Hoe privé / veilig is Windows? Windows 7, 8 & 10

Windows 10 is een privacynachtmerrie. Vier jaar na de release hoopt Microsoft dat iedereen een upgrade naar de laatste versie van Windows heeft uitgevoerd. Veel gebruikers gebruiken echter nog steeds oudere versies van het besturingssysteem.

Voor bedrijven is dit begrijpelijk. Upgradekosten, problemen met achterwaarts compatibel en de mogelijke noodzaak om personeel om te scholen zijn allemaal redenen om de verhuizing uit te stellen.

Windows 10 is gedeeltelijk ontworpen om deze problemen op te lossen en biedt incrementele updates in plaats van uitgebreide wijzigingen bij elke nieuwe versie.

Elke nieuwe pc sinds 2015 wordt geleverd met Windows 10, maar er kunnen nog steeds gebruikers zijn die met oudere hardware blijven werken en die Microsoft simpelweg nooit in staat hebben gesteld gebruik te maken van het aanbod van een gratis upgrade (die tot en met 31 december is uitgebreid) 2017).

Voor velen is de meest logische reden om niet te upgraden naar de nieuwste versie van Windows dat eerdere versies van Windows gewoon niet zo ingrijpend zijn voor privacy als Windows 10.

Hoe privé is uw versie van Windows?

In de onderstaande tabel wordt beschreven welke gegevens uw Windows-versie mogelijk deelt.

Windows 10

Windows 8.1

Windows 8

Windows 7

Gebruiker contacten

Ja

Nee

Nee

Nee

Agendagegevens

Ja

Nee

Nee

Nee

Andere personalisatiegegevens

Ja

Nee

Nee

Nee

Advertentie-ID

Ja

Ja

Nee

Nee

Plaats

Ja en verzonden naar vertrouwde partners.

Ja, alleen Microsoft.

Ja, alleen Microsoft.

Nee

Telemetrie

Ja (behalve W10 Enterprise)

Ja*

Ja*

Ja*

* Telemetrie - Dit is het proces van het opnemen van gegevens en verzenden naar een andere bron. Dit is gedaan voor "probleemoplossen".

* Er is geen telemetrie verzameld toen deze versies van Windows werden uitgebracht, maar dit is sindsdien toegevoegd via automatische updates.

Windows 10

Windows 10 startscherm

Sinds de release in juli 2015 heeft Windows 10 controverse veroorzaakt over het feit dat veel privacy faalt.

Dit geldt met name voor de Bing- en Cortana-services, die veel persoonlijke informatie over u verzamelen om een ​​zeer gepersonaliseerde ervaring te bieden.

De automatische verzameling van telemetriegegevens van Microsoft (voor probleemoplossing) heeft ook tot bezorgdheid geleid.

Veel gebruikers zijn misschien blij met de afweging tussen privacy en gemak die deze services met zich meebrengen, maar de enorme hoeveelheid informatie die Microsoft via Windows 10 over u kan verzamelen, is zorgwekkend.

De meeste privacy-inbreukmakende functies kunnen worden uitgeschakeld en Microsoft kan nu veel beter uitleggen wat ze doen en gebruikers toestaan ​​ze uit te schakelen tijdens de installatie dan toen Windows 10 voor het eerst werd uitgebracht.

Windows-gebruikers worden nog steeds geleid om standaardinstellingen te accepteren die zeer invasief zijn.

Deze omvatten het verzamelen van gebruikerscontacten, agendagegevens en bijbehorende invoergegevens om spraak, typen en inktinvoer te personaliseren. Gegevens voor typen en inkt worden ook verzameld om de herkenning te verbeteren.

Het grootste deel van deze gegevensverzameling kan worden afgemeld, maar het is niet mogelijk om af te zien van telemetrie-verzameling tenzij de Enterprise-editie van Windows 10 wordt gebruikt.

Windows 8.1

Windows 8.1 bevat geen Cortana en heeft daarom veel minder integratie met de Bing-zoekmachine, en hoeft geen personalisatiegegevens te verzamelen.

Het introduceerde advertentie-ID's. Dit zijn unieke identificatiegegevens waarmee bedrijven gebruikers kunnen targeten met gepersonaliseerde advertenties.

Tijdens zijn actieve levenscyclus heeft Windows 8.1 geen telemetriegegevens verzameld, maar niet lang na de lancering van Windows 10 heeft Microsoft telemetrie-verzameling toegevoegd aan Windows 8.1, Windows 8 en Windows 7 via het automatische updatekanaal.

Windows 8

Deze versie van Windows introduceerde locatietracking. Een groot verschil met de veel meer invasieve locatietracking die wordt uitgevoerd door Windows 10, is echter dat locatiegegevens verzameld door Windows 8 en Windows 8.1 alleen naar Microsoft worden verzonden.

Net als bij Windows 8.1 werd telemetriecollectie in 2015 met terugwerkende kracht toegevoegd aan Windows 8.

Windows 7

Windows 7 wordt door velen beschouwd als de laatste versie van Windows zonder ingebouwde functies die specifiek zijn ontworpen om de privacy van gebruikers te schaden.

Net als bij beide versies van Windows 8 is dit onderscheid echter enigszins geruïneerd door de retroactieve toevoeging van telemetriecollectie.

Het grootste probleem voor Windows 7-gebruikers is dat het tien jaar oude besturingssysteem het einde van zijn levensduur bereikt. Op 14 januari 2020 eindigt de officiële ondersteuning hiervoor door Microsoft.

Natuurlijk stopt uw ​​exemplaar van Windows dan niet plotseling met werken, maar ontvangt het niet langer essentiële beveiligingsupdates.

De privacyvoordelen van het blijven gebruiken van Windows 7, in plaats van na deze datum te upgraden naar een recentere versie van Windows, wegen zwaarder dan het beveiligingsrisico van het gebruik van een besturingssysteem dat niet is gepatcht om de nieuwste beveiligingsbedreigingen het hoofd te bieden..

32-bits versus 64-bits Windows-machines

De meeste moderne pc's zijn uitgerust met 64-bits processors. Deze zijn veel sneller dan de oudere 32-bits processors, die ook beperkt zijn tot slechts 4 GB RAM.

Om gebruik te kunnen maken van een 64-bit processor, moeten programma's specifiek worden geschreven ter ondersteuning van de instructieset. Dit omvat Windows.

Het enige verschil tussen 32-bits versies van Windows en 64-bits versies van Windows is dat 64-bits versies volledig kunnen profiteren van 64-bits processors.

32-bits versies van Windows werken prima op machines met 64-bits processors, maar 64-bits versies van Windows vereisen 64-bits processors.

Cruciaal is dat er geen enkele implicatie is voor de privacy met betrekking tot de vraag of een Windows-machine 32-bits of 64-bits is.

Tenzij u een zeer oude pc gebruikt, moet u ook manieren kiezen om 64-bits versies van programma's (zoals VPN-apps) te kiezen, omdat deze betere prestaties bieden. Als echter alleen een 32-bits versie beschikbaar is (wat vaak het geval is om achterwaartse compatibiliteit te bieden), zijn ze prima te gebruiken.

Een alternatief voor Windows

Als u uw privacy serieus neemt, gebruik in plaats daarvan Linux.

Linux is een gratis en open-source besturingssysteem dat bijna alles kan doen wat Windows kan. In tegenstelling tot Windows is Linux gebouwd met privacy in het achterhoofd. Sommige versies van Linux zijn meer privacygericht dan andere, maar elke versie van Linux is privacyvriendelijker dan zelfs Windows 7.

Veel "vlaggenschip" Windows-programma's zijn ook beschikbaar voor Linux, en waar dat niet het geval is, is er meestal een goed open source Linux-alternatief.

Een uitzondering op deze regel zijn games. Platforms zoals Steam bieden wel ondersteuning voor Linux-games, maar er zijn er veel minder beschikbaar dan voor Windows. Een populaire oplossing voor dit probleem is het opzetten van een dual-boot-systeem, waarbij Windows uitsluitend wordt gebruikt voor het spelen van games.

Linux is veel gebruiksvriendelijker dan het was, maar de leercurve blijft veel steiler dan voor Windows. Het is daarom geen realistische optie voor iedereen. Maar voor degenen die er een beetje moeite voor willen doen, biedt Linux een veel meer privécomputerervaring dan Windows of enig ander besturingssysteem dat er is.

Linux besturingssysteem

Linux wordt geleverd in een bijna verbijsterende reeks versies, genaamd 'distros'. Er zijn meer op privacy gerichte distros die er zijn, maar Linux Mint is specifiek ontworpen om de overgang van Windows naar Linux zo pijnloos mogelijk te maken.

En een andere manier om uw privacy te beveiligen, is een VPN voor Linux te gebruiken.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me