Επισκόπηση των ναυτικών

Ναυτικό


Το Seafile είναι μια αυτοματοποιημένη λύση αποθήκευσης cloud και συγχρονισμού ανοιχτής προέλευσης με πολλαπλές πλατφόρμες. Με άλλα λόγια, είναι σαν το Dropbox ή το Google Drive, εκτός από το ότι έχετε τον απόλυτο έλεγχο της εμφάνισής σας στην πλατφόρμα. Ως εκ τούτου, η Seafile λειτουργεί σε άμεσο ανταγωνισμό με τις Nextcloud και Owncloud.

ProPrivacy.com Σκορ
6 από 10

Περίληψη

Το σύστημα λογισμικού Seafile διατίθεται σε τρία μέρη: το λογισμικό διακομιστή, τις εφαρμογές επιφάνειας εργασίας και το κινητό συγχρονισμό και το λογισμικό Drive. Το τελευταίο είναι μόνο για επιτραπέζιους υπολογιστές και δημιουργεί μια εικονική μονάδα για την πρόσβαση και τη μεταφόρτωση αρχείων που είναι αποθηκευμένα στον διακομιστή Seafile.

Τιμολόγηση

Αυτή η ανασκόπηση ασχολείται με την 100% ελεύθερη και ανοιχτού κώδικα έκδοση του Seafile. Αυτό κυκλοφορεί υπό την Γενική Άδεια Δημόσιας Άδειας GNU v3 του GNU Affero, με κοινοτική υποστήριξη που παρέχεται από το φόρουμ Seafile.

Υπάρχει επίσης μια ιδιόκτητη έκδοση Linux Professional Edition, η οποία περιλαμβάνει υποστήριξη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μερικές πρόσθετες λειτουργίες που στοχεύουν περιβάλλοντα επιχειρήσεων.

Εάν φιλοξενείτε το Seafile σε έναν εξυπηρετητή τρίτων, τότε θα υπάρξει φυσικό κόστος ενοικίασης διακομιστή.

Χαρακτηριστικά

 • Συγχρονισμός μεταξύ πλατφόρμων με πλήρη υποστήριξη για Windows, macOS, Linux, Android και iOS
 • Virtual mapping drive
 • Κρυπτογράφηση από την πλευρά του πελάτη (end-to-end)
 • Ενσωματωμένη υποστήριξη για έγγραφα Wiki
 • Έκδοση αρχείων και στιγμιότυπα αρχείων
 • Το κλείδωμα αρχείων για να αποφευχθεί η παράλληλη επεξεργασία αρχείων από τη δημιουργία συγκρούσεων
 • Ηλεκτρονική επεξεργασία και συν-συγγραφή
 • Έλεγχος καταγραφής για την παρακολούθηση του συστήματός σας
 • Μεταφόρτωση κινητής φωτογραφίας
 • Κοινή χρήση αρχείων και έλεγχος δικαιωμάτων
 • Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων
 • Ενσωματωμένη ανίχνευση ιών
 • Υποστήριξη WebDAV

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Seafile λείπει από το συγχρονισμό επαφών και ημερολογίου, αν και πολλοί θεωρούν ότι το Seafile διατηρεί την καθαρότητα του ως λογισμικό συγχρονισμού αρχείων ως χαρακτηριστικό γνώρισμα. Το Nextcloud, το οποίο υποστηρίζει αυτό και άλλα χαρακτηριστικά που δεν υποστηρίζονται από το Seafile, θεωρείται υπερβολικά φουσκωμένο από τους θαυμαστές των Seafile.

Αν χρειάζεστε συγχρονισμό επαφών και ημερολογίου, τότε το Radicale ή το Calendarserver μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με το Seafile για να το δώσετε.

Σε αντίθεση με το Nextcloud (δεν έχουμε ακόμη αναθεωρήσει το Owncloud τη στιγμή που γράφετε), το Seafile είναι μόνο αυτόνομο - είτε στο δικό σας είτε στο διακομιστή τρίτου μέρους) Δεν υπάρχουν εταιρείες συνεργατών που να προσφέρουν πλήρως φιλοξενούντες προκαθορισμένες παρουσίες της πλατφόρμας.

Διασταυρούμενη πλατφόρμα

Οι εφαρμογές Sync και SeaDrive (δείτε παρακάτω) είναι διαθέσιμες για συστήματα Windows, macOS και Linux. Στο Linux, οι εκδόσεις GUI αυτών των εφαρμογών (οι οποίες είναι ουσιαστικά πανομοιότυπες με τις αντίστοιχες των Windows και macOS) είναι διαθέσιμες για το Ubuntu, το Debian, το CentOS και το Fedora. Ένας πελάτης γραμμής εντολών είναι επίσης διαθέσιμος για όλες τις γεύσεις του Linux.

SeaDrive - χαρτογράφηση εικονικών μονάδων

Αντί να έχετε πρόσβαση στα αρχεία που έχουν μεταφορτωθεί μέσω του προγράμματος-πελάτη συγχρονισμού επιφάνειας εργασίας, η εφαρμογή SeaDrive για Windows, macOS και Linux τοποθετεί το φάκελο SeaDrive ως μονάδα δίσκου για εύκολη πρόσβαση. Αυτό δεν προσθέτει κάποια βασική λειτουργικότητα σε σχέση με τον κανονικό πελάτη συγχρονισμού (ο οποίος δεν συγχρονίζει αυτόματα τα αρχεία τοπικά), αλλά παρέχει μια βολική εναλλακτική μέθοδο για την πρόσβαση στα αρχεία σας.

Ενσωματωμένη υποστήριξη για έγγραφα Wiki

Μπορείτε να αποθηκεύσετε και να επεξεργαστείτε έγγραφα Wiki μέσα σε μια βιβλιοθήκη χρησιμοποιώντας τον ενσωματωμένο επεξεργαστή WYSIWIG Markdown. Αυτά μπορούν να συνδεθούν άψογα με αρχεία που είναι αποθηκευμένα μέσα σε μια βιβλιοθήκη, αφαιρώντας έτσι τον ορίζοντα πολλών παραδοσιακών συστημάτων Wiki - περιορισμοί μεγέθους συνημμένων.

Έκδοση αρχείων και στιγμιότυπο αρχείου

Κάθε φορά που αλλάζετε ένα αρχείο σε συγχρονισμένη βιβλιοθήκη, δημιουργείται ένα νέο αρχείο. Το αρχικό αρχείο διατηρείται και είναι προσβάσιμο όποτε θέλετε. Εάν γίνει θύμα μιας επίθεσης ransomware, μπορείτε απλά να επαναφέρετε τις εκδόσεις προ-επίθεσης των αρχείων σας. Η έκδοση είναι επίσης χρήσιμη μόνο για την πρόσβαση σε προηγούμενα σχέδια της δουλειάς σας.

Ιστορικό εκδόσεων αρχείου θαλάσσης

Εκτός από την απλή έκδοση αρχείων, το Seafile λαμβάνει ένα στιγμιότυπο ολόκληρης της βιβλιοθήκης σας κάθε φορά που κάνετε μια αλλαγή στη βιβλιοθήκη. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα αρχεία μπορούν να αποκατασταθούν, όχι μόνο αυτά που έχουν αλλάξει.

θαλάσσιο αρχείο στιγμιότυπο αρχείων

Οι προηγούμενες εκδόσεις αρχείων και τα Στιγμιότυπα είναι διαθέσιμες μόνο μέσω της διεπαφής ιστού, όπου μπορείτε επίσης να καθορίσετε πόσο παραμένουν οι προηγούμενες εκδόσεις αρχείων σε κάθε βιβλιοθήκη (όπως μετράται σε ημέρες).

Ηλεκτρονική επεξεργασία και συν-συγγραφή

Μπορούν να δημιουργηθούν, να επεξεργαστούν και να συνεργαστούν αρχεία (συμπεριλαμβανομένων των αρχείων του Microsoft Office) μέσω της ενοποίησης με το διακομιστή Microsoft Office Online, OnlyOffice ή Collabora Online. Αυτό, βεβαίως, απαιτεί κάποια εγκατάσταση για την ανάπτυξη.

Ο πελάτης web Seafile περιλαμβάνει επίσης ενσωματωμένη υποστήριξη προεπισκόπησης για διάφορες μορφές αρχείων βίντεο, ήχου, PDF, εικόνας και κειμένου.

Μεταφόρτωση κινητής φωτογραφίας

Οι εφαρμογές Android και iOS σάς επιτρέπουν να ανεβάζετε φωτογραφίες και βίντεο αυτόματα σε μια βιβλιοθήκη της επιλογής σας. Μπορείτε να ανεβάσετε μόνο μέσω WiFi ή επίσης να χρησιμοποιήσετε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και μπορείτε να επιτρέψετε στην εφαρμογή να μαντέψει τα άλμπουμ φωτογραφικής μηχανής ή να τα επιλέξει μόνοι σας.

Επιλογή άλμπουμ σε αρχείο θαλάσσης

Κοινή χρήση αρχείων και έλεγχος δικαιωμάτων

Τα αρχεία και οι φάκελοι μπορούν να μοιραστούν εύκολα από μη κρυπτογραφημένες βιβλιοθήκες μέσω μιας διεύθυνσης URL ή ενός "εσωτερικού συνδέσμου". Αυτό επιτρέπει σε άλλα μέλη της ομάδας Seafile να ανοίξουν το σύνδεσμο στον υπολογιστή-πελάτη. Τα κρυπτογραφημένα αρχεία και οι φάκελοι μπορούν να μοιραστούν μόνο με "εσωτερική σύνδεση".

μοιραστείτε τη βιβλιοθήκη μου σε αρχείο θαλάσσης

Μπορείτε να προστατεύσετε τα κοινόχρηστα στοιχεία με κωδικό πρόσβασης και να ορίσετε ένα όριο λήξης για τους συνδέσμους. Οι εταιρικοί πελάτες έχουν κάποιες πρόσθετες, πιο λεπτομερείς επιλογές μετοχών.

τη βιβλιοθήκη μου στο θαλάσσιο αρχείο

Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA)

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων ενεργοποιείται εύκολα, απαιτώντας τη χρήση του Google Authenticator (ή πιθανώς οποιασδήποτε άλλης εφαρμογής ελέγχου ταυτότητας OTP) για σύνδεση σε λογαριασμούς. Το Seafile υποστηρίζει επίσης 2FA μέσω της υπηρεσίας Twilio.

Υποστήριξη WebDAV

Όταν αναπτυχθεί, η υποστήριξη WebDAV σάς επιτρέπει να συγχρονίζετε δεδομένα με εφαρμογές με δυνατότητα WebDAV. Όπως προαναφέρθηκε, ωστόσο, δεν υπάρχει υποστήριξη CalDAV ή CardDAV για συγχρονισμό ημερολογίων και επαφών

Μυστικότητα

Ένας από τους κύριους λόγους για να χρησιμοποιήσετε μια αυτό-φιλοξενούμενη λύση όπως Seafile, αντί για μια πλήρως φιλοξενούμενη λύση, όπως κάθε συνηθισμένο συγχρονισμό αρχείων ή υπηρεσία back-up σύννεφο, είναι ότι έχετε πλήρη έλεγχο των δικών σας δεδομένων.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό διακομιστή Seafile σε υλικό που κατέχετε φυσικά ή σε ενοικιαζόμενο χώρο διακομιστή.

Δικαιοδοσία

Εάν εγκαταστήσετε το Seafile σε ενοικιαζόμενο χώρο διακομιστή, τότε, κατ 'αρχήν, τα δεδομένα που αποθηκεύονται εκεί υπόκεινται στους νόμους και τις διαδικασίες επιτήρησης που εφαρμόζονται στη χώρα που βασίζεται στον εξυπηρετητή διακομιστή ή / και διακομιστή.

Το Seafile προσφέρει προαιρετική ισχυρή κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, ωστόσο, έτσι ώστε τα δεδομένα σας να κρυπτογραφούνται με ασφάλεια πριν μεταφορτωθούν στο διακομιστή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η πρόσβαση του διακομιστή από τρίτο μέρος, καθιστώντας ανησυχίες σχετικά με τη δικαιοδοσία μάλλον άσχετες.

Τεχνική ασφάλεια

Οι βιβλιοθήκες δεν είναι κρυπτογραφημένες σε κατάσταση ηρεμίας από προεπιλογή, αλλά μπορούν να είναι. Αυτή η κρυπτογράφηση εκτελείται από την πλευρά του πελάτη. Τα δεδομένα σε κατάσταση ηρεμίας κρυπτογραφούνται χρησιμοποιώντας το AES 256-CBC και ασφαλίζονται με ένα αρχείο κλειδιού.

Το αρχείο κλειδιού κρυπτογραφείται χρησιμοποιώντας έναν κωδικό πρόσβασης και έναν κρυπτογραφητή AES-CBC προτού αποσταλεί και αποθηκευτεί στο διακομιστή. Ένα ζεύγος κλειδιών δημιουργείται επίσης από τον ίδιο τον κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας το PBKDF2 με 1000 επαναλήψεις του SHA256. Αυτό το ζεύγος κλειδιού κρυπτογραφημένου κωδικού πρόσβασης απαιτείται για την αποκρυπτογράφηση του κρυπτογραφημένου αρχείου κλειδιού, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων σας.

Εάν εκτελείτε την κρυπτογράφηση / αποκρυπτογράφηση στην επιφάνεια εργασίας ή τις εφαρμογές για κινητά, τότε ο κωδικός πρόσβασης δεν φεύγει ποτέ από τη συσκευή σας. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε τον πελάτη ιστού (Seahub), μια χαστουρισμένη έκδοση του κωδικού πρόσβασης αποθηκεύεται για μία ώρα από την πλευρά του διακομιστή.

Αυτό ασφαλώς δεν είναι τόσο ασφαλές όσο ο κωδικός πρόσβασης δεν εγκαταλείπει ποτέ το σύστημά σας, αλλά επειδή ο αποθηκευμένος κωδικός πρόσβασης έχει χυθεί χρησιμοποιώντας το PBKDF2 με 1000 επαναλήψεις του SHA256, είναι παρ 'όλα αυτά αρκετά ασφαλές. Και, φυσικά, έχετε ούτως ή άλλως τον έλεγχο του διακομιστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιεχόμενα των αρχείων είναι κρυπτογραφημένα, αλλά τα ονόματα αρχείων και η δομή καταλόγου δεν είναι.

Τα δεδομένα υπό διαμετακόμιση θα πρέπει να εξασφαλίζονται με το HTTPS, παρόλο που από τη στιγμή που είστε αυτο-φιλοξενία, θα χρειαστεί να αποκτήσετε ένα πιστοποιητικό SSL υπογεγραμμένο από μια αρχή έκδοσης πιστοποιητικών και να το διαμορφώσετε στο σύστημα του διακομιστή σας για τον εαυτό σας.

Φυσικά, τα δεδομένα σε κρυπτογραφημένους φακέλους θα παραμείνουν κρυπτογραφημένα ακόμη και αν η διαδικασία μεταφοράς δεν είναι εξασφαλισμένη.

Υποστήριξη

Η πρώτη γραμμή υποστήριξης είναι ένα πρόσφατα ενημερωμένο και επεκταμένο ηλεκτρονικό εγχειρίδιο. Αυτό περιέχει πολλές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών οδηγών ρύθμισης.

Παρ 'όλα αυτά, αντιμετωπίσαμε ζητήματα που δεν καλύπτονταν από το εγχειρίδιο, στο οποίο έρχονται τα ενεργά φόρουμ κοινότητας. Μια ενόχληση, ωστόσο, είναι ότι οι περισσότερες συνδέσεις σε προηγούμενα θέματα του φόρουμ σχετίζονται με την παλιά έκδοση του εγχειριδίου και συνεπώς δεν είναι πλέον χρήσιμες.

Ευκολία στη χρήση

Ρύθμιση

Για να χρησιμοποιήσετε το Seafile, πρέπει πρώτα να φιλοξενήσετε μια παρουσία του λογισμικού διακομιστή του. Αυτό μπορεί να γίνει σε γενικά Linux και Raspberry Pi με πολλούς τρόπους, αλλά για οικιακούς χρήστες (το επίκεντρο αυτού του άρθρου), συνιστάται η ανάπτυξη στο Linux χρησιμοποιώντας το SQLite. Όλα αυτά είναι καλά και καλά (και είναι αρκετά εύκολο), εκτός από το ότι οι οδηγίες ανάπτυξης HTTPS είναι διαθέσιμες μόνο για τις μεθόδους Nginx ή Apache.

Το εγχειρίδιο συνιστά επίσης την ανάπτυξη χρησιμοποιώντας τον εγγενή πελάτη των Windows, αλλά δεν υπάρχουν σύνδεσμοι για αυτό. Σε περαιτέρω έρευνες, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λογισμικό διακομιστή των Windows είναι τώρα απόρριψε και δεν θα υποστηρίζεται στο μέλλον, αν και αν κυνηγάτε αρκετά σκληρά, εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο.

Ολοκληρωμένες οδηγίες εγκατάστασης παρέχονται για όλες τις υποστηριζόμενες πλατφόρμες, αν και πρέπει να ειπωθεί ότι ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που επιλέγετε αυτό είναι πραγματικά μια δουλειά για πιο έμπειρους τεχνικούς υπολογιστών και ενθουσιώδες.

Οι οδηγίες παρέχονται στο Εγχειρίδιο Seafile για την ενεργοποίηση του HTTPS σε διακομιστές Linux που χρησιμοποιούν Nginx ή Apache, αλλά αυτά υποθέτουν ότι αναπτύξατε το Seafile χρησιμοποιώντας αυτές τις πλατφόρμες. Εάν το αναπτύξατε χρησιμοποιώντας το SQLite, το Docker ή τα Windows, δεν είναι καθόλου σαφές αν είναι ακόμη δυνατή η ενεργοποίηση του HTTPS.

Ένας αριθμός οδηγών είναι διαθέσιμος σε απευθείας σύνδεση για την ενεργοποίηση του HTTPS για Seafile Windows Server χρησιμοποιώντας τη σουίτα Microsoft IIS, αλλά όλα αυτά είναι αρκετά αρκετά παλιά.

Η διεπαφή ιστού

Η διεπαφή ιστού είναι το βασικό μέσο πρόσβασης και διαχείρισης των αρχείων σας και της διαχείρισης των ρυθμίσεων του λογαριασμού σας.

θαλάσσιο φάκελο αρχείων

Μπορείτε να δημιουργήσετε νέες βιβλιοθήκες, να κατεβάσετε αρχεία ή να μεταφέρετε και να μεταφέρετε αρχεία σε βιβλιοθήκες.

να μεταφέρετε και να αποθέσετε αρχεία στη βιβλιοθήκη

Οι εφαρμογές συγχρονισμού επιφάνειας εργασίας

Οι εφαρμογές για συγχρονισμό δεδομένων δεν είναι παρά όμοιες σε Windows, macOS και Linux. Σε αντίθεση με το Dropbox ή το Google Drive, τα αρχεία που συγχρονίζονται στον διακομιστή σας δεν συγχρονίζονται αυτόματα τοπικά σε άλλες συσκευές.

συγχρονισμός εφαρμογών σε αρχείο θαλάσσης

Μπορείτε να συγχρονίσετε οποιονδήποτε φάκελο στο σύστημά σας απλά μεταφέροντάς τον και τοποθετώντας τον στον υπολογιστή-πελάτη, όπου μπορείτε να προβάλετε, να διαχειριστείτε και να μοιραστείτε αρχεία.

SeaDrive

Ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά του Seafile είναι η δυνατότητα δημιουργίας εικονικών μονάδων δίσκου σε Windows, macOS και Linux. Αυτές συμπεριφέρονται σαν τακτική τοπική μονάδα δίσκου εκτός από το ότι τα αποθηκευμένα σε αυτά δεδομένα αποθηκεύονται στον διακομιστή Seafile.

θαλάσσια κίνηση στο Mac OS

Ένα εικονίδιο δίπλα σε κάθε αρχείο έδειξε την κατάστασή του: Μόνο σύννεφο, κατέβασμα ή μερική λήψη (για φακέλους).

Οι εφαρμογές για κινητά

Οι εφαρμογές Android και iOS είναι πολύ παρόμοιες. Και στις δύο εφαρμογές, μπορείτε να προβάλετε, να διαχειριστείτε και να λάβετε αρχεία συγχρονισμένα στον διακομιστή σύννεφων.

Θαλάσσια εφαρμογή για κινητά αρχεία

Στο Android, είναι δυνατή η μεταφόρτωση οποιουδήποτε αρχείου στη συσκευή σας, παρόλο που είμαστε λίγο απογοητευμένοι που σημειώνουμε ότι δεν είναι δυνατό να συγχρονίζονται αυτόματα οι φάκελοι. Στο iOS, περιορίζετε τη μεταφόρτωση φωτογραφιών και βίντεο.

φωτογραφίες στο αρχείο της θάλασσας

Και οι δύο εφαρμογές υποστηρίζουν αυτόματη μεταφόρτωση φωτογραφιών και βίντεο.

Τελικές σκέψεις

Κατά τη χρήση, το Seafile λειτουργεί πολύ καλά και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα αρχεία που συγχρονίζονται με το σύννεφο δεν συγχρονίζονται αυτόματα σε όλα τα συνδεδεμένα μηχανήματα. Η διασύνδεσή του είναι διαισθητική και εύκολη στη χρήση, και οι εφαρμογές της είναι πολύ κηλίδες. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισχυρή υποστήριξη για το Linux, με εκδόσεις GUI και του λογισμικού Sync και SeaDrive.

Ωστόσο, είμαστε λίγο απογοητευμένοι από το γεγονός ότι δεν μπορείτε να συγχρονίζετε αυτόματα φακέλους από συσκευές Android (μια λειτουργία που γνωρίζουμε ότι το iOS δεν θα μπορούσε ποτέ να υποστηρίξει).

Καταλαβαίνουμε γιατί οι άνθρωποι αρέσκονται στο γεγονός ότι οι ναυτικοί αποφεύγουν την αποστολή της αποστολής, αλλά χάνουμε το ημερολόγιο και το συγχρονισμό επαφών. Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας άλλο λογισμικό παράλληλα με το Seafile, αλλά αυτό απαιτεί επιπλέον ανάπτυξη σε επίπεδο διακομιστή.

Αυτό μας φέρνει στο μεγάλο εμπόδιο με την ανάπτυξη του Seafile. Σε αντίθεση με το Nextcloud, δεν υπάρχουν διαθέσιμες διαθέσιμες επιλογές για τον απλό χρήστη. Το Seafile είναι μια αυτο-φιλοξενείται λύση αποθήκευσης σύννεφο, μόνο. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μια σωστή ποσότητα τεχνικών γνώσεων για να τεθούν όλα. Ειδικά αν θέλετε να εξασφαλίσετε τη σύνδεση με το HTTPS.

Αν έχετε την τεχνογνωσία, τότε το Seafile είναι μια κομψή, δωρεάν και ασφαλής λύση που φιλοξενεί cloud (υποθέτοντας ότι αναπτύσσετε το HTTPS και χρησιμοποιείτε την κρυπτογράφηση e2e). Διαφορετικά, πιθανόν να υπάρχει καλύτερη υπηρεσία cloud για εσάς.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me