Zijn VPN’s legaal? Waar zijn VPN’s verboden of illegaal?

VPN's zijn bijna altijd legaal. In de meeste landen hebben burgers een wettelijk recht op privacy en is het gebruik van een VPN-service op zeer weinig plaatsen illegaal.

Repressieve landen zoals China, Iran en Egypte proberen gebruikers te blokkeren voor toegang tot buitenlandse VPN-services. Maar ze criminaliseren burgers niet alleen omdat ze dat proberen.

Rusland heeft het runnen van binnenlandse VPN-diensten die geen staatsvergunning hebben verleend strafbaar gesteld, maar nogmaals, dit strafbaar niet degenen die gewoon proberen ze te gebruiken.

In dit artikel onderzoeken we elk land waar het gebruik van VPN's illegaal, verboden of op een of andere manier beperkt is. Voordat we dit doen, zijn er echter enkele punten die het overwegen waard zijn.

Wat u doet wanneer u een VPN gebruikt, kan illegaal zijn

VPN's kunnen helpen om te verbergen wat u op internet doet, en worden daarom soms door criminelen gebruikt om hun illegale activiteiten te verbergen. Het hoeft geen betoog dat het gebruik van een VPN deze illegale activiteiten niet minder illegaal maakt.

Als de "misdaden" gepleegd met behulp van een VPN cultuurspecifiek zijn en daarom alleen illegaal in een paar landen, dan is het onwaarschijnlijk dat internationale VPN-diensten lokale overheden of politiediensten zullen helpen bij het vangen van "daders". Dus geen VPN-provider is waarschijnlijk assisteer autoriteiten die proberen mensen te vangen die een VPN gebruiken om porno in de VAE te bekijken.

Evenzo is het zeer onwaarschijnlijk dat internationale VPN-providers de meeste repressieve regeringen helpen politieke dissidenten te vangen. Dus critici van president Erdogan in Turkije kunnen vrijwel zeker Europese of Amerikaanse VPN-services gebruiken zonder angst voor verraad door die services.

Maar ... VPN-bedrijven zullen niet proberen u te beschermen als u acties uitvoert die internationaal worden erkend als crimineel, of die politiek krachtige regeringen met internationale reikwijdte verstoren.

Als voldoende sterk bewijs wordt geleverd dat een ernstig misdrijf is gepleegd, zullen veel VPN-bedrijven vrijwillig zelfs buitenlandse politieonderzoeken bijstaan. En ze zullen zeker geen geldig gerechtelijk bevel bestrijden. Simpel gezegd, geen VPN-personeel zal bereid zijn om de gevangenis in te gaan voor uw misdaden.

Geen logs VPN-providers zouden slechts minimale assistentie moeten kunnen verlenen aan onderzoeken, maar zelfs deze kunnen worden gedwongen om logs bij te houden. En niet elke VPN-provider die belooft geen logboeken bij te houden, kan worden vertrouwd.

VPN's zijn alomtegenwoordig

Commerciële VPN-netwerken zoals we hier bespreken, zijn iets van een onvoorziene groei van het oorspronkelijke doel van de technologie. VPN's zijn ontwikkeld om externe werknemers veilig toegang te geven tot bedrijfsintranetten alsof ze op kantoor zijn.

En ze worden nog steeds als zodanig gebruikt door gewone bedrijven over de hele wereld, die op VPN's vertrouwen om hun interne LAN-systemen tegen hackers te beveiligen en om gevoelige informatie te beschermen wanneer deze door werknemers via internet wordt benaderd.

Dit betekent dat:

a) Zelfs in restrictievere landen lijkt het gebruik van een VPN op geen enkele manier "verdacht". Het is een routineonderdeel van de dagelijkse gang van zaken.

b) Het is heel moeilijk om VPN-verkeer te blokkeren, omdat dit het vermogen van het bedrijf om te werken schaadt, en dus ook de lokale economie. Plaatsen als China en Egypte lijken uiteraard bereid dit risico te nemen.

De wettigheid is niet het enige punt van zorg

Veel kantoren, scholen, studentenkamers en dergelijke blokkeren de toegang tot websites en andere internetinhoud - vaak om zeer goede redenen! Het gebruik van een VPN om dergelijke blokken te overwinnen, is meestal niet illegaal, maar betrapt worden kan andere onaangename gevolgen hebben.

Het is immers onwaarschijnlijk dat je leraar onder de indruk zal zijn als ze je betrapt op het gebruik van een VPN om vrienden op Facebook te berichten tijdens een lezing. En betrapt worden door je baas met behulp van een VPN om ongepaste inhoud op het werk te bekijken, kan je terecht ontslaan!

Landen met juridische problemen waar VPN-gebruikers zich bewust van moeten zijn

Hieronder staan ​​de enige landen waar VPN's op enigerlei wijze als illegaal kunnen worden beschouwd. Overal ter wereld is VPN-gebruik 100% legaal en niet-controversieel.

Landen waar het gebruik van VPN's tegen de wet is

Ik rende

De Iraanse overheid blokkeert de toegang tot een breed scala aan websites, waaronder Facebook en Twitter. De Telegram Messenger-app is ook verboden. Burgers mogen door de staat goedgekeurde binnenlandse VPN-providers gebruiken, maar mogen geen internationale VPN-services gebruiken om de censuurblokken te omzeilen.

In theorie kan iedereen die een VPN gebruikt om een ​​verboden website te bezoeken, worden veroordeeld tot 91 dagen gevangenisstraf. In theorie.

In werkelijkheid is VPN-gebruik wijdverbreid. Dit blijkt uit het feit dat ongeveer 12 tot 17 miljoen Facebook-gebruikers en 23 miljoen Telegram-gebruikers Iraans zijn! Er wordt zelfs beweerd dat de meeste leden van het Iraanse parlement VPN's gebruiken om hun eigen censuurwetten te omzeilen!

Omdat VPN-gebruik zo alomtegenwoordig is in Iran, lijkt het onwaarschijnlijk dat er veel risico is bij het gebruik ervan en we zijn ons niet bewust van gevallen waarin een VPN-gebruiker is gearresteerd. Bekijk 5 beste VPN's voor Iran voor een discussie over VPN-gebruik in Iran.

Irak

We hebben onbevestigde berichten gelezen dat VPN's in Irak zijn 'verboden' om te voorkomen dat ze door de Islamitische Staat worden uitgebuit. We weten niet hoe de situatie ter plaatse is, maar Irak beschikt niet over de technische infrastructuur om VPN-blokken te implementeren of om VPN-gebruikers te detecteren.

Het is heel goed mogelijk dat VPN-gebruik gebruikelijk is in gebieden met internettoegang, maar het is ook mogelijk dat het zwaar wordt bewaakt op lokaal real-world niveau.

Verenigde Arabische Emiraten

In 2016 werd algemeen gemeld dat de VAE het gebruik van VPN's illegaal had gemaakt en dat gezegd had "geknoei met internet is een misdaad."

Er is echter enige onduidelijkheid over de vraag of het gebruik van een VPN zelf illegaal is of dat het alleen VPN gebruikt om toegang te krijgen tot inhoud die is gepland door de VAE's Telecommunication Regulatory Authority (TRA) die een misdrijf is.

In de praktijk kan het verschil worden gezien als een beetje academisch, omdat de meeste inhoud waarvoor je misschien een VPN wilt gebruiken officieel door de TRA is verboden.

Iedereen die wordt betrapt, riskeert een boete van maximaal AED 2 miljoen (ongeveer USD 500.000) en / of gevangenisstraf. We hebben echter nooit gehoord dat iemand daadwerkelijk is veroordeeld voor het gebruik van een VPN en rapporten geven aan dat VPN-gebruik veel voorkomt.

Vooral expats gebruiken regelmatig VPN's om Netflix en andere internationale streaming-content te azen. Het risico om dit te doen lijkt laag, en het is zeer onwaarschijnlijk dat de UEA-autoriteiten haar lucratieve internationale gemeenschap zullen alarmeren door zich op te maken over dergelijke onschadelijke overtredingen. Maar wie weet?

De dreiging voor burgers van de VAE die een VPN gebruiken om censuur te ontwijken of politieke dissidenten aan te gaan, is waarschijnlijk veel groter.

De omvang van het vermogen van VAE-telecombedrijven om VPN-gebruik te detecteren is niet duidelijk. Het is bekend dat technieken voor diepe pakketinspectie (DPI) worden gebruikt om internetverkeer te analyseren, maar de toegang tot VPN-websites en VPN-verbindingen zelf lijkt niet te zijn geblokkeerd.

Als u besluit dat de voordelen van het gebruik van een VPN in de VAE opwegen tegen de potentiële risico's, raden we u ten zeerste aan om VPN-services te gebruiken die stealth- of obfuscation-technologie bieden (en die technologie daadwerkelijk gebruiken!).

Noord Korea

Algemeen wordt aangenomen dat het gebruik van een VPN in Noord-Korea illegaal is. Als dit inderdaad het geval is, lijkt het een tamelijk zinloze wet.

De Noord-Koreaanse regering lijkt weinig interesse te hebben in het censureren van de toegang van internationale bezoekers tot het internet, dus als u probeert te verbergen wat u online te doen krijgt terwijl u het land bezoekt, kan dit de aandacht van de beveiligingsdiensten halen. Maar als je gewoon een toerist bent, is de kans groot dat ze er gewoon niet om geven.

Hoe dan ook, het is misschien een heel goed idee om het veilig te spelen en elk gedrag te vermijden dat als verdacht kan worden beschouwd terwijl je in het land bent. Aan de verkeerde kant van de Noord-Koreaanse regering geraken wordt onder geen enkele omstandigheid aanbevolen.

Noord-Koreaanse burgers hebben daarentegen vrijwel geen toegang tot internet. De toegang is beperkt tot een zeer selecte groep elitestudenten, wetenschappers, hoge overheidsfunctionarissen, journalisten (vermoedelijk) en dergelijke.

Deze personen worden ongetwijfeld nauwlettend in de gaten gehouden en zouden waarschijnlijk in ernstige problemen komen door iets op internet te doen dat hun regering van streek maakt. Dit omvat waarschijnlijk het gebruik van een VPN om te verbergen waar ze mee bezig zijn.

Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Noord-Korea de moeite zou nemen om een ​​wet aan te nemen die VPN "illegaal" maakt voor zo'n beperkt aantal omstandigheden.

Oman

De telecommunicatiewet in Oman verbiedt het gebruik van elke coderingsmethode zonder voorafgaande uitdrukkelijke toestemming van de overheid. Maar omdat codering vereist is, zelfs voor de meest elementaire e-commerce-activiteiten, is een dergelijke wet enorm onpraktisch.

“In 2010 zocht de [Telecommunicatieregelgevende Autoriteit (TRA)] openbare raadpleging over ontwerp-voorschriften die VPN volledig illegaal voor privégebruik zouden hebben gemaakt en instellingen zouden hebben verplicht om een ​​licentie van TRA te verwerven om VPN voor commercieel gebruik te gebruiken. Deze ontwerp-voorschriften zijn nooit uitgekomen en de feedback die de TRA hierover heeft ontvangen, is nooit gepubliceerd. ”

We hebben enkele onbevestigde berichten gelezen dat internetgebruikers in Oman alleen door de staat gesanctioneerde binnenlandse VPN-services moeten gebruiken, maar als dit het geval is, worden de regels op grote schaal genegeerd.

Het gebruik van VPN's om de strikte internetcensuurblokken van Oman te ontwijken is "extreem gebruikelijk" en er worden geen technische maatregelen genomen om dit te voorkomen.

Syrië

Als we weinig weten over de VPN-situatie in Irak, weten we er minder over in Syrië. We weten wel dat de wrede voortdurende oorlog zorgt voor een zeer onstabiel internet, en dat overheidscensuur en politie-intimidatie (tot en met arrestatie en marteling) van verslaggevers en dissidenten een dagelijks feit in het land zijn.

Een dergelijke internetinfrastructuur die nog steeds bestaat, is stevig in handen van de door Assad geleide regering en internetcafés worden nauwlettend gevolgd. Dientengevolge zijn illegale satellietverbindingen en mobiele telefoons met Turkse of Libanese netwerk-simkaarten de belangrijkste manier om toegang te krijgen tot het open internet.

Turkmenistan

Turkmenistan is een van de meest gesloten en repressieve provincies ter wereld. Net als Noord-Korea hebben maar heel weinig burgers toegang tot internet. Het is onbetaalbaar, de snelheid is opzettelijk langzaam en het is onderworpen aan bijna totale censuur.

Er is slechts één door de overheid gecontroleerde ISP. Volgens dit rapport:

“Pogingen om proxyservers en VPN te gebruiken worden gedetecteerd en geblokkeerd; hun gebruikers worden onderworpen aan administratieve boetes en opgeroepen voor ‘preventieve gesprekken’ met het ministerie van Nationale Veiligheid, waar ze worden geconfronteerd met intimidatie. "

Yikes!

Landen waar VPN's zijn geblokkeerd

Wanneer je leest dat VPN's in dit of dat land 'verboden' zijn, betekent dit bijna altijd dat technische inspanningen worden geleverd om te voorkomen dat internetgebruikers in dat land VPN's gebruiken om staatscensuurmaatregelen te omzeilen.

Het gebruik van een VPN (of het proberen om een ​​VPN te gebruiken) in deze landen is niet illegaal en niemand heeft hier nog problemen mee.

China

De Great Firewall of China (GFW) is 's werelds meest verstrekkende en geavanceerde internetcensuursysteem. Het is daarom geen verrassing dat China er niet op gebrand is dat zijn 1,5 miljard burgers VPN's gebruiken om het te omzeilen!

China maakt gebruik van een breed scala aan technologieën die zijn ontworpen om de toegang tot internationale VPN-services te blokkeren. Deze variëren van eenvoudige blocklists van IP-adressen waarvan bekend is dat ze VPN-servers behoren, tot geavanceerde deep packet inspection (DPI) technieken die kunnen detecteren wanneer VPN-protocollen worden gebruikt. Vanzelfsprekend is de toegang tot de meeste VPN-websites geblokkeerd.

Met een internetgebruikende bevolking van ongeveer 720 miljoen mensen, zal zelfs het meest verstrekkende en geavanceerde internetbewakingssysteem ter wereld het moeilijk hebben. De meeste VPN-services zijn inderdaad geblokkeerd in China, maar een aantal providers bieden verschillende vormen van obfuscation ("stealth") technologie om het feit te verbergen dat VPN's worden gebruikt.

Het resultaat is dat een aantal VPN-services op grote schaal beschikbaar is in China, hoewel het het leven van reizigers gemakkelijker zal maken als ze zich aanmelden voor een service en de software downloaden voordat ze het vasteland binnenkomen (Hong Kong valt niet onder de GFW en heeft een gratis en ongecensureerd internet).

Er is algemeen gemeld dat China "hardhandig is op VPN's", maar dit is alleen echt van toepassing op bedrijven die binnenlandse VPN-services uitvoeren. Het criminaliseert geen individuen die VPN's gebruiken om de Great Firewall te ontwijken, en dergelijke maatregelen zijn tandeloze tegen internationale VPN-diensten.

Wolken kunnen zich echter aan de horizon verzamelen. In 2016 werd een kleine (en niet erg succesvolle) VPN-wederverkoper 9 maanden gevangengezet. Dit was een eenmalige zaak bij een lokale rechtbank (Dongguan, in de provincie Guangdong) en weerspiegelt niet de juridische situatie elders in China. Het was ook iemand die een (kleine) winst maakte met het verkopen van VPN-pakketten, niet iemand die alleen een VPN gebruikte.

Of het dus een voorspelling van dingen is die nog komen, de tijd zal het leren. Het is niet moeilijk voor te stellen dat China zijn enge nieuwe Social Credit System, dat gepland staat voor een volledige uitrol in 2020, zou kunnen gebruiken om burgers te straffen die betrapt zijn op het gebruik van VPN's met negatieve beoordelingen. Dit is natuurlijk van weinig belang voor expats en bezoekers aan China.

Zie 5 Beste VPN's voor China voor meer informatie over het gebruik van een VPN in China.

Egypte

In de zomer van 2017 begon de Egyptische overheid de toegang tot nieuwswebsites te blokkeren. Bij de laatste telling heeft het meer dan 400 websites geblokkeerd. Realiserend dat burgers VPN's gebruiken om dergelijke censuur te omzeilen, begon de overheid ook de toegang tot VPN-websites te blokkeren.

Daarnaast gebruiken ISP's DPI-technieken om VPN-verkeer te identificeren en blokkeren. Deze blokken lijken erg efficiënt te zijn, en alle belangrijke VPN-protocollen zijn geblokkeerd tenzij obfuscation-technologieën worden gebruikt.

We hebben meldingen ontvangen dat de protocollen WireGuard, AnyConnect en SoftEther blijven werken, hoewel we dit niet kunnen bevestigen. Als je technische vaardigheden het aankunnen, is Streisand waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om zo'n persoonlijke VPN-server op te zetten.

Voor zover wij weten is niemand in de problemen gekomen door het omzeilen van Egypte VPN-blokken, maar met de huidige harde militaire regering is dit mogelijk niet geheel zonder risico. Dus wees voorzichtig.

Rusland

In november 2017 heeft president Vladimir Poetin een wetsvoorstel ondertekend dat VPN's en andere proxy-services verbiedt. Het ontbreekt echter aan tanden, omdat Rusland niet over de technische mogelijkheden beschikt om een ​​verbod op internationale VPN-diensten af ​​te dwingen. Het heeft gewoon niets zoals de Chinese Great Firewall van China.

Wat het heeft gedaan (en is het enige dat het kan doen), is binnenlandse IPS verplichten de toegang tot internationale VPN-websites te blokkeren en binnenlandse VPN-services vereisen om blocklists te implementeren op (voornamelijk politieke) inhoud waarvan de overheid niet wil dat Russische burgers zien.

Het heeft ook veel internationale VPN-providers gedwongen om servers in Rusland af te sluiten en heeft Apple gevraagd VPN-apps uit de Russische App Store te verwijderen (iets wat het heeft gedaan voor China, maar nog niet voor Rusland).

VPN-servers buiten Rusland zijn gemakkelijk toegankelijk vanuit Rusland, en we zijn ons niet bewust van enig risico (legaal of anderszins) bij het gebruik ervan.

Vietnam

De Vietnamese overheid blokkeert de toegang tot een breed scala aan internetinhoud, waaronder Human Rights Watch, de BBC en Facebook. Het OpenNet Initiative publiceerde een 2012-lijst van zijn bevindingen op welke websites werden geblokkeerd, en ontdekte naast veel Vietnamese taalsites dat veel webproxy-sites en andere hulpmiddelen voor het omzeilen van internet werden geblokkeerd.

“In de categorie internettools blokkeerden [FPT Telecom en Viettel] Facebook (http://facebook.com). Beide ISP's waren ook gericht op het omzeilen van websites voor filtering, maar verschilden in de specifieke sites die ze blokkeerden. Viettel heeft bijvoorbeeld http://anonymizer.com, http://the-cloak.com, http://anonymouse.org/, https://megaproxy.com, http://proxyweb.net/ gefilterd en http://inetprivacy.com, terwijl FPT alleen http://inetprivacy.com heeft gefilterd. "

Naast het vormen van een nieuwe 10.000-koppige militaire eenheid voor cyberoorlogvoering om dit jaar “verkeerde” opvattingen op internet tegen te gaan, heeft Vietnam sindsdien zijn inspanningen opgevoerd om de toegang tot inhoud te censureren. Het is daarom redelijk om aan te nemen dat veel VPN-websites nu worden geblokkeerd.

Deze blokken zijn echter niet erg geavanceerd en moeten gemakkelijk te overwinnen zijn zonder dat er tactieken nodig zijn, zolang je je kunt aanmelden voor een service en de software kunt downloaden. Bezoekers wordt geadviseerd dit te doen voordat ze het land binnenkomen, terwijl bewoners een van de tactieken kunnen gebruiken die worden besproken in VPN-blokken omzeilen.

Een om te kijken

kalkoen

Turkije heeft een track record van het blokkeren van websites die het hebben beledigd of die politiek gevoelig zijn. ISP's gebruikten zelfs DNS-vergiftiging om te voorkomen dat burgers toegang hadden tot YouTube toen het in 2014 werd verboden.

Met een nieuw onderschreven presidentschap dat zijn uitvoerende bevoegdheden aanzienlijk uitbreidt, zal het niemand verbazen als Recep Erdogan zijn greep op internettoegang blijft vasthouden. En een dergelijke stap zou vrijwel zeker maatregelen omvatten die erop gericht zijn te voorkomen dat Turkse burgers VPN-diensten gebruiken om toegang te krijgen tot het open internet.

Conclusie

Buiten oorlogsgebieden en Noord-Korea zijn VPN's legaal om bijna overal te gebruiken. Op de weinige plaatsen waar ze niet zijn, of waar hun wettigheid als een "grijs gebied" kan worden beschouwd, is er weinig in de weg van de handhaving van dergelijke wetten.

Het blokkeren van toegang tot VPN-websites komt veel vaker voor, maar alleen China en Egypte hebben echt de internetinfrastructuur die nodig is om het gebruik van VPN's om censuur te ontwijken serieus te beperken.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me