Kun je Google Chrome vertrouwen met je gegevens?

Google Chrome is gemakkelijk de meest populaire browser ter wereld en heeft een marktaandeel van ongeveer 65,5 procent (vanaf april 2020). Privacyactivisten beschouwen het ook als spyware. Waarom?

Google geeft niet toe dat het Chrome gebruikt om gebruikers te bespioneren, en omdat Chrome is gebouwd met behulp van een grote hoeveelheid eigen gesloten broncode, is er geen manier om met zekerheid te bewijzen dat dit het geval is. Er zijn echter enkele zeer dwingende redenen om te geloven dat het wel ...

Hoe verdient Google geld??

Met een netto vermogen van $ 167,7 miljard in 2020, grijpt Google de hielen van Apple als het op één na grootste merk ter wereld.

Hoe Apple zijn geld verdient is duidelijk - het bouwt en verkoopt zeer populaire premium hardware. Google biedt daarentegen een reeks dure services en duur te ontwikkelen producten die het aan het grote publiek aanbiedt voor ieders favoriete prijs: gratis. Ze zijn ook stijlvol, gemakkelijk te gebruiken en gelijk met high-tech functionaliteit.

Het is niet verwonderlijk dat deze services en producten een grote hit zijn geweest, met name de Chrome-browser. Dus hoe verdient Google de enorme sommen geld die het verdient aan producten die het gratis weggeeft??

Google's bedrijfsmodel

Google verdient geld door zoveel mogelijk gegevens over u te verzamelen en die gegevens vervolgens te gebruiken om zeer gerichte advertenties op uw scherm weer te geven. Hoe meer het van u weet, hoe persoonlijker deze advertenties kunnen worden en hoe groter de kans is, statistisch gezien, dat u een product van een van haar advertentiepartners zult kopen.

Hoe meer geld zijn adverterende partners verdienen, hoe meer ze Google zullen betalen om hun advertenties aan u te leveren. Google's expertise in het leveren van de juiste advertenties aan de juiste mensen betekent dat adverteerders Google meer vertrouwen dan enig ander bedrijf om waar voor hun geld te leveren.

Tussen 2009 en 2013 heeft Google volledig meegewerkt aan het PRISM-massabewakingsprogramma van de NSA. Het beweert te zijn gestopt, maar hoe kunnen we dit zeker weten?

Het resultaat is dat Google de markt voor digitale advertentie-inkomsten domineert, met een marktaandeel in 2020 van 32,4 procent. Het hele bedrijfsmodel van Google is daarom gebaseerd op het binnendringen van de privacy van gebruikers. En zoals zijn vermogen ruimschoots aantoont, is het een ongelooflijk succesvolle.

Hoe doet het dit??

Google houdt bij wat we online doen - wat we zoeken (met behulp van de gelijknamige zoekmachine), de websites die we daarna bezoeken (met behulp van tactieken zoals cookies, het alomtegenwoordige AdSense-netwerk en +1 knoppen voor delen), hoe we omgaan met apps ( met behulp van het Android Play Service Framework, dat ook locatiegegevens verzamelt), en zelfs hoe we in het echte leven omgaan met andere mensen (bijvoorbeeld door onze dagelijkse activiteitenplanningen in de gaten te houden via de Agenda-app).

In 2017 beloofde Google dat het niet langer e-mails zou scannen om gebruikers met op maat gemaakte advertenties te targeten. Dit betekent niet dat het is gestopt met het scannen van e-mails voor andere doeleinden. De op AI gebaseerde slimme antwoordfunctie bewijst dit zonder enige twijfel.

Bijzonder schokkend is dat Google sinds 2015 e-mails in Gmail scant om alle aankopen te registreren, zelfs als deze niets met Google te maken hebben.

Tot overmaat van ramp is er geen privacyinstelling om dit te voorkomen, en de enige manier om de informatie te verwijderen is door de originele e-mails met betrekking tot de aankoop te verwijderen!

Hoe zit het met Chrome?

Dus we weten dat Google ons bespioneert, maar hoe zit het met Chrome? In tegenstelling tot onze zoekopdrachten en de inhoud van onze e-mails, is het minder duidelijk hoe (en inderdaad, als) Google de meest populaire browser ter wereld genereert.

De reden dat Chrome zo populair is, is dat er veel geld is gestort om het te ontwikkelen (en te blijven ontwikkelen). Het is onwaarschijnlijk dat Google een dergelijk product gratis zou uitbrengen, met niets voor hen.

U wordt zonder toestemming aangemeld bij uw Chrome-account

Tot september 2018 was het Chrome-privacybeleid schokkend in zijn eenvoud en duidelijkheid. U kunt inloggen bij Chrome, in welk geval u expliciet akkoord gaat om al uw gegevens aan Google over te dragen.

Of u kunt de aanmeldingspop-ups negeren en Chrome gebruiken in de "Standaardbrowser-modus", waar gegevens in principe in de browser bleven en niet werden doorgegeven aan Google (of dat is tenminste wat Google beweerde).

Vanaf Chrome 69 meldt de browser gebruikers automatisch aan bij Chrome wanneer ze zich aanmelden bij een Google-service zoals Gmail. Google heeft deze wijziging, die belangrijke implicaties voor de privacy heeft, zonder waarschuwing of toestemming van zijn gebruikers ingevoerd.

Mensen werden zich pas bewust van het probleem toen ze het pictogram op de Chrome-taakbalk opmerkten dat aangeeft dat ze in Chrome hebben gezucht!

Als u door het menu Geavanceerde instellingen in Chrome zoekt, is het mogelijk om deze automatische aanmelding uit te schakelen, maar Google heeft alles gedaan om deze optie zoveel mogelijk te verbergen. Dit is een situatie die de vrees heeft gewekt dat Google van plan is om de opt-out-optie stilletjes te verwijderen zodra het publieke belang in de zaak is afgenomen.

Chrome ad blocker

In februari 2018 introduceerde Google een ad-blocker, die onmiddellijk onder een storm van kritiek kwam omdat hij zichzelf diende. Zoals The Guardian het uitdrukte:

"Het plan is eenvoudig en bijna expliciet: blokkeer net genoeg advertenties om ervoor te zorgen dat mensen niet de behoefte voelen om een ​​adblocker te installeren die ze allemaal blokkeert."

Nogmaals, dit wekt nauwelijks vertrouwen.

Chrome scant al uw bestanden zonder toestemming

In maart 2018 alarmeerde de bijgewerkte Chrome Privacy Tool privacyactivisten door bestanden op de computers van gebruikers, inclusief in hun documentenmap, te scannen op malware.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat de verhuizing goedaardig was,

"Het gebrek aan expliciete toestemming en transparantie lijkt in strijd te zijn met hun eigen criteria van" gebruikersvriendelijke software "die het beleid voor Chrome Cleanup [Tool] informeert."

Laatste gedachten

De zaak tegen Google Chrome is niet sluitend, maar het is sterk genoeg dat privacyonderzoekers en activisten het bijna unaniem afraden om het te gebruiken. Google heeft ons heel weinig reden gegeven om het te vertrouwen, en zoals de voorbeelden hierboven duidelijk aantonen, heeft het een zeer blasé houding ten opzichte van toestemming van de gebruiker.

Er zijn een aantal uitstekende veilige browsers die open source zijn en vanaf het begin zijn ontworpen om de privacy van hun gebruikers te respecteren. De meest opvallende hiervan is Mozilla Firefox, dat nu een match is met Chrome in termen van snelheid en stabiliteit, terwijl het veel meer configureerbaar is en voorzien is van ingebouwde tracking en canvas vingerafdrukbescherming.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me