Proxy versus VPN – Eén is een veel hoger risico, welke moet u kiezen?

Welkom bij deze gids over proxyservers. We begeleiden u door alles wat u moet weten over zowel proxy's als proxy-servers.

Wat is een proxyserver?

Een proxyserver (of "proxy") is een computer die zich tussen uw computer en een breder netwerk bevindt. Dit "bredere netwerk" is meestal het internet.

Een proxyserver fungeert dus als een intermediair tussen uw computer en internet.

Hoe werkt een proxy?

Een proxy verbergt uw Internet Protocol (IP) -adres voor iedereen op internet. Een website ziet het IP-adres van de proxyserver in plaats van uw echte IP-adres.

U lijkt toegang te hebben tot internet vanaf elke locatie waar de proxyserver zich fysiek bevindt. Als de proxy zich in een ander land bevindt dan waar u zich bevindt, lijkt u vanuit dat land toegang tot internet te hebben.

Nadelen van een proxy-server:

 • Degene die de proxy uitvoert, kan al uw niet-gecodeerd internetverkeer volgen. Merk op dat de meeste veilige websites uw verbinding beschermen met HTTPS. Dit omvat banken, e-mailservices en online winkels. Net als bij uw internetprovider, kan de proxy-eigenaar, wanneer u verbinding maakt met een HTTPS-website, zien dat u een website bezoekt. Het kan echter niet weten wat u op die site doet.
 • De proxy-eigenaar zal ook uw echte IP-adres kennen.

Veel (maar niet alle) proxy's gebruiken codering. Dit betekent dat het verkeer tussen u en de server wordt gecodeerd.

 • Wanneer u een gecodeerde proxy gebruikt, kan uw internetprovider niet zien wat u op internet doet.
 • ISP's werken meestal samen met overheidstoezicht. Daarom kunnen gecodeerde proxy's effectief zijn bij het voorkomen van algemene, niet-gerichte overheidstoezicht.
 • De proxy-eigenaar kan nog steeds het verkeer volgen als hij niet is verbonden met HTTPS-websites, omdat het de proxyserver is die verkeer codeert en decodeert dat het binnenkomt en verlaat.
 • U moet uw proxyprovider vertrouwen

Zowel Virtual Private Networks (VPN's) als het Tor-netwerk zijn specifieke voorbeelden van gecodeerde proxy's.

Openbare en gratis proxy-servers

Een openbare proxy is een proxyserver die iemand gratis ter beschikking stelt aan het grote publiek. In theorie worden deze meestal gerund door goedbedoelende vrijwilligers. Ook bekend als gratis of open proxy-servers, komen openbare proxy's in niet-gecodeerde (HTTP), gecodeerde (HTTPS) en Socket Secure (SOCKS, al dan niet gecodeerde) smaken.

Het belangrijkste voordeel van openbare proxy's is natuurlijk dat ze geen geld kosten om te gebruiken. Het feit dat u vrij kunt schakelen tussen proxy's over de hele wereld heeft ook privacyvoordelen. Echter:

 • Ze kunnen erg onstabiel zijn en regelmatig zonder kennisgeving offline gaan.
 • Ze zijn ook vaak erg traag.
 • U hebt geen reden om de proxy-operator te vertrouwen die al het internetverkeer kan bekijken dat geen verbinding maakt met een HTTPS-website of -service.
 • Veel proxyservers worden beheerd door criminelen. Er wordt inderdaad berekend dat bijna 70% van de gratis proxy's niet veilig zijn!
 • Naast het snuffelen over niet-gecodeerd webverkeer, knoeit bijna 40% van de gratis proxy's actief met uw gegevens als deze er doorheen gaan. 18% maakt zich schuldig aan het injecteren van HTML in bekeken statische webpagina's (advertenties), terwijl 20.6% JavaScript injecteert.
 • Aan de andere kant kan de proxy-eigenaar in de problemen komen voor elke illegale activiteit die u uitvoert! Dit komt omdat het lijkt alsof die activiteit van hun server komt.

Ik raad ten zeerste af om gratis openbare proxy's te gebruiken. Als u absoluut moet, maak dan alleen verbinding met websites en services via HTTPS. En gebruik nooit een openbare proxy die het gebruik van HTTPS verbiedt. De enige mogelijke reden om dit te doen, is zodat het uw webverkeer kan binnensluipen of kan hinderen.

Echt ... gewoon niet! Merk op dat soortgelijke problemen een gratis VPN teisteren.

Gratis proxyserverlijst

In tegenstelling tot sommige andere websites, zullen we geen gratis proxy-servers aanbevelen omdat er geen reden is om ze te vertrouwen.

Als u een openbare proxy wilt gebruiken, biedt Google u tal van gratis proxy-serverlijsten.

Prive-proxyserver

Particulieren of bedrijven kunnen hun eigen privé-proxyservers gebruiken voor persoonlijk gebruik of voor het gebruik van hun personeel. De term 'private proxy' verwijst echter ook naar commerciële proxy's die het gebruik van hun server (s) tegen betaling aanbieden. VPN's zijn veruit de meest voorkomende vorm van particuliere commerciële proxy.

Private proxy's en VPN-services zijn veel sneller

Particuliere proxy's en VPN-services zijn over het algemeen veel sneller en betrouwbaarder dan gratis proxy's. Het feit dat het bedrijven zijn in plaats van willekeurige individuen, maakt hen ook een bekende hoeveelheid die ter verantwoording kan worden geroepen.

Veel VPN-bedrijven hebben inderdaad een angstaanjagende reputatie opgebouwd voor hun toewijding aan beveiliging en privacy. Dat gezegd hebbende, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je een betrouwbare VPN-service kiest.

Hetzelfde advies geldt voor alle commerciële proxy-services, maar dankzij de populariteit van VPN's vertegenwoordigen andere vormen van commerciële proxy-services een vrij kleine en niet-onderzochte markt. Geen proxy-services waarvan ik weet dat ze de reputatie hebben opgebouwd of bijna evenveel aandacht hebben gekregen als de grote VPN-bedrijven.

Het is vermeldenswaard dat sommige VPN-bedrijven ook meer conventionele HTTP / HTTPS- of SOCKS-proxyservers aanbieden.

Typen proxyserver

Http-proxy

HTTP is het standaardprotocol dat wordt gebruikt om elementen van het World Wide Web te verbinden. Belangrijk is dat verbindingen met HTTP-servers niet worden gecodeerd.

Aan de positieve kant betekent geen codering een enorme vermindering van rekenkosten. Dit betekent dat HTTP-proxy's gemakkelijk meerdere verbindingen kunnen accepteren zonder de internetsnelheid voor gebruikers ernstig te beïnvloeden. Houd er echter rekening mee dat de fysieke afstand die uw gegevens moeten afleggen, invloed heeft op uw internetsnelheid.

Een HTTP-proxy interpreteert netwerkverkeer. Hierdoor kan het op hoog niveau dingen doen met het verkeer. Zoals zoeken in de cache om te zien of het een antwoord kan geven zonder naar de bestemming te gaan. Of raadpleeg een witte lijst / zwarte lijst om te zien of een URL is toegestaan.

Standaard zijn HTTP-proxy's "blind" voor TCP-verkeer (Transmission Control Protocol) en zullen deze gewoon negeren. Dit maakt ze geweldig voor toegang tot niet-gecodeerde HTTP-webpagina's, maar weinig anders.

HTTP-proxy's kunnen TCP-verkeer verwerken als de HTTP CONNECT-methode wordt gebruikt, maar het gebruik ervan is volledig afhankelijk van de proxy-eigenaar. Omdat het HTTP-protocol het TCP-verkeer niet kan interpreteren, wordt al het TCP-verkeer gewoon doorgestuurd. Dit geeft HTTP-proxy's die CONNECT gebruiken veel van de flexibiliteit van SOCKS-proxy's.

U moet elke softwareclient configureren om verbinding te maken met de proxy. Hetzelfde geldt ook voor HTTPS- en SOCKS-proxy's.

HTTPS-proxy

HTTPS staat voor HTTP Secure (of HTTP over SSL / TLS). Elke website die de communicatie van gebruikers moet beveiligen, zal deze gebruiken. Wanneer u verbinding maakt met een HTTPS-proxy, worden alle gegevens tussen u en de server gecodeerd.

HTTPS gebruikt TCP-poort 443, dus alle HTTPS-proxy's moeten de HTTP CONNECT-methode gebruiken om een ​​TCP-verbinding tot stand te brengen.

SOKKEN Proxy

Socket Secure (SOCKS) -proxy's werken op een lager niveau dan HTTP-proxy's. Ze proberen webverkeer niet te interpreteren en geven gewoon alle aanvragen door die ze ontvangen. Dit maakt ze veel veelzijdiger dan gewone HTTP-proxy's.

SOCKS-proxy's kunnen omgaan met allerlei soorten internetverkeer, waaronder POP3 en SMTP voor e-mails, Internet Relay Chat (IRC) en File Transfer Protocol (FTP) voor het uploaden van bestanden naar websites. Ze kunnen ook torrentverkeer verwerken, daarom worden SOCKS-proxy's soms 'torrent-proxy's' genoemd.

SOCKS-servers kunnen meer verkeer verwerken dan HTTP-servers, maar worden hierdoor langzamer

Vanwege deze flexibiliteit verwerken SOCKS-servers meestal een veel groter verkeersvolume dan HTTP-servers. Dit betekent dat SOCKS-proxy's over het algemeen veel langzamer zijn dan reguliere proxyservers.

SOCKS5 is de nieuwste versie van het SOCKS-protocol en voegt verschillende authenticatiemethoden toe. Dit is handig voor commerciële providers die de toegang tot hun proxyservers alleen voor klanten willen beperken.

Het SOCKS-protocol ondersteunt HTTPS volledig en het is gebruikelijk dat SOCKS-proxy's op deze manier verkeer coderen. Een nadeel is echter dat SOCKS-proxyverbindingen niet zo goed worden ondersteund door softwareclients als HTTP-proxyverbindingen.

Zie onze gids over beste VPN's voor torrenting voor meer informatie over het gebruik van een VPN tijdens torrenting.

Web Proxy

Met webproxy's kunt u vanuit uw browservenster verbinding maken met een proxyserver. Deze proxyserver kan een HTTP- of HTTPS-proxy zijn. Webproxy's zijn meestal gratis en hebben het voordeel dat u geen extra software hoeft te downloaden en te installeren of uw browserinstellingen te configureren. Ze zijn daarom heel gemakkelijk te gebruiken.

Veel gratis proxy-websites financieren zichzelf echter met uitgebreide advertenties. Webproxy's zijn ook slecht in het omgaan met gecompliceerde webpagina-indelingen en hebben de neiging plat te vallen wanneer ze dingen tegenkomen zoals Flash-, Java- en JavaScript-scripts (hoewel dit niet noodzakelijk een slechte zaak is!). VPN-provider Hide.me biedt ook een gratis webproxy.

Proxy doorsturen

Anders dan reverse proxy's (zie hieronder), worden alle proxy's die in dit artikel worden besproken technisch aangeduid als forward proxy's.

Ze bevinden zich tussen uw computer en een breder netwerk, wat meestal internet betekent. Onder deze instelling maakt u verbinding met de proxyserver die u vervolgens met internet verbindt.

Omgekeerde proxy

Zoals de naam al doet vermoeden, doet een reverse-proxy bijna het tegenovergestelde van een standaard forward-proxy. Het bevindt zich tussen internet en een veel kleinere groep servers.

Een typische opstelling zou een reverse proxy zijn die fungeert als een gateway tussen internet en een Local Area Network (LAN) van een bedrijf. Om toegang te krijgen tot bronnen op het LAN-netwerk, moet u eerst verbinding maken met de reverse proxy.

Naast het fungeren als een gateway, kan de reverse proxy het hele netwerk beschermen met HTTPS. Het kan ook load balancing, content caching, datacompressie en andere taken uitvoeren die nuttig zijn voor LAN-bedrijfsnetwerken.

Transparante proxy

Transparante proxy's zijn zogenaamde omdat ze geen configuratie van uw kant vereisen. Je weet vaak niet eens dat je er een gebruikt.

Transparante proxy's hebben veel goed gebruik. Bijvoorbeeld inhoudsfilters in bibliotheken of om gebruikers van openbare wifi te authenticeren. Die inlogpagina die u in uw browser ziet wanneer u uw laptop verbindt met WiFi in Starbucks? Dat is een transparante proxy in actie.

Omgekeerde transparante proxy's worden vaak door websites gebruikt om te beschermen tegen DDoS-aanvallen. Transparante proxy's kunnen echter lastig zijn. Indien niet goed geïmplementeerd, kunnen problemen met caching en authenticatie optreden.

Browsers kunnen ook de proxyserver detecteren en vaststellen dat deze een beveiligingsrisico vormt. In dit geval kunnen ze alle verbindingen via de proxyserver weigeren.

Hoewel mogelijk erg vervelend, is er een goede reden voor browsers om dit te doen. Het gebruik van transparante proxy's is een klassieke vorm van Man-in-the-Middle (MitM) -aanval. In deze gevallen stuurt de aanvaller uw verkeer zonder uw medeweten door naar een kwaadwillende server die het vervolgens kan onderscheppen.

In het bovenstaande bibliotheekvoorbeeld noemde ik "content filtering" in een goede context. Maar er is een ander woord voor - censuur. ISP's kunnen bijvoorbeeld transparante proxy's gebruiken om inhoud te filteren op politieke, sociale en religieuze gronden.

Houd er rekening mee dat het gebruik van een VPN, gecodeerde proxy of gewoon verbinding maken met een HTTPS-webpagina voorkomt dat een transparante proxy snuffelt op uw webverkeer of inhoud filtert.

U kunt een VPN, gecodeerde proxy of een HTTPS-webpagina gebruiken om te voorkomen dat een transparante proxy op u snuffelt.

Om te bewijzen dat het leven nooit eenvoudig is, beoordelen proxylijsten servers vaak op basis van hun anonimiteitsniveau. Ik zal dit iets later in detail bespreken, maar proxy's die zeer weinig "anonimiteit" bieden, worden beoordeeld als transparante proxy's.

Woonvolmachten

Een residentiële proxy is een proxyserver die wordt beheerd door een internetprovider (ISP) en niet door een datacenter. Dit heeft de volgende voordelen:

 • Het IP is een 'echt' IP, dus het zal nooit op de zwarte lijst komen van Netflix omdat het eigendom is van een bekend datacenter dat IP's verhuurt voor VPN of proxygebruik. Datacenter-IP's worden soms als 'schaduwrijk' beschouwd omdat ze het echte IP-adres van een gebruiker verbergen. Residentiële IP's zijn, in alle opzichten, echte IP's.

 • Het verwijst naar een echt fysiek adres. Gewoon niet je echte fysieke adres. Dat is geweldig als je je locatie serieus wilt nemen.

Residentiële IP's kunnen worden gedeeld of exclusief. Ze zijn een relatief nieuw product op de markt, hoewel bedrijven zoals Luminati ze helpen populair te maken. Zoals bij alle proxy's, hangt de privé-proxy van een woning af van de leverancier.

Het Tor-netwerk

Het Tor-netwerk is gratis en is bedoeld om gebruikers echte anonimiteit te bieden. Het doet dit door alle internetverbindingen via ten minste drie willekeurige knooppunten te routeren. Deze "knooppunten" zijn eigenlijk gewoon vrijwillige proxy-servers.

De gegevens worden meerdere keren opnieuw gecodeerd - elke keer dat ze door een knooppunt gaan. Elk knooppunt is zich alleen bewust van de IP-adressen "ervoor" en het IP-adres van het knooppunt "erachter".

Dit zou moeten betekenen dat op geen enkel moment iemand het hele pad kan kennen tussen uw computer en de website waarmee u verbinding probeert te maken. Het belangrijkste nadeel is dat het Tor-netwerk erg langzaam is in gebruik.

Proxy-URL

Een proxy-URL is helemaal geen proxy (server)! Het is een webadres (URL) dat doorstuurt naar een ander adres. Het meest gebruikelijke gebruik voor proxy-URL's is om censuurblokken te ontwijken.

Proxy versus VPN

Zoals eerder opgemerkt, zijn VPN-servers een gespecialiseerde vorm van proxy. De belangrijkste verschillen tussen VPN's en reguliere proxy's zijn:

 • VPN's werken op systeemniveau, in plaats van per app. Daarom hoeft het maar één keer te worden geconfigureerd.
 • Ze gebruiken verschillende coderingsprotocollen, die meestal erg sterk zijn.

Over het algemeen zijn VPN-verbindingen veiliger en eenvoudiger te configureren dan reguliere proxy-verbindingen. Dit maakt commerciële VPN-services populairder dan commerciële proxy-services. Dit heeft op zijn beurt ervoor gezorgd dat sommige VPN-services een zeer goede reputatie hebben opgebouwd.

Hoe een proxy te gebruiken

Prive-proxyservices (inclusief VPN's) bieden u alle details die u nodig hebt om verbinding te maken met hun servers. Ze bieden vaak zeer gedetailleerde installatiehandleidingen.

Behalve VPN's, moet u elk programma (of app) dat u gebruikt om verbinding te maken met de proxyserver afzonderlijk configureren. Om verbinding te maken met een proxy, hebt u het IP-adres (proxyserveradres) en poortnummer nodig. U hebt mogelijk ook een gebruikersnaam en wachtwoord nodig als authenticatie vereist is.

Naar schatting zijn er "honderdduizenden" openbare proxy's op internet. Om er een te vinden, typt u 'gratis proxy's', 'openbare proxy-servers', 'open proxylijst' (of vergelijkbaar) in uw zoekmachine. Goede voorbeelden zijn hier en hier.

Ga naar Opties om een ​​proxyserver in Firefox te configureren -> Algemeen -> Netwerkinstellingen -> Instellingen. Selecteer "Handmatige proxyconfiguratie:" en voer het IP-adres en poortnummer van de server in.

Sluit localhost, 127.0.0.1 (standaardinstelling) uit als u onbeperkte toegang wilt tot lokale netwerkbronnen zoals printers en NAS-schijven. Configuratiegegevens zijn afhankelijk van de individuele software, maar hopelijk krijg je het idee.

Anonimiteitsniveaus voor volmachten

Veel proxylijsten categoriseren proxy's op basis van het "anonimiteitsniveau" dat ze bieden. Voor alle duidelijkheid, deze beoordelingen hebben betrekking op wat websites en andere internetbronnen zien wanneer u de proxy gebruikt.

De proxy-eigenaar weet precies wie u bent van uw IP-adres en kan uw niet-HTTPS-internetverkeer volgen. U bent dus nooit 'anoniem'. Het zou daarom beter zijn om deze beoordelingen te beschrijven als privacybeoordelingen. Ze zijn er in drie niveaus, waarbij niveau 1 de hoogste mate van privacy biedt.

Transparante proxy's (niveau 3)

De verwarrend benoemde transparante proxy's sturen veel informatie over u naar elke website die u bezoekt. Ze bieden daarom bijna geen privacy en worden voornamelijk gebruikt voor caching (daarom worden ze vaak cacheproxy's genoemd).

Technisch gezien verbergt een transparante proxy (in deze context) uw echte IP-adres, maar slechts zeer oppervlakkig. Uw echte IP-adres verschijnt nog steeds in de koptekst van het verzoek die naar de webpagina is verzonden en is daarom zeer gemakkelijk te achterhalen.

Anonieme proxy's (niveau 2)

Zogenaamde anonieme proxy's bieden een veel hoger niveau van privacy. Ze verbergen uw IP-adres voor elke website die u bezoekt, maar verbergen niet dat u een proxyserver gebruikt.

Anonieme servers identificeren zichzelf meestal meestal als proxyservers door “FORWARDED” headers aan elk paginaverzoek toe te voegen.

Elite Proxy's (niveau 1)

Elite-proxy's, ook bekend als proxy's met een hoge anonimiteit, verbergen niet alleen uw IP-adres, maar waarschuwen ook een website (of een andere internetbron) niet dat verzoeken worden gedaan via een proxy.

De website kent natuurlijk nog steeds het IP-adres van de proxyserver. Elite-servers zijn meestal de populairste soort open server, wat ook betekent dat ze de langzaamste kunnen zijn.

Proxy-exclusiviteit

Commerciële proxyaanbieders categoriseren proxy's soms op basis van exclusiviteit. Hoe exclusiever een proxy is, hoe meer deze kost.

 • Toegewijde / exclusieve proxy - u hebt een proxy helemaal voor uzelf. Het hebben van een speciale proxy betekent meestal ook dat u een statisch IP-adres hebt. Toegewijde proxy's leveren waarschijnlijk betere prestaties op dan proxy's die met anderen worden gedeeld, en zijn nuttig voor het ontwijken van IP-blokken zoals die opgelegd door Netflix. Anderzijds zijn ze minder 'anoniem' omdat dat IP-adres alleen van u is.
 • Semi-gedeelde proxy - betekent meestal dat u de proxy deelt met drie andere mensen.
 • Algemene proxy - hetzelfde als een gratis proxy die iedereen kan gebruiken - dus waarschijnlijk deelt u die proxy met veel andere mensen.

Conclusie

Proxy's zijn erg populair en kunnen erg handig zijn. Open proxy's zijn echter meestal traag en onstabiel. Ze zijn ook gevaarlijk om te gebruiken. Commerciële HTTP / HTTPS- en SOCKS-proxyservices bieden een veel aangenamere ervaring en zijn veel veiliger in gebruik.

Er is echter een reden waarom deze niet zo populair zijn als VPN-services. Voor een vergelijkbare prijs per maand zijn VPN-services eenvoudiger te configureren, beschermen ze uw volledige internetverbinding en gebruiken ze meestal een sterkere codering. Veel (maar lang niet alle) hebben ook een sterke reputatie opgebouwd als betrouwbare bedrijven die uw privacy beschermen.

aanbevelingen

In theorie zou het mogelijk zijn om enkele commerciële proxy's aan te bevelen, maar we kunnen dit niet doen zonder een brede selectie van aangeboden diensten te herzien.

We kunnen hier op een bepaald punt in de toekomst aan toe komen, maar op dit moment hebben we geen reden om de ene proxy-service aan te bevelen boven een andere.

Wat we wel weten, zijn VPN's! En zoals ik in dit artikel heb besproken, zijn VPN's bijna altijd beter dan proxy's!

 1. NordVPN - Groot merk met een zeer goede prijs en een budgetprijs
 2. VPNArea
 3. ibVPN
 4. PrivateVPN - Een van de goedkoopste VPN's die er is, maar nog steeds een goede service
 5. ExpressVPN - De snelste VPN die we testen, deblokkeert alles, met een geweldige service rondom
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me