Hoe IPv6 op alle apparaten uit te schakelen

IPv4 raakt op, dus IPv6 is de toekomst. Helaas is de wereld nog niet helemaal klaar voor IPv6. Dit omvat veel VPN-services, waarvan de software gebruikers niet beschermt tegen "IPv6-lekken". De eenvoudigste oplossing voor dit probleem is het uitschakelen van IPv6 op uw apparaat..

Wat is IPv6?

Er zijn 4,29 miljard IPV4-adres en we zijn bijna op

Elke internetverbinding heeft een uniek numeriek adres dat bekend staat als het Internet Protocol (IP) -adres. Momenteel gebruiken de meeste IP-adressen de oudere 32-bit IPv4-standaard, maar IPv4-adressen raken snel op.

De oplossing is om eenvoudig langere IP-adressen te gebruiken, wat precies IPV6 doet. Door 128-bits webadressen te gebruiken, maakt IPv6 ongeveer 340 miljard miljard miljard miljard adressen. Dat zou ons een tijdje in beweging moeten houden!

Heb ik IPv6?

Of u IPv6-mogelijkheden hebt, is afhankelijk van uw internetprovider. IPv6-implementatie door ISP's is vrijwel overal traag geweest, hoewel het in sommige landen vaker voorkomt dan in andere. Over het algemeen hebben de meeste mensen in 2020 nog geen IPv6-verbinding, hoewel dit begint te veranderen.

Als je niet zeker weet of je een IPv6-verbinding hebt, ga dan naar ipleak.net (zonder een VPN-verbinding).

IP-test

Als u geen lang IPv6-adres ziet, hebt u geen IPv6-verbinding en hebt u deze handleiding niet nodig.

Het heeft geen zin om IPv6 op uw apparaat uit te schakelen als u geen IPv6-verbinding hebt, maar als u regelmatig verbinding maakt met internet via verbindingen van anderen, zoals openbare WiFi-hotspots, wilt u het misschien toch doen.

Waarom IPv6 uitschakelen?

De overstap naar IPv6 is goed en noodzakelijk, dus waarom zou u IPv6 uitschakelen als u die hebt? De enige reden om dit te doen is dat veel VPN-apps IPv4-verbindingen correct routeren via de VPN-interface, maar dit niet doen voor IPv6. Hierdoor kunnen websites uw echte IP-adres zien en staat dit bekend als een IPv6-lek.

Het uitschakelen van IPv6 op systeemniveau zorgt ervoor dat er geen lekken mogelijk zijn. Het goede nieuws is dat het uitschakelen van IPv6 op uw apparaat u niets kost. IPv4 verdwijnt niet snel en elke website en internetbron ondersteunt IPv4. IPv6 is misschien de toekomst, maar de toekomst is er nog niet.

Dit betekent dat u IPv6 kunt uitschakelen om uw VPN-verbinding te beveiligen zonder negatieve gevolgen voor uw internetgebruik.

Een woord over WebRTC

WebRTC is een communicatieprotocol dat is ingebouwd in de meeste moderne browsers en zorgt voor naadloze spraak- en videocommunicatie in uw browservenster.

Een ontwerpkenmerk van WebRTC is dat gebruikers via firewalls kunnen communiceren door eenvoudigweg andere WebRTC-gebruikers (en websites) uw echte IP-adres te vertellen. Als u een IPv6-verbinding hebt, zal deze hen uw IPv6-adres vertellen, en als u dat niet heeft, zal het hen uw IPv4-adres vertellen

Deze functie is geweldig voor WebRTC-gebruikers, maar lastig voor VPN-gebruikers, omdat deze uw echte IP-adres lekt, ongeacht of u een VPN gebruikt. Het probleem wordt meestal een WebRTC-lek genoemd.

Merk op dat als u een WebRTC-lek ziet, het uitschakelen van IPv6 op uw apparaat het probleem mogelijk oplost, maar het is net zo waarschijnlijk dat WebRTC in plaats daarvan uw IPv4-adres lekt. Het uitschakelen van IPv6 is daarom niet de aanbevolen oplossing om IPv6 WebRTC-lekken te voorkomen.

Er zijn dingen die een VPN-service op client- en serverniveau kan doen om de kans op WebRTC-lekken te verminderen, maar de enige gegarandeerde oplossing is om WebRTC in uw browser uit te schakelen.

Hoe IPv6 op uw apparaat uit te schakelen

Windows (meeste versies)

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start -> Zoeken -> typ Configuratiescherm in het zoekvak en selecteer het resultaat.

  Configuratiescherm in Windows opstarten

 2. Selecteer Netwerk en delen (of Bekijk netwerkstatus en taken in de categoriemodus).

  netwerk en delen

 3. Ga naar Adapterinstellingen wijzigen.

  adapterinstellingen wijzigen

 4. Klik met de rechtermuisknop op uw internetverbinding -> Eigendommen.

  wifi eigenschappen

 5. Blader omlaag totdat u Internet Protocol versie 6 (TCP / IPv6) ziet en schakel het selectievakje uit.

  internetprotocol versie 6 in WiFi-eigenschappen

 6. Klik op OK en je bent klaar.

MacOS

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren...

  Mac-systeemvoorkeuren

 2. Klik op "Netwerk".

  Netwerk instellingen pictogram

 3. Selecteer uw internetverbinding -> Geavanceerd.< br />

  WiFi-instellingen en geavanceerde instellingsoptie

 4. Ga naar het tabblad TCP / IP -> IPv6 configureren: -> Uit.

  Configureer IPv6 op uit op het tabblad TC / IP

 5. Klik op OK en je bent klaar.

Linux

Er zijn twee manieren om IPv6 uit te schakelen op Linux-besturingssystemen. U kunt dit doen met behulp van de opdrachtregel of de netwerkbeheerder, zie de onderstaande stappen om erachter te komen hoe.

Netwerkbeheer gebruiken

 1. Ga naar Instellingen -> Netwerk. Klik op het tabblad instellingen / opties voor uw netwerk.

  Instellingen netwerkbeheerder

 2. Schakel naar het tabblad IPv6 -> IPv6-methode -> uitschakelen.

  knop IPv6 uitschakelen

 3. Klik op Toepassen en je bent klaar.

Gebruik de opdrachtregel

Debian (inclusief Ubuntu en Mint) en SuSE-systemen

Om IPv6 permanent uit te schakelen, moeten we het bestand sysctl.conf bewerken.

 1. Open Terminal en voer de volgende opdracht in:
  sudo nano /etc/sysctl.conf
 2. Blader naar beneden en voeg de volgende regels toe:
  net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
  net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
  net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1

 3. Sla het bestand op en sluit het, voer het vervolgens uit met de volgende opdracht:
  sudo sysctl -p
  Een reboot doet ook geen pijn. Om IPv6 weer in te schakelen, verwijdert u gewoon de toegevoegde regels uit /etc/sysctl.conf.

Red Hat-systemen (inclusief Fedora en CentOS)

Open Terminal en voer de volgende opdrachten in:

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1

Voer de volgende opdrachten in om IPv6 opnieuw in te schakelen:

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 0

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 0

Android

Het is niet mogelijk om IPv6 in Android voor wifi-verbindingen uit te schakelen zonder uw telefoon te rooten. U kunt het echter uitschakelen voor mobiele gegevensverbindingen.

 1. Ga Instellingen -> aansluitingen -> Mobiele netwerken -> Namen toegangspunten. Selecteer uw mobiele operator, blader omlaag naar APN-protocol en selecteer het.

  APN-protocoloptie in Android

 2. Selecteer IPv4.

  APN-protocol IPv4- en IPv6-opties

 3. En je bent klaar.

Het moet echter worden opgemerkt dat het misschien een beter idee is om OpenVPN voor Android te gebruiken in plaats van uw lekkende aangepaste app. Het kan ervoor zorgen dat ongewenste IPv6-verbindingen buiten de VPN-interface niet mogelijk zijn.

 1. Open de OpenVPN voor Android-app en het pictogram Bewerken voor uw VPN-verbinding.

  OpenVPN voor Android-profielen

 2. Schakel naar het tabblad Routing en Block IPv6 (of IPv4) wordt niet gebruikt door de VPN is ingeschakeld (dit is standaard).

  IPv6- (of IPv4) -opties blokkeren

iOS en iPadOS

Het is niet mogelijk om IPv6 uit te schakelen op de mobiele platforms van Apple op systeemniveau, hoewel de OpenVPN Connect-app verbindingen alleen via IPv4 kan routeren. Ga gewoon naar instellingen -> en selecteer IPv6 -> Alleen IPV4-tunnel.

IPv4 alleen tunneloptie

chromebook

Het is meestal niet mogelijk om IPv6 op systeemniveau uit te schakelen in Chrome OS. Als u de ontwikkelaarsmodus opent, kunt u IPv6 tijdelijk uitschakelen door een Chrome-venster te openen met:

sudo ip6tables –F

Maar dit werkt alleen totdat u uw Chromebook opnieuw opstart. Een betere oplossing is om de OpenVPN voor Android-app te gebruiken om IPv6-lekken te voorkomen in plaats van de aangepaste app van uw VPN-provider.

OpenVPN voor Android-instellingen

Zoals met alle Android VPN-apps die op een Chromebook worden uitgevoerd, beveiligt dit alle native ChromeOS en alle Android-verbindingen op uw Chromebook. Het zal echter geen verbindingen beveiligen voor Linux-apps die worden uitgevoerd onder ChromeOS.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me