Αναθεώρηση ProtonMail

ProtonMail

ProPrivacy.com Σκορ
9.3 από 10

Περίληψη

Όταν εξέτασα για πρώτη φορά το ProtonMail πριν από ένα χρόνο, ήταν πάρα πολύ μια νεοσύστατη υπηρεσία που βρισκόταν ακόμη στην α-φάση ανάπτυξης της. Ακόμα και τότε, νόμιζα ότι είχε μεγάλη υπόσχεση όσο οι περιορισμοί της ήταν πλήρως κατανοητοί. Από τότε, το ProtonMail έχει εισαγάγει πολλά νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών premium, τη δυνατότητα αποστολής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε χρήστες που δεν ανήκουν στο ProtonMail, εφαρμογές για κινητά και (ίσως το πιο σημαντικό).

Πολλές πτυχές της υπηρεσίας, ωστόσο, δεν έχουν αλλάξει, έτσι ώστε αντί να επανεφεύρουμε τον τροχό, αυτό το άρθρο είναι μια εκτεταμένη και αναθεωρημένη έκδοση της αρχικής μου αναθεώρησης.

Γρήγορα στατιστικά στοιχεία

 • Χώρα
  Ελβετία

Τι είναι το ProtonMail?

Το ProtonMail είναι υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής, σχεδιασμένη να παρέχει λειτουργικότητα και ευκολία χρήσης υπηρεσιών όπως το Gmail, αλλά είναι ασφαλής και δεν κατασκοπεύει τις επικοινωνίες των χρηστών του, προκειμένου να τους μαστίζει ή να τους παραδίδει NSA.

Έχει αναπτυχθεί από ομάδα ερευνητών από το MIT και το Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον υποψήφιο του Harvard PhD και τον ερευνητή του CERN, Andy Yen, και αρχικά ήταν crowdfunded από μια άκρως επιτυχημένη εκστρατεία IndieGoGo.

Λίστα αναμονής

Το ενδιαφέρον για το ProtonMail ήταν υψηλό και αγωνίστηκε να φιλοξενήσει νέους χρήστες, με αποτέλεσμα μια λίστα αναμονής πριν ενεργοποιηθούν οι λογαριασμοί. Αυτό το μάλλον απογοητευτικό ζήτημα έχει πολλές επιλογές για το (επίσης πολύ καλό) Tutanota αντ 'αυτού, που δεν έχει τέτοια λίστα αναμονής.

Ευτυχώς, οι χρόνοι αναμονής μειώθηκαν από τους 8 μήνες (!) Που μου χρειάστηκε να λάβω πρόσκληση πριν από ένα χρόνο, σε περίπου 2 εβδομάδες (σύμφωνα με ανέκδοτες αναφορές). Αυτό μπορεί, ωστόσο, να παραμείνει ένα ζήτημα για τον πιο ανυπόμονο από εσάς εκεί έξω.

Ενημέρωση: Μόλις 2 ημέρες μετά τη δημοσίευση αυτής της αναθεώρησης, το ProtonMail άνοιξε τη συνδρομή του σε όλους.

Τιμολόγηση και Σχέδια

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις είναι η εισαγωγή σχεδίων πριμοδότησης. Το πολύ χρήσιμο ελεύθερο επίπεδο εξακολουθεί να υπάρχει (και το ProtonMail έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει να υπάρχει πάντα), αλλά τα σχέδια premium προσθέτουν μερικά πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως προσαρμοσμένους τομείς και διευθύνσεις ιστού, καθώς και αυξημένη αποθήκευση και μηνύματα ανά ημέρα.

Το πρόγραμμα ProtonMail Plus ξεκινά από 5 δολάρια το μήνα (ή 4 δολάρια το μήνα εάν καταβάλλεται ετησίως), αλλά μπορεί να προσαρμοστεί περαιτέρω. Το σχέδιο όρασης ProtonMail ξεκινά από $ 30 το μήνα και προορίζεται σαφώς για επιχειρήσεις.

Τιμολόγηση ProtonMail 2

Προσαρμοσμένοι τομείς - εάν διαθέτετε το δικό σας όνομα τομέα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να στέλνετε και να λαμβάνετε κρυπτογραφημένα μηνύματα χρησιμοποιώντας το λογαριασμό σας ProtonMail (για παράδειγμα στο [email protected])..

Διευθύνσεις ProtonMail - αυτός είναι ο αριθμός των διευθύνσεων @ protonmail.ch ή @ protonmail.com που μπορείτε να έχετε. Το ProtonMail σχεδιάζει να προσθέσει χαρακτηριστικά διαλογής για αυτά σε μια μελλοντική έκδοση.

Δημιουργούνται νέα κλειδιά για κάθε νέο προσαρμοσμένο τομέα ή ψευδώνυμο ProtonMail.

Για τους απλούς χρήστες, η δωρεάν υπηρεσία είναι πιθανόν να είναι αρκετή, αλλά για τους χρήστες ενέργειας οι επιπλέον παροχές προσφέρουν ευπρόσδεκτη προσφορά και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χρηματοδοτήσετε την υπηρεσία (να θυμάστε ότι το ProtonMail δεν κάνει χρήματα μέσω της διαφήμισης ή της πώλησης των δεδομένων σας σε διαφημιζόμενους !).

Χαρακτηριστικά

 • Κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άκρο σε άκρο
 • Μπορεί να στείλει κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε χρήστες που δεν είναι ProtonMail
 • Αυτοκαταστροφικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Βελτιωμένη διεπαφή ιστού με μηνύματα μεταφοράς και απόθεσης, διαχειριστής επαφών, αρχεία καταγραφής ταυτότητας και πολλά άλλα
 • Εφαρμογές για Android και iOS
 • Με έδρα την Ελβετία (περισσότερα για αυτό αργότερα)
 • Πλήρως ανοικτή πηγή
 • Εξαγωγή δημόσιου κλειδιού (για αποστολή σε άλλους χρήστες PGP και για επαλήθευση μηνυμάτων με μη αυτόματο τρόπο)

Ελβετία

Το γεγονός ότι το ProtonMail λειτουργεί από την Ελβετία είναι μια μεγάλη κλήρωση για πολλούς χρήστες, καθώς η Ελβετία είναι εκτός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ και της ΕΕ και έχει τη φήμη για πολύ ισχυρούς νόμους περί ιδιωτικότητας. Οι οδηγίες επιτήρησης πρέπει να λαμβάνονται από τα δικαστήρια και να μην κοινοποιούνται στόχοι εξουσίας, η τεχνική παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών επιτρέπεται μόνο όσον αφορά τους παρόχους υπηρεσιών ISP και όχι τους «απλούς» παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (όπως οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) κ.λπ..

Το αν αυτή η φήμη είναι απολύτως δικαιολογημένη, ωστόσο, δεν είναι τόσο σαφής. Συχνά λέγεται ότι οι ελβετικές αρχές δεν ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αλλά επειδή οι αμερικανοί φορολογικοί παραβάτες που χάνουν τον πλούτο τους στους ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που ανακοινώθηκαν το 2013, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Victor Vital, δικηγόρος δίκης στο Barnes & Thornburg, είπε στον Wired,

"Οι άνθρωποι φαίνεται να σκέφτονται ότι οι νόμοι περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην Ευρώπη ή σε ξένες χώρες δημιουργούν προβλήματα ή θα αποτελούσαν εμπόδιο, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, διότι σύμφωνα με αυτές τις συνθήκες οι χώρες δεσμεύονται να συνεργαστούν όσο το δυνατόν ευρύτερα και όσο το δυνατόν».

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ισχυροί νέοι νόμοι επιτήρησης (το Nachrichtendienstgesetzt (NDG) το «BÜPF») ωθούνται από την ελβετική κυβέρνηση μετά από τις περυσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι οποίες θα διευρύνουν σημαντικά τις αρμοδιότητες εποπτείας του κράτους.

Χάρη στο ελβετικό δημοκρατικό σύστημα, το NDG είναι σε αναμονή μέχρι να διεξαχθεί ένα εθνικό δημοψήφισμα τον Ιούνιο, και το ProtonMail ήταν αξιοσημείωτο για την εκστρατεία για την αύξηση των 70.000 υπογραφών που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτό. Το BÜPF είναι "ψηφοφόρο στην εαρινή σύνοδο του Κοινοβουλίου, αλλά μπορεί να αναθεωρηθεί ή να καθυστερήσει".

Πιστεύω λοιπόν ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι η κατάσταση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην ατμόσφαιρα, αν και το ProtonMail ισχυρίζεται ότι δεν θα επηρεαστεί από το νόμο για το NDG, ακόμη και αν ψηφιστεί από το δημοψήφισμα.

Μυστικότητα

Οι λογαριασμοί ProtonMail προστατεύονται από δύο κωδικούς πρόσβασης, ο πρώτος από τους οποίους χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ταυτότητας του χρήστη και την ανάκτηση του σωστού λογαριασμού (και ποιο ProtonMail διατηρεί ένα αντίγραφο του) και το δεύτερο διατηρείται μόνο από το χρήστη και χρησιμοποιείται για την αποκρυπτογράφηση του γραμματοκιβωτίου . Ως Micah Lee, τεχνολόγος στο Intercept, ο οποίος επικεντρώνεται στις σημειώσεις ιδιωτικότητας και κρυπτογράφησης,

"Είναι πραγματικά ωραίο να έχουν δύο σύνολα κωδικών πρόσβασης. Ο κωδικός πρόσβασης σύνδεσης αποστέλλεται στον διακομιστή και έτσι αποδεικνύετε ότι το όνομα χρήστη σας είναι πραγματικά το δικό σας. Και ο δεύτερος είναι ο κωδικός πρόσβασης του γραμματοκιβωτίου, ο οποίος δεν αποστέλλεται ποτέ στον διακομιστή του ProtonMail. Ο δεύτερος κωδικός πρόσβασης τρέχει στο πρόγραμμα περιήγησης και αποκρυπτογραφεί τα μηνύματά σας εκεί. "

Το Mail αποθηκεύεται κρυπτογραφημένο στους διακομιστές του ProtonMail, έτσι ώστε το προσωπικό του ProtonMail να μην έχει πρόσβαση σε αυτά και αυτοί οι ίδιοι οι εξυπηρετητές "χρησιμοποιούν πλήρως κρυπτογραφημένους σκληρούς δίσκους με πολλαπλά στρώματα κωδικών πρόσβασης, έτσι ώστε η ασφάλεια των δεδομένων να διατηρείται ακόμη και αν το υλικό μας κατασχεθεί".

Όλα τα μηνύματα που αποστέλλονται μεταξύ των μελών του ProtonMail είναι κρυπτογραφημένα. Τα μηνύματα σε μέλη που δεν ανήκουν στο ProtonMail μπορούν επίσης να αποστέλλονται κρυπτογραφημένα ή μπορούν να αποστέλλονται χωρίς κρυπτογράφηση μέσω κανονικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με το ProtonMail, δεν υπάρχουν μεταδεδομένα και δεν καταγράφει τη σύνδεση των χρηστών του IP (αν και δεν υπάρχει τεχνικά τίποτα που να το εμποδίζει να το κάνει αυτό). Όπως επίσης επισημαίνει το ProtonMail, επειδή τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα, δεν υπάρχει τρόπος να τα σαρώσουν για να παρέχουν στοχευμένη διαφήμιση.

Ενημέρωση: Ένα σημαντικό ζήτημα που χάσαμε κατά την αρχική σύνταξη αυτής της αναθεώρησης (λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποίησα το υπάρχον ProtonMail λογαριασμό μου) είναι ότι το ProtonMail τώρα ζητά την ανθρώπινη επαλήθευση (συχνά μέσω SMS) κατά την εγγραφή σε νέο λογαριασμό.

Αυτό είναι κατά πολλούς τρόπο μια αρκετά κατανοητή (και ενδεχομένως απαραίτητη) προφύλαξη για να αποφευχθεί η κατάχρηση της υπηρεσίας από spammers και spammers, αλλά υπονομεύει τελείως όλες τις έννοιες της ανωνυμίας. Οι χρήστες που δεν είναι ικανοποιημένοι με την παροχή ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ενός τηλεφώνου μπορούν να αποφύγουν την αναβάθμιση σε ένα premium λογαριασμό (που μπορεί να καταβληθεί ανώνυμα χρησιμοποιώντας το Bitcoins).

Τεχνική ασφάλεια

Το ProtonMail χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για κρυπτογραφημένα μηνύματα, χρησιμοποιώντας "ασφαλείς εφαρμογές" των βιβλιοθηκών ανοιχτού κώδικα AES, RSA και OpenPGP (TLS 1.0, AES-128 CBC, χειραψία DHE RSA και πιστοποίηση κατακερματισμού SHA3).

Αυτό είναι εντάξει, παρόλο που το TL 1.0 είναι κάπως ξεπερασμένο και οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι το AES-256 είναι πιο ασφαλές από το AES-128 (αυτό είναι ανοικτό για συζήτηση, ωστόσο, καθώς το AES-128 έχει πιο ισχυρό χρονοδιάγραμμα).

κρυπτογραφημένη-προστατευμένη εξήγηση

Τα πιστοποιητικά SSL υπογράφονται τώρα από την QuoVadis Trustlink Schweiz AG,

"Οι προηγμένες λειτουργίες του νέου μας πιστοποιητικού περιλαμβάνουν την Εκτεταμένη Επικύρωση (EV), RSA 4096-bit, SHA-256 hash και Διαφάνεια Πιστοποίησης (CT). Μαζί με την QuoVadis, θα συνεχίσουμε να παραμένουμε στην αιχμή της τεχνολογίας πιστοποιητικών SSL για να διασφαλίσουμε το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για τους χρήστες του ProtonMail. "

Ένα μεγάλο πρόβλημα που είχαμε με το ProtonMail ήταν ότι το λογισμικό του δεν ήταν πλήρως ανοικτού κώδικα, αλλά όλα αυτά άλλαξαν και τώρα είναι 100% ανοιχτή πηγή. Αντίθετα με τον κώδικα πολύ ανοιχτού κώδικα, το ProtonMail έχει ελεγχθεί εκτεταμένα από μια ομάδα γνωστών και αξιοσέβαστων κρυπτογράφων που προσφέρθηκαν εθελοντικά (χωρίς πληρωμή) για να επιβλέπουν το έργο, ψάχνοντας για backdoors και άλλα πρότυπα.

Μέχρι στιγμής τόσο καλά, αλλά οι ειδήσεις δεν είναι τόσο ροζ. Όπως εξηγεί ο Yael Grauer από την Wired,

"Ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι ότι δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε αν ένα μήνυμα που αποστέλλεται σε άλλο χρήστη ProtonMail κρυπτογραφείται στο σωστό δημόσιο κλειδί του παραλήπτη, το οποίο είναι αποθηκευμένο στο κλειδί του ProtonMail. Για παράδειγμα, αν η Αλίκη στέλνει στον Bob ένα μήνυμα κρυπτογραφημένο στο δημόσιο κλειδί του, είναι πιο δύσκολο για κάποιον άλλο να διαβάσει το μήνυμα. Αλλά από τη στιγμή που το ProtonMail διανέμει τα κλειδιά κρυπτογράφησης στους χρήστες, έχει την τεχνική δυνατότητα να δώσει στην Alice τα δικά του κλειδιά εκτός από το Bob, κρυπτογραφώντας έτσι τα μηνύματα κατά τρόπο που θα του επέτρεπε να υποκλέψει.

Αυτή είναι μια αδυναμία που μοιράζεται η Apple iMessage, αλλά έχει λυθεί σε εφαρμογές όπως το Signal με την επαλήθευση των δημόσιων κλειδιών κρυπτογράφησης.

Ένα άλλο προβληματικό πρόβλημα είναι ότι όλες οι κρυπτογραφήσεις πραγματοποιούνται μέσα στα προγράμματα περιήγησης των χρηστών χρησιμοποιώντας το JavaScript. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (αντί να εκτελείται από ProtonMail, με το ProtonMail να κρατάει τα ιδιωτικά κλειδιά), αλλά η κρυπτογραφία JavaScript είναι εγγενώς πολύ επισφαλής.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν θα πρέπει να επηρεάζει τους χρήστες των εφαρμογών για κινητά, εφόσον θυμούνται να έχουν πρόσβαση μόνο στους λογαριασμούς ProtonMail χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για κινητά, καθώς δεν χρησιμοποιούν JavaScript για την κρυπτογραφία τους.

Όταν στέλνετε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μη χρήστες, το περιεχόμενο του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των συνημμένων είναι κρυπτογραφημένο. Εντούτοις, στην κεφαλίδα περιλαμβάνονται οι πληροφορίες για τα κανονικά μεταδεδομένα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα, του χρόνου λήψης του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του τίτλου του αντικειμένου (ο οποίος μπορεί φυσικά να είναι πολύ αποκαλυπτικός).

Το ProtonMail είναι πολύ πιο ασφαλές από τις "κανονικές" υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα είναι ανθεκτικό στην γενική επιτήρηση (αν και είναι 100% σαφές ότι η NSA και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας θα παρακολουθούν έντονα τους λογαριασμούς ProtonMail) και ότι το ProtonMail δεν θα κατασκοπεύει στο email σας για να πουλήσετε τα δεδομένα σας στους διαφημιζόμενους.

Ο ισχυρισμός του ProtonMail ότι παρέχει "ανώνυμο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο" θα πρέπει να ληφθεί με μια υγιή πρέζα αλατιού και θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η χρήση αυτής της υπηρεσίας δεν είναι σχεδόν τόσο ασφαλής όσο η χρήση ενός αυτόνομου προγράμματος-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με καλή προσθήκη PGP το σεμινάριό μας σχετικά με τη χρήση του Gpg4win) ή ακόμα και ένα πρόγραμμα περιήγησης με πρόσθετο, όπως το εγκατεστημένο Mailvelope.

ProtonMail σε χρήση

Σύνδεση

Η σύνδεση απαιτεί να εισαγάγετε δύο κωδικούς πρόσβασης...

Σύνδεση ProtonMail 1

Ο κωδικός πρόσβασης του λογαριασμού σας, ο οποίος είναι γνωστός από το ProtonMail ...

Σύνδεση ProtonMail 2

... και τον κωδικό πρόσβασης του γραμματοκιβωτίου, ο οποίος πρέπει να είναι γνωστός μόνο από εσάς

Protokol wen διεπαφής ProtonMail

Όποιος είναι εξοικειωμένος με τις υπηρεσίες webmail θα νιώθει αμέσως στο σπίτι με το ProtonMail. Η νέα διεπαφή 2.0 φαίνεται καλή και λειτουργεί ομαλά

Το ProronMail στέλνει email

Τα μηνύματα που αποστέλλονται σε άλλους χρήστες του ProtonMail κρυπτογραφούνται αυτόματα, ενώ τα μηνύματα που αποστέλλονται σε χρήστες μη ProtonMail μπορούν προαιρετικά να κρυπτογραφηθούν. Αυτά τα μηνύματα θα λήξουν (αυτόματη καταστροφή) σε 28 ημέρες, ή νωρίτερα θα πρέπει να επιλέξετε

Το ProtonMail λαμβάνει ασφαλές email

Ο παραλήπτης λαμβάνει μια σύνδεση με το κρυπτογραφημένο μήνυμα (συν το υπαινιγμό, αν χρησιμοποιείται). Λάβετε υπόψη ότι αυτό το μήνυμα λήγει μετά από μία ώρα, αλλά σημειώστε ότι δεν υπάρχουν κρυφά μεταδεδομένα

Το ProtonMail απολαμβάνει ασφαλές email 2

... και όταν εισάγουν τον κωδικό πρόσβασης..

Το ProtonMail απολαμβάνει ασφαλές email 3

... μπορούν να διαβάσουν το μήνυμα

Το ProtonMail λήγει

Εάν ένα μήνυμα έχει λήξει τότε ο σύνδεσμος γίνεται νεκρός

ProtonMail κινητό ιστό

Παρόλο που δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμες εφαρμογές για κινητά (ακόμα στο Beta τη στιγμή της σύνταξης), ο σχεδιασμός του ProtonMail που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, σημαίνει ότι φαίνεται εξαιρετική σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού

Άλλες πλατφόρμες

Ενημέρωση Μαρτίου 2016: Η διασύνδεση web είναι, φυσικά, διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες μέσω του κανονικού σας προγράμματος περιήγησης. Το ProtonMail έχει επίσης κυκλοφορήσει εφαρμογές για Android και iOS.

ProtonMail εφαρμογή AndroidΗ εφαρμογή Android φαίνεται έξυπνη και λειτουργεί καλά

Τα αποτελέσματα του ελεγκτή απορρήτου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Δοκίμασα το ProtonMail χρησιμοποιώντας το εργαλείο Tester ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημιουργήθηκε από τον Mike Cardwell.

Αποτελέσματα δοκιμών ProtonMail

Αυτά είναι τα ίδια αποτελέσματα που έκανα όταν δοκιμάσαμε σχεδόν πριν από ένα χρόνο και δεν ήταν τόσο καλά όσο αυτά από το Tutanota, ακόμη και τότε

συμπέρασμα

Μου άρεσε

 • Πολύ πιο ασφαλές από το κανονικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
 • Δεν αποστέλλονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για διαφημιστικούς σκοπούς
 • Εύκολο στη χρήση και φαίνεται υπέροχο
 • Πλήρως ανοικτή πηγή
 • Μπορεί να στείλει κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μη χρήστες
 • Αυτοκαταστροφικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Πραγματικά χρήσιμες επιλογές πριμοδότησης (συμπεριλαμβανομένων των δικών τους τομέων)

Δεν ήμουν τόσο σίγουρος

 • Πουθενά δεν είναι τόσο ασφαλές όσο το "σωστό" email PGP
 • Τα οφέλη από την έδρα της στην Ελβετία είναι αμφισβητήσιμα
 • Οι εφαρμογές για κινητά δεν είναι ακόμα διαθέσιμες στα καταστήματα Apple και Play
 • Επαλήθευση SMS κατά την εγγραφή (μπορεί να αποφευχθεί με αναβάθμιση σε λογαριασμό premium)

μισούσα

 • Παραπλανητική παρουσίαση της υπηρεσίας ως "ανώνυμης". Δεν είναι
 • Μη θεμελιώδη αποτελέσματα δοκιμών απορρήτου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Η χρήση του ProtonMail θα προσελκύσει την προσοχή (όχι το σφάλμα του, καθαυτό, αλλά αξίζει να σημειωθεί)

Συχνά υποστηρίζεται ότι όταν πρόκειται για ασφαλή επικοινωνία, το παλιό σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι εντελώς κατεστραμμένο, και το ProtonMail δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό. Επιπλέον, οποιοδήποτε σύστημα webmail που εφαρμόζει την κρυπτογράφηση στο πρόγραμμα περιήγησης (χρησιμοποιώντας JavaScript) είναι επίσης πιθανό να είναι ουσιαστικά ανασφαλές. Όπως το ίδιο το ProtonMail παραδέχεται στη σελίδα Model Threat,

"Δεν συνιστάται: Edward Snowden - Αν είστε Edward Snowden, ή το επόμενο Edward Snowden, και έχετε μια κατάσταση ζωής και θανάτου που απαιτεί προστασία της ιδιωτικής ζωής, δεν θα συνιστούσαμε τη χρήση του ProtonMail. Για εξαιρετικά ευαίσθητες καταστάσεις, απλά δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ως μέσο επικοινωνίας."

Ωστόσο, το ProtonMail είναι μια πολύ εύχρηστη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (παρόμοια με το Gmail και παρόμοια) που είναι πολύ πιο ασφαλής από τις περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες webmail και δεν θα μπορεί να κατασκοπεύει όλη την αλληλογραφία σας για να στοχεύσει τη διαφήμιση , Microsoft, Apple, κ.ά.).

Επιπλέον, ενώ είναι απίθανο να είναι ασφαλείς σε σχέση με στοχευμένες επιθέσεις NSA (και οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο NSA πιθανότατα θα στοχεύει τους χρήστες της υπηρεσίας), το ProtonMail για τους περισσότερους σκοπούς (συμπεριλαμβανομένων των ερευνών από τους εθνικούς φορείς επιβολής του νόμου) , και με έδρα την Ελβετία, πρέπει να είναι ανθεκτική σε πολλές νομικές μορφές επίθεσης.

Από την άποψη της χρηστικότητας, το ProtonMail έχει προσθέσει έναν τόνο χαρακτηριστικών από τότε που ξεκίνησε αρχικά, γεγονός που την καθιστά πολύ βιώσιμη εναλλακτική λύση για τις mainstream υπηρεσίες webmail και η μετάβαση σε πλήρως ανοικτού κώδικα είναι πολύ ευπρόσδεκτη.

Εν ολίγοις, όσο αναγνωρίζονται (σημαντικοί) περιορισμοί, η χρήση του ProtonMail μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα προς τη βελτίωση της ιδιωτικότητάς σας και την αντίσταση στην γενική επιτήρηση της κυβέρνησης. Απλά μην περιμένετε να παρέχει γνήσια ανωνυμία ή να σας προστατεύσει αν είστε πολύ παράνομοι.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me