Blockchain Επεξήγηση

Τι είναι το Blockchain

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για Bitcoins. Bitcoins είναι ένα από τα (τώρα χιλιάδες) των cryptocurrencies που διατίθενται στην αγορά. Η αρχική κρυπτογράφηση έχει γίνει κακή ιδιοκτησία, με τη συνολική αξία των Bitcoins να φτάνει τα 326,5 δισ. Δολ. Το Δεκέμβριο του 2017, πριν μειωθεί λίγο στα 237,6 δισ. Δολάρια στις αρχές του 2020. Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι οι Bitcoins υπάρχουν μόνο εξαιτίας ψηφιακό δημόσιο βιβλίο που ονομάζεται Blockchain.


Το Blockchain εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το Νοέμβριο του 2008. Σε αυτό το σημείο, κάποιος (ή μια ομάδα ανθρώπων) που διέρχεται από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε μια λευκή εφημερίδα που ονομάζεται Ηλεκτρονικό Ταμειακό Σύστημα Peer-to-Peer. Το σύστημα που περιγράφει ο Nakamoto ήταν επαναστατικό. Δημιούργησε έναν τρόπο για να υπάρξει ένα ψηφιακό νόμισμα, να μοιραστεί, να αγοραστεί και να πωληθεί και να χρησιμοποιηθεί για να αγοράσει και να πουλήσει με. Όλα αυτά χωρίς την ανάγκη για ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ίσως το πιο σημαντικό, χάρη στη δομή της ομότιμης ομάδας του Blockchain, ότι η κρυπτογράφηση που κατοικούσε στο δημόσιο σύστημα των βιβλίων θα υπήρχε σε μια κατάσταση που αψήφησε τη διαφθορά. Η άκαμπτη σπονδυλική στήλη του Blockchain έχει παρατηρηθεί από τότε ότι έχει πολλές περισσότερες χρήσεις από το να κρατάει μαζί κρυπτοσυχνότητες.

Σήμερα, όλο και περισσότερες χρήσεις για το Blockchain αναπτύσσονται, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους να ρωτήσουν τι είναι το Blockchain και πώς λειτουργεί?

Κατανόηση του Blockchain: Τα βασικά

Blockchain 1

Το Blockchain είναι ένα σύστημα δημόσιων βιβλίων που διατηρεί αρχείο όλων των συναλλαγών Bitcoin που έγιναν ποτέ. Το δημόσιο σύστημα βιβλίων δεν κοιμάται ποτέ. Ανανεώνεται συνεχώς και μοιράζεται μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων υπολογιστών συνδεδεμένων μέσω του ιστού. Αυτοί οι υπολογιστές ονομάζονται κόμβοι. Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές από αυτές να ενημερώνονται ταυτόχρονα, είναι τεχνικά ανέφικτο να χάσει ολόκληρο το σύστημα.

Τα δεδομένα που αποτελούν το Blockchain αναφέρονται ως "αλυσίδα". Είναι το άθροισμα όλων των συναλλαγών που έγιναν ποτέ, από την αρχή του χρόνου μέχρι την τελευταία συναλλαγή. Η ίδια η αλυσίδα σχηματίζεται από το δίκτυο καθώς χρονολογεί τις συναλλαγές που γίνονται. Αυτά τα χρονικά σήματα γίνονται με κατακερματισμό (κρυπτογράφηση) των δεδομένων συναλλαγής σε μια "αλυσίδα" που βασίζεται σε κατακερματισμό των στοιχείων των συναλλαγών.

Στην πρωτότυπη Λευκή Βίβλο του Nakamoto σχετικά με το Blockchain, αυτή η αλυσίδα δεδομένων αναφέρεται ως "ένα σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών χωρίς να στηρίζεται σε εμπιστοσύνη."

Με την τεχνολογία Blockchain, δεν υπάρχει κανένα άτομο, οντότητα ή ίδρυμα, για το οποίο κανείς πρέπει να εμπιστευτεί. Η αλυσίδα παρέχει μια άψογη καταγραφή όλων των συναλλαγών που έχουν γίνει ποτέ. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως «απόδειξη της εργασίας». Η απόδειξη της εργασίας δεν μπορεί να μεταβληθεί χωρίς να επιστρέψει και να την επαναλάβει. Ωστόσο, επειδή έχει ήδη συμβεί και έχει χυθεί στην αλυσίδα, η εργασία δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Πώς το νόμισμα Blockchain αποφεύγει τις διπλές δαπάνες

Το πρόβλημα με τα ψηφιακά δεδομένα είναι ότι είναι εύκολο να αντιγραφούν και να αναπαραχθούν. Έτσι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατοχή ψηφιακού νομίσματος θεωρήθηκε αδύνατη. Πώς θα μπορούσαν τα ψηφιακά κέρματα να γίνουν μοναδικά, έτσι ώστε να μπορούν να ξοδευτούν μόνο μία φορά; Το Blockchain του Nakamoto ήταν η λύση σε αυτό το αίνιγμα.

Αποκεντρώνοντας το βιβλίο των συναλλαγών, ολόκληρο το δίκτυο των κόμβων που είναι συνδεδεμένο με το Blockchain είναι σε θέση να διατηρεί συνεχώς επίγνωση της θέσης κάθε Bitcoin στο σύστημα. Αυτό λύει το πρόβλημα της διπλής δαπάνης, επιτρέποντας στην κρυπτοσυχνότητα να ανθίσει.

Blockchain Infographic 01 Συμπιεσμένο 1 1024X506

Πώς λειτουργεί το Blockchain στην πράξη?

  1. Πρώτον, κάποιος ζητά να εκτελέσει μια συναλλαγή χρησιμοποιώντας το Blockchain. Σε αυτό το σημείο, αποστέλλεται αίτημα μέσω του Διαδικτύου σε όλους τους κόμβους που είναι συνημμένοι στο Blockchain. Οι κόμβοι (συμμετέχοντες υπολογιστές) λαμβάνουν το κάθε αίτημα και ξεκινά η διαδικασία συναλλαγής.
  2. Στη συνέχεια, το δίκτυο κόμβων ταυτόχρονα επικυρώνει τόσο την κατάσταση του χρήστη εντός του Blockchain όσο και την αίτηση συναλλαγής. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας αναγνωρισμένους αλγόριθμους. Με το πρόσωπο που ζήτησε την συναλλαγή να επικυρωθεί και όλοι οι κόμβοι σε συμφωνία σχετικά με το αίτημα, η συναλλαγή μπορεί να προχωρήσει.
  3. Μια επαληθευμένη συναλλαγή μπορεί να περιλαμβάνει τη μετακίνηση κρυπτογράφησης από το ένα μέρος στο άλλο για να αγοράσει κάτι ή να το αποθηκεύσει σε διαφορετική τοποθεσία. Ωστόσο, η τεχνολογία Blockchain μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για την επαλήθευση τυχόν άλλων δεδομένων που πρέπει να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει τα αρχεία δεδομένων, τα συμβόλαια και άλλα δεδομένα ή πληροφορίες που πρέπει να μοιραστούν με τρόπο εμπιστευτικό.
  4. Με την επαλήθευση της συναλλαγής, μπορεί να μεταφερθεί στο στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη δεδομένων από τη συγκεκριμένη συναλλαγή σε δεδομένα από άλλες συναλλαγές σε αυτό που ονομάζεται μπλοκ. Τα μπλοκ έχουν μέγεθος 1 Mb και δημιουργούνται περίπου μία φορά κάθε δέκα λεπτά. Διαθέτουν όλες τις πιο πρόσφατες συναλλαγές που έγιναν στην αλυσίδα μπλοκ.
  5. Τώρα που τα δεδομένα έχουν προστεθεί σε ένα μπλοκ - και το μπλοκ είναι πλήρες με 1 Mb συναλλαγών δεδομένων - το μπλοκ προστίθεται στην αλυσίδα των μπλοκ. Έτσι, η αρχική συναλλαγή είναι πλήρης (όπως και όλες οι άλλες πρόσφατες συναλλαγές που συνθέτουν αυτό το μπλοκ).

Blockchain Security: Το άθροισμα όλων των συναλλαγών

Είναι αυτή η ολοκληρωμένη αλυσίδα μπλοκ που αποτελεί το άφθαρτο δημόσιο βιβλίο των συναλλαγών που είναι γνωστές ως Blockchain. Η μεγαλύτερη αλυσίδα στο δίκτυο χρησιμεύει ως απόδειξη ολόκληρου του ιστορικού των συναλλαγών. Μοιράζεται με κόμβους καθώς εντάσσονται στο δίκτυο.

Η ομορφιά είναι ότι δεν υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων των συναλλαγών για έναν κυβερνητικό εγκληματία να χαράξει. Αντίθετα, το Blockchain υπάρχει ως δημόσια βάση δεδομένων. Διανέμεται συνεχώς και συμβιβάζεται μεταξύ όλων των κόμβων που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο. Καθώς το δίκτυο αποτελείται από εκατομμύρια υπολογιστές υποδοχής, το Blockchain είναι εξαιρετικά ασφαλές.

Αυτό καθιστά εύκολα τα στοιχεία που περιέχονται στο Blockchain εύκολα επαληθεύσιμα. Στην περίπτωση του Bitcoin, αυτό δίνει ένα ήδη πεπερασμένο νόμισμα ένα τεράστιο όφελος (και ως εκ τούτου την έμφυτη αξία) καθιστώντας το άτρωτο στη διαφθορά στα χέρια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή άλλων εξωτερικών δυνάμεων.

Με το πέρασμα του χρόνου, η αλυσίδα των 1 Mb μπλοκ γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Για άτομα που δεν έχουν ενημερώσει την έκδοση του Bitchin Blockchain λίγο αργότερα - ή το κατεβάζουν για πρώτη φορά σε ένα νέο πορτοφόλι Bitcoin Blockchain - η απόκτηση του μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό (οτιδήποτε από μερικές ώρες σε εβδομάδες).

Καθώς το Blockchain γίνεται όλο και μεγαλύτερο, αυτή τη φορά αναπόφευκτα θα αυξηθεί. Για το λόγο αυτό, μιλάμε μερικές φορές "σκληρό πιρούνι" σενάρια. Αυτό θα έβλεπε όλους τους χρήστες Bitcoin Blockchain αναγκασμένοι να μετακινούνται (σκληρό πιρούνι) σε μια νέα έκδοση του Blockchain.

Hard Fork

Bitcoin & Ο Blockchain εξήγησε: Η δύσκολη συζήτηση για το Fork

Η συζήτηση για ένα σκληρό πιρούνι Bitcoin έτρεχε εδώ και καιρό. Πολλοί ειδικοί του Bitcoin πιστεύουν ότι τα μπλοκ των 1 Mb θα γίνουν πολύ περιοριστικά. Η ανησυχία είναι ότι, καθώς η αλυσίδα των μπλοκ γίνεται μακρύτερη, η σύνθετη κρυπτογραφική διαδικασία που απαιτείται για την επαλήθευση της αλυσίδας θα καθυστερήσει και θα αργήσει.

Ο καθένας καταλαβαίνει την απογοήτευση της καθυστέρησης (ή της προσωρινής αποθήκευσης) από την παρακολούθηση βίντεο συνεχούς ροής. Τώρα φανταστείτε ότι το αποτέλεσμα επηρεάζει ένα παγκόσμιο νόμισμα. Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες κατανοούν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στο Blockchain - η οποία επηρεάζει τη ρευστότητα του Bitcoin - θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην αξία των Bitcoins. Αυτό, φυσικά, είναι μια τεράστια ανησυχία για τους επενδυτές.

Υπάρχει γενική συμφωνία ότι ένα σκληρό πιρούνι είναι απαραίτητο για να περιορίσει το πρόβλημα αδράνειας. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πώς ένα σκληρό πιρούνι μπορεί να επηρεάσει την τιμή του Bitcoin. Το Blockchain είναι η ραχοκοκαλιά που συγκρατεί τη δημοφιλή κρυπτοσυχνότητα. Η εμπιστοσύνη που περιβάλλει το Bitcoins βασίζεται κυρίως στην τεχνολογία που εργάζεται πίσω από τις σκηνές. Ως εκ τούτου, μια επένδυση στο Bitcoin είναι στην πραγματικότητα μια επένδυση στο Blockchain.

Για το λόγο αυτό, υπάρχει τεράστια ανησυχία μεταξύ των επενδυτών ότι ένα νέο Blockchain θα μπορούσε να αποτύχει. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει το Bitcoin να υποστεί μια καταστροφική απώλεια αξίας.

Ποιο σκληρό περόνη είναι καλύτερο?

Κάποιος θα φανταζόταν ότι η πιθανότητα να γίνει το Blockchain καθυστέρηση ήταν πιο ενοχλητικό από ένα σκληρό πιρούνι, ειδικά όταν το Blockchain ενός αντιπάλου crypocurrency (Ethereum) έχει ήδη αποδείξει ότι μια σκληρή περόνη μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς (δύο φορές στην πραγματικότητα: μια φορά κατά λάθος).

Ένα άλλο πρόβλημα για το Bitcoin Blockchain, ωστόσο, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ποια μορφή πρέπει να πάρει το σκληρό πιρούνι. Υπάρχουν δύο αντίπαλες επιλογές: Bitcoin Unlimited (BU) και Segregated Witnesses (SegWit). Το BU θα παραδώσει περισσότερη δύναμη στους ανθρακωρύχους Bitcoin. Θα επέτρεπε στο Blockchain να αναβαθμίζει ξανά και ξανά όποτε ήταν απαραίτητο. Το SegWit διατηρεί μια αποκεντρωμένη προσέγγιση, αλλά διπλασιάζει μόνο το εύρος ζώνης του Blockchain. Αυτό σημαίνει ότι μια μέρα θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ένα άλλο σκληρό πιρούνι.

Προς το παρόν, κανείς δεν είναι σίγουρος τι πρόκειται να συμβεί. Όταν το σκληρό πιρούνι συμβεί, το Bitcoin θα γίνει ουσιαστικά ένα διαφορετικό νόμισμα στο νέο Blockchain (με το αρχικό Bitcoin στην αρχική Blockchain). Αν όλοι μεταναστεύσουν πρόθυμα στο νέο πηρούνι τότε όλα θα πρέπει να είναι καλά. Εντούτοις, αν δεν αποδεχθεί ο καθένας το νέο Blockchain (και στην περίπτωση του σκληρού πιρουνιού Ether δεν το έκαναν όλοι), είναι πιθανό ότι η ανταρσία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την τιμή της cryptocurrency.

Bitcoin Blockchain

Τεχνολογία Blockchain: Τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί?

Η παραδοσιακή βάση δεδομένων περιέχει ένα κεντρικό αντίγραφο πληροφοριών, το οποίο μπορεί να ενημερωθεί μόνο από έναν ηθοποιό κάθε φορά. Το Blockchain, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει την αλλαγή ενός συνόλου δεδομένων από πολλά μέρη ταυτόχρονα. Όταν μια τράπεζα μεταφέρει χρήματα, για παράδειγμα, πρέπει πρώτα να κλειδώσει την πρόσβαση στα κεφάλαια ενώ κάνει τη μεταφορά. Μετά από αυτό, πρέπει να επικαιροποιήσει την άλλη πλευρά, και στη συνέχεια να ξανανοίξει την πρόσβαση στα κεφάλαια.

Η Blockchain Banking επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μεταφορά χρημάτων. Έτσι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Barclays, η BNP Paribas, η Nasdaq και ακόμη και η Federal Reserve επενδύουν χρόνο και χρήμα σε προγράμματα που διερευνούν τη χρήση της τεχνολογίας Blockchain για δικούς τους σκοπούς.

Λογότυπο Gyft Card

Δεν είναι όμως μόνο για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ότι η τεχνολογία Blockchain προσφέρει αξία. Μια επιχείρηση που ονομάζεται Gyft χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για να προσφέρει κάρτες δώρων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για πολλές επιχειρήσεις, το κόστος παροχής καρτών δώρου είναι υπερβολικά μεγάλο για να εφαρμοστεί. Με την Gyft, ωστόσο, οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί εύκολα να προβάλει κάρτες δώρων που μπορούν να εξαργυρωθούν σε οποιοδήποτε από τα καταστήματά τους.

Το γεγονός είναι μια άλλη από αυτές τις καινοτομίες. Πρόκειται για μια επέκταση του αρχικού πρωτοκόλλου Blockchain που επιτρέπει τη χρήση ενός blockchain για τη διαχείριση μεγαλύτερων συνόλων δεδομένων. Το Factom επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν τα δικά τους ασφαλή βιβλία. Αυτοί οι χρήστες είναι σε θέση να καθορίσουν ποιες πληροφορίες αποθηκεύονται στο βιβλίο τους. Αυτό επιτρέπει στο μπλοκ αλυσίδας Factom να αντιμετωπίσει την επεξεργασία δεδομένων σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, όπως ο νόμος.

Blockchain Banking: Ακριβώς την αρχή

Η αξία της τεχνολογίας Blockchain εκδηλώνεται ήδη γύρω μας. Δεν φαίνεται μόνο στην τιμή των Bitcoins, αλλά σε άλλες κρυπτοσυχνότητες που τρέχουν σε παρόμοια δημόσια βιβλία. Τα πιο συναρπαστικά από αυτά είναι σήμερα τα Ethereum, Litecoin και ZCash. Αυτές οι κρυπτοσυχνότητες έχουν δει μια έκρηξη στην αξία τους κατά το τελευταίο έτος και φαίνεται ότι οι πράξεις θα συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Αιθέρας

Επιπλέον, πρόκειται για σχετικά νέα τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική του αξία εξακολουθεί να ανακαλύπτεται. Μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται με την πάροδο του χρόνου.

Προς το παρόν, ο Bitcoin βρίσκεται μπροστά από το πακέτο, αλλά θα χρειαζόταν μόνο λίγες προόδους στην τεχνολογία blockchain για ένα άλλο νόμισμα (με μεγαλύτερη αξία λόγω της βελτίωσης του blockchain) να εισέλθει στην αγορά. Με αυτό το πνεύμα, οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να επενδύσει σε κρυπτοσυχνότητες θα πρέπει πραγματικά να παρακολουθεί αναδυόμενες μπλοκ για καινοτομίες αν θέλουν να εντοπίσουν τον μεγάλο νικητή του αύριο.

Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που εργάζονται σκληρά για να βρουν νέους τρόπους για να ενσωματώσουν την τεχνολογία blockchain σε άλλες επιχειρήσεις. Κατά τη γνώμη μου, επειδή η τεχνολογία blockchain είναι τόσο συμφέρουσα, ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές θα τεθούν σε επιτυχία και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν εξαιρετικά επιτυχημένες επιχειρήσεις του μέλλοντος.

Cryptocurrencies και υπηρεσίες VPN

Τέλος, όποιος ενδιαφέρεται για Blockchain και cryptocurrencies συνιστάται ιδιαίτερα να εξετάσει τις υπηρεσίες VPN. Τα VPN επιτρέπουν στους χρήστες να προστατεύουν τους κωδικούς πρόσβασης και τις συνδέσεις με την κρυπτογράφηση, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας σε όλες τις συναλλαγές τους στο διαδίκτυο.

Πιστωτική εικόνα τίτλου: pichetw / Shutterstock.com

Εικόνες: Zapp2Photo / Shutterstock.com, varuna / shutterstock.com, 3Dsculptor / Shutterstock.com, Roman Pyshchyk / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me