Waarom het belangrijk is om uw IP-adres te beschermen

Als u nieuw bent bij Virtual Private Networks (VPN's), vraagt ​​u zich misschien af ​​waarom u uw IP-adres precies moet verbergen. Het kan je vergeven zijn om te denken: "Wat is het probleem - het is maar een cijfer."

Het klopt dat een IP-adres slechts een aantal nummers is, maar die nummers zijn uniek voor u. Zonder uw unieke IP-adres zouden websites geen verkeer naar u kunnen routeren. Helaas betekent de manier waarop IP-adressen werken ook dat ze uw locatie kunnen onthullen.

In dit artikel leggen we alles uit wat u met een IP-adres kunt doen. We zullen kijken hoe IP's het meest worden gebruikt, en in welke omstandigheden het van vitaal belang is om uw IP te beschermen met een VPN.

IP-adres volgen

Zoals we al hebben vermeld, wordt uw IP-adres elke keer dat u een website bezoekt, gezien en meestal geregistreerd. Door IP-adressen in de gaten te houden, kunnen bedrijven profielen van hun klanten maken. Ze weten of het je eerste keer op de site is of als je een terugkerende klant bent, wat je bij vorige gelegenheden hebt gekocht, en door extrapolatie, wat je in de toekomst zou kunnen wensen.

Dus wanneer u een website bezoekt, iets koopt of gewoon naar iets op Google zoekt, wordt uw IP-adres vastgelegd. IP-adressen zijn daarom een ​​belangrijke manier voor websites om gebruikers online te volgen, hoewel ze ook een aantal andere stiekeme tactieken gebruiken.

Naast Google en de websites die u bezoekt, houdt uw internetprovider (ISP) ook vaak uw browsegeschiedenis bij en bewaart deze naast uw IP-adres.

IP-adres afbeelding

Verplichte gegevensbewaring

In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk of Australië, moeten internetgeschiedenis door ISP's namens de overheid worden opgeslagen. In de VS is dit niet verplicht, maar ISP's slaan hoe dan ook browsegeschiedenis op naast IP-adressen, omdat de wet hen toestaat die gegevens aan derden te verkopen.

Wat u online doet, kan worden gebruikt om gedetailleerde conclusies over u te maken. Daarom verkopen bedrijven vaak gegevens die zijn gekoppeld aan uw IP-adres aan marketingbedrijven. Het resultaat is dat steeds meer mensen toegang hebben tot uw gegevens en dingen over u kunnen achterhalen.

Kantoor van de Canadian Privacy Commissioner

Om te zien hoeveel gegevens kunnen worden gedolven uit een enkel IP-adres, heeft het Canadian Privacy Commissioner's Office (OPC) een onderzoek gefinancierd. Onderzoekers gebruikten een zoekmachine om na te gaan of de volgende sites en services waren benaderd vanaf een specifiek IP-adres:

  • Juridisch advies met betrekking tot verzekeringsrecht en geschillenbeslechting
  • Een specifieke religieuze groep
  • Fitness websites
  • Online foto's delen
  • De revisiegeschiedenis van een Wikipedia-item
  • Een site met betrekking tot seksuele voorkeuren

Details zoals degene die hierboven zijn ontdekt, maken het mogelijk om een ​​zeer specifiek en gedetailleerd profiel over een persoon aan te maken. Meest verontrustend? Die details kunnen worden gebruikt om secundaire conclusies te trekken. Je hoeft alleen maar het niveau van persoonlijke gevolgtrekkingen te begrijpen die kunnen worden afgeleid door iemands Facebook "likes" te analyseren om te beseffen hoe invasief deze praktijken zijn.

Vraagteken Trust Fbi

Wat kan een persoon over mij te weten komen via mijn IP?

Iedereen die uw IP-adres heeft, kan dit gebruiken om erachter te komen wie uw ISP is. Bovendien kunnen ze gemakkelijk uw geschatte locatie (regio / stad / stad) achterhalen. Dit komt omdat ISP's meestal IP-blokken toewijzen aan dezelfde gebieden voor het gemak. Met voldoende moeite is het zelfs mogelijk om het fysieke adres voor een specifiek IP-adres te achterhalen door te communiceren met de ISP.

ISP's zullen echter (meestal) waarschijnlijk geen afstand doen van uw persoonlijke gegevens tenzij u een misdrijf hebt begaan. Dat gezegd hebbende, heeft de Trump-administratie in de VS het voor ISP's legaal gemaakt om browsegeschiedenis aan derden te verkopen. Dit maakt het mogelijk dat uw records kunnen worden gekocht door een willekeurige derde partij.

Dus hoe lang gaan deze ISP-records mee? In Australië moeten ISP's web browsegeschiedenis twee jaar bewaren, terwijl in het Verenigd Koninkrijk de verplichte bewaring van gegevens 12 maanden duurt. In de VS, waar ISP's winst mogen maken met dergelijke records, kunnen ze voor onbepaalde tijd blijven hangen.

Gaat een IP voor altijd mee?

Meestal staat het IP-adres dat u van uw ISP heeft gekregen niet vast. De meeste ISP's delen dynamische IP's uit een pool van adressen. Dit betekent dat ze slechts tijdelijk zijn. Onder sommige omstandigheden kan het uitschakelen van uw router voldoende zijn om u een nieuw IP-adres van de pool toe te wijzen.

Ondanks dit feit is uw dynamische IP altijd bekend bij uw ISP. Dus zelfs als u automatisch een nieuw IP-adres krijgt toegewezen (dit gebeurt op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt), worden uw internetgewoonten nog steeds vastgelegd door uw ISP.

Gerichte advertenties

Gerichte reclame met een IP-adres

Het bouwen van een gedetailleerd gebruikersprofiel op basis van IP-adressen is geen exacte wetenschap. Dynamische adressen veranderen wanneer ze opnieuw worden toegewezen en een aantal mensen delen vaak een enkel IP-adres. Elk huis heeft bijvoorbeeld meestal een enkel IP-adres dat wordt gedeeld door een familie met een breed scala aan interesses. Dit maakt targetingadvertenties op basis van IP-adressen enigszins inefficiënt.

Desondanks is het u misschien opgevallen dat u, nadat uw partner, vriend of familielid naar iets zoekt - zoals horloges of handtassen - ook reclame voor deze producten op uw apparaten ontvangt. Dit komt door op IP-adres gerichte advertenties.

Op IP gerichte advertenties worden ook gebruikt om locatiebewuste advertenties uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat u alleen advertenties ziet voor dingen in de buurt van waar u woont. Het is ook vermeldenswaard dat gerichte advertenties veel andere trackingmethoden gebruiken.

IP P2P

Waarom je je IP-adres moet verbergen als je BitTorrent

Als u een BitTorrent-client gebruikt om illegale inhoud te downloaden, is het voor een auteursrechthebbende gemakkelijk om uw IP-adres te zien, aangezien peers altijd het IP-adres kunnen zien van andere peers die dezelfde inhoud downloaden. De houder van het auteursrecht kan vervolgens eenvoudigweg uw internetprovider vragen om de gebruiker van dat IP te identificeren op het moment dat de inbreuk plaatsvond, waardoor u in de problemen kwam.

Het is bekend dat advocatenkantoren die namens auteursrechthouders werken boetes sturen naar mensen die volgens hen illegale inhoud hebben via P2P. ACS Law gebruikte bijvoorbeeld IP-adressen om individuen aan illegale downloads te binden. Dat advocatenkantoor heeft brieven gestuurd met een schadevergoeding tot $ 500 namens houders van auteursrechten.

Om deze reden is het zeer raadzaam om jezelf te beschermen met een VPN als je van plan bent om te downloaden via P2P.

IP-adres hacken

Moet ik me zorgen maken dat hackers mijn IP-adres kennen??

Over het algemeen is het antwoord op deze vraag nee. Er zijn echter specifieke omstandigheden waarin het kennen van uw IP-adres voldoende kan zijn voor iemand om u te hacken. Als u een verouderd besturingssysteem (OS), geen firewall en / of geen anti-virus heeft, is het denkbaar dat iemand u kan proberen te hacken.

Als je een up-to-date systeem hebt, is het waarschijnlijk dat je al geïnfecteerd moet zijn met malware of een virus voordat een hacker je kan aanvallen. Tegenwoordig zijn er talloze kwetsbaarheden, malware voor routers en zelfs hardwarekwetsbaarheden die kunnen worden misbruikt. Om deze reden wordt algemeen aangenomen dat het nuttig is om uw echte IP-adres te verbergen wanneer u internet gebruikt.

Kunnen hackers mijn IP-adres aanvallen als ik BitTorrent?

Wanneer u via P2P downloadt met een BitTorrent-client, maakt u rechtstreeks verbinding met een aantal computers over de hele wereld. Het is mogelijk dat u tijdens dat proces verbinding kunt maken met een kwaadwillende peer die toebehoort aan een hacker.

Als u besmet bent met een virus dat een hacker weet te exploiteren, als u open poorten hebt, een verouderd besturingssysteem heeft of geen firewall heeft, is het mogelijk dat de hacker u kan aanvallen. Hier is een voorbeeld van een IP dat wordt gebruikt om een ​​externe computer te hacken met Kali.

Om deze reden is het over het algemeen verstandig om uw IP-adres voor BitTorrent-collega's te verbergen met een VPN.

Wat kan iemand doen met mijn IP-adres - Conclusie

De dingen die u online vanaf uw IP-adres doet, kunnen uiteindelijk aan u worden gekoppeld (of de persoon die uw internetrekening betaalt). Hoewel hacken met alleen een IP-adres hoogst onwaarschijnlijk is - het is niet ongehoord. Het is dus de moeite waard om uzelf te beschermen door uw IP te verbergen.

Met een VPN kunt u uw echte IP-adres verbergen voor de websites die u bezoekt om te voorkomen dat ze u volgen en een profiel op u maken. Het voorkomt ook dat uw internetprovider in de gaten kan houden wat u online doet. Een VPN is een uiterst betaalbare manier om zowel uw online veiligheid als digitale privacy te verbeteren.

Titel afbeelding tegoed: Imilian / Shutterstock.com

Afbeelding credits: FlashMovie / Shutterstock.com, WEB-DESIGN / Shutterstock.com, Rawpixel.com/Shutterstock.com, Profit_Image / Shutterstock.com, Gorodenkoff / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me