La Liga bøtelagt over smarttelefonspion-appen

Det har vist seg at den spanske fotballigaen, La Liga, har slått på menneskers smarttelefonmikrofoner for å lytte til fans mens de ser kamper. La Liga har blitt bøtelagt 250 000 euro for ulovlig utnyttelse av app-tillatelser for å engasjere enhetsmikrofoner og kartlegge plasseringene til fotballfans under kamper ved hjelp av GPS- og mobiltelefontårnsignaler.

spanske fotballfans

La Ligas app, som antas å bli brukt av omtrent fire millioner spanske fotballfans, brukte smarttelefonmikrofoner for å finne stedet for barer som kringkaster kamper ulovlig uten lisens.

Talsmenn for personvern mener forbrukernes personvernrettigheter er blitt brutt midt i overvåkningen. Det er også reist bekymringer for at La Liga kan ha fått tilgang til private samtaler og data om spanske appbrukere i løpet av denne tiden.

Den spanske ligaen benekter dette og hevder at teknologien er spesielt utviklet bare for å lytte til omgivelseslyder som samsvarer med TV-sendingen,

"Signalet som kommer [fra appen] blir konvertert til en binær kode som sammenlignes med koden til overføringssignalet av et automatisk system som utfører operasjonen på mindre enn et sekund".

I følge La Ligas offisielle uttalelse er teknologien automatisert og fungerer på lignende måte som appen Shazam. Fotballligaen hevder at ingen menneskelige ansatte noen gang hører på noen lyder hentet fra appen, og at det aldri noen gang er opprettet eller lagret innspillinger i ferd med å finne arenaer som ulovlig kringkaster kamper uten å betale.

Selv om vi ville, selv om vi ble beordret av en dommer, kunne vi ikke ta opp samtaler. Det er rett og slett ikke slik teknologien fungerer."

Til tross for dette har det spanske databeskyttelsesbyrået (AEPD) funnet fordel for forbrukernes personvern. AEPD slo fast at appen hadde opptrådt ulovlig fordi den unnlater eksplisitt å omtale overvåkingskapasitetene sine til forbrukerne. AEPD sier at appen må informere forbrukere og søke samtykke både på det tidspunktet når appen lastes ned - og når overvåking er aktivert.

I følge AEPD er det for vanskelig for forbrukere å huske nøyaktig hvilke tillatelser for datainnsamling som gis på det tidspunktet når de laster ned en app. Av denne grunn har databeskyttelsesbyrået antydet at appen skulle måtte vise et ikon på skjermen som viser at passiv lytting har begynt. Dette vil gi forbrukerne muligheten til å deaktivere eller avinstallere appen hvis de fant seg lyttet til.

La Liga insisterer på at den ikke har gjort noe galt, og har uttalt at den har til hensikt å anke byråets avgjørelse, som det mener er urettferdig. La Liga mener at å la forbrukerne beskytte arenaer som kringkaster kamper ulovlig, virker i strid med opphavsretten. I en offisiell uttalelse uttalte den spanske fotballigaen:

"Vi er dypt uenige i hvordan AEPD-er har tolket denne teknologien, og tror inderlig at den ikke har gjort den nødvendige innsatsen for å forstå hvordan den fungerer."

La Liga mener at det å kunne vise et ikon når mikrofonen er slått på "få brukeren til å frykte at vi hørte på noe når denne teknologien ikke kan fange en menneskelig samtale."

Til tross for disse påstandene, gjenstår det faktum at appen har lyttet på folks telefoner og sporet deres beliggenhet med GPS - noe som betyr at private data om brukere er samlet inn. I følge AEPD har forbrukernes GDPR-rettighet også blitt krenket. Den hevder at avsnitt 5.1 og 7.3 i EUs GDPR blir overtrådt fordi forbrukere aldri får muligheten til å trekke tilbake samtykke for datainnsamling.

Åpenbaringer om at den spanske fotballigaen har benyttet seg av tillatelser på appen sin til å utføre bedriftsovervåking, er en sterk påminnelse om hvor lett det er for firmaer å spionere mot publikum. Hver gang en app ber om tillatelse til å få tilgang til en enhetsmikrofon - er det mulig at mikrofonen blir slått på for å utføre denne typen passiv lytting.

Andre ganger har forbrukere rapportert å bli servert annonser etter å ha diskutert et produkt i nærheten av telefonen. Påstander har også tidligere dukket opp at Facebook utfører denne typen overvåking; en påstand om at den sosiale mediegiganten har tilbakevist ved mer enn én anledning.

For forbrukere er det eneste alternativet å alltid være oppmerksom når de laster ned og installerer mobil programvare. Hvis noen app ber om inngripende tillatelser som den ikke ser ut til å trenge, må forbrukerne nøye vurdere om de stoler på appen og vil installere den.

AEPD har gitt den spanske fotballigaen en måned for å utbedre personvernproblemene den har funnet i appen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me