Nettnøytralitet er offisielt død. HVIL I FRED

I desember 2017 opphevet Federal Communications Commission (FCC) USAs regler for nettnøytralitet. Endringene trådte i kraft uten noen utfordring fra huset mandag 11. juni 2018

Etter en senatstemme 16. mai for å reversere FCCs beslutning, håpet mange at huset ville følge etter og gripe inn for å redde denne mest grunnleggende og grunnleggende leietakeren på internett. Slike forhåpninger var imidlertid alltid en ønsket fantasi.

Bare tre republikanske senatorer som deltok i demokratiske Caucus var nok til å svinge senatstemmen til fordel for nettnøytralitet. I huset nyter republikanerne imidlertid en fordel på 235-193.

Som et resultat nektet husets speaker Paul Ryan i det hele tatt å planlegge en avstemning om saken. I teorien kunne en avstemning ha blitt tvunget hvis et flertall av husrepresentantene hadde signert en utskrivningspropisjon. Men selvfølgelig, i det republikansk-dominerte huset fantes ikke et slikt flertall. Og selv om det var blitt underskrevet en utskrivningsbegjæring, var å miste den faktiske avstemningen en forhåndsavslutning.

Rip Net Neutrality

Så hva nå?

Til tross for at den offisielt er opphevet, er kampen for nettnøytralitet ennå ikke over. Det er faktisk en rekke grunner til fortsatt håp.

Opphevelsen av nøytralitet på nettet er veldig upopulær

Det er uten tvil den største årsaken til håp at FCCs opphevelse er veldig i tråd med de fleste amerikaners ønsker. I følge en fersk undersøkelse støtter 60 prosent av de registrerte velgerne (inkludert 63 prosent av republikanerne) nettnøytralitet. En tidligere undersøkelse fant at 83 prosent av de spurte motsatte seg å oppheve netto nøytralitet, inkludert 75% av de republikanske velgerne.

Valget på mellomlang sikt som skal avholdes i november i år vil sannsynligvis bli hardt anfektet, og de demokratiske republikanske kandidatene er sikker på å være klar over at de kunne få ekstra stemmer ved å støtte sterke regler om nettnøytralitet.

Til tross for sin velkjente antipati mot nettnøytralitet, er president Trump også en uforutsigbar populist som ikke er over å gjøre en omgang for å holde støttespillerne glade.

Statene gjør opprør

Enkeltstater kan og trosse den FCC-kjennelsen på føderalt nivå ved å implementere lovgivning på statsnivå for å innføre sterke nettnøytralitetsbeskyttelse.

Washington og Oregon har allerede vedtatt lover som fastsetter nettnøytralitet, og delstatssenaatet i California har vedtatt et lovforslag som vil håndheve meget sterke bestemmelser om nettnøytralitet. Lovforslaget forventes stort sett å passere California-forsamlingen før de går videre for guvernør Jerry Brown for å ratifisere.

I tillegg til dette har New York guvernør Andrew Cuomo vist sterk støtte for nettnøytralitet, og staten vurderer å følge Californias ledelse.

Det er verdt å understreke at dette ikke er noen vanlige stater. Velgerne i Washington, California og New York utgjør 17% av hele USAs valgmenn. Og der de fører, er det veldig sannsynlig at andre vil følge. Som det er, saksøker hele 21 stater for øyeblikket FCC for sin nettnøytralitetsregjering.

Juridiske kamper

Å påstå at a "lappeteppe" av forskjellige statlige lover vil belaste ISP-er, fastsatte FCC som en del av sin opphevelsesordre at enkeltstater ikke kan vedta lovverk som reverserer opphevelsen. At noen har gjort det uansett, og flere sannsynligvis vil, vil uunngåelig føre til en rekke juridiske utfordringer. Det er fortsatt langt fra klart om FCC har lovlig myndighet til å stille noen slik bestemmelse.

Videre er FCC selv allerede gjenstand for ikke mindre enn 12 søksmål mot det, og det forventes flere utfordringer.

nettnøytralitet

Demonstranter som tar til orde for nettnøytralitet på rallyene i Philadelphia lørdag 13. januar 2018.

Så hva er det verre som kan skje?

Nettnøytralitet er ideen om at all Internett-trafikk blir behandlet likt av Internett-leverandører (ISPer) og myndigheter. Det betyr "å ikke diskriminere eller belaste forskjellig av bruker, innhold, nettsted, plattform, applikasjon, type tilkoblet utstyr og kommunikasjonsmåter."

Det er en hjørnestein i innovasjon og fritt uttrykk på internett. Uten nettnøytralitet ville internett ganske enkelt ikke vært suksessen. Uten nettnøytralitet:

 • Internett-leverandører kan diskriminere konkurrerende tjenester. For eksempel ved å strupe (eller til og med blokkere) innholdsleverandører som Netflix, Facebook og Google, samtidig som de gir kundene ubegrenset, prioritert tilgang til sine egne tjenester.
 • Innovasjon er kvalt. Netflix, Facebook og Google har sannsynligvis råd til å betale Internett-leverandører for å levere økt båndbredde for sine tjenester. Oppstartsbedrifter vil imidlertid ikke kunne gjøre dette. Dette vil effektivt forlate små, innovative selskaper døde i vannet, samtidig som de styrker det monopolistiske kvelertaket som store, etablerte selskaper har på internett.
 • Det er ingenting som hindrer ISP-er fra å strupe eller til og med sensurere innhold på politisk, sosialt eller religiøst grunnlag.
 • Internett vil bli fragmentert i to eller flere “lag”. Mindre velstående kunder vil bli målrettet mot spesielle “kabelstil” internettpakker som bare gir tilgang til utvalgte tjenester. Ubegrenset tilgang til internett vil bare bli gjort tilgjengelig for de som har råd til å betale for det. Dette vil utdype det digitale skillet og føre til økt økonomisk og sosial ulikhet.

Med andre ord vil store penger få lov til å sykle over vanlige folks interesser.

Internett-leverandører er ikke klarert

Støttespillere av FCC (hovedsakelig lobbyister for slike som Comcast, Verizon og AT&T) si at slike påstander bare er skjerpelse og at Internett-leverandører kan stole på å selvregulere og beskytte kundenes interesser.

Hvis ikke annet, sier de, vil fri markedskonkurranse sikre god oppførsel. Tross alt, hvis kunder ikke liker det ISPene deres gjør, kan de ganske enkelt endre ISP.

Dette kan være sant i urbane områder der internettkunder faktisk har en rekke valg, men ser bort fra at de store ISP-ene i store deler av Amerika har et virtuelt monopol på internettilgang. Uten sterke nettnøytralitetsregler kan store Internett-leverandører gjøre stort sett hva de vil, og kundene vil ikke ha noe annet valg enn å suge det opp.

Før Obamas lov om nettnøytralitet:

 • I 2005 blokkerte ISP Madison River Communications, North Carolina, VoIP-tjenesten Vonage fordi den ikke ønsket at kunder kunne ringe gratis via internett.
 • I 2007 AT&T sensurerte Pearl Jam etter at forsanger Eddie Vedder kritiserte president Bush.
 • Mellom 2007 og 2009 AT&T hindret Apple i å plassere Skype VoIP-appen i App Store.
 • I 2009 AT&T og Apple hindret også kunder i å laste ned Google Voice-appen.
 • I 2010 startet DSL-leverandøren Windstream Communications med å omdirigere søkeresultater som er skrevet inn i Google-søkelinjen til sin egen søkemotor.
 • I 2011 tilbød mobilleverandøren MetroPCS kundene en 4G dataplan som ville sperre hver strømmetjeneste bortsett fra YouTube. Det blokkerte også alle VoIP-apper på alle planer.
 • Mellom 2011 og 2013 AT&T, T-Mobile og Verizon blokkerte Google Wallet. Kunder ble i stedet tvunget til å bruke en lommebok-app der alle tre ISP-ere eide aksjer.
 • I 2012 AT&T blokkerte Apples FaceTime-app til fordel for sitt eget konkurrerende produkt.
 • I 2012 ba Verizon også Google om å blokkere tethering-apper som kan brukes til å omgå dens tethering-gebyr på $ 20.
 • I 2014 AT&T's Sponsored Data Scheme tillot innholdsskapere å kjøpe seg vei ut av datakapsler plassert på AT&T kunder.
 • Samme år inngikk Netflix en avtale med Comcast for å prioritere strømmetjenesten sin fremfor andre.
 • Og T-Mobile sitt Music Freedom-initiativ fjernet datagrenser fra utvalgte musikkstrømmetjenester.

Det er også verdt å huske at ISP-ene som lobbet så hardt for å få slutt på nettnøytralitet, er de samme ISP-ene som i 2017 lyktes med å lobbe FCC for retten til å selge eller dele kunders detaljerte nettleserhistorie og geolokasjonsdata med annonsører og partnerselskaper.

ProPrivacy | Analyse

Kampen om nettnøytralitet i USA er død, men denne krigen er langt fra over. Hvis du vil hjelpe, fortsetter Fight for the Future (FFTF) sitt oppdrag for å legge press på huset for å snu FCCs beslutning. Alt du trenger for å hjelpe i denne kampen er tilgjengelig her.

Bildekreditt: Med tillatelse fra FutureGravestone.com.

Bildekreditt: Av Michael Candelori / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me