Decentraleyes Review – et tillegg til Firefox-personvern

Decentraleyes er en ny open source Firefox-tillegg som har som mål å forbedre personvernet ditt mens du surfer. Det gjør dette ved å være vert for CND-ressurser lokalt. Når nettleseren din ber om en av disse CDN-ressursene, blokkeres forespørselen, og du får servert en lokal versjon i stedet.


Hva i helvete?

Å bygge nettsteder fra bunnen av er hardt arbeid. I stedet for å oppfinne hjulet på nytt hver gang, deler webutviklere biblioteker med nyttig åpen kildekode som gjør vanlige oppgaver. For eksempel JavaScript-biblioteker eller nettrammer som jQuery eller Ember.

Så heller enn å skrive koden selv, kan utviklere ganske enkelt referere til disse delte skriptene fra websidene. Disse delte skriptene blir arrangert i innholdsleveringsnettverk (CDN-er) - globalt distribuerte nettverk av proxy-servere distribuert i flere datasentre.

Ikke bare kan skripter som er vert på disse distribuerte nettverkene enkelt deles mellom utviklere, men CDN-er er et veldig effektivt middel til å levere innhold. Bruk av ressurser som er vert for dem, gjør derfor at sider lastes raskere. Det fjerner også den økonomiske belastningen fra utviklere av å være vert for ressursene selv.

Som en konsekvens bruker en veldig stor prosentandel av alle nettsteder som eksisterer regelmessig biblioteker som er delt på CDN-er.

Så ja! Det høres bra ut. Gå CDN-er?

Problemet

Problemet er at CDN-hosting koster penger. Og selskaper som Google, Facebook og Microsoft tilbyr slik hosting gratis. Gratis er like mye favorittprisen for webutviklere som for oss, så en veldig stor mengde av alle nettstedsressursene er nå vert på CDN-er som disse selskapene er vert.

Og som alltid med Google et al., Selv om det ikke er noen økonomiske kostnader, betaler vi for bruken av dem med vårt privatliv. Som det gamle ordtaket går, hvis du ikke betaler for et produkt, er du produktet!

Hver gang du besøker et nettsted som refererer til et bibliotek som er vert på en av disse CDN-ene, vil Google, Facebook, Microsoft, etc. vite om det og kan spore deg når du går fra nettsted til nettsted.

Enda mer urovekkende er det ingenting i veien for at disse selskapene erstatter den hostede koden med noe mer ondsinnet. Og det er ingen måte nettleseren din (eller antivirusprogramvare) ville være i stand til å forhindre.

Mulige løsninger

En løsning på dette problemet er å bruke tillegg som NoScript eller uMatrix for å forhindre skript fra å kjøre. Men disse tilleggene er veldig mye for avanserte brukere. Å konfigurere dem riktig er en vanskelig og tidkrevende oppgave. Og selv da vil de "ødelegge" mange nettsteder som er avhengige av disse eksterne skriptene for å fungere.

En annen mulig løsning vil være at webutviklere skal klubbe sammen og danne en offentlig revidert ideell organisasjon som skal være vert for webressurser. Men dette vil ta tid og penger, så ingen planer for øyeblikket planlegges.

Gå inn på Decentraleyes

Decentraleyes Firefox-tillegget lagrer ofte ressurser lokalt. Når et nettsted prøver å få tilgang til dem i et støttet nettverk, vil Decentraleyes blokkere forespørselen og laste den lokalt lagrede ressursen i stedet.

- Støttede nettverk: Google Hosted Libraries, Microsoft Ajax CDN, CDNJS (Cloudflare), jQuery CDN (MaxCDN), jsDelivr (MaxCDN), Yandex CDN, Baidu CDN, Sina Public Resources og UpYun Libraries.

- Pakket ressurser: AngularJS, Backbone.js, Dojo, Ember.js, Ext Core, jQuery, jQuery UI, Modernizr, MooTools, Prototype, Scriptaculous, SWFObject, Underscore.js og Web Font Loader.

Ikke bare hindrer dette at Google etc. sporer deg via CDN-forespørsler, men lokale ressurser lastes alltid raskere enn eksterne. Så nettsider lastes raskere. Vinne!

Konklusjon

Decentraleyes er en god idé, og er helt gjennomsiktig i bruk. Faktisk er det muligens litt for gjennomsiktig. Det ville være fint om det kunne vise en visuell fremstilling av hvor mange CDN-ressurser som er blokkert på denne måten. Som det er, må du vade inn i Firefox's utviklerkonsoll for å finne ut denne informasjonen

Det ville også være fint av om Decentraleyes jobbet for flere ressurser enn det som er tilfelle.

Men det er fremdeles tidlige dager, og jeg kan ikke tenke på noen grunn til ikke å installere dette koselige tillegget. På egen hånd vil det ikke forhindre at du blir sporet på nettet, men det er likevel et verdifullt verktøy i personvernsverktøysettet ditt.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me