VPN-tests, controles en trucs om ervoor te zorgen dat uw VPN correct werkt

Wanneer u een VPN-service koopt, is het altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat deze correct werkt.

Een VPN van goede kwaliteit moet software bieden die naadloos werkt om u een sterke digitale privacy en beveiliging te bieden. Er is echter altijd de kans dat VPN-software problemen ondervindt. Als dat het geval is, kan de VPN u een vals gevoel van veiligheid geven telkens wanneer deze verbinding maakt.

Zelfs als u zich hebt geabonneerd op een van de beste VPN's op de markt, raden we u af eenvoudigweg aan te nemen dat het werkt. Om veilig te zijn, moet u controleren of de VPN daadwerkelijk de dingen doet waarvoor het bedoeld is.

Gelukkig is het niet bijzonder moeilijk om te controleren of je VPN werkt. Als u een probleem vindt, helpt deze gids u dit te verbeteren, zodat de VPN u de digitale privacy geeft die u nodig hebt.

Test VPN op DNS-lekken

Wanneer u op internet surft, moet u Domain Name Server-aanvragen doen om toegang te krijgen tot de websites die u wilt bezoeken. Gewoonlijk verwerkt uw ISP deze verzoeken. Wanneer u een betrouwbare VPN gebruikt, worden DNS-aanvragen afgehandeld door servers die behoren tot de VPN (of worden deze ten minste veilig toegewezen aan servers van derden). Dit voorkomt dat uw ISP weet welke websites u bezoekt.

Als uw VPN DNS-verzoeken naar uw ISP lekt, beschermt die VPN uw privacy niet omdat (ondanks het coderen van uw verkeer) uw ISP nog steeds de websites die u bezoekt kan volgen.

Controleren of u DNS-lekken ervaart, is vrij eenvoudig, omdat er online services zijn die u vertellen welke servers die verzoeken verwerken. Raadpleeg onze gids voor gedetailleerde informatie over DNS-lekbescherming. Volg deze eenvoudige stappen om te testen op DNS-lekken:

 1. Navigeer naar ipleak.net zonder uw VPN en noteer de servers waarmee uw apparaat verbinding maakt. DNS-aanvragen worden afgehandeld door uw ISP en de IP-adressen voor uw verbinding worden geregistreerd als behorend bij uw ISP.

 2. Maak verbinding met een VPN-server.

 3. Open een incognitovenster in uw browser (dit voorkomt cacheproblemen).

 4. Navigeer opnieuw naar ipleak.net. De resultaten laten nu zien welke servers worden gebruikt terwijl u bent verbonden met de VPN. Als u een IP-adres of DNS-adres ziet dat bij uw ISP hoort: uw VPN lekt. Een VPN die correct werkt, vervalst al uw adressen. Dat betekent dat geen van de adressen die u ziet tot uw internetprovider behoort.

Als u DNS-lekken ervaart, moet u deze herstellen - omdat de VPN geen privacy biedt. Bekijk onze volledige gids voor volledige informatie over het patchen van DNS-lekken.

IP-adres afbeelding

Test VPN op lekken van IP-adressen

Wanneer u een VPN gebruikt, is het zijn taak om uw echte IP-adres (locatie) te verbergen en u een extern IP-adres te verstrekken op een locatie naar keuze. Er treedt een IP-lek op wanneer uw echte IP-adres nog steeds wordt doorgestuurd naar de websites die u bezoekt; zelfs wanneer u verbonden bent met de VPN-software. Een rechtstreeks IPv4-lek is het ergste soort lek dat u kunt ondervinden, omdat het betekent dat de VPN uw locatie volledig vervalst.

Als u een IPv4-lek ondervindt, verbergt uw VPN-software uw locatie niet voor de websites die u bezoekt. Dat betekent dat die websites precies weten waar u bent. Het maakt het ook gemakkelijk voor geïnteresseerde partijen (bijvoorbeeld auteursrechthouders) om op te sporen wie u bent.

Ga voor meer informatie over IP-lekken naar onze ultieme gids voor IP-lekken. Volg deze eenvoudige stappen om uw systeem op IP-lekken te testen:

 1. Navigeer naar ipleak.net zonder VPN en controleer uw IP-adres. U moet uw IPv4-adres en uw IPv6-adres noteren (als u die heeft). De meeste ISP's bieden alleen IPv4. Het is echter mogelijk dat u ook een IPv6-verbinding hebt; dus je moet het controleren.

 2. Maak verbinding met een VPN-server.

 3. Open een incognitovenster en navigeer naar ipleak.net.

 4. Vergelijk de IPv4- en IPv6-adressen met de adressen die u hebt met de VPN uitgeschakeld. Alle IP-adressen moeten nu van uw VPN-provider zijn. Geen van uw echte IP-adressen mag zichtbaar zijn en de IP-adressen moeten zich registreren als de externe locatie die u in uw VPN-app hebt geselecteerd.

Als u een rechtstreeks IPv4-lek ervaart: uw VPN werkt niet en u moet de software verwijderen en opnieuw installeren om te controleren of deze correct werkt. Het is belangrijk om een ​​uninstaller zoals Revo te gebruiken die de VPN-software zorgvuldig verwijdert uit alle mappen op uw harde schijf. Verwijder ook conflicterende VPN-clients en Tap-stuurprogramma's die u hebt geïnstalleerd - om er zeker van te zijn dat niets incompatibel het probleem veroorzaakt.

Als u na het opnieuw installeren van de VPN nog steeds IPv4-lekken ervaart - de VPN-client werkt niet en u moet uw provider benaderen voor uw geld terug (dit zou niet moeten gebeuren met een van de VPN's die we aanbevelen op ProPrivacy.com). Raadpleeg deze handleiding voor IP-lekken voor meer informatie. Lees het onderstaande gedeelte als u een IPv6-lek ontdekt.

IPv6-afbeelding

Hoe IPv6-lekken te verhelpen

In tegenstelling tot een IPv4-lek kan een IPv6-lek relatief gemakkelijk aan de clientzijde zijn. IPv6 wordt nog steeds uitgerold en voorlopig (en in de nabije toekomst) is het mogelijk om terug te keren naar IPv4 om VPN-lekken op te lossen die worden veroorzaakt door een IPv6-verbinding. Als u een IPv6-lek detecteert, kunt u dit het beste uitschakelen:

 1. Navigeer naar uw configuratiescherm.

 2. Open Netwerk en delen .

 3. Klik op Adapterinstellingen wijzigen in het linkerdeelvenster.

 4. op uw lokale netwerkverbinding en klik op eigenschappen.

 5. Schakel het selectievakje voor IPv6 uit en klik op OK.

IPv6-verbindingen zijn nu uitgeschakeld, wat betekent dat uw verbinding teruggaat naar IPv4 en u geen IPv6-lekken meer zult ondervinden (inclusief IPv6 WebRTC-lekken).

webrtc lekt

Test VPN voor WebRTC-lekken

De WebRTC-bug is een browsergebaseerd probleem waardoor gegevens worden gelekt naar de websites die u bezoekt. Door een WebRTC-lek kunnen de websites die u bezoekt, uw echte IP-adres detecteren. Omdat WebRTC browsergebaseerd is, kan het eenvoudig op een aantal manieren worden opgelost:

 1. Installeer een Chrome- of Firefox-extensie die is ontworpen om WebRTC-aanvragen te blokkeren. Wij bevelen Easy WebRTC block aan.

 2. Schakel alle WebRTC-verbindingen vanuit uw browser uit (zowel Firefox als Chrome staan ​​u toe WebRTC uit te schakelen).

Raadpleeg onze gids voor meer informatie over het verhelpen van WebRTC-lekken.

Een VPN testen op malware

Een studie gepubliceerd in 2016 door CSIRO onthulde dat een groot aantal VPN's (met name gratis VPN's) malware bevatten. Onder de aanstootgevende VPN-clients werden allerlei ongewenste spyware, trackingbibliotheken en andere ongewenste kwaadaardige code in de apps begraven.

Iedereen die een VPN downloadt die relatief onbekend is, rechtstreeks uit een app store, wordt ten zeerste aanbevolen om de software op malware te scannen voordat deze wordt geïnstalleerd. CSIRO vertrouwde op de gratis online tool VirusTotal om VPN-apps op malware te controleren en we raden u aan hetzelfde te doen. Ga hiervoor gewoon naar de website, selecteer het bestand voor de VPN die u wilt controleren en voer de scan uit.

virus totaal

Onthoud dat, terwijl antivirusbescherming zoals Malwarebytes goed is (en uw hele systeem zal scannen); VirusTotal scant een aantal online antivirusservices. VirusTotal is eigenlijk beter voor het scannen van afzonderlijke bestanden op problematische code.

Onthoud ten slotte dat gratis VPN's een gemakkelijke manier zijn om u open te stellen voor ernstige beveiligingsproblemen. De overgrote meerderheid heeft zeer ernstige fouten, vreselijk privacybeleid, verouderde codering (of helemaal geen) en kan trackingbibliotheken, spyware en malware bevatten. Om deze reden is het van vitaal belang dat als u besluit om een ​​gratis VPN te gebruiken, u zich alleen aan een van onze aanbevolen services houdt.

Afbeelding credits: Profit_Image / Shutterstock.com, legdrubma / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me