Hoe VPN-ping te testen

Op enkele zeer zeldzame uitzonderingen na, zal het gebruik van een VPN een negatieve invloed hebben op uw internetsnelheid. Uw gegevens moeten immers verder reizen als ze worden gerouteerd via de VPN-server, die ook de coderings- en decoderingsbehoeften van mogelijk honderden andere VPN-gebruikers moet verwerken.

Dit prestatieverlies wordt vaak gemeten in termen van hoe de VPN de download- en uploadsnelheden beïnvloedt, maar er is ook een andere factor in het spel: ping.

Wat is ping?

Eigenlijk is Ping een softwareprogramma dat wordt gebruikt om ping-snelheden te meten. In algemeen gebruik verwijst de term ping vaak rechtstreeks naar de ping-snelheden zelf, dus om verwarring te voorkomen, gebruiken we altijd het hulpprogramma Ping en verwijzen we naar ping-tarieven in kleine letters in dit artikel.

Het Ping-hulpprogramma is beschikbaar op bijna alle platforms en meet de retourtijd die een gegevenspakket nodig heeft om vanaf uw computer een server te bereiken en vervolgens weer terug te stuiteren naar uw computer.

Naast onbewerkte ping-tarieven (de minimale, maximale en gemiddelde round-trip tijden), rapporteert het details zoals fouten, pakketverlies en standaardafwijking van het gemiddelde.

Van deze cijfers is de gemiddelde ping-snelheid (retourtijd) in milliseconden (ms) waarschijnlijk het nuttigst voor de meeste mensen.

De ping-snelheid wordt soms ook latentie genoemd en de voorwaarden zijn synoniem. En voor alle duidelijkheid: hoe lager de ping-snelheid (latentie), hoe sneller de responstijd van de server is. Dus lage ping-tarieven zijn goed.

Waarom is ping een probleem bij het gebruik van een VPN?

Lage ping-tarieven kunnen de laadtijden van webpagina's verkorten, maar in de meeste situaties is het onwaarschijnlijk dat u het verschil opmerkt bij het gebruik van een VPN, tenzij de VPN-server zich aan de andere kant van de planeet bevindt.

Een opmerkelijke uitzondering hierop is echter het gebruik van een VPN voor online gaming. Om razendsnel te kunnen reageren in games waarbij de persoon met de snelste reflexen koning is, hebben gamers hoge ping-snelheden nodig.

Voor deze mensen kan een vertraging van slechts milliseconden tussen het drukken op hun muisknop en de actie die op het scherm wordt uitgevoerd een kwestie van overwinning of dood zijn.

Houd er rekening mee dat ping-tarieven de responstijd beïnvloeden en daarom weinig effect hebben op streaming met een VPN, waarbij bandbreedte (zoals weergegeven door downloadsnelheden) een veel belangrijkere factor is.

Hoe ping te testen

 1. Ping gebruiken

  De eenvoudigste manier om ping-snelheden te testen, is met behulp van het hulpprogramma Ping dat bij uw besturingssysteem wordt geleverd. U kunt de test uitvoeren op elk server-IP-adres of elke URL - www.google.com is een populaire optie, hoewel we www.proprivacy.com zullen gebruiken!

  Klik in Windows met de rechtermuisknop op Start -> Opdrachtprompt en typ "ping [server]".

  Hulpprogramma pingprompt

  Open in macOS en Linux Terminal en typ "ping [server]". De test blijft actief totdat u op Ctrl + C drukt om deze te stoppen. Op dat moment geeft Ping statistieken van de test weer.

  ping hulpprogramma mac

  Het is ook mogelijk om Ping in het netwerkhulpprogramma van macOS uit te voeren. Ga naar systeem - > Bibliotheek -> Kerndiensten ->toepassingen -> Ping-tab.

  Ping-test op mac

  Mobiele gebruikers kunnen ping testen met apps zoals Ping voor Android en Ping voor iOS.

 2. Webhulpmiddelen gebruiken

  Websites zoals ping-test.net bieden ping-testtools en speedtest.net nemen ping-tarieven op in de snelheidstestresultaten.

  Omdat deze resultaten worden bemiddeld door een website, kunnen ze niet zo nauwkeurig zijn als een test die rechtstreeks vanaf uw apparaat wordt uitgevoerd. En de meeste staan ​​alleen tests toe op vooraf geselecteerde testservers.

  Ping-test op een ping-webtool

  Het gebruik van grafische interfaces door webtools kan de resultaten die ze retourneren echter gemakkelijker interpreteerbaar maken. De screenshot van ping-test.net hierboven laat bijvoorbeeld duidelijk het effect zien van de afstand op ping-snelheden (tests uitgevoerd vanuit het VK).

 3. Ping testen in VPN-clients

  Sommige aangepaste VPN-apps voeren ping-tests uit naar de servers van de VPN-provider. Dit is een zeer nuttige functie bij het bepalen met welke VPN-servers van die provider u verbinding wilt maken.

  Ping-test in AirVPN-client

  Wat het echter niet doet, is de prestaties bij gebruik van de VPN vergelijken met de prestaties wanneer helemaal geen VPN wordt gebruikt. Het is ook de moeite waard om te onthouden dat deze ping-resultaten alleen voor de VPN-server zijn en geen latentie bevatten die is toegevoegd door de extra trip naar de doelserver en terug.

Hoe VPN-ping te testen

Als u VPN-pingtijden wilt testen, voert u eenvoudig een ping-test uit wanneer deze is verbonden met een VPN-server. U kunt dit vergelijken met ping-tijden wanneer u geen VPN gebruikt door een ping-test uit te voeren terwijl de VPN is uitgeschakeld. En u kunt ping-tijden vergelijken wanneer u verbonden bent met verschillende VPN-servers door ze om de beurt te verbinden en een ping-test uit te voeren.

Ping-test in opdrachtprompt 2

Ping resultaten zonder VPN (uit het VK). Gemiddelde latentie = 18 ms.

ping-test in opdrachtprompt 3

Ping-resultaten wanneer verbonden met een VPN-server in Nederland. Gemiddelde latentie = 29 ms.

ping-test in opdrachtprompt 4

Ping-resultaten wanneer verbonden met een VPN-server in de Verenigde Staten. Gemiddelde latentie = 110 ms. Zoals we kunnen zien, maakt afstand een groot verschil!

Als je een gamer bent, moet je de ping-tijden controleren wanneer je verbonden bent met je favoriete gameserver (s).

Hoe ping te verminderen

 1. Verklein de afstand die pakketten moeten afleggen

  Om de beste ping-resultaten te krijgen bij het gebruik van een VPN, is de algemene regel om verbinding te maken met een VPN-server zo dicht mogelijk bij de locatie waar de doelserver (bijvoorbeeld uw gameserver) zich fysiek bevindt.

  Serverbelasting en netwerkproblemen kunnen dit echter bemoeilijken. Daarom wilt u misschien ping-tests uitvoeren op een aantal verschillende servers.

  Kies indien mogelijk ook altijd een doelserver die zich zo dicht mogelijk bij uw fysieke locatie bevindt.

 2. Gebruik een sneller VPN-protocol

  Als vuistregel geldt dat hoe sterker de gebruikte VPN-codering is, hoe meer verwerkingskracht nodig is om deze te coderen en te decoderen. Het is daarom mogelijk om ping-tijden te verkorten door de veiligheid op te offeren (wat sowieso zelden een groot probleem is tijdens het gamen).

  U kunt dit doen door het gebruikte VPN-protocol te wijzigen, bijvoorbeeld in PPTP. Van snelste tot langzaamste, de belangrijkste VPN-protocollen zijn:

  1. PPTP
  2. L2TP / IPsec
  3. IKEv2
  4. OpenVPN (UDP is sneller dan TCP en AES-218 is sneller dan AES-256).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me