Wat zijn VPN-extensies en bieden ze digitale privacy?

Een aantal commerciële VPN-services bieden VPN-extensies voor Chrome, Firefox safari en andere populaire browsers. Deze extensies kunnen worden gebruikt in combinatie met de VPN-software of als een zelfstandige proxy.

Wat is een VPN-extensie?

Een VPN-extensie is een extra die wordt aangeboden door sommige VPN-providers. Een browserextensie is een eenvoudigere, lichtere proxy-oplossing (meestal een http-proxy) die vaak wordt gebruikt door mensen die snellere verbindingssnelheden wensen dan die van hun primaire VPN-client.

Het is belangrijk om te begrijpen dat VPN-extensies geen volledige VPN-tunnel bieden. In plaats daarvan zijn ze een browsergebaseerde proxyservice. Wat meer is, het soort proxy dat de extensie implementeert, verandert van provider tot provider.

Om deze reden is het belangrijk om contact op te nemen met uw provider om erachter te komen wat voor soort proxy de extensie biedt. Dit kan variëren van veilige en gecodeerde (https-proxy) tot een niet-beveiligde proxyverbinding (alleen waardevol voor geolocatie-spoofing).

Wat zijn de voordelen van een VPN-extensie?

Een VPN-browserextensie is geweldig om gewoon aan en uit te schakelen wanneer je het nodig hebt. Proxy-browserextensies zijn het meest handig voor het snel openen van regionale webpagina's wanneer u de moeite niet kunt nemen om uw VPN-client uit te schakelen - of de server te wijzigen waarmee u momenteel bent verbonden.

Wanneer u een VPN-proxy-extensie gebruikt, kunt u verbonden blijven met een VPN-server in de VS (bijvoorbeeld) maar de browserextensie wijzigen in het VK (bijvoorbeeld) om snel toegang te krijgen tot een website in die specifieke regio.

Verschillende soorten proxy-extensies

Http-proxy: Met een HTTP-proxy kunt u verbinding maken met een website met geografische beperking. Het biedt geen codering en biedt daarom geen privacy van uw ISP. Gebruik dit soort proxy altijd in combinatie met een VPN om privacy- en veiligheidsredenen.

HTTPS-proxy: Dit is een veilig gecodeerde vorm van de hierboven vermelde HTTP-proxy. DNS-verzoeken kunnen al dan niet worden toegewezen met behulp van dit soort proxy. Neem altijd contact op met uw VPN-provider om te bepalen of deze veilig en privé is.

SSL-proxy: Dit biedt een veilige verbinding die de codering van webpaginaverzoeken mogelijk maakt. Een SSL-proxy is in feite een HTTPS-proxy (zie hierboven).

SOKKEN Proxy: Een SOCKS5-proxy is een relatief nieuw protocol waarmee consumenten een bredere selectie gegevens kunnen doorsturen met behulp van TCP of UDP. Het is een proxy die veilig kan worden ingesteld met codering. VPN-extensies bieden dit soort proxy niet (maar in theorie wel). Dit type proxy is over het algemeen een extra voorziening van VPN's die handmatig kan worden ingesteld in BitTorrent-clients en andere toepassingen van derden.

Proxy-extensies

Wat is de beste VPN-extensie?

De VPN-extensies bieden zowel codering als geospoofing. Zelfs de beste proxy-extensies bieden echter niet hetzelfde niveau van privacy en beveiliging als de volledige VPN-client (behalve ExpressVPN).

Om deze reden is het beter om altijd de volledige VPN-client te gebruiken waarvoor u hebt betaald (tenzij u een specifieke reden hebt om de extensie te gebruiken).

Over het algemeen is het het veiligst om een ​​browserextensie te gebruiken in combinatie met de belangrijkste VPN-client. Dit zorgt ervoor dat u profiteert van de privacy en beveiliging van de VPN.

Hier zijn onze vijf meest aanbevolen VPN's met browserextensies:

  • Windscribe VPN. Dit heeft een veilige HTTPS-proxy met een WebRTC-blokkeringstool en biedt ook DNS-proxying.

  • ExpressVPN. De browserextensie van deze VPN moet worden gebruikt terwijl de VPN-client ook is geïnstalleerd. Het biedt toegang tot de volledige VPN-client via de browser en heeft WebRTC-blokkeermogelijkheden.

  • NordVPN. Dit is een HTTP-proxy met een WebRTC-blokkeringstool en een adblocker / zwarte lijst van schadelijke sites. Helaas is deze proxy niet-versleuteld en geen proxy-DNS-aanvragen. We raden u daarom aan het alleen in combinatie met de VPN-client te gebruiken.

  • Tunnelbear VPN. Dit is een niet-gecodeerde HTTP-proxy-extensie die om privacy- en veiligheidsredenen met de volledige VPN-client moet worden gebruikt.

  • PureVPN. Dit is een HTTP-proxy waarmee PureVPN-klanten gemakkelijker toegang hebben tot bepaalde streamingdiensten. (PureVPN biedt niet altijd alleen via VPN toegang tot BBC iPlayer, maar met de browserextensie is het mogelijk). Deze VPN-extensie biedt geen codering of proxy-DNS-verzoeken en moet daarom worden gebruikt met de volledige VPN-client om privacy en beveiliging te bereiken.

WebRTC

Proxy-extensies en de WebRTC-bug

Een andere reden dat veel VPN's een browserextensie voor Chrome of Firefox bieden, is te wijten aan een browserbug met de naam WebRTC. De WebRTC-bug kan gegevenslekken veroorzaken bij het gebruik van een VPN-client en de enige manier om dit soort lekken te stoppen (waardoor gegevens naar uw ISP kunnen lekken en de privacy van uw VPN kunnen vernietigen) is door WebRTC in uw browser uit te schakelen.

Het uitschakelen van WebRTC in uw browser kan handmatig worden gedaan en er zijn handleidingen voor het uitschakelen van WebRTC in zowel Chrome als Firefox online beschikbaar. Een nog eenvoudigere methode is echter om een ​​browserextensie zoals Easy WebRTC-blok voor Chrome te gebruiken.

VPN-providers zijn zich ervan bewust dat WebRTC-lekken een probleem kunnen zijn en daarom bieden sommigen een browserextensie. Hun extensie is ontworpen om hetzelfde werk te doen als Easy WebRTC-blok: met succes alle WebRTC-lekken stoppen. NordVPN en ExpressVPN zijn beide voorbeelden van VPN's die WebRTC-blokkering beschikbaar hebben in hun browserextensie.

Helaas weten veel consumenten niet dat WebRTC-lekken een probleem kunnen zijn en VPN's maken zelden duidelijk genoeg dat het belangrijk is om deze lekken aan te sluiten. We beschouwen dit als een communicatief verval van de kant van de VPN-provider.

Als uw VPN een browserextensie biedt, is het de moeite waard om de VPN te vragen of die extensie alleen een proxy-service is, of dat deze ook WebRTC-blokkeermogelijkheden heeft. Als het een WebRTC-blokkerende extensie is, moet u deze installeren om ervoor te zorgen dat uw VPN geen gegevens naar uw ISP lekt.

Daarnaast raden we u aan uw systeem te testen met ipleak.net. Als u een WebRTC-lek detecteert, moet u het lek dichten door WebRTC in uw browser uit te schakelen (eenvoudiger) of door een WebRTC-blockeruitbreiding te installeren.

De slechtste VPN-extensies

De slechtste VPN-extensies zijn die welke geen privacy en beveiliging bieden (transparante proxy's en eenvoudige HTTP-proxy's). Deze extensies worden echter in de eerste plaats aangeboden om gebruikers te helpen geografische beperkingen te omzeilen (voor toegang tot niet-beschikbare websites), niet voor privacy.

Wat meer is, het is mogelijk om die extensies te gebruiken in combinatie met de volledige VPN-client. Neem altijd contact op met uw VPN om erachter te komen of de extensie een gecodeerde HTTPS-proxy (beveiligd) is of een HTTP of transparante proxy (onveilig).

Bovendien zijn er enkele VPN-extensies waarvan bekend is dat ze onveilig zijn en die moeten worden vermeden:

  • HolaVPN: Van deze extensie is bewezen dat deze malware bevat en gebruikers blootstelt aan verschillende risico's door ze rechtstreeks te verbinden met andere HolaVPN-gebruikers. Het is ook bewezen dat HolaVPN gebruikersbandbreedte verkoopt aan moederbedrijf Luminati.

  • Hotspot Shield: deze extensie is niet zo gevaarlijk als HolaVPN. Het verzamelt echter enkele gegevens (inclusief IP-adressen) van gebruikers voor marketingdoeleinden. Het wordt niet aanbevolen voor privacy.

  • Betternet: deze gratis browserextensie is ook dubieus. Betternet is bekritiseerd voor het installeren van trackingbibliotheken op de computers van mensen. Het is ook bekend om gebruikersgegevens te verzamelen - inclusief IP-adressen - voor marketingdoeleinden.

Overzicht

Over het algemeen zijn VPN-browserextensies een add-on die moet worden beschouwd als een afzonderlijk hulpmiddel voor de primaire VPN-service.

VPN-clients bieden volledig gecodeerde VPN-tunnels die privacybeveiliging en locatiespoofing-services bieden. Proxy-extensies bieden geen verbinding met een VPN-server, maar bieden in plaats daarvan een proxy-service (die gecodeerd of niet-gecodeerd kan zijn, afhankelijk van het soort proxy dat door die specifieke VPN wordt geïmplementeerd).

Het is belangrijk om de privacyniveaus van de browserextensie van uw VPN te begrijpen en bij twijfel altijd de browserextensie te gebruiken in combinatie met de volledige VPN. Dit garandeert een hoog niveau van gegevensprivacy.

Afbeelding credits: Olivier Le Moal / Shutterstock.com, Tashatuvango / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me