Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας διεύθυνσης IP και μιας διεύθυνσης MAC;

Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν μια ολόκληρη σειρά από συσκευές συνδεδεμένες στον δρομολογητή τους μέσω Ethernet, ή WiFi. Υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, smartphones, tablet, έξυπνες συσκευές, κονσόλες παιχνιδιών - για να αναφέρουμε μερικές. Όταν οι συσκευές τους συνδέονται με το διαδίκτυο, οι ιστότοποι και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες πρέπει να επικοινωνούν μαζί τους χρησιμοποιώντας τη δημόσια διεύθυνση IP τους.

Μια δημόσια διεύθυνση IP είναι μια ψηφιακή διεύθυνση που σας δίνεται από τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου. Ωστόσο, αυτή η δημόσια διεύθυνση IP αντιστοιχεί στον δρομολογητή σας - όχι σε κάθε μεμονωμένη συσκευή στο σπίτι σας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται άλλη διεύθυνση για να μεταφέρει σωστά το δρομολογητή σας σε κάθε συσκευή του δικτύου σας.

Ιδιωτική διεύθυνση IP

Ιδιωτικές / τοπικές διευθύνσεις IP

Όταν οι συσκευές σας συνδέονται με το δρομολογητή του δικτύου σας, τους δίνεται μια ιδιωτική διεύθυνση IP χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Αυτή η τοπική διεύθυνση IP είναι ορατή μόνο στο τοπικό δίκτυο ή στο υποδίκτυο (το σπίτι σας). Αυτές οι τοπικές διευθύνσεις IP χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση κάθε επιμέρους συσκευής.

Ωστόσο, όταν οι συσκευές θέλουν να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο μέσω του διαδικτύου, είναι απαραίτητο να γίνει χρήση μιας τρίτης διεύθυνσης για τη δικτύωση. Αυτό είναι όπου έρχεται η διεύθυνση ελέγχου πρόσβασης πολυμέσων (MAC).

Τι είναι μια διεύθυνση MAC?

Κάθε συσκευή στο δίκτυό σας διαθέτει μια μοναδική διεύθυνση MAC. Μια διεύθυνση MAC προσδιορίζει κάθε μεμονωμένο μηχάνημα που είναι προσαρτημένο σε ένα τοπικό δίκτυο. Σκεφτείτε το MAC ως προσωπικό αναγνωριστικό που ανήκει σε κάθε μεμονωμένη συσκευή.

Μία διεύθυνση MAC έχει εκχωρηθεί στη συσκευή σας όταν έχει κατασκευαστεί και έχει κωδικοποιηθεί με σκληρό κώδικα στο υλικολογισμικό.

Μία διεύθυνση MAC είναι συνήθως έξι σύνολα διψήφιων / χαρακτήρων που χωρίζονται από τους κόλπους. (00: 0α: 95: 9δ: 68: 16). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κάθε κάρτα διασύνδεσης δικτύου έχει μια διεύθυνση MAC. Έτσι, οι υπολογιστές με πολλαπλές θύρες LAN ή μονάδες WiFi έχουν επίσης πολλές διευθύνσεις MAC.

Διεύθυνση MAC

Πώς λειτουργεί μια διεύθυνση MAC?

Αν κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο YouTube, το αίτημά σας πρέπει να ταξιδέψει ή να «hop» σε πολλούς διακομιστές και δρομολογητές για να φτάσει στον τελικό του προορισμό. Η δημόσια και ιδιωτική διεύθυνση IP σας παραμένει η ίδια καθ 'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά η διεύθυνση MAC αλλάζει διαρκώς καθώς τα δεδομένα σας λυμαίνονται σε όλο τον κόσμο. Όταν στέλνετε ένα αίτημα σε έναν ιστότοπο, η διεύθυνση MAC ενημερώνεται κάθε φορά που τα δεδομένα φθάνουν σε ένα νέο δρομολογητή κατά τη διαδρομή προς τον τελικό του προορισμό.

Όταν ένας δρομολογητής παρακολουθεί τα εξερχόμενα αιτήματα, αποδίδει την ιδιωτική διεύθυνση IP σε αυτά, έτσι ώστε όταν τα πακέτα επιστρέφουν από το διαδίκτυο, γνωρίζει ποια συσκευή θα τα διαβιβάσει.

Δεύτερη ερώτηση Γεγονός

Χρήσιμο MAC

Επειδή οι διευθύνσεις MAC δεν αλλάζουν ποτέ, είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο για τον εντοπισμό των αποστολέων και των δεκτών δεδομένων σε ένα δίκτυο. Είναι επίσης ένα εξαιρετικά χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για τους διαχειριστές δικτύου για τον εντοπισμό προβλημάτων στο τοπικό τους δίκτυο.

Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι κάθε συσκευή έχει μια μοναδική διεύθυνση MAC, οι αριθμοί MAC μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν τις ανεπιθύμητες συσκευές να επικοινωνούν σε ένα δίκτυο. Αυτό είναι χρήσιμο για την εξαίρεση των δεδομένων που προέρχονται από τη μηχανή ενός χάκερ, για παράδειγμα.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται φιλτράρισμα MAC και είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν ένας χάκερ προσπαθεί να καταλάβει μια διεύθυνση IP δικτύου. Με το φιλτράρισμα MAC στη θέση του, μόνο οι υπολογιστές των οποίων οι διευθύνσεις MAC έχουν εγκριθεί είναι σε θέση να επικοινωνούν στο δίκτυο. Ως αποτέλεσμα, τα αιτήματα του εισβολέα φιλτράρονται - και ο εγκληματίας του κυβερνοχώρου δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα κακόβουλο στο δίκτυο.

Κωδικοί κατασκευαστή

Οι διευθύνσεις MAC περιλαμβάνουν δεδομένα κατασκευαστή στην αρχή της διεύθυνσης. Αυτά ονομάζονται οργανικά μοναδικά αναγνωριστικά ή OUI. Οι γνωστοί κατασκευαστές καρτών δικτύου περιλαμβάνουν τα Dell, CISCO και Belkin. Εδώ είναι οι κωδικοί OUI για τους κατασκευαστές:

  • Dell: 00-14-22
  • Cisco: 00-40-96
  • Belkin: 00-30-BD

Επομένως, αξίζει να θυμηθούμε ότι ένας αριθμός MAC παρέχει ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα στο οποίο προέρχεται.

Διεύθυνση IP Διεύθυνση MAC VS - Συμπέρασμα

Οι διευθύνσεις IP και οι διευθύνσεις MAC είναι απαραίτητες και για τους υπολογιστές (και για άλλες συνδεδεμένες συσκευές) για να επικοινωνούν μέσω του Διαδικτύου. Αν και τα δύο συστήματα διευθύνσεων είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, συνεργάζονται παρέχοντας βασικές υπηρεσίες μέσα σε διαφορετικά επίπεδα της δικτύωσης που συμβαίνει.

Οι διευθύνσεις IP αλλάζουν περιοδικά. Οι διευθύνσεις MAC είναι διαφορετικές επειδή παραμένουν οι ίδιες ανεξάρτητα από το δίκτυο στο οποίο συνδέεστε.

Έτσι, μια διεύθυνση MAC είναι ένα μόνιμο μοναδικό αναγνωριστικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς εντοπισμού της φυσικής τοποθεσίας (υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες). Ωστόσο, σε αντίθεση με μια διεύθυνση IP, μια διεύθυνση MAC δεν μεταδίδεται από ένα υποδίκτυο σε άλλο και επομένως δεν μπορεί να εντοπιστεί από ιστότοπους.

Πιστωτικές κάρτες εικόνας: Profit_Image / Shutterstock.com, Peshkova / Shutterstock.com, SeventyFour / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me