Regeringens spotlight: Vietnam

Vietnam er et land, der har haft en hurtig voksende økonomi siden midten af ​​1980'erne. Ifølge PricewaterhouseCoopers er landet muligvis den hurtigst voksende af verdens økonomier. På trods af at de nyder relativ økonomisk stabilitet er borgerne underlagt et ekstremt hårdt socialt og politisk landskab.

I henhold til Freedom House's "Freedom in the World 2018" -rapport scorer Vietnam kun 20 ud af 100. Derudover er Vietnam bedømt som "ikke fri" i alle vigtige kategorier - pressefrihed, politiske rettigheder, internetfrihed og borgerlige frihedsrettigheder.

Dette skyldes i vid udstrækning, at Vietnam er en enpartistat, der i generationer er blevet domineret af det regerende kommunistiske parti i Vietnam (CPV). I Vietnam har CPV i øjeblikket 473 af 500 pladser i nationalforsamlingen. De øvrige 29 sæder besiddes af uafhængige af CPV. Ved det sidste valg (2016) blev mere end 100 uafhængige kandidater blokeret for at køre af CPV.

Oppositionspartier er ulovlige i Vietnam, og Vietnam Fatherland Front (VFF) bekæmper omhyggeligt alle kandidater til nationalforsamlingen på CPV's vegne. Resultatet er et helt rigget valgsystem, der domineres og kontrolleres af CPV - og det har været siden det blev grundlagt i 1988.

Vietnams digitale privatliv

Internetkontrol og overvågning

For at bevare sit kvælningshold over det politiske system bruger CPV meget af sine bestræbelser på at kontrollere informationsstrømmen i landet. Uenige meninger er bremset, aktivismen er ridsende, og personer, der forstyrrer status quo, bliver ofte fængslet.

I 2017 vurderede Human Rights Watch, at 100 mennesker blev fængslet for at protestere, kritisere regeringen eller støtte usanktionerede religiøse eller civilsamfundsorganer.

For at opretholde dette autoritære økosystem har Vietnam indført en række politikker til begrænsning af online frihed.

Dekret om styring, levering, brug af internettjenester og internetindhold online

I 2012 vedtog regeringen forskrifter, der indførte nye beføjelser til at censurere og kriminalisere onlinetale. Dekretet om forvaltning, levering, brug af internettjenester og internetindhold online er et 60-artikeldokument, der indfører forbud mod "Modstand mod den socialistiske republik Vietnam."

Dekretet tillader filtrering af krænkende internetindhold og kræver identifikation af ægte navne på online websteder og profiler, herunder blogs. Det skabte et juridisk krav til internetudbydere og formidlere såsom blogwebsteder for at hjælpe regeringen med at censurere krænkende indhold. Loven også "opfordrede" udenlandske virksomheder til at oprette et kontor i Vietnam for at hjælpe dem med at overholde regeringens censur.

Dekret 72 - Billet til internetcensur

I september 2013 blev der indført mere lovgivning. Dekret 72 blev vedtaget af Nationalforsamlingen, der intensiverede online-censur ved at forbyde vietnamesiske internetbrugere, herunder bloggere og konti på sociale medier, fra at diskutere aktuelle anliggender.

I dekretet blev det anført, at personlige konti og websteder ikke skulle bruges til at sprede nyheder, herunder ved at "citere, indsamle eller sammenfatte oplysninger fra presseorganisationer eller regeringswebsteder".

Loven bestemte specifikt, at Twitter og Facebook kun skulle bruges af borgere til at ”give og udveksle personlige oplysninger".

Vold mod bloggere

I 2014 blev der rapporteret om vold mod bloggere i Vietnam. Tran Thi Nga blev angrebet for sin indsats for at dokumentere krænkelser af menneskerettighederne i Vietnam. Det antages nu, at de fem mænd, der angreb hende, måske har været undercover politi. Hun blev angrebet foran sine to børn.

Bloggere fængslet

I 2016 opstod en højprofileret sag om fængsling af en blogger og hans assistent. Parret havde været involveret i at køre en blog, der nåede millioner af vietnamesiske læsere.

Bloggen blev skrevet af Nguyen Huu Vinh, en tidligere politibetjent og sønnen af ​​Vietnams ambassadør i det tidligere Sovjetunionen. Han blev fængslet i 5 år for “misbrug af demokratiske friheder for at skade statens interesser”. Hans assistent, Nguyen Thi Minh Thuy, modtog også en tre-årig dom.

Bloggeren, populært kendt under pseudonymet Anh Ba Sam, havde oprettet et antal websteder, der kritiserede den vietnamesiske regering og forsvarede menneskerettighederne. Under retssagen blev med bloggere arresteret for at forhindre dem i at opføre sig som vidner, og familiemedlemmer blev blokeret fra at deltage i hans retssag.

Facebook-blackout

I 2016 resulterede et kemisk spild i, at tonsvis af fisk langs Vietnams kyst blev dræbt. Dette havde en ødelæggende indflydelse på den lokale økonomi, og demonstranter gik på gaden med krav om mere gennemsigtighed fra regeringen. På højden af ​​protesten blokerede regeringen adgang til sociale mediesider som Facebook.

Adgang til informationslovgivning

I 2017 trådte en adgang til informationslov i kraft, der udelukker videregivelse af oplysninger om ”politik, forsvar, national sikkerhed, udenrigsforbindelser, økonomi, teknologi eller andre områder, der er reguleret af loven”. Den nye lovgivning giver regeringen mulighed for at tilbageholde alle oplysninger, som den mener kan skade national sikkerhed eller "nationens velbefindende".

Vietnamesiske protester

Seneste begivenheder

I juni 2018 brød et antal voldelige protester ud i den sydcentrale provins Binh Thuan. Demonstrationer fandt også sted i landets økonomiske hub i Ho Chi Minh-byen. Protesterne skete af to grunde:

For det første som en reaktion på nye love, der tillader Kina at drage fordel af 99-årige lejekontrakter i Vietnam. Antikinesisk stemning er almindeligt i landet og har været stigende på grund af konflikter i Sydkinesiske Hav. Ifølge en Pew Center-undersøgelse er det kun 10% af borgerne, der godkender sin nabo i nord.

Derudover samledes tusinder af demonstranter fra Hanoi til Ho Chi Minh for at demonstrere mod en cybersikkerhedsregning, der vedtoges denne måned. Denne lovgivning er blevet kritiseret hårdt af aktivister, der siger, at det vil være en katastrofe for ytringsfriheden.

Under protesterne blev køretøjer brændt, regeringsbygninger blev forladt, og 45 politibetjente blev angiveligt såret - ifølge ministeriet for offentlig sikkerhed. Hundreder af oprørspolitier blev sendt for at håndtere demonstrationerne - hvilket håndhævede et kraftigt nedbrud. 300 mennesker blev arresteret, inklusive en amerikansk statsborger ved navn Will Nguyen.

Ny cybersikkerhedslovgivning

Kort efter, at nationalforsamlingen vedtog den nye cybersec-lovgivning, gik Amnesty Internationals direktør for globale operationer, Clare Algar, rekorden for at sige:

"Med de fejrende kræfter, det giver regeringen til at overvåge online-aktivitet, betyder denne afstemning, at der nu ikke er noget sikkert sted tilbage i Vietnam for folk at tale frit."

Amnesty International sendte også breve til administrerende direktører i Apple, Facebook, Google og Microsoft samt til formanden for Samsung, der opfordrede dem til at bruge deres ”betydelige magt” til at lægge pres på Vietnams regering.

Den nye lov påvirker disse virksomheder direkte ved at tvinge dem til at censurere anti-regerings propaganda, information og udtalelser, der tilskynder til vold eller truer national sikkerhed, samt ethvert ”ærekrænkende og bagvaskende indhold”.

Autoritær kontrol

Den nye lov træder i kraft den første januar, 2019. Den forbyder internetbrugere at "organisere" ... "opfordre eller uddanne andre mennesker til anti-stats formål", sprede falske oplysninger og skabe "vanskeligheder for myndighederne og skade socioøkonomisk aktivitet ”.

For mennesker, der bor i Vietnam, vil resultatet være en øget manglende evne til at udtrykke uenige meninger. Algar opfordrer techfirmaer til at skubbe tilbage og har udtalt, at:

”Denne lov kan kun fungere, hvis teknologiselskaber samarbejder med regeringens krav om at udlevere private data. Disse virksomheder må ikke være part i menneskerettighedskrænkelser, og vi opfordrer dem til at bruge den betydelige magt, de har til deres rådighed, for at udfordre Vietnams regering til denne regressive lovgivning. ”

Facebook Vietnam

Virksomheder mod overvågning

Fra januar 2019 skal store internationale virksomheder begynde at bevare alle data, der vedrører vietnamesiske brugere på lokale vietnamesiske servere. Ministeriet for offentlig sikkerhed skal have ubegrænset adgang til disse servere. De bliver også forpligtet til at åbne en lokal filial i Vietnam for at fortsætte med at levere deres tjenester i landet.

Regeringen vil håndhæve politikken ved at lægge alle vietnamesiske onlineaktiviteter under kontrol af Ministeriet for Offentlig Sikkerhed.

Mange virksomheder har kritiseret lovgivningen og siger, at den skader Vietnams fremtidige økonomiske fremgang. Kritikere hævder også, at loven er i strid med tidligere aftaler, der blev indgået, da Vietnam tiltrådte Verdenshandelsorganisationen.

Derudover antages det at være i modstrid med de forpligtelser, der blev indgået ved underskrivelsen af ​​Vietnam-EU's frihandelsaftale (EVFTA) og Den omfattende og progressive aftale om trans-stillehavs-partnerskab (CPTPP).

Jeff Paine, fra Asia Internet Coalition, en brancheorganisation, hvis medlemmer inkluderer Google, Apple, Twitter, Facebook, LinkedIn og LINE kommenterede:

"Disse bestemmelser vil resultere i alvorlige begrænsninger på Vietnams digitale økonomi, dæmpe det udenlandske investeringsklima og skade lokale muligheder for at blomstre i og uden for Vietnam."

Sådan tager du Vietnam

Sådan beskytter du dit digitale privatliv

Vietnam betragtes som en "fjende af Internettet" af Reporters without Borders. Mennesker, der bor der, findes i en omhyggeligt konstrueret censurboble; designet til at forhindre folk i at blive oplyst om dets totalitære enhedssystem.

Mange websteder, herunder Blogger, WordPress.com, Twitter, Linkedin, YouTube og Google (undtagen den vietnamesiske version) er blokeret af internetudbydere. Derudover kommer budbringere som Yahoo! Messenger er kendt for at blive udsat for Man in the Middle (MitM) angreb - med krænkende beskeder ofte blokeret for at komme til deres tilsigtede modtager.

Med så høje niveauer af censur og overvågning, der findes i nationen - og nye love, der er vedtaget for at styrke den autoritære kontrol - er det rimeligt at sige, at Vietnam efterligger Kinas strenge politikker noget.

VPN-brug i Vietnam

For borgere, der ønsker at få adgang til udenlandske nyheder om nationen, og vigtige websteder som Electronic Frontier Foundation, Amnesty International, Reporters without Borders og OpenNetInitiative, er et Virtual Private Network (VPN) den bedste løsning.

En VPN er en onlinetjeneste, der tillader folk at skjule deres rigtige IP-adresse for at få adgang til udenlandsk indhold. Dette gør det muligt for internetbrugere at undgå lokal censur. Derudover vil en pålidelig VPN give kryptering af militær kvalitet, hvilket forhindrer internetudbydere og regeringen fra at være i stand til at spore, hvad vietnamesiske internetbrugere gør online.

Dette er et dobbeltkantet sværd, der kan bruges til både at få adgang til indhold og frihed fra overvågning i Vietnam. De, der er interesseret i en VPN for Vietnam, rådes til at overveje VPN'er med sikkerhedsfunktioner såsom OpenVPN-kryptering og tilsløringsteknologi kraftigt..

Brugere rådes også til at holde sig væk fra lokale VPN'er og aldrig bruge lokale vietnamesiske VPN-servere - da disse alle kunne have været kompromitteret af CPV.

Tor Vietnam

Tor Onion browser

Enhver, der planlægger at deltage i aktiviteter, der involverer produktion af ulovligt indhold - snarere end kun forbrug af blokerede websteder - vil måske bruge Tor Onion-browser i stedet for en VPN. Dette skyldes, at Tor vil give anonymitet såvel som privatliv, når man skriver noget forbudt indhold online.

Tor bruges ofte af journalister, advokater, aktivister og politiske dissidenter, der kræver ekstra beskyttelse fra myndighederne.

Titelbillede kredit: Millenius / Shutterstock.com

Billedkreditter: AEKKAVICH / Shutterstock.com, Michel Piccaya / Shutterstock.com, rvlsoft / Shutterstock.com, Mascha Tace / Shutterstock.com, iDEAR Replay / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me