Eksperter sier storebror kan lure bak gulrotbelønning

Etter å ha hørt om Canadas nye Carrot Rewards-app, er det vanskelig å ikke trekke paralleller til Cory Doctorows profetiske første roman, Down and Out in the Magic Kingdom. I boka presenterer Doctorow en futuristisk alternativ virkelighet der teknologien har fikset alle menneskehetens problemer. Døden er blitt utryddet, og innbyggerne lever et liv i overflod.

I hans utopi uten nøkkel er penger erstattet med en form for sosial kapital som gjør det enkelt å vurdere og klassifisere mennesker. Popularitetspunkter er øyeblikkelig tilgjengelige via et internett som du kan få tilgang til i tankene til romanens karakterer.

Nå kan kanadiske borgere få Carrot Rewards, en regjeringssponsert app som belønner dem med poeng for å ta sunne valg. Blant personverneksperter kommer appen under ild av de samme grunnene som Kinas Sesame Points ble kritisert. Nemlig at Carrot Rewards bare er et skritt nedover i et gamified samfunn der atferdsvitenskap brukes nøye for å manipulere massene.

Appen dukket opp for to år siden, da den føderale regjeringen først finansierte Carrot Rewards med 5 millioner dollar. Siden den gang har de lokale myndighetene i Ontario, British Columbia, og Newfoundland og Labrador alle gitt ytterligere finansiering til sosialteknisk app. Ontario, den siste regjeringen som ga finansiering, overrakte hele 1,5 millioner dollar.

Andreas Souvaliotis, grunnlegger og administrerende direktør i det Toronto-baserte belønningsselskapet Carrot Insights, markedsfører appen for regjeringen. Han sier at:

"Canada er det første landet i verden som oppretter en nasjonal app, en nasjonal mobil plattform for å belønne innbyggerne for sunnere liv."

Ifølge Souvaliotis vil Carrot Rewards-appen bidra til å gjøre Canada til det flotteste landet i verden. En dristig påstand.

Belønne meg!

Så hva slags belønning kan folk forvente, og hva må de gjøre for å få disse regjeringssanksjonerte godbitene? For øyeblikket får app-brukerne valget mellom å motta air miles, Petro-Points, More Rewards eller Cineplex Scene-poeng.

Belønne gulrøtter

Brukere begynner å motta belønning så snart de slår på appen. De blir presentert for en serie livsstilsspørsmål, inkludert: "Teller sving i stolen din som trening?"

Å si at quizen er enkel er en underdrivelse. På slutten av de ganske nedlatende spørsmålene, har brukerne samlet inn poeng som er verdt 100 poeng. Bra gjort!

Overveldende støtte

Hva gjør den kanadiske regjeringen for å finansiere en treningsapp? Tross alt er det allerede mange treningsapper som Fitbit og Lifelog tilgjengelig. En pekepinn til svaret på dette spørsmålet kan finnes i landets overvektstatistikk, som viser at “nasjonalt er den estimerte årlige økonomiske belastningen som tilskrives overvekt nå 25 prosent høyere sammenlignet med tobakksrøyking, $ 23,3 milliarder sammenlignet med $ 18,7 milliarder.”

På overflaten ser det ut til at appen kommer fra et ønske om å endre den statistikken. Ingen kunne benekte at ideen er fremtidsrettet. Doctorow, for en (som er en kanadisk selv), så denne typen belønningssystemer komme tilbake i 2003. Kanskje overraskende nok får appen mye støtte fra både offentlig og privat sektor.

Carrot Rewards Partners

Det kanadiske hjerte- og hjerneslagstiftelsen, Diabetes Canada, BC Healthy Living Alliance og Sun Life (et kanadisk livsforsikringsselskap) står alle bak prosjektet. Med støtte fra lokale myndigheter og det offentlige helsebyrået, hjelper dette absolutt å gi appen legitimitet.

Kunne gulrotbelønninger fungere?

Det er ingen tvil om at i dag har folk blitt opplært til å svare på denne typen belønningssystemer. Plattformer som Facebook og Twitter er allerede avhengige av sosiale smakssystemer for å belønne folk for deres daglige aktiviteter. Legg til det faktum at folk elsker å få noe gratis, og at du utvilsomt har en vinnende kombinasjon.

Til syvende og sist, ideen om å komme nærmere en ferie ved å spare luftmilometer som et resultat av å spise sunt, jogge og pusse tennene hver morgen, kommer definitivt til å appellere til mange mennesker. Men er den sunne livsstilsappen uskyldig? Eller har det en mer uhyggelig side?

Det nye problemet med gulrotbelønning

Carrot Rewards er ikke første gang vi har sett bekymringsfulle tegn i vesten. I august 2015 spesifiserte en oppdatert Facebook-patent at appen kunne brukes til å hjelpe långivere å diskriminere låntakere basert på deres sosiale nettverkstilkoblinger. Dette gjelder enormt med tanke på hvor mye Facebook vet om folk. Den ringer absolutt alarmklokker om Carrot Rewards, spesielt når du tenker på at et livsforsikringsselskap (Sun Life) åpent støtter appen.

Så, hvor havner informasjon samlet inn av Carrot Rewards-appen? Dette er et viktig spørsmål. Dessverre etterlater personvernreglene brukere i noe av et grått område. Ann Cavoukian, administrerende direktør for Privacy and Big Data Institute ved Ryerson University (og tidligere informasjons- og personvernkommisjonær for den kanadiske provinsen Ontario), fortalte ProPrivacy.com,

"Carrot Rewards lover at "ingen av de personlige opplysningene som samles inn blir delt, og samlede data vil ikke bli solgt." Og ennå fortsetter de å oppgi: "Carrot Rewards kjøper poeng fra planene, som de deretter selger til regjeringer." Dette høres ut som en åpenbar motsetning.

"Jeg vil advare folk mot å gi sin personlig identifiserbare informasjon til Carrot Rewards uten en ironclad forsikring om at INGEN informasjon vil bli delt med regjeringen eller andre tredjepart. De bør vurdere å søke om personvern ved designsertifisering for å gi personvernsikkerhet til brukere relatert til deres praksis."

Advarsel

Vær forsiktig!

Kris Klein, administrerende direktør i International Association of Privacy Professionals (IAPP), er enig i dette synspunktet. Når jeg kommenterte personvernreglene for Carrot Rewards, fortalte Klein meg,

“[Det er] interessant å se en erkjennelse av at folk kan være opptatt av å dele med regjeringen. For meg reiser det spørsmålet om hvilken type partner de forskjellige offentlige etater er? Hvilken rolle spiller de? Det er ikke klart fra en rask titt på nettstedet deres. "

I likhet med Cavoukian, advarer Klein Carrot Rewards-brukere om at de trenger å være klar over personvernhensynene som er involvert ved bruk av en slik app:

“Som en generell regel, tror jeg at du må bruke rimelighetsprøven på disse ordningene for å se om de består godkjent. Det er helt sikkert en glatt skråning. Noen programmer kan være ok. Noen vil kanskje gå over linjen til det som anses som rimelig.

"Siden vi er så tidlig inne i disse teknologiene, er det vanskelig å forutsi hva folk, dommere eller tilsynsmyndigheter vil anse som rimelige i fremtiden. For eksempel har vi allerede sett personvernkommisjonæren komme ut mot forsikringsbransjen som ber om DNA-prøver. Faktisk engasjerte parlamentet seg og vedtok en lov om dette for en liten stund tilbake. Så klart, det er noen typer programmer som vi vil anse som urimelige.

"Alt dette å si virker Carrot Rewards-programmet ganske uskyldig. Jeg håper bare folk innser at de gir fra seg privatlivet for å spille spillet. ”

Meninger er forfatterens egne.

Tittel Bildekreditt er hentet fra nettstedet Carrot Rewards.

Bildepoeng: Marta Design / Shutterstock.com, Aleksandar Levai / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me