Ένας πλήρης οδηγός για την αλλαγή των ρυθμίσεων DNS

Το σύστημα DNS (Domain Name System) χρησιμοποιείται για να μεταφράσει τις διευθύνσεις ιστού που είναι κατανοητές και θυμηθούμε, τις οποίες γνωρίζουμε, με τις «αληθείς» αριθμητικές διευθύνσεις IP που καταλαβαίνουν οι υπολογιστές: για παράδειγμα, μεταφράζοντας το domain domain proprivacy.com στο IP (v4) διεύθυνση 104.20.10.58.

Αυτή η διαδικασία μετάφρασης DNS εκτελείται συνήθως από τον ISP σας, αλλά όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, όλα τα αιτήματα DNS θα πρέπει να αποστέλλονται μέσω της κρυπτογραφημένης σήραγγας VPN, την οποία θα επεξεργαστεί ο πάροχος VPN.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να θέλετε ή να χρειαστεί να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS (δηλαδή να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο διακομιστή DNS που χρησιμοποιείται από το λειτουργικό σας σύστημα για να χειριστεί τα αιτήματα DNS). Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Για να βελτιώσετε την ιδιωτικότητα, αποτρέποντας τον ISP σας να χειρίζεται τα αιτήματα DNS. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN (αυτό είναι γνωστό ως διαρροή DNS). Επομένως, η αλλαγή των ρυθμίσεών σας DNS σε πάροχο τρίτου είναι μια καλή προφύλαξη ασφάλειας.
 • Για να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία SmartDNS
 • Για να διορθώσετε προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο - σε σχέση με το VPN, όταν μια σύνδεση VPN πέφτει ξαφνικά για κάποιο λόγο, είναι σύνηθες να παραμένουν οι ρυθμίσεις DNS στο διακομιστή DNS του παροχέα VPN. Για να επανασυνδεθείτε στο διαδίκτυο (συμπεριλαμβανομένης της επανασύνδεσης του VPN!), Είναι μερικές φορές απαραίτητο να αλλάξετε ξανά τις ρυθμίσεις DNS στη χρήση ενός διακομιστή τρίτου μέρους).
 • Για να αποφύγετε τη λογοκρισία - οι αλλαγές των ρυθμίσεων DNS μπορούν να αποτρέψουν τη λογοκρισία DNS / δηλητηρίαση DNS από τους ISP.

Ευτυχώς, η αλλαγή των ρυθμίσεων DNS είναι πολύ εύκολη ...

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων DNS

Πριν αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS, ίσως είναι μια ιδέα να σημειώσετε τις υπάρχουσες ρυθμίσεις σας και να τις αποθηκεύσετε κάπου ασφαλείς, ώστε να μπορείτε εύκολα να τις επαναφέρετε αν χρειαστεί. Δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ έναν λόγο για τον οποίο μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε αυτό, αλλά είναι πιθανότατα μια λογική προφύλαξη, ούτως ή άλλως.

Τι ρυθμίσεις πρέπει να χρησιμοποιήσω?

Εάν αλλάζετε τις ρυθμίσεις του DNS σε κάτι συγκεκριμένο, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ήδη τις ρυθμίσεις που χρειάζεστε (για παράδειγμα, ένας πάροχος SmartDNS θα σας πει τις ρυθμίσεις που χρειάζεστε για να αποκαταστήσετε την υπηρεσία του).

Αν αλλάζετε τις ρυθμίσεις DNS για έναν γενικότερο λόγο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν δημόσιο διακομιστή DNS όπως αυτούς που εκτελούνται από το Google Public DNS, το Open DNS ή το Comodo Secure DNS. Το Google DNS, ειδικότερα, μπορεί να είναι χρήσιμο για γρήγορες και βρώμικες λύσεις, καθώς οι ρυθμίσεις του (διευθύνσεις διακομιστών DNS) είναι πολύ εύκολο να θυμηθούν (8.8.8.8 και 8.8.4.4).

Η Google, ωστόσο, είναι η Google. Και θα κατασκοπεύει τα αιτήματά σας DNS, προκειμένου να παρακολουθείτε τι παίρνετε στο διαδίκτυο για να σας στοχεύσει με διαφημίσεις.

Τουρκία dns

Γκράφιτι στην Κωνσταντινούπολη ενθαρρύνοντας τη χρήση του δημόσιου DNS Google ως τακτικής κατά της λογοκρισίας κατά τη διάρκεια της καταστολής της κυβέρνησης το 2014 σχετικά με το Twitter και το YouTube

Εάν ενδιαφέρεστε εντελώς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τότε μια πολύ καλύτερη επιλογή για την Google και τους άλλους εμπορικούς παρόχους που εδρεύουν στις ΗΠΑ που αναφέρονται παραπάνω είναι το OpenNIC. Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό, αποκεντρωμένο, ανοικτό, χωρίς λογοκρισία και δημοκρατικό παροχέα DNS. Σχεδιασμένο για να πάρει πίσω την εξουσία από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, το OpenNIC διευθύνεται από εθελοντές και παρέχει μια πλήρως ανεξιλεγμένη υπηρεσία ανάλυσης DNS, με διακομιστές DNS που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το OpenNIC, δείτε εδώ.

OpenNIC

Σε αυτό το άρθρο θα χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα παραμέτρων DNS που παρέχονται από το OpenNIC. Καθώς είμαι συνδεδεμένος με ένα VPN κατά την επίσκεψή του στον ιστότοπό του, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις βασίζονται στη διεύθυνση IP του διακομιστή VPN μου, η οποία ταιριάζει με την ατζέντα απορρήτου μου

Windows

 1. Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη -> Πίνακας ελέγχου (στα Windows 7 και παλαιότερα, κάντε αριστερό κλικ στο κουμπί Έναρξη).
  DNS Windows 1
 2. Μεταβείτε στο "Δίκτυο και Κοινή χρήση" (ή "Προβολή κατάστασης δικτύου και εργασιών" σε λειτουργία κατηγορίας).
  DNS Windows 2
 3. Κάντε κλικ στο "Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα".
  DNS Windows 3
 4. Κάντε δεξί κλικ στη σύνδεση στο διαδίκτυο -> Ιδιότητες.
  DNS Windows 4
 5. Κάντε κλικ στο (highlight) "Πρωτόκολλο Internet Version 4 (TCP / IPv4)" και, στη συνέχεια, επιλέξτε "Properties".
  DNS Windows 6
 6. Βεβαιωθείτε ότι το κουμπί "Χρήση των ακόλουθων διευθύνσεων διακομιστή DNS" είναι επιλεγμένο και εισάγετε τις νέες ρυθμίσεις DNS στο πεδίο "Preferred DNS server" (μπορείτε να προχωρήσετε και να συμπληρώσετε το πεδίο "Alternate DNS server"). μια διεύθυνση διακομιστή αντιγράφων ασφαλείας, έτσι δεν είναι απολύτως απαραίτητη). Κάντε κλικ στο "OK".
  DNS Windows 7
  Εδώ χρησιμοποιώ τις ολλανδικές διευθύνσεις διακομιστών που παρέχονται από το OpenNIC
 7. (Προαιρετικό) Απενεργοποιήστε το IPv6

  Τώρα ίσως είναι μια καλή στιγμή για να αποτρέψετε διαρροές IPv6 απενεργοποιώντας την ανάλυση IPv6 τομέα (παρακαλώ δείτε εδώ για μια πλήρη συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα). Στην οθόνη "Ιδιότητες σύνδεσης στο Internet" (βλ. Βήμα 5), απενεργοποιήστε το πλαίσιο δίπλα στην επιλογή "Πρωτόκολλο Internet Version 6 (TCP / IPv6)" και στη συνέχεια πατήστε "OK".

  Οι χρήστες των Windows ενδέχεται επίσης να θέλουν να ελέγξουν την εφαρμογή DNS Jumper που περιγράφεται παρακάτω σε αυτό το άρθρο.

  DNS Windows 5

MacOS

 1. Ανοίξτε "Προτιμήσεις συστήματος".
  DNS OSX 1
 2. Κάντε κλικ στο "Δίκτυο".
  DNS OSX 2
 3. Επιλέξτε τη σύνδεσή σας στο Internet και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή "Advanced".
  DNS OSX 3
 4. Μεταβείτε στην καρτέλα DNS και χρησιμοποιήστε το σύμβολο - για να καταργήσετε τους υπάρχοντες διακομιστές και το σύμβολο + για να προσθέσετε νέους διακομιστές. Το OSX θα προτιμήσει διακομιστές προτιμήσεων από πάνω προς τα κάτω αυτής της λίστας. Όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο κουμπί "OK".
  DNS OSX 4
 5. (Προαιρετικό) Απενεργοποιήστε το IPv6
  Τώρα ίσως είναι μια καλή στιγμή για να αποτρέψετε διαρροές IPv6 απενεργοποιώντας την ανάλυση IPv6 τομέα (παρακαλώ δείτε εδώ για μια πλήρη συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα). Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στην καρτέλα TCP / IP και επιλέξτε "Μόνο τοπική σύνδεση" από το αναπτυσσόμενο μενού "Ρύθμιση παραμέτρων iPv6".
  DNS OSX 5

Linux (Ubuntu)

 1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις συστήματος -> Δίκτυο.
  DNS Ubuntu 1
 2. Επιλέξτε τη σύνδεσή σας στο Internet και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή "Επιλογές ..."
  DNS Ubuntu 2
 3. Μεταβείτε στις "Ρυθμίσεις IPv4"" αυτί. Αλλάξτε τη "Μέθοδος:" στις "Μόνο διευθύνσεις (DCHP)", στη συνέχεια προσθέστε τη νέα διεύθυνση διακομιστή DNS στο πεδίο "Πρόσθετοι διακομιστές DNS:", διαχωρισμένο με κόμμα. Πατήστε "Αποθήκευση". Ίσως χρειαστεί να αποσυνδεθείτε και να επανασυνδεθείτε στο δίκτυό σας και να κάνετε επανεκκίνηση του προγράμματος περιήγησης πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις DNS.
  DNS Ubuntu 3
 4. Προαιρετικό) Απενεργοποίηση IPv6
  Τώρα ίσως είναι μια καλή στιγμή για να αποτρέψετε διαρροές IPv6 απενεργοποιώντας την ανάλυση IPv6 τομέα. Για αυτό, μεταβείτε στο "IPv6 Ρυθμίσεις και αλλαγή "Μέθοδος:" προς το "Μόνο τοπική σύνδεση".
  DNS Ubuntu 4

iOS (iPhones και iPads)

Στο iOS μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS για συγκεκριμένα δίκτυα WiFi (όπως το οικιακό σας δίκτυο), αλλά αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί για κάθε δίκτυο στο οποίο συνδέεστε. Εξ όσων γνωρίζω, δεν είναι δυνατή η αλλαγή των ρυθμίσεων DNS για κινητά δίκτυα.

 1. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις -> WiFi.
  DNS iOS 1
 2. Πατήστε το κουμπί Πληροφορίες ("i") δίπλα στη σύνδεση WiFi.
  DNS iOS 2
 3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την καρτέλα "DHCP", μετά κάντε κύλιση προς τα κάτω στο "DNS" και πατήστε στους αριθμούς στα δεξιά. Όταν εμφανιστεί το πληκτρολόγιο, εισαγάγετε τις νέες ρυθμίσεις DNS. Όταν τελειώσετε, πατήστε "Πίσω". Σημειώστε ότι μπορεί να απαιτείται επανεκκίνηση πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις DNS.
  DNS iOS 3

Android

Σε μη οριζόντιες συσκευές Android μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS για συγκεκριμένα δίκτυα WiFi (όπως το οικείο δίκτυο), αλλά αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί για κάθε δίκτυο στο οποίο συνδέεστε. Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (3G και 4G).

Οι χρήστες συσκευών με ρίζες μπορούν να κάνουν λήψη ορισμένων εφαρμογών όπως το DNSet Pro (μια δωρεάν έκδοση είναι επίσης διαθέσιμη, η οποία περιορίζεται στους διακομιστές Δημόσιου DNS Google), οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν δυναμικά τις ρυθμίσεις DNS σε WiFi και κινητά δίκτυα.

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν και κάποιες εφαρμογές αλλαγής DNS "no root" DNS. Αυτά τα έργα δημιουργούν ένα τοπικό VPN στη συσκευή σας (όχι ένα εξωτερικό VPN) και ίσως είναι χρήσιμα για την αποφυγή λογοκρισίας βάσει DNS, αλλά θα έρχονται σε σύγκρουση με ένα κανονικό VPN.

Παρακάτω παρατίθενται οδηγίες για την αλλαγή των ρυθμίσεων DNS για δίκτυα WiFi σε μη εξαντλημένες συσκευές. Λάβετε υπόψη ότι οι συσκευές Android εκτελούν πολλές διαφορετικές εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και πολλοί είναι εκτεταμένοι. Κατά συνέπεια, οι λεπτομέρειες ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς στη συσκευή σας.

 1. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και αγγίξτε το Wi-Fi.
  DNS Android 1
 2. Πατήστε παρατεταμένα το ενεργό δίκτυο και, στη συνέχεια, πατήστε Τροποποίηση ρυθμίσεων δικτύου -> Δείξε επιλογές για προχωρημένους.
  DNS Android 2
 3. Πραγματοποιήστε κύλιση προς τα κάτω έως ότου δείτε "Ρυθμίσεις IP", στη συνέχεια μεταβείτε σε "Στατική" στο αναπτυσσόμενο μενού. Εάν μετακινηθείτε λίγο πιο κάτω, θα πρέπει να δείτε τα πεδία "DNS 1" και "DNS 2" - εισάγετε εδώ τις νέες ρυθμίσεις DNS και, στη συνέχεια, αγγίξτε "Αποθήκευση".
  DNS Android 3

Δρομολογητές (DD-WRT)

Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS οποιουδήποτε δρομολογητή χρησιμοποιώντας τη διεπαφή ιστού. Αυτό είναι συνήθως αρκετά διαισθητικό, για παράδειγμα για παράδειγμα, θα σας δείξω πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS ενός δρομολογητή DD-WRT.

 1. Στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας για να αποκτήσετε πρόσβαση στη σελίδα διαχειριστή του>
  Το Netgear, το D-Link και οι περισσότεροι δρομολογητές με DD-WRT έχουν συνήθως την προεπιλεγμένη διεύθυνση IP του δρομολογητή 192.168.0.1. Οι δρομολογητές Belkin έχουν συνήθως την προεπιλεγμένη διεύθυνση δρομολογητή 192.168.2.1. Εάν καμία από αυτές δεν λειτουργεί, ανατρέξτε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εύρεσης της διεύθυνσης IP του δρομολογητή σας.
  Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα Εγκατάστασης -> Έχει επιλεγεί η καρτέλα Basic Setup.
  DNS DD-WRT 1
 2. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην επιλογή Ρύθμιση δικτύου -> Ρυθμίσεις διακομιστή διευθύνσεων δικτύου (DCHP) και εισάγετε τις νέες ρυθμίσεις DNS στα πεδία Στατικό DNS 1 και Στατικό DNS 2. Στο πεδίο Στατικό DNS 3 μπορείτε να εισάγετε άλλη διεύθυνση DNS της επιλογής σας, χρήση 0.0.0.0 (backup στο DNS του ISP σας), ή 10.0.0.0 (μια μη χρησιμοποιήσιμη διεύθυνση IP, αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλους διακομιστές).
  DNS DD-WRT 2

Αλλες συσκευές

Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS για σχεδόν κάθε συσκευή με δυνατότητα Internet, συμπεριλαμβανομένων έξυπνων τηλεοράσεων, κονσόλων παιχνιδιών, συσκευών συνεχούς ροής και gizmos IoT. Αν και αυτός ο οδηγός προορίζεται να είναι "πλήρης", νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες συσκευές για να καλύψουμε εδώ.

παράρτημα

DNSCrypt

Τι SSL είναι για την επισκεψιμότητα HTTP (μετατρέποντάς την σε κρυπτογραφημένη επισκεψιμότητα HTTPS), το DNSCrypt είναι για κυκλοφορία DNS. Δυστυχώς, το DNS δεν κατασκευάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια και είναι ευάλωτο σε διάφορες επιθέσεις, το σημαντικότερο από το οποίο είναι μια επίθεση "άνθρωπος στη μέση" γνωστή ως spoofing DNS (ή DNS cache δηλητηρίαση), όπου ο εισβολέας παρακολουθεί και ανακατευθύνει ένα αίτημα DNS.

Αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί για να ανακατευθύνει ένα νόμιμο αίτημα για μια τραπεζική υπηρεσία σε μια ιστοσελίδα "spoof" που σχεδιάστηκε για να συλλέγει τα στοιχεία του λογαριασμού και τους κωδικούς πρόσβασης για τα ανυποψίαστα θύματα. Το πρωτόκολλο DNSCrypt ανοιχτού κώδικα επιλύει αυτό το πρόβλημα, κρυπτογραφώντας τα αιτήματα DNS και επαληθεύοντας τις επικοινωνίες μεταξύ της συσκευής σας και του διακομιστή DNS.

Το DNSCrypt είναι διαθέσιμο για τις περισσότερες πλατφόρμες (οι φορητές συσκευές πρέπει να είναι ριζωμένες / jailbroken), αλλά χρειάζονται υποστήριξη από τον επιλεγμένο διακομιστή DNS.

DNSCrypt

Σημειώστε ότι το DNSCrypt δεν απαιτείται εάν χρησιμοποιείτε VPN, καθώς όλα τα αιτήματα DNS πρέπει να αποστέλλονται μέσω της κρυπτογραφημένης σήραγγας VPN κατευθείαν στους διακομιστές DNS του παροχέα VPN.

DNS Jumper (Windows)

Η τακτική αλλαγή των ρυθμίσεων DNS μπορεί να είναι κάτι σαν πόνος (ειδικά στα Windows). Ευτυχώς, υπάρχει μια εφαρμογή για αυτό! Το DNS Jumper είναι ένα ελαφρύ βοηθητικό πρόγραμμα (χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση) που κάνει την αλλαγή των ρυθμίσεων DNS σας ασταθής.

DNS Jumper

Μπορείτε να επιλέξετε από μια εκτεταμένη λίστα παρόχων DNS ή να καθορίσετε προσαρμοσμένους διακομιστές

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me