Wat is een VPN en hoe werkt het? Een niet-technische beginnershandleiding voor virtuele privé-netwerken

Wat is een VPN?

Een Virtual Private Network of VPN is software die uw IP-adres wijzigt en al uw internetverkeer codeert. Dit verbetert online privacy, beveiliging en helpt gebruikers om online censuur te omzeilen die is opgelegd door de overheid, ISP's of andere organisaties of personen die websites blokkeren.

Voordelen van het gebruik van een VPN

Het gebruik van een VPN-service heeft verschillende voordelen, deze zijn:

 1. Voorkomt dat uw internetprovider (ISP) ziet wat u op internet doet

  Dit maakt het ook erg goed in het voorkomen van algemene overheidstoezicht van de soort uitgevoerd door de NSA.

  Bovendien kunnen websites uw echte IP-adres of uw ISP niet zien. Het enige dat ze kunnen zien is het IP-adres van de VPN-server, dat meestal wordt gedeeld met veel VPN-gebruikers om elke individuele gebruiker verder te beschermen.

  In tegenstelling tot ISP's bewaren gerenommeerde VPN-services deze logboeken echter niet voor later gebruik. Veel privacygerichte VPN-services gaan zelfs verder en maken er ook een punt van om alle logboeken van metagegevensverbindingen te verwijderen die klanten mogelijk indirect aan hun activiteit op internet kunnen koppelen.

 2. Voorkomt dat websites uw IP-adres zien

  Uw internetprotocoladres of IP-adres is hoe u online wordt geïdentificeerd. bij gebruik van een VPN wordt dit vervangen door het IP-adres van uw VPN-provider, waardoor het voor websites moeilijker wordt u te identificeren.

  Dit gaat een lange weg naar de bescherming van uw privacy tijdens het surfen op het web. En het maakt het ook moeilijker voor adverteerders om u te richten met advertenties.

 3. Versla censuur

  Met een VPN kunt u censuur omzeilen, of het nu door een repressief regime is of door WiFi-beheerders van uw universiteit of kantoor.

  Door verbinding te maken met een VPN, kunt u toegang krijgen tot geblokkeerde websites, gewoon door verbinding te maken met een VPN-server die zich ergens bevindt waar de inhoud niet wordt gecensureerd.

 4. Geeft u toegang tot streamingdiensten zoals Netflix

  Met een VPN hebt u toegang tot buitenlandse streamingdiensten die in uw land zijn geblokkeerd - ongeacht waar u zich echt bevindt. Maak gewoon verbinding met een VPN-server in het land, en wat internet betreft, bent u er!

  Door bijvoorbeeld verbinding te maken met een VPN-server in de Verenigde Staten, kunt u Amerikaanse Netflix-inhoud streamen. De Amerikaanse versie van de dienst heeft meer tv-shows en films dan alle andere Netflix-catalogi in andere landen. Je kunt ook een VPN gebruiken om YouTube-video's te deblokkeren door regionale beperkingen te omzeilen door te doen alsof je in een land bent waar de video beschikbaar is in.

  Of, als u verbinding maakt met een VPN-server in het VK, kunt u BBC iPlayer gratis in het buitenland bekijken.

 5. Beschermt u tegen beide hackers

  Hoe weet je dat de wifi in je plaatselijke coffeeshop veilig is? Antwoord ... dat doe je niet. Dit geldt overal voor gratis openbare wifi. En het gebruik van onveilige wifi is een open uitnodiging voor criminele hackers om uw gevoelige gegevens te stelen.

  Een VPN beschermt u wanneer u alle vormen van openbare wifi gebruikt, omdat uw gegevens veilig zijn gecodeerd.

 6. Beschermt u wanneer P2P torrenting

  Wanneer u een VPN gebruikt voor torrenting, is uw echte IP-adres afgeschermd van het downloaden van dezelfde torrents door collega's. Het verbergt ook de inhoud van wat u downloadt van uw ISP en is handig voor toegang tot geblokkeerde websites.

  Wanneer u een VPN gebruikt voor torrenting, is uw echte IP-adres afgeschermd van het downloaden van dezelfde torrents door collega's. Het verbergt ook de inhoud van wat u downloadt van uw ISP en is handig voor toegang tot geblokkeerde websites.

Hoe een VPN te gebruiken

De mechanismen van het gebruik van een VPN zijn eenvoudig en het maakt niet uit welk platform u gebruikt ongeveer zo moet zijn:

 1. Aanmelden voor een VPN-abonnement.
 2. Download en installeer de software. VPN-software op desktopcomputers wordt vaak een VPN-client genoemd, terwijl software voor mobiele apparaten een VPN-app wordt genoemd. In werkelijkheid zijn ze hetzelfde en behandelen we de termen door elkaar.
 3. Voer de client of app uit.
 4. Meld u aan bij de client of app met de inloggegevens die u hebt gebruikt toen u het abonnement kocht.
 5. Veel VPN-apps hebben een grote, vriendelijke knop 'Verbinden'. Klik erop of tik erop om verbinding te maken met een nabijgelegen VPN-server die door uw VPN-provider is geselecteerd. Dit zal vrijwel zeker de snelste beschikbare VPN-verbinding bieden. Als u een server in een ander land wilt gebruiken, hebben sommige VPN's een kaart, zodat u eenvoudig op het land kunt klikken waarmee u verbinding wilt maken op de kaart. Als uw VPN dit niet heeft, klikt u op de menuknop en wordt de lijst met VPN-servers weergegeven die de VPN heeft.

Hoe werkt een VPN??

Wanneer u een VPN-app installeert en uitvoert, maakt deze verbinding met een VPN-server die wordt uitgevoerd door een VPN-provider. Alle gegevens in en uit uw apparaat worden veilig gecodeerd en gerouteerd via deze "VPN-tunnel".

Hoe een VPN werkt

De VPN-server fungeert daarom als een gateway tussen u en het internet. Het voorkomt dat uw ISP ziet wat u op internet doet, en het voorkomt dat websites op internet zien wie u bent.

Uw ISP is nog steeds nodig om u te verbinden met de VPN-server, maar omdat alle gegevens die door de VPN-tunnel naar de VPN-server gaan, zijn gecodeerd, kan deze de inhoud van uw gegevens niet zien.

Deze bedrieglijk eenvoudige installatie biedt veel voordelen ...

Veelgestelde vragen over VPN

Maakt een VPN me anoniem?

Hoe een service ook adverteert, VPN's bieden privacy en geen anonimiteit. Dit komt vooral omdat de VPN-server alles kan zien wat uw ISP normaal kan.

In tegenstelling tot uw ISP registreren goede VPN's deze informatie echter niet en bieden daarom veel hogere niveaus van privacy dan u normaal hebt bij het surfen op internet. Zelfs deze zullen echter beginnen met het registreren van informatie als ze worden gedagvaard of een bindend gerechtelijk bevel uitvaardigen.

Geen VPN-personeel riskeert de gevangenis voor jou! Betekent dit dat VPN's nutteloos zijn voor privacy? Helemaal niet. Dergelijke juridische stappen zijn zeer gericht tegen geïnteresseerde personen, en vormen dus geen bedreiging voor de privacy van de meeste gewone VPN-gebruikers.

De Edward Snowden van deze wereld, die echter zeer hoge niveaus van echte anonimiteit vereisen, moeten het Tor-netwerk gebruiken in plaats van VPN's om hun identiteit te beschermen.

Hoe uw VPN te configureren?

VPN-software is ontworpen om eenvoudig te gebruiken te zijn en moet "gewoon werken" zonder dat een extra configuratie nodig is. Helaas is dit niet altijd het geval. Dit is vooral het geval als u een IPv6-internetverbinding hebt, omdat veel VPN-apps moeite hebben om de nieuwe internetstandaard correct te verwerken. Het is daarom altijd een goed idee om te controleren of uw VPN correct is geconfigureerd om u te beschermen zoals het hoort.

Wat is een kill-schakelaar?

Dankzij de grillen van internet mislukken VPN-verbindingen soms. In de normale gang van zaken wanneer dit gebeurt, blijft u verbonden met internet, maar zonder de bescherming van de VPN.

Een kill-schakelaar beschermt u hiertegen door verbindingen in en uit uw apparaat te voorkomen, tenzij de VPN-verbinding actief is.

Zal een VPN mijn internet vertragen?

Een VPN stuurt uw gegevens een extra stap naar een VPN-server, die vervolgens verwerkingskracht moet besteden aan het coderen en decoderen van de gegevens. Het is daarom onvermijdelijk dat het gebruik van een VPN uw internetverbinding minstens een beetje vertraagt.

De twee grootste factoren die spelen zijn de afstand tot de VPN-server en hoe geladen de VPN-server is. Als u verbinding maakt met een server bij u in de buurt die niet overbelast is, kunt u ongeveer 10 procent van uw basissnelheid op internet verwachten. De snelste VPN's investeren echter zwaar in hogesnelheidsservers, zodat u niet te maken hebt met een trage internetverbinding.

Heb ik een ISP nodig als ik een VPN gebruik?

Ja.

Een ISP of internetprovider levert uw internetverbinding en is vereist om u te verbinden met de VPN-server.

Kan ik een VPN op al mijn apparaten gebruiken?

Met elke VPN-provider kunt u de software op zoveel apparaten installeren als u wilt. De meeste beperken echter het aantal apparaten dat u tegelijkertijd met één account kunt gebruiken. We verwijzen naar het aantal apparaten dat u met een VPN tegelijk kunt gebruiken, als het aantal "gelijktijdige verbindingen" dat het toestaat.

VPN's staan ​​meestal ongeveer drie tot vijf gelijktijdige verbindingen toe, hoewel dit aantal aanzienlijk kan variëren.

De meeste VPN-services bieden iOS VPN-apps en VPN's voor Android-gebruikers, maar het kan moeilijk zijn om ondersteuning te vinden voor minder populaire mobiele besturingssystemen. Als het gaat om computerclients, ondersteunen de meeste VPN-services Windows- en Mac-gebruikers, maar Linux VPN-clients kunnen moeilijker te vinden zijn.

Kan ik een gratis VPN krijgen?

Lange tijd was het iets van een waarheid als volgt: "Als u niet voor een product betaalt, bent u het product." In het beste geval kunt u een zeer beperkte gratis service gebruiken die weinig meer is dan een voorproefje voor een betaalde- voor service die eigenlijk wel zou willen gebruiken.

Deze situatie is de afgelopen jaren veranderd en er zijn nu minstens een paar gratis VPN-services die eigenlijk best goed zijn. Zelfs deze zijn echter op verschillende manieren beperkt in vergelijking met meer premium services. We hebben ontdekt dat goedkope VPN-services tot de beste op de markt behoren. VPN's met de meest gewilde functies zijn te vinden voor minder dan $ 2 per maand.

Maakt een VPN me veilig?

In het kort, Ja.

Een VPN beschermt u tegen:

 • Openbare wifi-hackers
 • Uw ISP
 • Massale overheidstoezicht
 • Commerciële WiFi-exploitanten die uw surfgedrag verkopen voor winst
 • Houders van auteursrechten
 • Advertentie- en analysebedrijven die uw gegevens opslaan om u te richten met advertenties (indien gebruikt in combinatie met browser add-ons voor anti-tracker).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me