Wat is het verschil tussen een IP-adres en MAC-adres?

Tegenwoordig hebben mensen een hele reeks apparaten verbonden met hun router via Ethernet of WiFi. PC's, laptops, smartphones, tablets, slimme apparaten, gameconsoles - om er maar een paar te noemen. Wanneer hun apparaten verbinding maken met internet, moeten websites en online services met hen communiceren via hun openbare IP-adres.

Een openbaar IP-adres is een digitaal adres dat u van uw internetprovider krijgt. Dat openbare IP-adres wordt echter toegewezen aan uw router - niet aan elk afzonderlijk apparaat in uw huis. Dit betekent dat een ander adres nodig is voor uw router om gegevens correct door te sturen naar elk afzonderlijk apparaat in uw netwerk.

Prive IP-adres

Privé / lokale IP-adressen

Wanneer uw apparaten verbinding maken met de router van uw netwerk, krijgen ze elk een privaat IP-adres toegewezen met behulp van het Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). Dit lokale IP-adres is alleen zichtbaar binnen het lokale netwerk of subnet (uw huis). Die lokale IP-adressen worden gebruikt om elk afzonderlijk apparaat te identificeren.

Wanneer apparaten echter via internet met de buitenwereld willen communiceren, is het noodzakelijk om een ​​derde adres te gebruiken om te netwerken. Hier komt het MAC-adres (Media Access Control) binnen.

Wat is een MAC-adres??

Elk apparaat in uw netwerk heeft een uniek MAC-adres. Een MAC-adres identificeert elke afzonderlijke machine die is aangesloten op een lokaal netwerk. Zie de MAC als een persoonlijk ID-nummer dat bij elk afzonderlijk apparaat hoort.

Een MAC-adres wordt aan uw apparaat toegewezen wanneer het wordt vervaardigd en in de firmware wordt gecodeerd.

Een MAC-adres bestaat meestal uit zes sets van twee cijfers / tekens die worden gescheiden door dubbele punten. (00: 0a: 95: 9d: 68: 16). Het is ook vermeldenswaard dat elke netwerkinterfacekaart een MAC-adres heeft. Zo hebben pc's met meerdere LAN-poorten of WiFi-modules ook meerdere MAC-adressen.

Mac adres

Hoe werkt een MAC-adres??

Als u op een YouTube-link klikt, moet uw aanvraag reizen of over vele servers en routers 'springen' om de eindbestemming te bereiken. Uw openbare en privé-IP-adres blijven tijdens de reis hetzelfde, maar het MAC-adres verandert voortdurend naarmate uw gegevens over de hele wereld hoppen. Wanneer u een verzoek naar een website verzendt, wordt het MAC-adres elke keer bijgewerkt wanneer de gegevens aankomen op een nieuwe router op weg naar de eindbestemming.

Wanneer een router uitgaande aanvragen volgt, koppelt deze het privé-IP-adres eraan zodat wanneer pakketten terugkomen van internet, hij weet naar welk apparaat ze moeten worden doorgestuurd.

Vraag twee feit

Handige MAC

Omdat MAC-adressen nooit veranderen, zijn ze een betrouwbaar hulpmiddel voor het lokaliseren van de afzenders en ontvangers van gegevens op een netwerk. Ze zijn ook een uiterst nuttig diagnostisch hulpmiddel voor netwerkbeheerders om problemen op hun lokale netwerk te identificeren.

Omdat elk apparaat een uniek MAC-adres heeft, kunnen MAC-nummers bovendien worden gebruikt om te voorkomen dat ongewenste apparaten communiceren op een netwerk. Dit is handig om bijvoorbeeld gegevens van een hackersmachine uit te sluiten.

Dit proces wordt MAC-filtering genoemd en is uiterst nuttig als een hacker probeert een netwerk-IP-adres te kapen. Met MAC-filtering kunnen alleen computers waarvan de MAC-adressen zijn goedgekeurd via het netwerk communiceren. Als gevolg hiervan worden de verzoeken van de indringer uitgefilterd en kan de cybercrimineel niets kwaadaardigs op het netwerk doen.

Fabrikant codes

MAC-adressen omvatten fabrikantgegevens aan het begin van het adres. Dit worden Organisationally Unique Identifiers of OUI genoemd. Bekende fabrikanten van netwerkkaarten zijn Dell, CISCO en Belkin. Hier zijn OUI-codes voor die fabrikanten:

  • Dell: 00-14-22
  • Cisco: 00-40-96
  • Belkin: 00-30-BD

Het is dus goed om te onthouden dat een MAC-nummer wel enige informatie geeft over het systeem waarop het is ontstaan.

IP-adres VS MAC-adres - Conclusie

IP-adressen en MAC-adressen zijn beide noodzakelijk voor computers (en andere verbonden apparaten) om via internet te communiceren. Hoewel de twee adresschema's onafhankelijk van elkaar zijn, werken ze samen door essentiële diensten aan te bieden binnen verschillende lagen van het netwerk die zich voordoen.

IP-adressen veranderen periodiek. MAC-adressen zijn verschillend omdat ze altijd hetzelfde blijven, ongeacht met welk netwerk u verbinding maakt.

Een MAC-adres is dus een permanente unieke identificator die kan worden gebruikt voor fysieke locatietrackings (onder zeer specifieke omstandigheden). In tegenstelling tot een IP-adres wordt een MAC-adres echter niet van het ene subnet naar het andere doorgegeven en kan daarom niet worden gevolgd door websites.

Afbeelding credits: Profit_Image / Shutterstock.com, Peshkova / Shutterstock.com, SeventyFour / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me