Μπορείτε να εμπιστευτείτε το Google Chrome με τα δεδομένα σας;

Το Google Chrome είναι εύκολα το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης στον κόσμο, με μερίδιο αγοράς περίπου 65,5% (από τον Απρίλιο του 2020). Είναι επίσης ευρέως θεωρείται από τους ακτιβιστές της ιδιωτικής ζωής να είναι spyware. Γιατί?


Η Google δεν παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί το Chrome για να κατασκοπεύει τους χρήστες και επειδή το Chrome είναι κατασκευασμένο με μεγάλο όγκο κλειστού πηγαίου κώδικα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι το κάνει. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικοί πολύ επιτακτικοί λόγοι να πιστεύουμε ότι το κάνει ...

Πώς κάνει η Google τα χρήματα?

Με μια καθαρή αξία ύψους 167,7 δισ. Δολαρίων το 2020, η Google αγκαλιάζει τα χέρια της Apple ως το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό σήμα στον πλανήτη.

Πώς η Apple κάνει τα χρήματά της είναι σαφής - χτίζει και πωλεί πολύ δημοφιλές υλικό υψηλής ποιότητας. Η Google, από την άλλη πλευρά, παρέχει ένα εύρος δαπανηρών υπηρεσιών και δαπανηρά προς ανάπτυξη προϊόντα που προσφέρει στο ευρύ κοινό για την αγαπημένη τιμή όλων: δωρεάν. Είναι επίσης κομψά, εύχρηστα και ξεκούραστα με λειτουργίες υψηλής τεχνολογίας.

Όπως είναι αναμενόμενο, αυτές οι υπηρεσίες και τα προϊόντα ήταν ένα μεγάλο χτύπημα, ιδιαίτερα το πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Λοιπόν, πώς κάνει η Google τα τεράστια χρηματικά ποσά που κάνει από τα προϊόντα που δίνει δωρεάν?

Επιχειρηματικό μοντέλο της Google

Η Google κάνει χρήματα από τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων για εσάς και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα για την προβολή διαφημίσεων υψηλής στοχοθέτησης στην οθόνη σας. Όσο περισσότερο γνωρίζει για εσάς, τόσο πιο εξατομικευμένες αυτές οι διαφημίσεις μπορούν να γίνουν και τόσο πιο πιθανό είναι, στατιστικά, να αγοράσετε ένα προϊόν από έναν από τους διαφημιστικούς του συνεργάτες.

Όσο περισσότερα χρήματα κάνουν οι διαφημιζόμενοι συνεργάτες του, τόσο περισσότερο θα πληρώσουν το Google για να παραδώσουν τις διαφημίσεις τους σε εσάς. Η τεχνογνωσία της Google στην παροχή των κατάλληλων διαφημίσεων στους σωστούς ανθρώπους σημαίνει ότι οι διαφημιζόμενοι εμπιστεύονται την Google περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία για να προσφέρει μεγάλη αξία για τα χρήματα.

Μεταξύ του 2009 και του 2013, η Google συνεργάστηκε πλήρως με το πρόγραμμα μαζικής επιτήρησης PRISM της NSA. Ισχυρίζεται ότι έχει σταματήσει, αλλά πώς μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό με βεβαιότητα?

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Google κυριαρχεί στην αγορά εσόδων από ψηφιακές διαφημίσεις, με το μερίδιο αγοράς του 2020 να είναι 32,4%. Επομένως, ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Google βασίζεται στην εισβολή του απορρήτου των χρηστών του. Και όπως δείχνει απόλυτα η καθαρή του αξία, είναι απίστευτα επιτυχημένη.

Πώς το κάνει αυτό?

Το Google παρακολουθεί αυτό που κάνουμε στο διαδίκτυο - αυτό που αναζητούμε (χρησιμοποιώντας την επώνυμη μηχανή αναζήτησής του), τους ιστότοπους που επισκέπτονται μετά από αυτό (χρησιμοποιώντας τακτικές όπως τα cookie, το πανταχού παρόν δίκτυο AdSense και τα κουμπιά κοινής χρήσης +1), τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τις εφαρμογές χρησιμοποιώντας το Πλαίσιο Υπηρεσιών Android Play, το οποίο συλλέγει επίσης δεδομένα τοποθεσίας) και ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράμε με άλλους ανθρώπους στην πραγματική ζωή (για παράδειγμα διατηρώντας τις καρτέλες στα καθημερινά μας χρονοδιαγράμματα δραστηριότητας από την εφαρμογή Ημερολόγιο).

Το 2017 η Google υποσχέθηκε ότι δεν θα σκανάρει πλέον μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να στοχεύει χρήστες με προσαρμοσμένες διαφημίσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει να σαρώνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για άλλους σκοπούς. Η έξυπνη λειτουργία απάντησης που βασίζεται σε AI αποδεικνύει αυτό πέρα ​​από κάθε αμφιβολία.

Ιδιαίτερα συγκλονιστικό είναι ότι από το 2015 το Google σαρώνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Gmail για να καταγράφει όλες τις πραγματοποιηθείσες αγορές, ακόμη και όταν αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το Google.

Για να χειροτερέψει, δεν υπάρχει ρύθμιση απορρήτου για να αποφευχθεί αυτό, και ο μόνος τρόπος για να διαγράψετε τις πληροφορίες είναι να διαγράψετε τα πρωτότυπα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με την αγορά!

Τι γίνεται με το Chrome?

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η Google μας κατασκοπεύει, αλλά τι γίνεται με το Chrome; Σε αντίθεση με τις αναζητήσεις μας και το περιεχόμενο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι λιγότερο σαφές πώς (και μάλιστα αν) το Google αποφέρει χρήματα από το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης στον κόσμο.

Ο λόγος που το Chrome είναι τόσο δημοφιλές είναι ότι έχει συγκεντρωθεί μεγάλο ποσό χρήματος για την ανάπτυξη (και τη συνέχιση της ανάπτυξης) του. Είναι απίθανο το Google να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο προϊόν δωρεάν, χωρίς τίποτα γι 'αυτό.

Σας υπογράφει στο λογαριασμό σας Chrome χωρίς άδεια

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, η πολιτική απορρήτου του Chrome ήταν ένα έγγραφο συγκλονιστικό στην απλότητα και τη σαφήνεια του. Θα μπορούσατε να συνδεθείτε στο Chrome, οπότε συμφωνήσατε ρητά να παραδώσετε όλα τα δεδομένα σας στο Google.

Ή θα μπορούσατε να αγνοήσετε τα αναδυόμενα παράθυρα σύνδεσης και να χρησιμοποιήσετε το Chrome στη "Βασική λειτουργία προγράμματος περιήγησης", όπου τα δεδομένα βασικά παρέμειναν στο πρόγραμμα περιήγησης και δεν μεταβιβάστηκαν στο Google (ή τουλάχιστον αυτό το ισχυρίστηκε η Google).

Από το Chrome 69, το πρόγραμμα περιήγησης αυτόματα υπογράφει χρήστες στο Chrome κάθε φορά που συνδέεται σε μια υπηρεσία Google, όπως το Gmail. Η Google εισήγαγε αυτήν την αλλαγή, η οποία έχει σημαντικές συνέπειες για την ιδιωτική ζωή, χωρίς καμία προειδοποίηση ή ζητώντας συγκατάθεση από τους χρήστες της.

Μόνο οι χρήστες άρχισαν να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα όταν διαπίστωσαν το εικονίδιο στη γραμμή εργασιών του Chrome που δείχνει ότι έχουν αναπονεμηθεί στο Chrome!

Αν κυνηγάτε στο μενού "Προχωρημένες ρυθμίσεις" στο Chrome, είναι δυνατό να απενεργοποιήσετε αυτήν την αυτόματη σύνδεση, αλλά η Google έχει ξεφύγει από το δρόμο της για να αποκρύψει αυτήν την επιλογή όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή είναι μια κατάσταση που προκάλεσε φόβους ότι η Google σχεδιάζει να αφαιρέσει ήσυχα την επιλογή opt-out, όταν το δημόσιο συμφέρον για το θέμα έχει πληγεί.

Chrome blocker διαφημίσεων

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Google εισήγαγε έναν αποκλεισμό διαφημίσεων, ο οποίος αμέσως έπεσε κάτω από μια καταιγίδα κριτικής για την αυτοεξυπηρέτηση. Όπως έθεσε ο The Guardian:

"Το σχέδιο είναι απλό και σχεδόν ρητό: μπλοκάρετε μόνο αρκετές διαφημίσεις για να βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι δεν αισθάνονται την ανάγκη να εγκαταστήσουν ένα adblocker που θα τους εμποδίσει όλους".

Και πάλι, αυτό δύσκολα εμπνέει εμπιστοσύνη.

Το Chrome σαρώνει όλα τα αρχεία σας χωρίς άδεια

Τον Μάρτιο του 2018, το ενημερωμένο εργαλείο προστασίας απορρήτου του Chrome ανησυχούσε τους ακτιβιστές ιδιωτικού απορρήτου ξεκινώντας τη σάρωση αρχείων σε υπολογιστές χρηστών, συμπεριλαμβανομένου του φακέλου εγγράφων τους, για κακόβουλα προγράμματα.

Παρόλο που είναι γενικά αποδεκτό ότι η κίνηση ήταν καλοήθης,

"Η έλλειψη ρητής συναίνεσης και διαφάνειας φαίνεται να παραβιάζει τα δικά τους κριτήρια για" φιλικό προς το χρήστη λογισμικό "που ενημερώνει την πολιτική για το εργαλείο" Καθαρισμός Chrome ".

Τελικές σκέψεις

Η υπόθεση κατά του Google Chrome δεν είναι καθοριστική, αλλά είναι αρκετά ισχυρή ώστε οι ερευνητές και οι ακτιβιστές της ιδιωτικής ζωής να προτείνουν σχεδόν ομόφωνα τη χρήση τους. Η Google μας έχει δώσει πολύ λίγους λόγους να την εμπιστευόμαστε και όπως δείχνουν σαφώς τα παραπάνω παραδείγματα, έχει μια πολύ blasé στάση απέναντι στη συγκατάθεση του χρήστη.

Υπάρχουν μερικοί εξαιρετικοί ασφαλείς περιηγητές που είναι ανοικτού κώδικα και είναι σχεδιασμένοι από το έδαφος μέχρι το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των χρηστών τους. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά είναι το Mozilla Firefox, το οποίο είναι τώρα ένας αγώνας για το Chrome από την άποψη της ταχύτητας και της σταθερότητας, ενώ είναι πολύ πιο διαμορφώσιμος και διαθέτει ενσωματωμένη προστασία παρακολούθησης και αποτύπωσης καμβά.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me