Government Spotlight: Vietnam

Vietnam er et land som har hatt en raskt voksende økonomi siden midten av 1980-tallet. I følge PricewaterhouseCoopers er landet kanskje den raskest voksende av verdens økonomier. Til tross for at de har relativt økonomisk stabilitet, er innbyggerne utsatt for et ekstremt hardt sosialt og politisk landskap.

I følge Freedom House's “Freedom in the World 2018” -rapport scorer Vietnam bare 20 av 100. I tillegg er Vietnam rangert som “ikke fritt” i alle viktige kategorier - pressefrihet, politiske rettigheter, internettfrihet og sivile friheter.

Dette skyldes i stor grad at Vietnam er en enpartistat som har vært dominert i generasjoner av det regjerende kommunistpartiet i Vietnam (CPV). I Vietnam har CPV i dag 473 av 500 seter i nasjonalforsamlingen. De øvrige 29 setene er av uavhengige kontrollert av CPV. Ved det siste valget (2016) ble mer enn 100 uavhengige kandidater blokkert fra å løpe av CPV.

Opposisjonspartier er ulovlige i Vietnam, og Vietnam Fatherland Front (VFF) veter nøye alle kandidater til landsmøtet på vegne av CPV. Resultatet er et helt rigget valgsystem, som er dominert og kontrollert av CPV - og har vært det siden det ble grunnlagt i 1988.

Vietnams digitale personvern

Internett-kontroll og overvåking

For å beholde sitt kvelertak over det politiske systemet bruker CPV mye av sin innsats for å kontrollere flyten av informasjon i landet. Uenige meninger blir brøytet ut, aktivismen er rynket og individer som forstyrrer status quo blir ofte fengslet.

I 2017 estimerte Human Rights Watch at 100 mennesker ble fengslet for å protestere, kritisere regjeringen eller støtte usanksjonerte religiøse eller sivile samfunnsorganer.

For å opprettholde dette autoritære økosystemet har Vietnam innført en rekke retningslinjer for å begrense online frihet.

Vedtak om styring, tilbud, bruk av Internett-tjenester og Internett-innhold på nettet

I 2012 vedtok regjeringen forskrifter som innførte nye fullmakter til å sensurere og kriminalisere online tale. Dekretet om forvaltning, tilbud, bruk av Internett-tjenester og Internett-innhold på nettet er et dokument med 60 artikler som pålegger forbud mot "Motstand mot den sosialistiske republikken Vietnam."

Dekretet tillater filtrering av krenkende internettinnhold og krever ekte navnidentifikasjon for nettsteder og profiler på nettet, inkludert blogger. Det skapte et lovkrav for Internett-leverandører og formidlere som blogg nettsteder for å hjelpe regjeringen med å sensurere krenkende innhold. Loven også "oppfordret" utenlandske firmaer som skal opprette et kontor i Vietnam for å hjelpe dem å overholde regjeringens sensur.

Dekret 72 - Lov om internettsensur

I september 2013 ble det innført mer lovgivning. Dekret 72 ble vedtatt av nasjonalforsamlingen, og trappet opp sensur på nettet ved å forby vietnamesiske internettbrukere, inkludert bloggere og kontoer på sosiale medier, fra å diskutere aktuelle saker.

Dekretet uttalte at personlige kontoer og nettsteder ikke skulle brukes til å spre nyheter, inkludert ved å "sitere, samle eller oppsummere informasjon fra presseorganisasjoner eller myndigheters nettsteder".

Loven sa spesifikt at Twitter og Facebook bare skulle brukes av innbyggerne til å “gi og utveksle personlig informasjon".

Vold mot bloggere

I 2014 ble det rapportert om vold mot bloggere i Vietnam. Tran Thi Nga ble angrepet for sin innsats for å dokumentere menneskerettighetsovergrep i Vietnam. Det antas at de fem mennene som angrep henne, kan ha vært undercover politi. Hun ble angrepet foran sine to barn.

Bloggere fengslet

I 2016 dukket det opp en høyprofilert sak om fengslingen av en blogger og hans assistent. Paret hadde vært involvert i å drive en blogg som nådde millioner av vietnamesiske lesere.

Bloggen ble skrevet av Nguyen Huu Vinh, en tidligere politibetjent og sønnen til Vietnams ambassadør i det tidligere Sovjetunionen. Han ble fengslet i 5 år for å ha "misbrukt demokratiske friheter for å skade statens interesser". Hans assistent, Nguyen Thi Minh Thuy, fikk også en tre års dom.

Bloggeren, kjent populært av pseudonymet Anh Ba Sam, hadde satt opp en rekke nettsteder som kritiserte den vietnamesiske regjeringen og forsvarte menneskerettighetene. Under rettsaken ble medbloggere arrestert for å hindre dem i å oppføre seg som vitner, og familiemedlemmer ble blokkert fra å delta på rettssaken hans.

Facebook-blackout

I 2016 resulterte et kjemisk søl i at tonn fisk langs Vietnams kyst ble drept. Dette hadde en ødeleggende innvirkning på den lokale økonomien, og demonstranter tok til gatene og krevde mer åpenhet fra regjeringen. På høyden av protesten blokkerte regjeringen tilgang til sosiale mediesider som Facebook.

Tilgang til informasjonslov

I 2017 trådte en lov om tilgang til informasjon i kraft, som hindrer utlevering av informasjon om “politikk, forsvar, nasjonal sikkerhet, utenriksrelasjoner, økonomi, teknologi eller andre områder regulert av loven”. Den nye lovgivningen lar regjeringen holde tilbake all informasjon som den mener kan skade nasjonal sikkerhet eller "nasjonens velvære".

Vietnamesiske protester

Nylige hendelser

I juni 2018 brøt det ut en rekke voldelige protester i den sør-sentrale provinsen Binh Thuan. Demonstrasjoner skjedde også i landets økonomiske knutepunkt Ho Chi Minh-byen. Protestene skjedde av to grunner:

For det første som en reaksjon på nye lover som tillater Kina å dra nytte av 99-årige leieavtaler i Vietnam. Anti-Kina sentiment er vanlig i landet og har vært på vei oppover på grunn av konflikter i Sør-Kinahavet. I følge en undersøkelse fra Pew Center er det bare 10% av innbyggerne som godkjenner naboen i nord.

I tillegg samlet tusenvis av demonstranter fra Hanoi til Ho Chi Minh for å demonstrere mot en regning på nettets sikkerhet, som gikk denne måneden. Den lovgivningen er blitt kritisert hardt av aktivister som sier det vil være en katastrofe for ytringsfriheten.

Under protestene ble kjøretøy satt i brann, regjeringsbygninger ble forskjøvet, og 45 polititjenestemenn ble angivelig skadd - ifølge departementet for offentlig sikkerhet. Hundrevis av opprørspoliti ble sendt for å håndtere demonstrasjonene - for å håndheve et kraftig inngrep. 300 mennesker ble arrestert inkludert en amerikansk statsborger kalt Will Nguyen.

Ny lov om nettverkssikkerhet

Rett etter at nasjonalforsamlingen vedtok den nye cybersec-lovgivningen, gikk Amnesty Internationals direktør for globale operasjoner, Clare Algar, opp på å si:

"Med de feiende kreftene den gir regjeringen til å overvåke aktivitet på nettet, betyr denne avstemningen at det nå ikke er noe sikkert sted igjen i Vietnam for folk å snakke fritt."

Amnesty International sendte også brev til administrerende direktører i Apple, Facebook, Google og Microsoft samt til styrelederen for Samsung der de oppfordret dem til å bruke sin "betydelige makt" for å legge press på Vietnams regjering.

Den nye loven berører direkte disse firmaene ved å tvinge dem til å sensurere propaganda, informasjon og meninger som antyder regjeringen, eller som truer nasjonal sikkerhet, samt alt "ærekrenkende og baktalt innhold".

Autoritær kontroll

Den nye loven trer i kraft første januar 2019. Den forbyr internettbrukere fra å "organisere" ... "å oppmuntre eller trene andre mennesker til å motstate formål", spre falsk informasjon og skape "vanskeligheter for myndighetene og skade sosioøkonomisk aktivitet ”.

For mennesker som bor i Vietnam, vil resultatet være en økt manglende evne til å uttrykke uenige meninger. Algar oppfordrer teknologibedrifter til å presse seg tilbake og har uttalt at:

"Denne loven kan bare fungere hvis teknologiselskaper samarbeider med krav fra myndighetene om å utlevere private data. Disse selskapene må ikke være part i brudd på menneskerettighetene, og vi oppfordrer dem til å bruke den betydelige makten de har til rådighet for å utfordre Vietnams regjering om denne regressive lovgivningen. "

Facebook Vietnam

Bedrifter mot overvåking

Fra januar 2019 må store internasjonale firmaer begynne å beholde alle data som gjelder vietnamesiske brukere på lokale vietnamesiske servere. Departementet for samfunnssikkerhet må gis ubegrenset tilgang til disse serverne. De vil også bli pålagt å åpne en lokal filial i Vietnam for å fortsette å tilby sine tjenester i landet.

Regjeringen vil håndheve politikken ved å sette all vietnamesisk online virksomhet under kontroll av departementet for offentlig sikkerhet.

Mange virksomheter har kritisert lovgivningen og sagt at den vil skade Vietnams fremtidige økonomiske fremgang. Kritikere hevder også at loven er i strid med tidligere avtaler som ble gjort da Vietnam tiltrådte Verdens handelsorganisasjon.

I tillegg antas det å være i strid med forpliktelser som ble gjort når man signerte Vietnam-EU frihandelsavtale (EVFTA), og Den omfattende og progressive avtalen for Trans-Pacific Partnership (CPTPP).

Jeff Paine, fra Asia Internet Coalition, en bransjeforening der medlemmene inkluderer Google, Apple, Twitter, Facebook, LinkedIn og LINE kommenterte:

"Disse bestemmelsene vil føre til alvorlige begrensninger i Vietnams digitale økonomi, dempe det utenlandske investeringsklimaet og skade muligheter for lokale virksomheter til å blomstre i og utenfor Vietnam."

Hvordan Vietnam

Slik beskytter du ditt digitale personvern

Vietnam regnes som en "fiende av internett" av Reporters without Borders. Mennesker som bor der eksisterer i en nøye konstruert sensurboble; designet for å hindre folk i å bli opplyst om det totalitære ettpartisystemet.

Mange nettsteder inkludert Blogger, WordPress.com, Twitter, Linkedin, YouTube og Google (unntatt den vietnamesiske versjonen) er blokkert av Internett-leverandører. I tillegg kommer budbringere som Yahoo! Messenger er kjent for å bli utsatt for angrep fra Man in the Middle (MitM) - med krenkende meldinger som ofte er blokkert fra å komme til den tiltenkte mottakeren.

Med så høye nivåer av sensur og overvåking til stede i nasjonen - og nye lover som er vedtatt for å øke den autoritære kontrollen - er det rettferdig å si at Vietnam etterligner Kinas strenge politikk noe.

VPN-bruk i Vietnam

For borgere som ønsker tilgang til utenlandske nyheter om nasjonen, og viktige nettsteder som Electronic Frontier Foundation, Amnesty International, Reporters without Borders, og OpenNetInitiative, er et Virtual Private Network (VPN) den beste løsningen.

En VPN er en online tjeneste som lar folk skjule sin virkelige IP-adresse for å få tilgang til utenlandsk innhold. Dette lar internettbrukere unndra seg lokal sensur. I tillegg vil en pålitelig VPN sørge for kryptering av militær karakter, og hindre ISP-er og myndighetene i å kunne spore hva vietnamesiske internettbrukere gjør online.

Dette er et tveegget sverd som kan brukes til både å få tilgang til innhold og frihet fra overvåking i Vietnam. De som er interessert i en VPN for Vietnam, blir anbefalt å vurdere VPN-er med sikkerhetsfunksjoner som OpenVPN-kryptering og tilsløringsteknologi..

Brukere anbefales også å holde seg borte fra lokale VPN-er og aldri bruke lokale vietnamesiske VPN-servere - da disse alle kunne ha blitt kompromittert av CPV.

Tor Vietnam

Tor Onion nettleser

Alle som planlegger å delta i aktiviteter som involverer produksjon av ulovlig innhold - snarere enn bare forbruk av blokkerte nettsteder - vil kanskje bruke Tor Onion-nettleser i stedet for en VPN. Dette er fordi Tor vil gi anonymitet, så vel som personvern når han skriver noe utestengt innhold på nettet.

Tor blir ofte brukt av journalister, advokater, aktivister og politiske dissidenter, som krever ekstra beskyttelse fra myndighetene.

Tittelbilde: Millenius / Shutterstock.com

Bildekreditter: AEKKAVICH / Shutterstock.com, Michel Piccaya / Shutterstock.com, rvlsoft / Shutterstock.com, Mascha Tace / Shutterstock.com, iDEAR Replay / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me