Hoe SSH in een Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een goedkope, maar verrassend capabele micro-computer die ideaal is voor verschillende privacy- en beveiligingsgerelateerde thuiscomputerprojecten. Deze omvatten het gebruik van de Raspberry Pi als een persoonlijke OpenVPN-server (PiVPN), als een op DNS gebaseerde adblocker voor uw hele thuisnetwerk (Pi-hole), als een particuliere DNS-server en meer.

Waarom SSH in een Raspberry Pi?

Met SSHing in een Raspberry Pi kunt u uw PiVPN / PiHole / DNS-resolver / wat dan ook uitvoeren als een server zonder kop. Dat wil zeggen, u hebt geen scherm of invoerapparaat (zoals een muis of toetsenbord) nodig om services op uw Raspberry Pi in te stellen, te configureren en te onderhouden.

In plaats daarvan krijgt u toegang tot uw Raspberry Pi via Secure Shell (SSH) - een veilig tunnelingprotocol dat veel gemeen heeft met privé VPN's. Eenmaal ingesteld, kunt u uw Raspberry Pi op afstand bedienen vanaf vrijwel elk ander internet-compatibel apparaat dat is verbonden met hetzelfde netwerk als de Pi.

Notitie

SSHing in uw Raspberry Pi biedt opdrachtregeltoegang tot de Pi. Meer geavanceerde GUI-toegang is mogelijk via SSH met x-forwarding, maar dat valt buiten het bestek van deze handleiding.

Ten eerste: schakel SSH in op uw Raspberry Pi

De GUI-manier

Hiervoor moet je op zijn minst tijdelijk een toetsenbord en scherm op je Pi aansluiten (en een muis maakt het leven gemakkelijker).

 1. Ga naar het menu Toepassingen (frambozenpictogram linksboven in het scherm) -> voorkeuren -> Raspberry Pi-configuratie en klik op het keuzerondje "Ingeschakeld" voor SSH.

  Raspberry Pi-configuratie

 2. Klik OK.

Terminal gebruiken

Nogmaals, dit vereist op zijn minst tijdelijk een toetsenbord en scherm verbinden met je Pi (en een muis maakt het leven gemakkelijker).

 1. Open Terminal en voer in:

  sudo raspi-config

 2. Gebruik de pijltoetsen van uw toetsenbord om naar Interface-opties te bladeren en druk op .

  interface-opties configureren verbindingen

 3. Blader omlaag naar SSH en druk op .

  SSH in- / uitschakelen

 4. Wanneer u wordt gevraagd "Wilt u dat de SSH-server wordt ingeschakeld?", Zorg er dan voor dat Ja is geselecteerd en .

  wilt u dat SSH Server wordt ingeschakeld?

De onthoofde manier

Je kunt SSH inschakelen op een Raspberry Pi zonder een scherm of toetsenbord aan te sluiten.

 1. Schakel uw Raspberry Pi uit en verwijder de SD-kaart met het Raspbian-besturingssysteem. Bevestig vervolgens de SD-kaart op een andere desktopmachine.
 2. Gebruik een teksteditor om een ​​bestand met de naam 'ssh' te maken (zonder extensie van de bestandsnaam) en sla dit op in de opstartpartitie van de RaspbianSD-kaart. Het maakt niet uit wat (of iets) de inhoud van het bestand is.

  SSH-bestand

 3. Werp de SD-kaart veilig uit, breng deze terug naar uw Raspberry Pi en start de Pi op. Wanneer Raspbian het SSH-bestand in de opstartmap detecteert, wordt SSH ingeschakeld.

Ten tweede: ontdek het IP-adres van uw Raspberry Pi

De eindmanier

1. Start Terminal op en voer in:

ifconfig

2. Bestudeer de output, op zoek naar een geldig IP-adres (192.168.x.x of 10.x.x.x). Als u een Ethernet-verbinding gebruikt, moet u deze vinden onder eth0 en als u een WiFi-verbinding gebruikt onder wlan0.

IP-adres in Pi-terminal

De onthoofde manier

Log in op het admin-paneel van uw router (probeer 192.168.0.1 of 192.168.1.1 in uw browser, inloggegevens worden waarschijnlijk ergens op uw router afgedrukt) en kijk via verbonden apparaten.

verbonden apparaten

Ten derde: SSH in je Raspberry Pi.

Om SSH in Raspberry Pi te plaatsen, moet het verbindende apparaat verbonden zijn met hetzelfde lokale netwerk als de Pi (d.w.z. met dezelfde router, hoewel het niet uitmaakt of via WiFi of Ethernet).

Instructies zijn vergelijkbaar, maar variëren een beetje per platform. Als u fouten ontvangt, zoals een time-out, controleert u of u het IP-adres correct hebt ingevoerd.

De standaard inloggegevens voor de Raspberry Pi zijn:

Gebruikersnaam: pi

Wachtwoord: framboos

Als u deze hebt gewijzigd, gebruikt u deze in plaats daarvan.

macOS, Linux en Windows 10

macOS en Linux bevatten een ingebouwde SSH-client die via Terminal toegankelijk is. Windows 10 bevat nu ook een ingebouwde SSH-client die toegankelijk is via de opdrachtprompt / PowerShell.

1. Open Terminal (of klik in Windows met de rechtermuisknop op Start -> Command Prompt of PowerShell) en voer in:

ssh [e-mail beveiligd]

is het IP-adres van de Raspberry Pi dat we hierboven hebben gevonden. Bijvoorbeeld:

ssh [e-mail beveiligd]

Merk op dat als je de gebruikersnaam van de Pi hebt gewijzigd ten opzichte van de standaard ("pi"), deze in plaats daarvan moet invoeren wanneer je verbinding maakt. Bijvoorbeeld:

ssh [e-mail beveiligd]

2. De eerste keer (alleen) dat u verbinding maakt, ontvangt u een beveiligingswaarschuwing. Typ ja en voer vervolgens uw wachtwoord in.

veiligheidswaarschuwing

3. De opdrachtprompt verandert in die van uw Raspberry Pi.

opdrachtpromptscherm geen garantie

Je kunt nu je Pi bedienen alsof je rechtstreeks in het Terminal-venster typt.

Windows (oudere versies)

In oudere versies van Windows moet u een open source-app downloaden met de naam PuTTY.

 1. Zorg ervoor dat op het tabblad Sessie Verbindingstype: SSH is geselecteerd (dit is standaard), voer het IP-adres van de Pi in het veld Hostnaam in en druk op Openen. U kunt het poortnummer op de standaardinstelling laten staan.

  stopverf configuratiescherm

 2. De eerste keer dat u (alleen) verbinding maakt, ziet u een beveiligingswaarschuwing. Klik ja.

  PuTTY beveiligingswaarschuwing

 3. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in (zie standaardwaarden hierboven).

  De opdrachtprompt verandert in die van uw Raspberry Pi.

Android

Download en installeer een SSH-client-app. We gaan ConnectBot gebruiken omdat het open source is en kan worden gedownload vanuit de Play Store of via F-Droid.

 1. Wanneer de app wordt geopend, wordt 'Nog geen hosts gemaakt' weergegeven. Klik op het symbool + om een ​​nieuwe verbinding tot stand te brengen.
 2. Zorg dat Protocol ssh is (het is standaard) en onder [email protected]: port enter: [Email protected]U kunt de app toestaan ​​het veld Bijnaam automatisch in te vullen of uw eigen te kiezen. Er hoeven geen andere instellingen te worden gewijzigd. Raak de knop + aan als u klaar bent.

  protocol toevoegen in hostscherm bewerken

 3. Selecteer op het volgende scherm eenvoudig de nieuw gemaakte host.

  Selecteer de nieuw gemaakte host

 4. De eerste keer dat u (alleen) verbinding maakt, ziet u een beveiligingswaarschuwing. Selecteer ja.

  beveiligingswaarschuwing voordat u verbinding maakt

 5. Voer je wachtwoord in wanneer je wordt gevraagd om in te loggen op je Pi.

  voer wachtwoord en login in

  De opdrachtprompt is nu die van uw Raspberry Pi.

iOS / iPadOS

Gratis open source SSH-clients zijn moeilijk te krijgen voor je iPhone of iPad, dus we gaan de populaire Terminus-app gebruiken. Premium-functies zijn beschikbaar via in-app aankoop, maar zijn niet alleen vereist voor SSHing in een Pi.

 1. Open Terminus (u hoeft zich niet aan te melden voor een nieuw account) en selecteer Nieuwe host.

  nieuwe gastheer

 2. Zorg ervoor dat SSH gebruiken is ingeschakeld (dit is standaard), voer het IP-adres van uw Pi in naast Hostnaam, uw Gebruikersnaam en Wachtwoord (standaard “pi” en “framboos”). Druk vervolgens op Opslaan.
 3. Selecteer de nieuw gemaakte host. De eerste keer dat u (alleen) verbinding maakt, ziet u een beveiligingswaarschuwing. Selecteer Doorgaan.

  selecteer nieuw gecreëerde host

 4. Als alles goed is, maakt de client verbinding en zie je de opdrachtprompt van je Pi.

  client is verbonden

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me