Hoe Wikipedia te deblokkeren

In 2011 schreef Jonathon Keats een artikel in Wired Magazine getiteld "Waarom Wikipedia zo belangrijk is als de piramides." Hij argumenteerde dat de impact van Wikipedia, vanwege de schaal en het bereik, even belangrijk was als de piramides of Stonehenge. Er zijn echter bepaalde regeringen die Wikipedia zien als een bedreiging voor hun kernwaarden.


Een keerpunt in de geschiedenis van Wikipedia kwam in 2015, toen het besloot te migreren van HTTP naar HTTPS. HTTPS is het communicatieprotocol dat wordt gebruikt voor betalingstransacties. Het maakt gebruik van codering om te beschermen tegen aanvallen van "man in the middle". De verhuizing betekende dat het voor landen als China en Turkije onmogelijk werd om specifieke Wikipedia-pagina's te blokkeren. Het is niet verwonderlijk dat de verhuizing niet door elk land met open armen werd ontvangen. Regeringen moesten kiezen tussen het censureren van alle Wikipedia of niets daarvan.

Het Berkman Klein Centre for Internet and Society in Harvard analyseerde onlangs 15 verschillende landen met een geschiedenis van censuur. De resultaten sinds 2015 zijn zeer bemoedigend. Het heeft dat kunnen concluderen,

"Per saldo vindt er minder censuur plaats dan vóór de overgang naar HTTPS-levering van alleen inhoud in juni 2015. Deze eerste gegevens suggereren dat de beslissing om over te schakelen naar HTTPS een goede beslissing is geweest om de toegankelijkheid van kennis te waarborgen."

Op basis van de meest recente rapporten zijn China en Turkije de enige landen die Wikipedia volledig censureren.

Is Wikipedia geblokkeerd in China?

Internetgebruikers in China worstelen om toegang te krijgen tot Chinese Wikipedia-inhoud. Dit zal het geval blijven totdat China zijn eigen versie in 2020 lanceert, volgens de BBC. China heeft 20.000 mensen aangenomen om 300.000 inzendingen van ongeveer 1.000 woorden te produceren. Yang Muzhi, hoofd van de Book and Periodicals Distribution Association van China, meldt dat China zich richt op het creëren van een encyclopedie die het beste is voor het publiek en de samenleving. Dit is een leuke manier om te zeggen dat de Chinese overheid te allen tijde wil weten wat je bekijkt. Al het andere wordt niet getolereerd.

Censuur op de opkomst

In 2017 meldde Reuters dat China zijn censuur van films, blogs en educatieve inhoud had opgevoerd. Het is van plan alle sites te sluiten die zich niet houden aan de 'socialistische kernnormen'. Als onderdeel van het proces heeft de door de overheid gesteunde China Netcasting Services Association zijn nieuwe regels voor het publiceren van internet gepubliceerd. Accountants zullen bepalen of inhoud aansluit bij de maatschappelijke visie. Het initiatief omvat zowel buitenlandse als binnenlandse sites.

Waarom is censuur zo belangrijk in China?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Gedurende zijn geschiedenis is China consequent imperialistisch geweest. Het voelt niet dat het werelddominantie kan bereiken in een democratische staat. De Chinese overheid gebruikt internet om een ​​enorme hoeveelheid inhoud over zichzelf en de glorie van haar rijk te verspreiden. Het wil alle inhoud verbieden die in strijd is met deze berichten. De overheid doet er alles aan om critici van 'The Party' niet te machtigen. Het is een meester in het gebruik van internet om de aandacht van het publiek af te leiden van de gebieden waar het kwetsbaar is. In plaats daarvan worden burgers afgebogen naar gebieden waar het helder kan schijnen.

In China moedigt de regering vandaag de verspreiding aan van inhoud over patriottisme, het glorieuze moederland, vleiend historisch materiaal, kinderlijke vroomheid en gulle beschermheren die de armen helpen. U mag geen materiaal verspreiden dat verband houdt met religie, beledigingen over China, expliciet geweld, seksuele promiscuïteit, gokken, geslachtsdelen, roken, bedreigde dieren doden en grof taalgebruik. Als u deze regels overtreedt, valt het machtige zwaard en zal de overheid uw website afsluiten.

Wat kan ik doen?

Als u zich binnen de grenzen van de Great Firewall van China bevindt, maar meer perspectief nodig heeft dan de Chinese overheid u wil geven, bekijk dan de 5 beste VPN voor China in 2020.

Is Wikipedia geblokkeerd in Turkije?

In april eiste de Turkse regering dat Wikipedia twee Engelse pagina's zou verwijderen die de relatie van Turkije met Syrische militanten en door de staat gesponsorde terroristen beschrijven. Turkije heeft sinds 2008 regelmatig Wikipedia-artikelen geblokkeerd, volgens het Berkman Klein Center for Internet and Society. Tot nu toe had het echter nooit de hele Wikipedia-site geblokkeerd. Ja, Turkije is lid geworden van China in een elite en dubieuze club.

De Erdogan-machine is erin geslaagd Wikipedia te blokkeren. Er zijn echter aanwijzingen dat "mirror" -sites opduiken van degenen die niet willen dat Turkije wordt zoals China. Het Inter-Planetary File System (IPFS) is bijvoorbeeld gebouwd op een peer-to-peer hostingnetwerk. Het gedecentraliseerde netwerk is moeilijk te censureren. Het biedt screenshots in plaats van dynamische versies van de inhoud. IPFS voerde de hele inspanning uit zonder de hulp van de Wikimedia Foundation.

Waarom is censuur zo belangrijk in Turkije?

Op 15 juli 2016 heeft een factie van de Turkse strijdkrachten een plan bedacht om president Erdogan omver te werpen. De poging was niet succesvol, maar het was er in geslaagd Erdogan nog paranoïde te maken dan voorheen. Toen, tijdens de referendumverkiezingen op 16 april, behaalde Erdogan een smalle overwinning en verzekerde hij een positie die meer op een autocraat lijkt dan op een behoorlijk gekozen president.

Ondanks zijn enorme krachten weet Erdogan dat hij en zijn administratie schaatsen op dun ijs. Ze moeten afwijkende meningen vernietigen als ze een nieuwe poging tot staatsgreep willen vermijden.

Wat kan ik doen?

Vanwege de zeer volatiele situatie in Turkije, is de beste gok voor degenen die ongefilterde inhoud willen lezen toegang tot de beste VPN's voor Turkije 2020.

Conclusie

De overgang van HTTP naar HTTPS in 2015 resulteerde in een wereldwijde vermindering van censuur. Naties realiseren zich nu echter dat het een "alles of niets" -spel is met Wikipedia (en vele andere sites). China en Turkije kunnen het niet laten om de controle te verliezen over de inhoud die aan hun burgers wordt getoond. Daarom kiezen ze ervoor om alle Wikipedia-inhoud te verbieden. Terwijl China probeert Wikipedia te vervangen door zijn eigen versie, is de haalbaarheid hiervan twijfelachtig, gezien hoe digitaal onze wereld is verbonden. Ondertussen staat Turkije op levensonderhoud en wil Erdogan dat iedereen gelooft dat censuur in het beste belang van het land is. Helaas zal de situatie waarschijnlijk niet snel verbeteren.

De echte zorg is of meer landen zich bij China en Turkije zullen aansluiten bij het blokkeren van sites zoals Wikipedia. Overheden censureren inhoud al zo lang als de geschiedenis zich kan herinneren, dus het is aannemelijk dat andere landen sites blokkeren die informatie aanbieden die afwijkt van hun officiële verhaal. We leven nu echter in een andere wereld. Niemand van ons woont op een digitaal eiland. Hoewel regeringen middelen hebben, zijn ze niet volledig.

Afbeelding tegoed: Photostock10 / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me