Πώς να διατηρήσετε το Mac σας ασφαλές – Ο πλήρης οδηγός για την ασφάλεια Mac

Η θεωρία ότι οι χρήστες Mac είναι ασφαλείς σε απευθείας σύνδεση έχει πάει γύρω για πάντα. Δυστυχώς, λυπούμαστε που σας λέμε ότι αυτό δεν συμβαίνει! Ενώ οι Mac είναι πιο ασφαλείς από ορισμένες απόψεις, κανένα σύστημα δεν είναι ποτέ ασφαλές όταν συνδέεται στο διαδίκτυο.

Ευτυχώς για εσάς, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για την προστασία του Mac σας. παρακάτω σας δίνουμε δέκα συμβουλές ασφάλειας Mac, που μπορείτε να εφαρμόσετε ανεξάρτητα από τις δυνατότητές σας.

Contents

Top 10 Συμβουλές ασφαλείας Mac

Εδώ είναι τα κορυφαία 10 πράγματα που πρέπει να εφαρμόσετε εάν είστε σύντομα στην ώρα σας. Χωρίς την εφαρμογή αυτών, ο υπολογιστής Mac θα μπορούσε πραγματικά να διατρέξει τον κίνδυνο.

1. Χρησιμοποιήστε ένα τείχος προστασίας

Η ενεργοποίηση του τείχους προστασίας αποκλείει τις ανεπιθύμητες εισερχόμενες συνδέσεις δικτύου. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Apple την δίνει ως προεπιλεγμένη ρύθμιση, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Για να ενεργοποιήσετε το τείχος προστασίας για Mac σας, κάντε τα εξής:

 1. Μεταβείτε στις Προτιμήσεις συστήματος > Ασφάλεια & Μυστικότητα
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Τείχος προστασίας
 3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο λουκέτου
 4. Καταχωρίστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για να διαμορφώσετε την καρτέλα

Μια άλλη χρήσιμη επιλογή είναι να ενεργοποιήσετε τη Λειτουργία Stealth κάνοντας κλικ στο κουμπί "Επιλογές τείχους προστασίας" και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στο στοιχείο Ενεργοποίηση λειτουργίας σιωπής στο παράθυρο διαλόγου. Αυτό καθιστά τον υπολογιστή σας αόρατο στα δημόσια δίκτυα.

2. Ενεργοποιήστε τις Αυτόματες ενημερώσεις

Για να προστατεύσετε τον υπολογιστή σας, είναι σημαντικό να ενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις. Οι προγραμματιστές της Apple συνεχώς εργάζονται για την ενημέρωση του macOS. Αυτό περιλαμβάνει την αντίδραση σε τυχόν αναδυόμενες επιθέσεις στις οποίες μπορεί να είναι ευάλωτη η μηχανή σας.

Η ενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων είναι πολύ απλή - απλώς ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος και κάντε κλικ στο App Store, όπου μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις ενημέρωσης.

3. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης για τους λογαριασμούς χρηστών σας είναι απαραίτητη.

Για να το κάνετε αυτό, επιστρέψτε στην ενότητα Γενικά της Ασφάλειας & Ρυθμίσεις απορρήτου.

Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να δημιουργήσετε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Σας συνιστούμε 1Password, αλλά συζητήστε αυτό σε αργότερα σε αυτόν τον οδηγό.

4. Απενεργοποιήστε την Αυτόματη Σύνδεση

Απενεργοποιήστε αυτή τη λειτουργία για βελτιωμένη ασφάλεια, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή Mac. Αν κάποιος κλέψει τον Mac σας, η απενεργοποίηση της αυτόματης σύνδεσης θα σας βοηθήσει να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από τον κλέφτη.

Αν θέλετε να ελέγξετε την ισχύ του κωδικού σας ή να κάνετε τον κωδικό σας πιο δύσκολο για να χαλαρώσετε (αλλά είναι εύκολο να το θυμηθείτε), ανατρέξτε στο άρθρο μας: https://proprivacy.com/password-strength-checker/

5. Απενεργοποιήστε την εκτέλεση μη ασφαλών εφαρμογών

Στην καρτέλα Γενικές ρυθμίσεις, μπορείτε να τροποποιήσετε και να εξουσιοδοτήσετε ποιες εφαρμογές μπορούν να εκτελούνται στο Mac σας. Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιτρέπεται η εκτέλεση εφαρμογών μόνο από το App Store.

Ωστόσο, εάν θέλετε μεγαλύτερη ελευθερία, μπορείτε να επιλέξετε να εκτελείτε εφαρμογές από προγραμματιστές γνωστούς στην Apple, καθώς και από το App Store.

6. Ενεργοποιήστε το FileVault

Η ενεργοποίηση του FileVault είναι απαραίτητη. Με το πρόγραμμα αυτό, μπορείτε να κρυπτογραφήσετε όλα τα αρχεία του λογαριασμού χρήστη. Για να τις αποκρυπτογραφήσετε, πρέπει να εισαγάγετε είτε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας είτε το κλειδί ανάκτησης που δημιουργήσατε όταν ενεργοποιήσατε το FileVault.

7. Απενεργοποιήστε τη Java

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά είναι η επιλογή απενεργοποίησης της Java. Η Java είναι γεμάτη τρύπες ασφαλείας. Εάν δεν εκτελείτε τακτικά την Java, απενεργοποιήστε την. Εάν δεν μπορεί να εκτελεστεί, δεν μπορεί να επιτρέψει στους κωδικούς να δημιουργήσουν κενά ασφαλείας στον υπολογιστή σας Mac.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την Java στις προτιμήσεις ασφαλείας του προγράμματος περιήγησης. Στο Safari πηγαίνετε στις προτιμήσεις > Ασφάλεια και καταργήστε την επιλογή της καρτέλας "Ενεργοποίηση Java".

8. Απαιτήστε έναν κωδικό πρόσβασης στο Wake / Screen Saver

Εάν διαθέτετε ένα MacBook, σκεφτείτε να ανοίξετε την ασφάλεια & Παράθυρο απορρήτου από τις Προτιμήσεις συστήματος και ορίστε το πεδίο Require Password (Απαιτείται κωδικός πρόσβασης) "αμέσως". Με αυτήν την ενέργεια, θα πρέπει να εισαγάγετε ξανά τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας αφού ο υπολογιστής Mac έχει πάει σε ύπνο ή έχει ενεργοποιηθεί η προφύλαξη οθόνης.

9. Ενεργοποίηση επαλήθευσης δύο παραγόντων

Ο έλεγχος ταυτότητας σε δύο βήματα ή σε δύο παράγοντες είναι ένα σύστημα στο οποίο η σύνδεσή σας σε υπηρεσίες ή ιστότοπους απαιτεί κάτι παραπάνω από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας. Χρειάζεται επίσης έναν αριθμητικό κώδικα. Αυτός ο κώδικας δύο βημάτων αποστέλλεται συνήθως σε εσάς μέσω μηνύματος κειμένου ή τηλεφωνικής κλήσης. Hacking παρουσιάζει μια πρόσθετη πρόκληση για τους χάκερς.

Υπηρεσίες όπως το Gmail της Google έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά πρέπει να το ενεργοποιήσετε για να το χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε για υπηρεσίες και ιστότοπους της Microsoft, καθώς και Dropbox. Ο έλεγχος ταυτότητας σε δύο βήματα μπορεί να σημαίνει μια μικρή δυσκολία στην εμπειρία του χρήστη, αλλά η ασφάλεια που κερδίζετε υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό από τις μικρές παρενοχλήσεις.

10. Εγκαταστήστε και διαμορφώστε μια εφαρμογή Anti-malware

Όλο και περισσότεροι κακόβουλες εφαρμογές στοχεύουν τους Mac (αν και ακόμα δεν βρίσκονται κοντά στο επίπεδο που αντιμετωπίζουν οι χρήστες των Windows). Το OS X διαθέτει ένα ισχυρό, πάντα ανοιχτό εργαλείο προστασίας από κακόβουλο λογισμικό που ονομάζεται Xprotect. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ενεργοποιείτε περιστασιακά μια εφαρμογή όπως το Malwarebytes για να σαρώσετε τα αρχεία σας. Εάν ενδιαφέρεστε για πλήρη προστασία κακόβουλου λογισμικού, ανατρέξτε στο άρθρο μας σχετικά με την αφαίρεση και προστασία κακόβουλων προγραμμάτων.

Ασφάλεια δικτύου Mac

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της χρήσης ενός Mac, ή οποιουδήποτε υπολογιστή για το θέμα αυτό, είναι σε απευθείας σύνδεση.

Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι βγάζουμε τα πράγματα από την ασφάλεια του δικτύου.

Για να ρυθμίσετε τις επιλογές δικτύου σας, κάντε κλικ στο μενού Apple στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος και επιλέξτε Δίκτυο.

Συνδέσεις δικτύου ελέγχου

Αν έχετε την εμπειρία, μπορείτε να ρυθμίσετε μόνοι σας τους κανόνες δικτύου και σύνδεσης. Δυστυχώς, για τους περισσότερους από εμάς, αυτό δεν συμβαίνει. Οι εφαρμογές που αναφέρονται παρακάτω θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε και να διασφαλίζετε τις συνδέσεις σας.

Χέρια απενεργοποιημένα!

Χέρια μακριά! παρακολουθεί κρυφά όλες τις δραστηριότητες οποιωνδήποτε εφαρμογών που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Μόλις μια εφαρμογή προσπαθήσει να τρέξει χωρίς έναν κανόνα που έχει οριστεί προηγουμένως, το Hands Off! σας προειδοποιεί με μια ειδοποίηση. Αυτό το μήνυμα περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία και σας ζητά να λάβετε μια απόφαση. Μέχρι να απαντήσετε στην ειδοποίηση, Χειροκίνητα εκτός λειτουργίας! εμποδίζει τη λειτουργία και σας προστατεύει.

Little Snitch

Το Little Snitch είναι ένα τείχος προστασίας για εισερχόμενες συνδέσεις. Αποκαλύπτει οποιεσδήποτε απόπειρες εξερχόμενης σύνδεσης δικτύου, διασφαλίζοντας ότι τα προσωπικά σας δεδομένα δεν εγκαταλείπουν τον υπολογιστή σας. Προσφέρει το ίδιο επίπεδο ελέγχου για τις εισερχόμενες συνδέσεις.

Murus

Ο Murus είναι ένα εργαλείο διαχείρισης τείχους προστασίας. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στην ασφάλεια για να χρησιμοποιήσετε όλες τις λειτουργίες αυτής της απλοποιημένης και εύχρηστης εφαρμογής. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Murus είναι το ενσωματωμένο γραφικό εργαλείο επεξεργασίας κανόνων, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες σειρές κανόνων για κάθε περίσταση.

Σιωπή ραδιοφώνου

Το ραδιόφωνο Silence είναι μια πολύ μικρή εφαρμογή παρακολούθησης δικτύου. Σας βοηθάει να προστατεύετε τα προσωπικά σας δεδομένα και να εμποδίζετε τις εφαρμογές να στέλνουν τα ευαίσθητα δεδομένα σας στο παρασκήνιο. Η χρήση αυτής της εφαρμογής δεν έχει παρενέργειες στην απόδοση του Mac σας και δεν σας στέλνει συνεχώς τις αναδυόμενες ειδοποιήσεις.

Firewall στο Mac

Ο έλεγχος των συνδέσεων δικτύου είναι ένα πράγμα. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν σέρνει μέσα. Ως εκ τούτου, η χρήση ενός τείχους προστασίας είναι απαραίτητη.

Όλες οι εκδόσεις του Macintosh έως 10.4, που ονομάζεται Tiger, είχαν ένα σύστημα τείχους προστασίας με βάση το Unix για την προστασία του χρήστη από κακόβουλες επιθέσεις. Η Apple το ονόμασε ipfw. Διαχειριζόταν εισερχόμενες και εξερχόμενες συνδέσεις, επιτρέποντας στον χρήστη να περάσει ή να μπλοκάρει. Αυτά τα συστήματα τείχους προστασίας ταξινόμησαν την κυκλοφορία ανά τύπο, προέλευση και προορισμό.

Στην επόμενη έκδοση του Mac OS (Leopard), η Apple ενημέρωσε το ipfw με ένα νέο πρόσθετο που ονομάζεται Application Firewall, για τη διαχείριση των αιτημάτων δικτύου εφαρμογών. Όταν ένα πρόγραμμα ζητάει κυκλοφορία δικτύου, το φίλτρο υποδοχής ελέγχει το δικαίωμα να το κάνει. Εάν το πρόγραμμα δεν βρίσκεται στη λίστα, το OS X σας ζητά να το επιτρέψετε να συνεχίσει.

Ενώ ενεργοποιούμε το προεπιλεγμένο τείχος προστασίας, συνιστούμε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα από τα τείχη προστασίας τρίτων που αναφέρονται παραπάνω. Αυτά είναι χρήσιμα, καθώς είναι η αφοσιωμένη επιχείρηση τους, επομένως είναι πιο πιθανό να σταματήσουν την ανεπιθύμητη κίνηση.

VPN

Είναι ένα πράγμα να βεβαιωθείτε ότι τίποτα κακό δεν πηγαίνει μέσα και έξω από το δίκτυό σας. Είναι άλλο να διατηρήσετε τις συνδέσεις σας ιδιωτικές.

Ένα VPN (Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο), κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας. Με τον τρόπο αυτό κρύβεται από τα ανεπιθύμητα μάτια. Υπάρχουν πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα στη χρήση ενός VPN, όπως η απεριόριστη ροή σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, διαβάστε προσεκτικά τη σε βάθος σύγκριση των καλύτερων VPN για Mac.

Προστασία δεδομένων

Τώρα που έχετε το δίκτυό σας υπό έλεγχο, ήρθε η ώρα να πάρετε τα αρχεία σας στα χέρια σας. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί όταν πρόκειται για την προστασία δεδομένων. Εάν κάνετε εσφαλμένα τα πράγματα, θα μπορούσατε να καταλήξετε να κλείσετε τα αρχεία σας. Επομένως, πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας (αν και θα πρέπει να κάνετε τακτικά backup των δεδομένων σας τακτικά).

Εκτός από το FileVault και το TimeMachine, που αναφέρονται παρακάτω, μπορείτε επίσης να εξετάσετε τον έλεγχο του MiniTool.

FileVault

Χρησιμοποιήστε το FileVault για να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα σας.

Τι είναι το FileVault?

Το FileVault είναι ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης δίσκων στο λειτουργικό σύστημα της Apple, macOS. Το FileVault χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση AES 128bit με ένα κλειδί 256-bit για να κλειδώσει το δίσκο και όλα τα αρχεία σε αυτό.

Γιατί θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε το FileVault?

Η κρυπτογράφηση των προσωπικών σας δεδομένων συνιστάται ιδιαίτερα για φορητές συσκευές, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων και των αρχείων σας. Μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Επιπλέον, εάν αποτύχετε ή χάσετε το Mac, τα δεδομένα σας θα είναι ασφαλή.

Είναι το FileVault Ασφαλές?

Αν χάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας και το κλειδί ανάκτησης, τα δεδομένα σας θα είναι ανέπαφα για πάντα - δεν θα μπορείτε να ανακτήσετε κανένα από τα αρχεία σας. Η κρυπτογράφηση του FileVault είναι τόσο ισχυρή που θα χρειαζόταν 100.000 χρόνια για να σπάσει, οπότε είναι αδύνατο να το σπάσει.

Η Apple σας βοηθά να αποθηκεύσετε το κλειδί αποκατάστασης στο αντίγραφο ασφαλείας. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο απώλειας. Ωστόσο, αν έχετε ξεχάσει ή τείνετε να χάσετε τα πράγματα, το FileVault ίσως να μην είναι για εσάς.

Πώς να ενεργοποιήσετε το FileVault

  1. Από το μενού της Apple, ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος και μεταβείτε στην επιλογή Ασφάλεια & Μυστικότητα.

  2. Επιλέξτε την καρτέλα FileVault και κάντε κλικ στο εικονίδιο μικρής κλειδώματος στην κάτω αριστερή γωνία και στη συνέχεια πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή.

  3. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί "Turn On FileVault" για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εγκατάστασης.

  4. Εάν το Mac σας διαθέτει πολλούς χρήστες, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την πρόσβαση στο FileVault για καθένα από αυτά.

  5. Βρείτε έναν ασφαλή χώρο για τον αλφαριθμητικό κωδικό πρόσβασης των 24 χαρακτήρων και κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια.

  6. Μπορείτε να ζητήσετε από την Apple να αποθηκεύσει το κλειδί ανάκτησης. Αν επιλέξετε να το κάνετε, θα πρέπει να απαντήσετε σε τρεις ερωτήσεις ασφαλείας. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε με την Apple και να εξουσιοδοτήσετε τον εαυτό σας.

  7. Αφού ολοκληρώσετε την απάντηση στις ερωτήσεις ασφαλείας, πατήστε το κουμπί Επανεκκίνηση.

Η κρυπτογράφηση των δεδομένων σας μπορεί να είναι μια πολύ αργή διαδικασία. Κάθε 50GB διαρκεί 5-15 λεπτά για να κρυπτογραφεί, ανάλογα με την απόδοση του Mac σας. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το αφήσετε να τρέξει το βράδυ. Μπορείτε να ελέγξετε την πρόοδο αν επιστρέψετε στην καρτέλα FileVault στην ενότητα Ασφάλεια & Μυστικότητα.

Για να απενεργοποιήσετε το FileVault, αντιστρέψτε τη σειρά των παραπάνω βημάτων. Η αποκρυπτογράφηση θα διαρκέσει ακριβώς τον ίδιο χρόνο με την κρυπτογράφηση. Το όλο θέμα εξαρτάται από το μέγεθος του δίσκου, την ταχύτητα οδήγησης και την απόδοση του Mac. Κατά τη διάρκεια της κρυπτογράφησης / αποκρυπτογράφησης, ο υπολογιστής σας μπορεί να αισθάνεται υποτονικός, αλλά μην ανησυχείτε.

Διορθώστε την τρύπα ασφαλείας

Εάν δεν είστε πεπεισμένοι για την ασφάλεια του FileVault και εξακολουθείτε να ανησυχείτε για το ότι έχετε πειραχτεί, μπορούμε να βοηθήσουμε.

Όταν το Mac σας μπαίνει σε λειτουργία αναστολής λειτουργίας, έχει πιθανή τρύπα ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κωδικοί πρόσβασης που απαιτούνται για την αποκρυπτογράφηση του FileVault αποθηκεύονται στη μνήμη του. Ουσιαστικά, κάποιος θα μπορούσε να ξυπνήσει και να ανακτήσει το κλειδί χωρίς τον κωδικό πρόσβασης σύνδεσης.

Εάν είστε παρανοϊκοί για την ασφάλεια, μπορείτε να κάνετε τα εξής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην καθημερινή χρήση, θα χρειαστεί να πληκτρολογήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας δύο φορές και το Mac σας θα είναι λίγο πιο αργό όταν ξυπνάτε από κατάσταση αναστολής.

Προαιρετική υποδιαίρεση

 1. Ανοίξτε το Terminal (μπορείτε να το βρείτε στο φάκελο Utilities ή να χρησιμοποιήσετε το Spotlight για να το αναζητήσετε)
 2. Πληκτρολογήστε: sudo pmset -a καταστρέψει το πλήκτρο με 1 κατάσταση αδρανοποίησης 25
 3. Πατήστε Enter και επανεκκινήστε το Mac

Αυτή η εντολή θέτει το Mac σας σε κατάσταση αναμονής αντί για κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Σε κατάσταση αναμονής, τα περιεχόμενα της μνήμης αποθηκεύονται στο δίσκο και ο υπολογιστής εισέρχεται σε λειτουργία βαθιάς ύπνου. Η εντολή λέει επίσης στον υπολογιστή σας να μην κρατάει το πλήκτρο FileVault στη μνήμη σε κατάσταση αναμονής.

Για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία, ανοίξτε πάλι τον τερματικό και πληκτρολογήστε: sudo pmset -a destroyfvkeyonstandbyby 0 hibernatemode 3

Στη συνέχεια, πατήστε Enter και επανεκκινήστε.

Μηχανή του χρόνου

Με το FileVault τα δεδομένα σας θα είναι ασφαλή. Ωστόσο, πρέπει επίσης να έχετε αντίγραφα ασφαλείας. Δεν είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή εάν ο φορητός σας υπολογιστής έχει κλαπεί, εάν δεν θα πάρετε ποτέ τα δεδομένα αυτά πίσω.

Τι είναι το Time Machine?

Το Time Machine είναι ένα λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που αναπτύχθηκε από την Apple και διανεμήθηκε ως μέρος του macOS. Ενώ υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εκεί έξω, το TimeMachine είναι ιδανικό για τους ιδιοκτήτες Mac.

Πώς λειτουργεί το μηχάνημα του χρόνου?

Το Time Machine κάνει τα ωριαία αντίγραφα ασφαλείας για τις τελευταίες 24 ώρες, τα καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας για τον τελευταίο μήνα και τα εβδομαδιαία αντίγραφα ασφαλείας για κάθε προηγούμενο μήνα. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δημιουργεί τοπικά στιγμιότυπα του Mac σας. Ένα καθημερινό στιγμιότυπο αποθηκεύεται κάθε 24 ώρες. Ξεκινάει μετά την ενεργοποίηση ή την επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Αισθάνεται σαν να κάνει πολλά αντίγραφα ασφαλείας, αλλά το Time Machine υποστηρίζει μόνο τις αλλαγές που έχετε κάνει στα αρχεία. Αποθηκεύει πολλαπλές εκδόσεις κάθε αρχείου. Για παράδειγμα, αν έχετε επεξεργαστεί ένα έγγραφο 50 φορές, θα μπορείτε να επαναφέρετε την 15η έκδοση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Apple ονομάζει Time Machine: επειδή μπορείτε να επιστρέψετε εγκαίρως για να δείτε το ιστορικό των αρχείων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Time Machine

Προαιρετική υποδιαίρεση

 1. Συνδέστε μια μονάδα αποθήκευσης στο Mac σας.
 2. Θα πρέπει να δείτε μια ειδοποίηση που θα σας ρωτάει αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα δίσκου με το Time Machine. Κάντε κλικ στην επιλογή Χρήση ως δίσκος αντιγράφων ασφαλείας.
 3. Εάν δεν βλέπετε την ειδοποίηση, ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος > Μηχανή του χρόνου.
 4. Επιλέξτε Δίσκο αντιγράφων ασφαλείας, επιλέξτε τη συσκευή αποθήκευσης με την οποία θέλετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και κάντε κλικ στην επιλογή Χρήση δίσκου.
 5. Μπορείτε να επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε τα αντίγραφα ασφαλείας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστείτε έναν κωδικό πρόσβασης για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές.

Ρυθμίσεις κοινής χρήσης Mac

Ο Mac σας μπορεί να μοιράζεται δεδομένα με πολλούς τρόπους, όχι μόνο με άλλους Mac. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η απομακρυσμένη εργασία. Ωστόσο, αν ανοίξετε μια θύρα στο Mac σας, πρέπει να προσέξετε την ασφάλειά του για να αποφύγετε πιθανές επιθέσεις.

Για να ρυθμίσετε τις ρυθμίσεις κοινής χρήσης, ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος και κάντε κλικ στο εικονίδιο Κοινή χρήση.

Οθόνη

Σε εταιρικά περιβάλλοντα, η τεχνική υποστήριξη μπορεί να ενεργοποιήσει αυτήν την επιλογή ώστε να μπορεί να δει την οθόνη σας και ίσως να πραγματοποιεί απομακρυσμένες επισκευές ή ενημερώσεις. Οι υπολογιστές με Windows και Linux μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτή την επιλογή για να αποκτήσουν πρόσβαση στην οθόνη του Mac σας. Εάν δεν χρειάζεστε αυτήν την επιλογή υποστήριξης, βεβαιωθείτε ότι είναι απενεργοποιημένη.

Αρχείο

Το αρχείο επιτρέπει σε άλλους υπολογιστές του δικτύου να φτάσουν στο σύστημα αρχείων του υπολογιστή σας. Τεχνικά, το σύστημα κοινής χρήσης αρχείων χρησιμοποιείται επίσης από την υπηρεσία Back To My Mac, η οποία σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στα αρχεία Mac σας από άλλο Mac μέσω Internet. Εάν δεν χρησιμοποιείτε καμία από αυτές τις υπηρεσίες, απενεργοποιήστε το αρχείο.

Εκτυπωτής

Αυτό μοιράζεται όλους τους εκτυπωτές που είναι συνδεδεμένοι με το Mac σας με άλλους υπολογιστές στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των μηχανών Windows και Linux. Εάν δεν χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή σας, απενεργοποιήστε τη ρύθμιση.

Απομακρυσμένη σύνδεση

Η απομακρυσμένη σύνδεση αφορά τη ρύθμιση συνδέσεων στο Mac μέσω SSH / SFTP. Οι τεχνικοί χρησιμοποιούν αυτή τη ρύθμιση για να λειτουργούν εξ αποστάσεως. Απενεργοποιήστε το αν δεν το χρησιμοποιήσετε.

Κοινή χρήση internet

Μπορείτε να μοιραστείτε το διαδικτυακό σας Mac με άλλο Mac. Το ιστορικό αυτής της ρύθμισης πηγαίνει πίσω 20 χρόνια όταν οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν το dial-up internet. Είναι όλο και πιο άχρηστο, απενεργοποιήστε το.

Bluetooth

Ενεργοποιώντας τη λειτουργία αυτή, το Mac σας επιτρέπει να στέλνει και να λαμβάνει αρχεία από και προς άλλη συσκευή με δυνατότητα Bluetooth, όπως κινητό τηλέφωνο. Τα iPhones της Apple και τα iPads δεν μπορούν να μοιράζονται αρχεία με αυτόν τον τρόπο (παρόλο που έχουν επίσης Bluetooth). Έτσι, είναι πιθανό να το χρησιμοποιήσετε μόνο αν έχετε ένα τηλέφωνο που τρέχει το Android. Εάν δεν έχετε χάσει αυτό το χαρακτηριστικό, πιθανώς δεν το χρειάζεστε.

Διαχείριση χρηστών

Αν δεν είστε ο μόνος που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι άλλοι που έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας δεν μπορούν να το βλάψουν.

Αν είστε ο μόνος που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σας, μπορείτε να παραλείψετε αυτήν την ενότητα.

Τι σημαίνει ο χρήστης πολλαπλών χρηστών?

Η διαχείριση χρηστών σας βοηθά να μοιράζεστε τον υπολογιστή σας με άλλους χωρίς να τους αφήσετε να επεξεργαστούν τα ευαίσθητα δεδομένα σας. Είναι ένα από τα μεγάλα οφέλη του να είσαι χρήστης Mac.

Οι γονείς μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τη Διαχείριση χρηστών για να ελέγχουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους, δημιουργώντας κανόνες και περιορισμούς.

Πώς να διαχειριστείτε πολλούς χρήστες

Για να διαχειριστείτε πολλούς χρήστες, ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος και κάντε κλικ στην επιλογή Χρήστες & Ομάδες. Αριστερά, μπορείτε να δείτε τους χρήστες του υπολογιστή. Εάν κάνετε κλικ στο σύμβολο κλειδώματος στο κάτω αριστερό μέρος του παραθύρου, μπορείτε να δημιουργήσετε νέους χρήστες.

Κάτω από τις επιλογές σύνδεσης, μπορείτε να ρυθμίσετε τη Γρήγορη εναλλαγή χρηστών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αλλάξετε το προφίλ κάποιου άλλου χρήστη με μερικά μόνο κλικ του ποντικιού. Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στην επιλογή Εμφάνιση γρήγορου μενού αλλαγής χρηστών. Η εναλλαγή διαρκεί λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα, ανάλογα με τον αριθμό των εφαρμογών που είναι ανοικτές σε κάθε λογαριασμό.

Η διαχείριση χρηστών είναι κάτι παραπάνω από τη ρύθμιση λογαριασμών και τη διευκόλυνση αλλαγής τοποθεσιών στο Mac. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δημιουργήσετε πολλούς λογαριασμούς χρηστών. Για παράδειγμα:

1. Αντιμετώπιση προβλημάτων

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με μια συχνά χρησιμοποιούμενη εφαρμογή, ίσως χρειαστεί να το δοκιμάσετε σε καθαρό περιβάλλον. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησής σας ευτυχώς για χρόνια, στη συνέχεια, εγκαταστήσατε ένα νέο πρόσθετο και το όλο θέμα σπάσει. Δεν είστε σίγουροι αν πρόκειται για το πρόσθετο ή αν κατά λάθος κατεβάσατε κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Για να το δοκιμάσετε, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό "χρήστη δοκιμής" και να αναλύσετε το πρόβλημα εκεί. Εάν λειτουργεί καλά εκεί, γνωρίζετε ότι το πρόβλημα πρέπει να είναι στον κανονικό λογαριασμό χρήστη.

2. Να είστε χρήστης χωρίς διαχειριστές

Το να είστε χρήστης πλήρους πρόσβασης δεν είναι πάντα ο ασφαλέστερος τρόπος χρήσης του υπολογιστή σας. Απλά ελέγξτε τον οδηγό Snoop από την NSA σχετικά με τους περιορισμούς ασφαλείας σε Mac. Από την άλλη πλευρά, ζητώντας πρόσβαση από το διαχειριστή για την εγκατάσταση εφαρμογών μπορεί να είναι πόνου εάν είστε χρήστης που δεν είναι διαχειριστής. Ως εκ τούτου, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό "μόνο για διαχειριστές" με πλήρη δικαιώματα διαχειριστή και να τον αφήσετε συνδεδεμένο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κανονικό σας λογαριασμό για τη συνηθισμένη εργασία σας και, στη συνέχεια, να μεταβείτε γρήγορα στο λογαριασμό μόνο για διαχειριστές, δουλειά.

3. Λογαριασμός για Παρουσιάσεις

Εάν χρησιμοποιείτε το Mac σας για να κάνετε παρουσιάσεις τακτικά, ίσως να θέλετε να αποφύγετε εκείνες τις εφαρμογές που σας ωθούν τις ειδοποιήσεις και να διαταράσσετε την απόδοσή σας. Η δημιουργία ενός λογαριασμού για παρουσιάσεις μπορεί να αποφευχθεί αυτό. Σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να κρατήσετε το ακατάστατο γραφείο σας κρυμμένο από το ακροατήριό σας!

4. Παιχνίδια

Η δημιουργία ενός καθαρού λογαριασμού για τυχερά παιχνίδια μπορεί να σας προσφέρει βελτιωμένη απόδοση και έτσι να καταστήσετε την εμπειρία παιχνιδιού πιο ευχάριστη.

5. Διαχωρίστε την εργασία και την ιδιωτική σας ζωή

Μερικές φορές πρέπει να φέρουμε την εργασία στο σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναμειγνύετε την εργασία και την προσωπική σας ζωή στο Mac σας. Με ξεχωριστά προφίλ χρηστών, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι διατηρείται η απόδοση κάθε προφίλ. Αν χρειάζεται να φτάσετε σε ένα ακριβές αρχείο, μπορείτε να το κάνετε με γρήγορη εναλλαγή.

Mac ιοί - ένας αστικός μύθος?

Μπορεί ο Mac να πάρει ιούς; Χρειάζομαι προστασία από ιούς; Αυτά δεν είναι εύκολο να απαντηθούν. Οι Mac είναι οπλισμένοι με το Xprotect μέσα στο λειτουργικό σύστημα και εξακολουθούν να υπάρχουν λιγότεροι ιοί για Mac παρά για Windows. Ωστόσο, οι αριθμοί αυξάνονται ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης δημοτικότητας των Mac.

Μια πρόσφατη έκθεση πρότεινε ότι το malware Mac αυξήθηκε κατά 270% το 2017. Η Macworld συνέταξε μια λίστα με κακόβουλα προγράμματα και σφάλματα ασφαλείας, όπου μπορείτε να δείτε μια μεγάλη ποικιλία από ιούς Mac. Παρόλα αυτά, το Mac είναι λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε Unix, οπότε εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο ασφαλή λειτουργικά συστήματα. Επιπλέον, η Apple προσπαθεί συνεχώς να κάνει τα προϊόντα της πιο ασφαλή.

Καλύτερο λογισμικό AntiVirus για Mac

Το Kaspersky Internet Security είναι το αγαπημένο λογισμικό προστασίας από ιούς για Mac. Εκτός από την εύρεση ιών, σας επιτρέπει να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο ελεύθερα, χωρίς να ανησυχείτε ότι κάτι κακόβουλο θα επιτεθεί στον υπολογιστή σας. Η σάρωση μπορεί να είναι λίγο αργή αλλά οδηγεί σε λεπτομερή αναφορά. Υπάρχει επίσης μια φανταστική λειτουργία Safe Money για την προστασία των online πληρωμών.

Διαχείριση κωδικών πρόσβασης

Η ρύθμιση και η ανάμνηση ισχυρών κωδικών πρόσβασης δεν είναι εύκολη. Για περίπλοκους, εξαιρετικά μακρούς κωδικούς πρόσβασης, τα εργαλεία διαχείρισης κωδικού πρόσβασης, όπως το Apple Keychain, είναι μια μεγάλη βοήθεια μνήμης.

Apple Keychain

Τι είναι το Keychain?

Το Keychain είναι ένα εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης που βασίζεται σε σύννεφο από την Apple. Είναι ενσωματωμένο σε iOS και macOS. Το KeyChain βοηθά τους χρήστες να δημιουργούν, να οργανώνουν και να προσεγγίζουν τους κωδικούς τους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Keychain

Για να αποθηκεύσετε τους κωδικούς πρόσβασης, ενεργοποιήστε το KeyChain ανοίγοντας Ρυθμίσεις στο iPhone ή το iPad σας. Ανοίξτε το iCloud και μετακινηθείτε προς τα κάτω για να πατήσετε το Keychain για να το ενεργοποιήσετε αλλάζοντας την εναλλαγή.

Εάν δεν το κάνατε πριν, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε έναν κωδικό πρόσβασης για το iCloud Keychain. Αν έχετε ρυθμίσει ένα πριν, θα πρέπει να επαληθεύσετε τον εαυτό σας με μια άλλη συσκευή. Αυτή η λειτουργία σάς βοηθά να προσεγγίσετε όλα τα ασφαλισμένα σας δεδομένα, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείτε.

Κωδικοί που δημιουργούνται τυχαία

Αν εξαντλήσετε ιδέες για κωδικό πρόσβασης ή απλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός σας είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής, το Keychain έχει ένα φανταστικό χαρακτηριστικό για εσάς - τη γεννήτρια κωδικών πρόσβασης. Για να το χρησιμοποιήσετε:

 1. Ανοίξτε την πρόσβαση στο Keychain από την οθόνη Applications και επιλέξτε την κατηγορία σας.
 2. Κάντε κλικ στο πλήκτρο συν (+) στο κάτω μέρος της οθόνης. Στο αναδυόμενο παράθυρο υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως ο έλεγχος του κωδικού πρόσβασής σας. Κάντε κλικ στο σημάδι κλειδιών στα δεξιά για να ανοίξετε το Password Assistant.
 3. Χρησιμοποιήστε τον Βοηθό κωδικού πρόσβασης για να δημιουργήσετε αποθηκευμένα γράμματα και αριθμούς, μόνο αριθμούς, τυχαίους ή κωδικούς συμβατούς με FIPS-181 διαφορετικών μηκών. Η γραμμή ποιότητας θα σας δείξει το επίπεδο ασφαλείας του κωδικού πρόσβασής σας.

Οι καλύτεροι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης για Mac

Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με το Keychain του Mac σας ή σας ενδιαφέρει κάτι περισσότερο, ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με τον έλεγχο κωδικών πρόσβασης και τα εργαλεία. Εν ολίγοις, αυτές είναι οι καλύτερες εναλλακτικές επιλογές:

 • 1Password
 • Dashlane
 • LastPass

Παρακολούθηση του Mac σας

Εάν έχετε χάσει ποτέ το Mac ή το iPhone σας, θα ξέρετε ότι είναι ένα φρικτό συναίσθημα. Είναι ακόμα χειρότερο αν κλαπεί. Ευτυχώς υπάρχουν εργαλεία εκεί έξω για να σας βοηθήσουν να το βρείτε / να το ανακτήσετε.

Βρείτε το Mac μου

Τι είναι το Mac μου?

Βρείτε το My Mac είναι μια υπηρεσία της Apple που επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να εντοπίσει το χαμένο προϊόν και, εάν χρειάζεται, να το διαγράψει εξ αποστάσεως.

Πώς να ενεργοποιήσετε το Find My Mac

 1. Μεταβείτε στις Προτιμήσεις συστήματος.

 2. Κάντε κλικ στο παράθυρο iCloud.

 3. Κάντε κύλιση προς τα κάτω για να δείτε αν το πλαίσιο ελέγχου Εύρεση My Mac είναι επιλεγμένο.

 4. Εάν το Find My Mac δεν είναι ήδη ενεργοποιημένο, κάντε κλικ στο πλαίσιο και, όταν σας ζητηθεί, κάντε κλικ στο κουμπί Να επιτρέπεται η ενεργοποίησή του.

Πώς να βρείτε το Mac σας

Εάν έχετε χάσει το Mac σας, μεταβείτε στο iCloud.com. Θα δείτε έναν χάρτη που θα εμφανίζει όλες τις κοντινές σας συσκευές. Μπορείτε να δείτε πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές σας κάνοντας κλικ στην επιλογή Όλες οι συσκευές. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με το αν η συσκευή είναι συνδεδεμένη ή εκτός σύνδεσης και πότε χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά.

Μπορείτε να κάνετε κλικ σε μια συσκευή για να αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορες επιλογές: Αναπαραγωγή ήχου, απώλειας ή διαγραφής.

Η αναπαραγωγή ενός ήχου είναι μια χρήσιμη επιλογή εάν ο Mac σας βρίσκεται κοντά, αλλά δεν μπορείτε να τον βρείτε.

Μυστικός

Το Undercover είναι ένα κομμάτι λογισμικού που γίνεται για να παρακολουθείτε και να παρακολουθείτε μακρινά το Mac που λείπει. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην ανάκτηση του κλεμμένου μηχανήματος. Το φορτώνετε στο παρασκήνιο του υπολογιστή σας για να παρακολουθείτε τη θέση σας συνεχώς.

Σημείωση

Η κατάργηση της εφαρμογής Undercover είναι σχεδόν αδύνατη: μόνο ο διαχειριστής μπορεί να την καταργήσει από το Mac.

Ασφάλεια Mac: Η κατώτατη γραμμή

Η ασφάλεια των Mac έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι χρήστες Mac πρέπει τώρα να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια των συσκευών τους, ενόψει των αυξημένων απειλών. Εάν θέλετε ο Mac σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής αυτές τις μέρες, είναι σημαντικό να επενδύσετε στη δημιουργία και τη διαφύλαξη του.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me