VPN-jurisdictie: waar kan een VPN het beste worden gevestigd?

Een VPN is een online abonnementsservice die is ontworpen om gebruikers meer digitale privacy te bieden. Het doet dit op twee manieren - door de locatie van de gebruiker (IP-adres) te verbergen en door al hun gegevens veilig te coderen.

VPN-jurisdictiekaart

Veel mensen realiseren zich niet dat een hoofdkantoor van een VPN-provider een enorme impact kan hebben op het niveau van privacy dat de provider daadwerkelijk kan bieden. De beste rechtsgebieden voor VPN-providers zijn locaties waar de overheid geen verplichte bewaring van gegevens afdwingt. Bovendien is het veel veiliger voor een VPN om te zijn gevestigd in een land met sterke wetgeving inzake gegevensbescherming.

Hoewel er een aantal locaties zijn die als 'het beste voor VPN's worden beschouwd' (en we zullen deze later bespreken), is het eigenlijk beter om eerst te kijken naar de plaatsen waar het het slechtst is om een ​​VPN te hebben. Dit komt omdat het begrijpen van wat slecht is aan die plaatsen veel licht werpt op waarom bepaalde plaatsen beter zijn.

 • 5-OGEN naties. Five Eyes (FVEY) is een bewakingsovereenkomst tussen de VS, het VK, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Alle vijf landen hebben de multilaterale UKUSA-overeenkomst ondertekend, een verdrag voor gezamenlijke samenwerking op het gebied van signaalinformatie. Het is de meest uitgebreide spionagealliantie ter wereld. Ook verontrustend, de meeste FVEY-landen hebben op zijn minst enig niveau van verplichte bewaring van gegevens, warrants - en zelfs gag-orders - waarmee inlichtingenbureaus technologiebedrijven (zoals VPN's) onder druk kunnen zetten om logboeken over hun gebruikers te overhandigen.

 • 9-OGEN naties. Dit is een uitbreiding van FVEY dat Frankrijk, Denemarken, Nederland en Noorwegen toevoegt aan de overeenkomst voor signalenintelligentie. Hoewel de extra vier 9-Eye-landen niet als problematisch worden beschouwd als FVEY, kunnen ze worden beschouwd als sterk afgestemd op de invasieve praktijken van de andere landen.

 • 14-OGEN naties. Dit is de derde en laatste uitbreiding van het FVEY-surveillanceverdrag. Het voegt België, Duitsland, Italië, Spanje en Zweden toe aan de lijst van landen die met argwaan moeten worden beschouwd als het gaat om gegevensprivacy.

 • De Europese Unie. Landen die lid zijn van de Europese Unie worden soms als minder gunstig voor de privacy beschouwd. Dit is met name het geval als het land de DRD-richtlijn van 2006 (nu opgeheven, maar vastgelegd in de lokale wetgeving van de meeste EU-landen) tegen VPN-providers implementeert. EU-staten die nauwer banden hebben met 14 Eyes-landen, werken waarschijnlijk samen met FVEY en voeren vrijwel allemaal een zekere mate van geheime surveillance uit. Ondanks dit zijn er enkele EU-landen waarvan bekend is dat ze de rest overtreffen als het gaat om privacy (meer hierover later).

 • Landen met verplichte gegevensbewaarwetten. Verplichte gegevensbewaarwetgeving dwingt ISP's (en soms andere technologiebedrijven) om gedetailleerde logboeken bij te houden van al het verkeer dat hun servers passeert. Veel EU-landen hebben verplichte gegevensbewaarwetten die rechtstreeks van toepassing zijn op VPN's en ISP's.

 • Warrants en gag orders. Landen zonder verplichte gegevensbewaringswetgeving die rechtstreeks van toepassing zijn op VPN's (zoals de VS), dwingen vaak "gag-orders" af. Een gag-order weerhoudt een bedrijf ervan aan het publiek bekend te maken dat het begonnen is met het bijhouden van logboeken namens de overheid. Zelfs een zero-logs VPN kan worden gecompromitteerd binnen een land met warrants en gag-orders, en abonnees zouden het nooit weten.

Wat zijn de beste VPN-rechtsgebieden?

Van alle bekende rechtsgebieden waar VPN's zijn gebaseerd, zijn er enkele die opvallen als "de beste". Deze locaties worden beschouwd als beter voor VPN's om een ​​van een aantal redenen:

 • Betere privacywetgeving

 • Minder banden met westerse regeringen en FVEY / 14-EYES

 • Minder economisch in staat om geld te besteden aan grootschalige surveillance

Hier is een lijst van onze favoriete rechtsgebieden, met redenen waarom ze over het algemeen de voorkeur hebben:

 • Hong Kong. Ondanks de nabijheid van China en de historische banden met het VK, profiteert Hong Kong nu van economische en politieke onafhankelijkheid. Het heeft ook sterke privacywetten die het een geweldige locatie maken voor een VPN om op te zijn gebaseerd.

 • Roemenië. Hoewel het lid is van de EU, is Roemenië geen 14-EYES-land. Het handhaaft geen verplichte gegevensbewaring of de DRD van de EU (voor ISP's of VPN's). Dit maakt het een van de weinige Europese locaties die als veilig worden beschouwd voor VPN-bedrijven.

 • Bulgarije. Dit is een ander land dat geen verplichte wetgeving inzake gegevensbewaring of de DRD van de EU toepast op technologiebedrijven (inclusief VPN's). Bulgarije blijft ook buiten het 14-EYES-verdrag.

 • Singapore. Ondanks dat het veel censuur heeft, is Singapore een kapitalistisch Mekka dat over het algemeen wordt beschouwd als een tech-haven. Het heeft sterke gegevensprivacywetten die de gegevens van zowel bedrijven als personen beschermen. Het is een goede plek voor een VPN-bedrijf omdat de overheid de neiging heeft om internationale technologiebedrijven met rust te laten.

 • Panama. Dit land heeft geen verplichte wetten voor het bewaren van gegevens, daarom wordt het als goed voor de privacy beschouwd. Door de sterke politieke banden met de VS kan de VS echter onder druk komen te staan. Beter dan een FVEY- of 14-EYES-land.

 • De Britse Maagdeneilanden. De BVI regelt zijn eigen interne aangelegenheden en heeft geen verplichte wetten voor gegevensbewaring. Aangezien het echter onder de jurisdictie en soevereiniteit van de Britse regering valt, lijkt het redelijk om aan te nemen dat het VK druk zou kunnen uitoefenen op de BVI-overheid en bedrijven. Dus (en dit is een gok, omdat de juridische situatie erg duister is) wordt verondersteld dat het werken in de BVI veiliger is dan het zijn in een 14-EYES-land.

 • Nederland. Dit land wordt traditioneel beschouwd als sterk voor gegevensprivacy. Veel op privacy gerichte bedrijven zijn in dit land gevestigd, waaronder de startpagina, de op privacy gerichte zoekmachine die door Edward Snowden wordt onderschreven. Helaas probeert Nederland nieuwe massale surveillancewetten aan te nemen. Voorlopig blijft het in het ongewisse na een referendum dat het invasieve nieuwe beleid verwierp. Een lid van 14-EYES.

 • Zweden. Hoewel Zweden verplichte gegevensbewaarwetten heeft, wordt DRD nooit afgedwongen tegen VPN's. Dit maakt Zweden een van de weinige landen die als veilig worden beschouwd voor een VPN. Het voert echter wel surveillance uit en is lid van 14-EYES.

Conclusie

Bij het selecteren van een VPN-provider is het belangrijk om te overwegen waar die VPN is gebaseerd. Als een VPN is gebaseerd in een FVEY-, 9-EYES- of 14-EYES-land, dan is het essentieel dat het een zero-logs VPN-beleid heeft. Zelfs dit kan echter niet voldoende zijn om uw gegevens te beschermen - vooral als dat land ook bevelen en bevelen voor gag afdwingt. Over het algemeen moet u wegblijven van VPN's in 5, 9 en 14-EYE-landen als u waarde hecht aan privacy, omdat het mogelijk is dat ze zijn aangetast door inlichtingendiensten.

Uiteindelijk komt het allemaal neer op jouw dreigingsmodel. Als u een VPN nodig hebt die uw gegevens beschermt tegen uw ISP en uw lokale netwerkbeheerder, of om u te beschermen op openbare WiFi - is het misschien niet erg voor u waar de VPN is gebaseerd.

In deze gids hebben we enkele plaatsen gemarkeerd waarvan wordt gedacht dat ze ideaal zijn voor een VPN. Het is echter goed om te onthouden dat individuele VPN-servers over de hele wereld onder de jurisdictie van hun fysieke locatie vallen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me