Hoe uMatrix in te stellen: een handleiding voor beginners

uMatrix (ook bekend als Micro Matrix) is een handige extensie voor Firefox en Chrome die mensen veel meer online privacy biedt. Vanwege de disclaimer van de extensie besluiten veel niet-technische internetgebruikers deze fantastische extensie niet aan hun browser toe te voegen.


Umatrix Pic 001

Het goede nieuws is dat u, ondanks geavanceerde functies, geen nerd hoeft te zijn om uMatrix te gebruiken. In werkelijkheid kan het snel en gemakkelijk worden ingesteld, zelfs door mensen met weinig technische kennis. En met slechts één dag oefenen, kan iedereen met vallen en opstaan ​​beginnen om zijn privacy enorm te verbeteren met uMatrix.

In deze gids kijken we naar de interface voor uMatrix en geven we enkele nuttige tips en trucs zodat u kunt beginnen met het gebruik van uMatrix in Chrome of Firefox.

Wat doet uMatrix?

uMatrix is ​​een point-and-click webcontentblokker (matrixgebaseerde firewall). uMatrix is ​​ontworpen om het eenvoudiger te maken om te bepalen wat uw browser uitvoert wanneer u websites bezoekt. Hiermee kunt u opgeven wat uw browser downloadt van de websites die u bezoekt.

uMatrix is ​​een uiterst effectieve firewall die voorkomt dat veel malware, bloatware, trackers, cookies - en andere kwaadaardige code - op uw machine terechtkomen.

Met deze browser-add-on wordt alles wat u online doet veiliger - surfen en browsen, internetbankieren, inloggen op accounts en zelfs browsergebaseerde communicatie op Facebook of via webmailservices.

Verbruik minder gegevens dankzij uMatrix

Het leuke van uMatrix is ​​dat het niet alleen de beveiliging en digitale privacy verbetert, maar ook de laadtijden van pagina's versnelt. Bovendien kan het het gegevensverbruik van de bandbreedte aanzienlijk verbeteren. Geweldig voor iedereen die mobiele gegevens gebruikt, of een VPN met beperkende bandbreedtemachtigingen (zoals een gratis VPN).

Waarom blokkeert uMatrix de noodzakelijke websitefuncties?

uMatrix blokkeert standaard alle domeinen van derden. Sommige van die domeinen zijn nodig om de websites die u bezoekt te kunnen gebruiken. Waarom blokkeert uMatrix ze? Beschouw het als een voorzorgsmaatregel, uMatrix weet dat als iets op een pagina niet afkomstig is van het domein van de 1e partij, u het misschien niet nodig hebt - dus het blokkeert het.

Helaas is het noodzakelijk om sommige van die instellingen te wijzigen om te kunnen genieten van veel van de websites die u bezoekt. Sommige mensen willen uMatrix gewoon uitschakelen voor veel van de sites die ze bezoeken en deze alleen gebruiken op websites die ze overwegen "dodgy" zoals streaming-sites, enz.

Deze beslissing is volledig aan jou. Met een beetje oefening zult u echter merken dat u de domeinen snel en gemakkelijk kunt in- en uitschakelen met de uMatrix-editor. Hiermee kun je erachter komen wat je wel en niet kunt blokkeren om een ​​website goed te laten werken!

De gebruikersinterface

Hoewel het een beetje ingewikkeld lijkt, toont de gebruikersinterface je alles wat je moet weten in een gemakkelijk te begrijpen op kleuren gebaseerd formaat. Alles wat groen is, is toegestaan ​​en alles wat rood is, wordt geblokkeerd. Als iets donkergroen is, staat het op de witte lijst en als het donkerrood is, staat het op de zwarte lijst.

Linksboven in de interface kunt u met het blauwe menu en de asterisk / ster (*) kiezen of u wijzigingen wilt aanbrengen die van invloed zijn op alle websites (wereldwijd) of alleen de website die u momenteel bezoekt. Het blauwe menu links is voor instellingen op siteniveau, terwijl het sterretje / ster voor algemene instellingen is. In Firefox is de asterisk / ster alleen toegankelijk door op het blauw te klikken "strekking" om een ​​vervolgkeuzelijst met de asterisk te krijgen.

Umatrix Menu linksboven

Het is belangrijk om dit deel van het menu te begrijpen, omdat als u besluit een domein wereldwijd (voor alle websites) te blokkeren, dit de functionaliteit op alle websites die u bezoekt negatief kan beïnvloeden. Als u algemene wijzigingen aanbrengt die onjuist zijn, moet u mogelijk later teruggaan naar algemene instellingen (*) om uw acties ongedaan te maken. Richt u voorlopig op wijzigingen op siteniveau (door de blauwe domeinnaam te selecteren), omdat deze gemakkelijker te corrigeren zijn.

Elke keer dat u wijzigingen aanbrengt in uMatrix - u kunt het effect van die wijziging testen - door de pagina opnieuw te laden.

Umatrix 2

Als u tevreden bent met de wijzigingen, kunt u op de vergrendelknop klikken. Hiermee worden de wijzigingen opgeslagen die u zojuist hebt doorgevoerd.

Als u niet tevreden bent met de wijzigingen, omdat sommige belangrijke functies niet meer werken op de site die u bezoekt, kunt u de wijzigingen ongedaan maken in plaats van ze op te slaan. Klik hiervoor op het gummetje.

Umatrix 3

Vergeet niet om eventuele wijzigingen te testen door de pagina opnieuw te laden voordat u op de vergrendelknop klikt. Op die manier kunt u de wisser eenvoudig gebruiken om de wijzigingen te annuleren die u zojuist hebt getest in de uMatrix-editor. Het feit dat u eenvoudig alle wijzigingen die u aanbrengt kunt annuleren, betekent dat u de vrijheid hebt om te proberen elk domein te blokkeren dat u wenst - als het een negatief gevolg heeft, maakt u het daarna eenvoudig ongedaan!

Umatrix 4

Dit is de "vallen en opstaan" methode die ik eerder in dit artikel heb besproken, en het is een zeer eenvoudige manier om te leren hoe u uMatrix kunt gebruiken.

Gespecificeerde blokkeermogelijkheden

Het leuke van uMatrix is ​​dat het mogelijk is om dingen per categorie te blokkeren. uMatrix kan worden ingesteld om websiteaanvragen te blokkeren die zijn gedaan door:

 1. domeinnaam (alles)
 2. koekjes
 3. css
 4. afbeeldingen
 5. media
 6. scripts
 7. XHR
 8. iframes
 9. anderen

Umatrix 5

Het goede nieuws is dat je als beginner alle instellingen aan de rechterkant van "alles" kunt negeren.

Met een beetje oefening wordt u geavanceerd genoeg om deze instellingen te gebruiken. Maar voor nu kunt u genieten van de voordelen van uMatrix door u te richten op hostname-aanvragen. Deze zijn aan de linkerkant te vinden. (Onder "allemaal".)

Umatrix 6

Een veld (een specifiek vak in de editor) in- of uitschakelen

Het belangrijkste om te onthouden is dat u elk veld / vak in uMatrix kunt in- of uitschakelen door op de bovenkant of onderkant van dat veld te klikken. Elk veld in de matrixeditor bestaat eigenlijk uit twee vakken. Als u in de bovenste helft klikt, wordt het veld groen (deblokkeren), als u in de onderste helft van het veld klikt, wordt het rood (geblokkeerd).

Klik hier om te deblokkeren

Umatrix Pic 109

Klik hier om te blokkeren

U Matrix Pic 110

Aan de slag met uMatrix

Wanneer u uMatrix voor het eerst downloadt, heeft dit direct effect op hoe websites zich gedragen en laden. Hierdoor kan het lijken alsof uMatrix uw browser heeft gebroken. Dit kan een beetje overweldigend zijn en ertoe leiden dat veel mensen meteen opgeven en de extensie verwijderen.

Blijf erbij, want in werkelijkheid is het heel eenvoudig om de dingen die u nodig hebt te deblokkeren - ongeacht welke website u bezoekt.

Hoe YouTube te laten werken met uMatrix

Een perfect voorbeeld hiervan is YouTube. Wanneer u uMatrix installeert, blokkeert het automatisch veel functies die u nodig hebt om op YouTube te navigeren en video's te bekijken. In dit gedeelte laten we u zien hoe u de blokkering opheft wat u nodig hebt.

Onthoud: u kunt dit deel van de gids volgen om dingen op andere websites ook te deblokkeren. uMatrix werkt hetzelfde, ongeacht op welke website u zich bevindt!

 1. Ga naar YouTube met uMatrix geïnstalleerd. U zult merken dat niets goed laadt. Er zijn geen aanbevolen video's en je kunt je geabonneerde kanalen niet zien. Dit komt omdat uMatrix automatisch domeinen van derden blokkeert. Alle domeinen van derden zijn standaard geblokkeerd.

  Umatrix Pic 111

 2. Als u inhoud opnieuw op YouTube wilt laten verschijnen, moet u de naam van een domein deblokkeren s.ytimg.com

  Umatrix Ytimg

 3. Om dit domein te deblokkeren, scrolt u naar links totdat u het ziet en klik ergens in de bovenste helft van het vak met de domeinnaam om het van rood naar groen te laten veranderen. U kunt op de bovenkant of onderkant van elk vak in uMatrix klikken - de bovenkant zorgt ervoor dat het vak groen wordt en de onderkant wordt rood.

  Klik in de bovenste helft van het vak waar de pijl naar wijst, zodat deze groen wordt
  Umatrix Pic 112

 4. Dat s.ytimg.com is groen, zijn de tien scripts die je nodig hebt om YouTube te laden toegestaan.

  U Matrix Pic 113

 5. Druk bovenaan op de knop Vernieuwen en de startpagina van YouTube wordt correct geladen.

  Umatrix Pic 114

 6. Nu de pagina correct is geladen. Zoek naar het hangslot bovenaan uMatrix. U zult merken dat er een klein nummer 1 naast staat. Dit betekent dat u één wijziging hebt aangebracht. Druk nu op de hangslotknop om deze wijziging op te slaan.

  Umatrix Pic 115

 7. Nadat je op de hangslotknop hebt gedrukt, kun je veilig weg van YouTube navigeren omdat de wijziging permanent is.

Ondanks dat je deze wijziging hebt aangebracht, zul je merken dat YouTube nog steeds niet goed werkt. Als u op een video klikt en wacht tot deze is geladen, wordt de video nooit geladen. Dit komt omdat uMatrix Google Video standaard heeft geblokkeerd - een ander domein dat u nodig heeft.

Om video's te laden en af ​​te spelen, moet je de 7 stappen hierboven volgen. Ga deze keer echter door en deblokkeer het domein: googlevideo.com

 1. Om het te deblokkeren, klikt u in de bovenste helft van de googlevideo.com doos. Hierdoor wordt de doos groen (en een paar andere dozen eronder ook).
 2. Laad de pagina nu opnieuw met de knop Herladen - om te controleren of de video wordt afgespeeld.
 3. Druk ten slotte op het vergrendelingspictogram om de wijzigingen op te slaan.

  Umatrix Pic 116

Een VPN is een ander hulpmiddel dat uw gegevens beschermt, voorkomt dat mensen u volgen en blokkeert YouTube-video's die niet beschikbaar zijn in uw regio. De meeste high-end VPN-services hebben ook functies die advertenties blokkeren.

Algemene instellingen

Als u zeker weet dat u een bepaald domein wilt blokkeren op alle websites die u bezoekt, moet u in plaats van het blauwe bereik linksboven gebruiken het sterretje / ster (*). Als u het sterretje (*) selecteert, zijn alle wijzigingen die u aanbrengt wanneer u op het vergrendelingspictogram klikt, 'globaal'.

Dit proces is precies hetzelfde als beschreven in het YouTube-gedeelte van deze handleiding. Het enige verschil is dat het elke site beïnvloedt. De globale tool is geweldig als u bijvoorbeeld Facebook-tracking op elke website wilt blokkeren, behalve Facebook zelf. (Of om andere tracking te blokkeren.)

Tips en trucs

Het is mogelijk om uMatrix snel in te stellen om een ​​aantal coole dingen te doen. Dit gedeelte is een beknopte handleiding waarmee u al onze favoriete privacy-instellingen voor uMatrix kunt selecteren!

 1. Klik op het kleine tandwiel linksboven in de gebruikersinterface van uMatrix. Hiermee worden instellingen geopend
 2. Selecteer "Privacy" en zet een vinkje in elk vakje. Deze instellingen zijn erg handig en zullen uw browser dwingen om veel vervelende cookies van uw machine te verwijderen.

Umatrix Pic 118

Een ding dat in gedachten moet worden gehouden, is dat Chrome-gebruikers niet de laatste optie krijgen (Spoof User-Agent-reeks door willekeurig elke 5 minuten een nieuwe te kiezen). Als u deze functie wilt gebruiken - die de individuele vingerafdruk van uw browser verbergt - moet u uMatrix op Firefox gebruiken. Vergeet niet dat de effectiviteit van spoofing van uw user-agent ter bescherming tegen vingerafdrukken in twijfel is getrokken.

Bovendien is het de moeite waard om dat te onthouden "Strikte HTTPS: verbied gemengde inhoud" kunnen sommige websites stoppen met het laden van bepaalde inhoud. Dit is echter beter voor de veiligheid en de meeste goede websites zijn tegenwoordig in HTTPS. In feite wordt u over het algemeen geadviseerd om geen HTTPS-sites te vermijden (hoewel het natuurlijk afhankelijk is van wat u doet).

UMatrix Anti-Malware instellen

Een andere fantastische functie ingebouwd in uMatrix is ​​de mogelijkheid om malware en kwaadaardige websites te blokkeren. Om dit te doen, gebruikt het een aantal online repositories die regelmatig worden bijgewerkt met kwaadaardige sites en code.

Klik op om uMatrix up-to-date te houden Middelen in het instellingenmenu en zorg ervoor dat uMatrix automatisch op updates controleert. Deze 'Hosts-bestanden' zijn de online-mappen die de extensie nodig heeft om u te beschermen. Door deze hostbestanden up-to-date te houden, fungeert uMatrix als een anti-malware suite en als een Firewall.

Umatrix Pic 119

Alle scripts in uMatrix uitschakelen

Sinds Firefox Quantum is uitgebracht, hebben veel mensen die NoScript gebruikten, een aantal belangrijke functies verloren. Dit heeft geleid tot een massale migratie naar uMatrix. Iedereen die NoScript gebruikte, wil misschien standaard alle scripts in uMatrix blijven blokkeren. Het goede nieuws is dat dit eenvoudig is in te stellen.

Standaard staat uMatrix first-party domeinscripts toe. Beginners willen uMatrix als volgt verlaten. Geavanceerde gebruikers kunnen echter een codefragment gebruiken om ervoor te zorgen dat alle scripts standaard zijn uitgeschakeld en weer moeten worden ingeschakeld voor elke website die ze bezoeken.

 1. Klik op het tandwiel linksboven in de uMatrix-interface
 2. Klik op het tabblad "Mijn regels" in het instellingenmenu
 3. Scrol naar de onderkant van de tijdelijke regelscodes aan de rechterkant
 4. Klik achter de code voor de laatste bestaande tijdelijke regel en druk op Enter om naar een nieuwe regel te gaan

  Umatrix 220

 5. Schrijf nu * * scriptblok
 6. Klik op Opslaan en de regel wordt zwart weergegeven.
 7. Klik ten slotte op 'vastleggen' boven aan het scherm om het te verplaatsen naar Permanente regels aan de linkerkant.

Nu worden alle scripts standaard geblokkeerd. Dit betekent dat u de uMatrix UI moet gebruiken om scripts op elke afzonderlijke website die u bezoekt te deblokkeren, net als in NoScript.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me