijn Mac?

De meeste VPN-providers hebben gedetailleerde Mac-installatiehandleidingen op hun websites, maar dit artikel geeft een algemeen overzicht van hoe een VPN voor Mac te installeren.

Gebruik de aangepaste Mac-software van een VPN

macOS wordt niet zo goed ondersteund door aangepaste VPN-clients als Windows, maar de meeste VPN's bieden speciale Mac-software. Zoals we later zullen zien, is het handmatig configureren van een VPN in MacOS niet moeilijk, maar het gebruik van een aangepaste VPN is gewoon waanzinnig eenvoudig.

Vanwege het aangepaste karakter van de software kunnen installatiegegevens een beetje variëren van VPN tot VPN. Over het algemeen echter:

  1. Registreer u bij een VPN, raadpleeg onze gids voor beste VPN's voor meer informatie.
  2. Download de Mac-software.
  3. Installeer de app. Meestal hoeft u alleen maar op het gedownloade .mgmg-bestand te dubbelklikken en de instructies te volgen.
  4. Voer de app uit. U wordt waarschijnlijk gevraagd om uw accountgegevens in te voeren bij de eerste run. Merk op dat het normaal is dat VPN-apps beheerdersrechten vereisen om te worden uitgevoerd.

Eenmaal in de app, selecteert u eenvoudig een VPN-server waarmee u verbinding wilt maken en klikt u op "Verbinden". Het is echter de moeite waard om de opties van de app te bekijken. Belangrijke instellingen zoals DNS-lekbescherming en kill-switches zijn vaak optioneel en moeten handmatig worden ingeschakeld. Ik heb geen idee waarom, maar daar ga je.

Expressvpn Mac 2

ExpressVPN's "Network Lock-functie biedt een op firewall gebaseerde kill-switch en DNS-lekbescherming. Zorg er dus voor dat deze is ingeschakeld.

Misschien wilt u ook controleren of de app het OpenVPN-protocol gebruikt, net zoveel als standaard voor minder veilige (maar mogelijk snellere) VPN-protocollen. Zie hier voor meer informatie over VPN-protocollen.

Tunnelblick

Tunnelblick is een open source gratis te downloaden OpenVPN-client die kan worden geconfigureerd om te werken met speciale Tunnelblick-configuratiebestanden (.tblk) of standaard OpenVPN-configuratiebestanden (.ovpn en .conf).

Het bevat nu volledige DNS-lekkage en Web Real-Time Communication (WebRTC) -lekbeveiliging. De nieuwste bètaclient beschikt ook over een op firewall gebaseerde kill-schakelaar.

1. Download Tunnelblick of reguliere OpenVPN-configuratiebestanden van de door u gekozen VPN-service. U hebt één bestand per VPN-serverlocatie nodig, hoewel het vaak mogelijk is om meerdere configuraties in één zipbestand te downloaden. In dit geval moet u de bestanden uitpakken voordat ze kunnen worden gebruikt.

2. Download, installeer en start Tunnelblick. Selecteer 'Ik heb de configuratiebestanden' in het welkomstscherm.

Tunnelblick 1

3. Sleep het configuratiebestand (of meerdere bestanden voor meerdere serverconfiguraties) naar het Tunnelblick-pictogram in de menubalk.

Tunnelblick 3

4. Druk op 'Installeren' en kies vervolgens of u alleen voor uzelf of voor alle gebruikers van uw Mac wilt installeren. Het zal waarschijnlijk om uw beheerderswachtwoord vragen.

Tunnelblick 6

5. En dat is klaar! Om verbinding te maken met een VPN-server, klikt u op het Tunnelblick-pictogram in de menubalk en selecteert u een VPN-server.

Tunnelblick 4

Het pictogram wordt donkerder om aan te geven dat u bent verbonden. Als u de cursor erover beweegt, wordt extra informatie weergegeven.

Addendum:

Schakel DNS-lekbescherming in

IPv4 en IPv6 DNS-lekbescherming zijn standaard niet ingeschakeld in Tunnelblick. Ga naar Configuraties om DNS-lekbescherming in te schakelen -> Instellingen en vink de vakjes aan naast 'Alle IPv4-verkeer via de VPN routeren' en 'IPv6 uitschakelen'.

Tunnelblick 7

Merk op dat Tunnelblick niet beschermt tegen WebRTC-lekken. Daarom moet u het probleem handmatig oplossen (Safari heeft hier sowieso geen last van).

Schakel kill in op Mac

Nieuw in de nieuwste bètaversie van Tunnelblick is een zeer welkome kill-switchfunctie. Dit zorgt ervoor dat uw echte Internet Protocol (IP) -adres niet wordt blootgesteld in het geval van een VPN-dropout.

Om de kill-schakelaar in te schakelen, gaat u naar Configuraties en klikt u op de individuele VPN-configuratie (de kill-schakelaar moet voor elke configuratie zijn ingeschakeld). Klik op het veld "Bij onverwacht verbreken" en selecteer Netwerktoegang uitschakelen in het vervolgkeuzemenu.

Tunnelblick dodenschakelaar

VPN handmatig configureren voor Mac PPTP, L2TP / IPsec of IKEv2

macOS wordt geleverd met een ingebouwde VPN-client die de PPTP-, L2TP / IPsec- en IKEv2 VPN-protocollen ondersteunt. Om redenen die in VPN-codering gedetailleerd worden besproken: de complete gids, raad ik altijd aan om in plaats daarvan een OpenVPN-app te gebruiken. Maar IKEv2 is ook een goede optie.

Het grote voordeel van PPTP-, L2TP / IPsec- en IKEv2 VPN-verbinding is dat ze kunnen worden ingesteld zonder dat een VPN-app van derden moet worden gedownload.

  1. Ga naar Systeemvoorkeuren -> Netwerk. Klik op de knop + en selecteer Interface: VPN in het pop-upvenster.
  2. Kies een VPN-protocol ("VPN-type") en kies een naam voor de VPN-verbinding (optioneel).

Macos 1

  1. Vul servergegevens in met de instellingen van uw gekozen VPN-service.

Macos2

De ingebouwde macOS VPN-client biedt geen enkele vorm van WebRTC-lekbescherming, dus als u een kwetsbare browser gebruikt, moet u WebRTC handmatig uitschakelen. Merk op dat Safari geen WebRTC gebruikt en daarom niet kwetsbaar is voor WebRTC-lekken. Het is echter closed source-software.

Hoe een VPN voor Mac te testen

Wat voor VPN u ook gebruikt, macOS geeft een pictogram weer in de meldingsbalk wanneer de VPN is verbonden. Hiermee weet u in één oogopslag dat u beschermd bent.

Airvpn Mac

Als u op het pictogram klikt, worden meestal extra details en opties weergegeven. Voor verdere bevestiging dat de VPN is aangesloten en correct werkt, kunt u een IP-lektest uitvoeren ...

Controleer Mac VPN op IP-lekken

Eenmaal verbonden met de VPN (met welke methode dan ook), is het een goed idee om te controleren op IP-lekken.

Ip Leak Voorbeeld 2

Het bovenstaande voorbeeld toont een slecht geval van IPv6-lekken. Het IPv4 DNS-resultaat geeft correct aan dat ik verbonden ben met een VPN-server in de VS, maar de website kan mijn echte Britse IPv6-adres zien via zowel een normaal DNS-lek als WebRTC. Fail!

Bekijk onze Best VPN UK-gids voor meer informatie over veilig online blijven in het Verenigd Koninkrijk.

Merk op dat privé-gebruik - [RFCxxxx] IP's alleen lokale IP's zijn. Ze kunnen niet worden gebruikt om een ​​persoon of apparaat te identificeren en vormen dus geen IP-lek.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me