La Liga bøder over smartphone-spionapp

Det har vist sig, at den spanske fodboldliga, La Liga, har tændt for folks smartphonemikrofoner for at lytte til fans, mens de ser kampe. La Liga er blevet idømt en bøde på 250.000 euro for ulovligt at udnytte app-tilladelser til at indgive enhedsmikrofoner og præcisere placeringen af ​​fodboldfans under kampe ved hjælp af GPS- og mobiltelefontårnsignaler.

spanske fodboldfans

La Ligas app, der antages at blive brugt af cirka fire millioner spanske fodboldfans, brugte smartphonemikrofoner til at opdage placeringen af ​​barer, der udsender kampe ulovligt uden licens.

Fortalere for beskyttelse af personlige oplysninger mener, at forbrugernes rettigheder til privatlivets fred er blevet krænket midt i overvågningen. Der er også rejst bekymring for, at La Liga muligvis har fået adgang til private samtaler og data om spanske appbrugere i løbet af dette tidsrum.

Den spanske liga benægter dette og hævder, at teknologien specifikt kun er designet til at lytte til lyd fra omgivelserne, der matcher tv-udsendelsen,

"Signalet, der ankommer [fra appen], konverteres til en binær kode, der sammenlignes med koden for transmissionssignalet af et automatisk system, der udfører handlingen på mindre end et sekund".

I henhold til La Ligas officielle erklæring er teknologien automatiseret og fungerer på lignende måde som appen Shazam. Fodboldligaen hævder, at ingen menneskelige medarbejdere nogensinde lytter til nogen lyde, der stammer fra appen, og at der aldrig er oprettet eller gemt optagelser i processen med at finde spillesteder, der ulovligt udsender kampe uden at betale.

”Selv hvis vi ville, selvom vi blev beordret af en dommer, kunne vi ikke optage samtaler. Det er simpelthen ikke, hvordan teknologien fungerer."

På trods af dette har det spanske databeskyttelsesagentur (AEPD) fundet fordel for forbrugernes privatliv. AEPD afgav, at appen havde handlet ulovligt, fordi den ikke udtrykkeligt nævner sine overvågningskapaciteter for forbrugerne. AEPD siger, at appen skal informere forbrugerne og søge samtykke både på det tidspunkt, hvor appen downloades - og når overvågning er aktiveret.

Ifølge AEPD er det for svært for forbrugerne at huske nøjagtigt, hvilke tilladelser til dataindsamling der gives på det tidspunkt, hvor de downloader en app. Af denne grund har databeskyttelsesagenturet foreslået, at appen skulle have vist et ikon på skærmen, der viser, at passiv lytning er begyndt. Dette vil give forbrugerne muligheden for at deaktivere eller afinstallere appen, hvis de befandt sig, der blev lyttet til.

La Liga insisterer på, at det ikke har gjort noget galt, og har erklæret, at det har til hensigt at appellere agenturets beslutning, som det mener er urimelig. La Liga mener, at det at give forbrugerne mulighed for at beskytte spillesteder, der udsender kampe ulovligt, er i strid med dets ophavsret. I en officiel erklæring sagde den spanske fodboldliga:

"Vi er dybt uenige i, hvordan AEPD'erne har fortolket denne teknologi, og tror oprigtigt, at det ikke har gjort den nødvendige indsats for at forstå, hvordan den fungerer."

La Liga mener, at det kunne vise et ikon, når mikrofonen er tændt "få brugeren til at frygte, at vi lytter til noget, når denne teknologi ikke kan fange en menneskelig samtale."

På trods af disse påstande forbliver det faktum, at appen har lyttet til folks telefoner og sporet deres placering med GPS - hvilket betyder, at private data om brugere er blevet indsamlet. I henhold til AEPD er forbrugernes GDPR-ret også blevet krænket. Den hævder, at afsnit 5.1 og 7.3 i EU's GDPR overtrædes, fordi forbrugere aldrig får mulighed for at trække tilladelse til dataindsamling tilbage.

Åbenbaringer om, at den spanske fodboldliga har brugt tilladelser på sin app til at udføre virksomhedsovervågning, er en skarp påmindelse om, hvor let det er for virksomheder at spionere på offentligheden. Hver gang en app beder om tilladelse til at få adgang til en enhedsmikrofon - det er muligt, at mikrofonen tændes for at udføre denne form for passiv lytning.

På andre tidspunkter har forbrugerne rapporteret, at de bliver vist annoncer, efter at de har drøftet et produkt i nærheden af ​​deres telefon. Påstande har også tidligere dukket op, at Facebook udfører denne form for overvågning; en påstand om, at den sociale mediagigant har tilbagevist ved mere end én lejlighed.

For forbrugere er den eneste mulighed altid at være opmærksom på tidspunktet for download og installation af mobilsoftware. Hvis en app beder om invasive tilladelser, som den ikke ser ud til at have brug for, skal forbrugerne nøje overveje, om de har tillid til appen og ønsker at installere den.

AEPD har givet den spanske fodboldliga en måned til at rette op på de personlige problemer, den har fundet i appen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me