Tor versus VPN – Wat zijn de verschillen tussen de twee

Wat is Tor?

Tor is een anonimiteitsnetwerk dat software biedt die is ontworpen om anoniem toegang tot internet te krijgen. In tegenstelling tot een VPN, waarbij de VPN-provider uw echte IP-adres kent en uw internetverkeer bij het exitpunt (de VPN-server) kan zien. Met Tor wordt uw signaal door een aantal knooppunten geleid, die elk alleen op de hoogte zijn van de IP-adressen 'voor' het knooppunt en 'erachter', zodat niemand het hele pad tussen uw computer kan kennen en de website waarmee u verbinding probeert te maken. U kunt een VPN met Tor gebruiken, zoals wordt uitgelegd in ons Tor VPN-artikel.

De naam Tor is ontstaan ​​in het acroniem The Onion Router, ontwikkeld door de Amerikaanse marine en verwijst naar de manier waarop gegevenscodering gelaagd is en meerdere keren opnieuw wordt gecodeerd wanneer deze tussen willekeurig geselecteerde knooppunten passeert.

Tor wordt daarom beschouwd als een uiterst veilige manier om toegang te krijgen tot internet terwijl uw ware identiteit verborgen blijft.

Tor wordt onderschreven door vele groepen van burgerlijke vrijheden, waaronder de Electronic Frontier Foundation (EFF), en wordt alom geprezen voor het toestaan ​​van dissidenten, klokkenluiders en mensenrechtenwerkers om toegang te krijgen tot internet, hun mening te uiten, met journalisten te praten en anderszins betrokken te raken bij politieke activiteit die is verboden door hun eigen repressieve regimes.

Het stelt natuurlijk ook criminelen in staat om straffeloos te handelen en biedt beroemd toegang tot de ondergrondse markt The Silk Road, die alleen werkt als Tor is aangesloten. Wie geïnteresseerd is in de ethiek van internet-anonimiteit, moet ons komende artikel over dit onderwerp in de gaten houden.

Tor versus VPN

Zoals u ziet, is het doel van Tor erg vergelijkbaar met het primaire doel van die VPN: de online anonimiteit van internetgebruikers behouden en firewalls ontwijken. Net als een VPN kan het ook worden gebruikt om geolocatie te vervalsen door de gebruiker die voortdurend opnieuw verbinding maakt totdat het exit-knooppunt zich in het gewenste land bevindt (vrij eenvoudig als u een exit-knooppunt wilt, minder gemakkelijk voor kleinere landen met een slechte infrastructuur).

De technologie is echter niet alleen heel verschillend, maar ze zijn ook heel verschillend in gebruik. Als je hier meer over wilt weten, bekijk dan onze gids over hoe een VPN werkt om meer te weten te komen.

Tor voordelen

  • Niemand kan je traceren naar de externe IP's die je hebt bezocht
  • Gedistribueerd netwerk - bijna onmogelijk om zinvol af te sluiten of aan te vallen

Tor nadelen

  • Heel langzaam, soms pijnlijk dus - omdat uw gegevens willekeurig worden teruggestuurd via een aantal knooppunten, die elk overal ter wereld kunnen zijn
  • Niet geschikt voor P2P-bestandsdeling - hoewel er geen manier is om te voorkomen dat u BitTorrent over Tor gebruikt (en mensen doen het), is het zowel een zeer trage als een zeer slechte vorm. Het vertraagt ​​het hele netwerk voor elke andere gebruiker, voor sommigen van wie toegang tot het internet via Tor van cruciaal en mogelijk belang kan zijn
  • Hoewel het op een snuifje kan worden gebruikt voor locatie-spoofing (zie hierboven), is Tor een zeer onhandige en inefficiënte manier om het aan te pakken. Daarnaast betekent de traagheid van Tor dat het gebruik van de service om geo-beperkte mediadiensten te streamen onhaalbaar is.

VPN voordelen

  • Snel - over het algemeen zult u weinig vertraging zien in uw ruwe internetverbindingssnelheden wanneer u een VPN-service gebruikt
  • Spoofing van locaties is heel eenvoudig - de meeste VPN-providers bieden servers op vele locaties wereldwijd. Omdat deze verbindingen snel zijn, is een VPN ideaal voor het streamen van geo-beperkte media-inhoud in hogere resolutie
  • Ideaal voor P2P-bestandsuitwisseling - hoewel veel providers dit verbieden, zijn veel providers ingesteld met het delen van bestanden in gedachten

VPN nadelen

  • De VPN-provider kan uw internetactiviteit zien - en in veel landen is wettelijk verplicht om deze bij te houden, die kan worden overgedragen aan de autoriteiten of aan auteursrechtadvocaten. VPN's zijn ook kwetsbaar voor serverinvallen door de politie in een poging om de informatie die ze kunnen bevatten te verkrijgen. Daarom is het van vitaal belang om een ​​aanbieder te kiezen die geen logboeken bijhoudt (en deze belofte kan nakomen). Natuurlijk, zelfs wanneer een VPN-provider belooft geen logboeken bij te houden, bent u gedwongen om eenvoudig zijn woord te vertrouwen
  • Kost geld (hoewel meestal minder dan $ 10 per maand, of minder als u in bulk koopt)

Hoe werkt Tor?

Zoals we hierboven hebben opgemerkt, geeft Tor gegevens door tussen een aantal willekeurig geselecteerde knooppunten en codeert deze elke keer. Elk knooppunt weet waar het signaal vandaan komt en het knooppunt waar het naartoe gaat, maar kan niet de hele route (circuit) zien.

htw1

Deze relaiscircuits worden om de 10 minuten willekeurig gereset, zodat uw acties niet kunnen worden gekoppeld aan eerdere acties.

htw2

Elk knooppunt wordt gerund door een vrijwilliger en daarom is het zo dat hoe meer vrijwilligers er zijn, hoe veiliger het hele Tor-netwerk is.

htw3

Vrijwilligerswerk doen om een ​​exit-knooppunt te runnen is daarom van grote waarde voor de Tor-gemeenschap en slaat een betekenisvolle slag toe voor vrijheid en tegen onderdrukkende censuur. Het is ook niet moeilijk om in te stellen. Het uitvoeren van een exit-knooppunt betekent echter dat de activiteit van andere Tor-gebruikers, inclusief mogelijk zeer illegale activiteiten, afkomstig lijkt te zijn van uw IP-adres. Dit kan tot problemen leiden, maar gelukkig zijn er manieren om de risico's op de website van het tor-project te minimaliseren.

Tor installeren

Het installeren van Tor is tegenwoordig heel eenvoudig (het was iets ingewikkelder) en het is beschikbaar voor Windows, OSX, Linux / Unix en Android.

U hoeft alleen het Tor-pakket te downloaden en uit te voeren, dat zichzelf uitpakt in een map naar keuze (er worden geen extra installatiebestanden aan uw computer toegevoegd).

tor 3

Dubbelklik op Start en het verbindingsdialoogvenster wordt gestart.

pic_1

Eenmaal verbonden, start de Tor-client een aangepaste versie van Firefox Portable. Dit is niet alleen erg licht, maar je kunt ook een versie van Tor meenemen op een USB-stick (bijvoorbeeld), zodat je vanaf elke pc eenvoudig anoniem toegang hebt tot internet.

tor 2

U kunt nu anoniem op internet surfen! De Tor-service kan worden in- en uitgeschakeld met het Onion-pictogram of worden aangepast met behulp van het vervolgkeuzemenu van het pictogram.

Tor biedt ook een aangepaste versie van de op Tails Live CD / USB Linux gebaseerde distro, zodat u direct in een veilig besturingssysteem kunt opstarten.

Conclusie

Het grote voordeel van Tor is dat u niemand hoeft te vertrouwen - uw internetgebruik is volledig geanonimiseerd. Het is echter erg traag. Als gevolg hiervan is het niet geschikt voor veel van de meest populaire activiteiten waarvoor mensen VPN willen gebruiken, zoals het delen van bestanden en het streamen van geo-beperkte media-inhoud. Als je anoniem wilt blijven terwijl je torrent, bekijk dan onze gids over VPN voor torrent-sites voor meer informatie.

Zolang er geen betrouwbare logs VPN-provider wordt gebruikt, zijn VPN's een zeer veilige en privéoplossing die veel betere prestaties en flexibiliteit biedt dan Tor kan bieden.

Als je daarentegen een maffia-klokkenluider bent of een dissident die leeft onder een regime waarin het heel gevaarlijk zou zijn om betrapt te worden op het uitvoeren van activiteiten (zoals het schrijven van politieke blogs), dan is Tor de veiligste oplossing.

Vergeet niet dat er niet 100% anonimiteit gegarandeerd is, welke route u ook neemt. Er zijn altijd, althans potentieel, mazen in een beveiligingsarrangement en individuen geven vaak hun ware identiteit weg door patronen en fouten.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me