Malware – Απομάκρυνση και Προστασία

Να πάρει μολυσμένα από Malware είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που θα μπορούσε να συμβεί σε σας!

Ίσως παρατηρήσετε ότι ο υπολογιστής σας δεν λειτουργεί όσο καλά θα έπρεπε.

Μπορεί να πιστεύετε ότι ο υπολογιστής σας είναι εντάξει ή μπορεί να ξαφνικά αντιμετωπίσετε ένα κλείσιμο, μια συντριβή ή ένα προειδοποιητικό μήνυμα που σας λέει ότι κάτι έχει πάει τρομερά λάθος στον υπολογιστή σας.

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να παραμείνει στον υπολογιστή σας απαρατήρητο για μήνες και να ξαφνικά χτυπήσει.

Με το κακόβουλο λογισμικό που εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις ειδήσεις, θα πρέπει να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερη προφύλαξη για να προστατευθείτε από τις ζημιές. Ενώ οι υπηρεσίες VPN και τα αντίγραφα ασφαλείας είναι ένα καλό πρώτο βήμα, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να προσέξετε.

Τι είναι κακόβουλο λογισμικό?

"Κακόβουλο λογισμικό" είναι μια συντομευμένη έκδοση του όρου "κακόβουλο λογισμικό". Ο όρος καλύπτει μια σειρά κατηγοριών παρεμβατικών προγραμμάτων, όπως:

 • Ιούς υπολογιστών
 • Trojans
 • Spyware
 • Adware
 • Ransomware
 • Scareware
 • Παίκτες κλικ
 • Προγράμματα botnet

Το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι μόνο ο τομέας των χάκερ και των κλεφτών. Οι εμπορικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τακτικά κώδικες παρακολούθησης και λογισμικό κατασκοπείας για έρευνα αγοράς και στοχοθετημένη διαφήμιση.

Ο γενικός ορισμός του κακόβουλου λογισμικού περιλαμβάνει προγράμματα που εκτελούνται σε έναν υπολογιστή χωρίς οφέλη για τον ιδιοκτήτη του υπολογιστή, αλλά εξυπηρετούν τους στόχους ενός τρίτου που έχει αποκτήσει το πρόγραμμα αυτό στον υπολογιστή χωρίς άδεια ή μέσω εξαπάτησης.

Πώς μπορώ να ξέρω αν μολύνονται από κακόβουλο λογισμικό?

Τα περισσότερα κακόβουλα προγράμματα είναι μη ανιχνεύσιμα. Από τη φύση τους, τα συστήματα υποκλοπής spyware και παρακολούθησης δεν θέλουν να γνωρίζετε ότι βρίσκονται στον υπολογιστή σας. Οι ιοί μπορούν να διαταράξουν τη συμπεριφορά του υπολογιστή σας και τα Trojans ανοίγουν παραδοσιακά μια σειρά από ιστοσελίδες χωρίς την άδειά σας.

Στην περίπτωση ransomware, όπως Petya, ή WannaCry, θα λάβετε ένα μήνυμα που ζητά χρήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κακόβουλο πρόγραμμα θα κρυπτογραφήσει όλα τα αρχεία στον υπολογιστή σας και θα απαιτήσει πληρωμή για να σας επιτρέψει ξανά πρόσβαση.

WannaCry Ransomware

Ορισμένες κακόβουλες εφαρμογές θα αλλάξουν τις βασικές ρυθμίσεις στον υπολογιστή σας, θέτοντας την προτιμώμενη μηχανή αναζήτησης ως προεπιλογή ή κατάχρηση της πρόσβασής σας στο Internet, ρυθμίζοντας ένα διακομιστή μεσολάβησης για τις συνδέσεις σας.

Μια άλλη ύπουλη μέθοδος που κάποιο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ελέγξει την πρόσβαση στο Internet είναι να καταλάβει την υπηρεσία DNS. Το Σύστημα Ονομάτων Τομέων (Domain Name System) είναι σαν ένας κατάλογος που χαρτογραφεί μεταξύ διευθύνσεων Web και διευθύνσεων Internet. Εάν ένας εισβολέας μπορεί να ελέγξει αυτή τη ρύθμιση, μπορεί να ανακατευθύνει οποιεσδήποτε κλήσεις πραγματοποιήσετε σε γνωστούς ιστότοπους, όπως είναι τα συστήματα αλληλογραφίας, και να πάρετε το πρόγραμμα περιήγησής σας για να εμφανίσει ένα ψεύτικο αντίγραφο.

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να αναγκάσει το πρόγραμμα περιήγησής σας να ανακατευθύνει σε έναν ψεύτικο ιστότοπο, χειριζόμενος την κρυφή μνήμη του υπολογιστή.

Ακολουθούν μερικοί γρήγοροι έλεγχοι που μπορείτε να κάνετε για να αναζητήσετε αεροπειρατεία στις ρυθμίσεις του υπολογιστή σας.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις διακομιστή μεσολάβησης

Ρυθμίσεις διαμεσολαβητή των Windows

Για τα Windows, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για να διαπιστώσετε εάν η διαδικτυακή σας κίνηση είναι πειρατική και ανακατευθυνόμενη. Αυτά τα βήματα είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείτε.

 1. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη
 2. Πληκτρολογήστε Ιδιότητες Internet (ή Ιδιότητες) και πατήστε Enter
 3. Μεταβείτε στην καρτέλα Συνδέσεις και κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις Lan.Ιδιότητες Internet των Windows
 4. Βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις διακομιστή μεσολάβησης είναι κενέςΡυθμίσεις πληρεξουσίου

Ρυθμίσεις διακομιστή μεσολάβησης Mac

Σε ένα Mac, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω βήματα για να μάθετε εάν το δίκτυό σας είναι αεροπειρατείας.

 1. Επιλέξτε Apple Menu > Προτιμήσεις συστήματος και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Δίκτυο
 2. Επιλέξτε το δίκτυο που χρησιμοποιείτε π.χ. Ethernet ή WiFi
 3. Κάντε κλικ στην επιλογή Για προχωρημένους και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Proxy
 4. Οι ρυθμίσεις πρέπει να είναι κενές

Ελέγξτε τις Ρυθμίσεις DNS

Αντί να χρησιμοποιήσετε έναν διακομιστή μεσολάβησης για την ανακατεύθυνση της επισκεψιμότητας, το κακόβουλο λογισμικό ενδέχεται να αλλάξει τις ρυθμίσεις DNS. Αυτό θα επιτρέψει επίσης στους χάκερ να παρακολουθήσουν και να πάρουν τον έλεγχο του υπολογιστή σας εξ αποστάσεως. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω βήματα για να δείτε εάν το DNS σας ανακατευθύνεται.

Ελέγξτε τις Ρυθμίσεις DNS στα Windows

Στα Windows, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω βήματα για να ελέγξετε τις ρυθμίσεις DNS.

 1. Στη γραμμή εργασιών, κάντε δεξί κλικ στη σύνδεσή σας στο Internet και κάντε κλικ στο Άνοιγμα του κέντρου δικτύου και κοινής χρήσης
 2. Κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα
 3. Κάντε δεξί κλικ στο δίκτυο που χρησιμοποιείτε και κάντε κλικ στην επιλογή Ιδιότητες
 4. Κάντε διπλό κλικ στην καταχώρηση TCP / IPv4.
 5. Οι ρυθμίσεις κάτω από "Χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες διευθύνσεις διακομιστή DNS" πρέπει να είναι άδειο
 6. Κάντε τον ίδιο έλεγχο για την καταχώρηση TCP / IPv6

Ελέγξτε τις Ρυθμίσεις DNS στο Mac

Σε Mac, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να ελέγξετε τις ρυθμίσεις DNS.

 1. Μεταβείτε στο Apple Menu > Προτιμήσεις συστήματος και κάντε κλικ στο Δίκτυο
 2. Επιλέξτε το Δίκτυο που χρησιμοποιείτε και κάντε κλικ στην επιλογή Για προχωρημένους
 3. Στο μενού DNS θα πρέπει να είναι κενό

Πλήρης έλεγχος κακόβουλου λογισμικού

Ενώ οι παραπάνω έλεγχοι θα πρέπει να βοηθήσουν στην εξακρίβωση εάν υπάρχει κάποιο κακόβουλο λογισμικό, δεν είναι απολύτως εγγύηση. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε αν έχετε κακόβουλο λογισμικό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα επαγγελματικό εργαλείο για να το μάθετε.

Τα καλύτερα εργαλεία ελέγχου και απομάκρυνσης κακόβουλου λογισμικού που διατίθενται επί του παρόντος στην αγορά είναι το Malwarebytes και το Bitdefender. Αυτά είναι διαθέσιμα για πολλές πλατφόρμες και λειτουργικά συστήματα. Ενώ έρχονται με μια τιμή, είναι φθηνότερο από το να χάσετε τα δεδομένα σας λόγω μόλυνσης.

Πώς μπορώ να καταργήσω το κακόβουλο λογισμικό?

Εάν ανιχνεύσετε αλλαγές στις ρυθμίσεις που επεξηγήθηκαν στην προηγούμενη ενότητα, κάντε έναν έλεγχο των υπηρεσιών στις οποίες έχετε εγγραφεί. Για παράδειγμα, αν έχετε εγκαταστήσει VPN με βάση το πρόγραμμα περιήγησης, τότε αυτό θα αλλάξει τις ρυθμίσεις του διακομιστή μεσολάβησης και θα πρέπει να το αφήσετε μόνο του. Αν εγγραφείτε σε μια έξυπνη υπηρεσία DNS, τότε η ρύθμιση SNS θα έχει τιμές σε αυτές. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις απλώς απενεργοποιήστε τη δυνατότητα DNS και διακομιστή μεσολάβησης κάνοντας κλικ στα κουμπιά επιλογής στο επάνω μέρος αυτών των ρυθμίσεων. Αυτή η ενέργεια θα εξαλείψει τυχόν ρυθμίσεις που έχουν γραφτεί σε αυτές τις ενότητες.

Λογισμικό αφαίρεσης κακόβουλων προγραμμάτων

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εφαρμογές αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού. Πολλά από αυτά είναι δωρεάν και μπορείτε να είστε ασφαλείς αν επιλέξετε εργαλεία που παράγονται από αξιόπιστες εταιρείες λογισμικού.

Δοκιμάστε κάποιο από αυτά τα πέντε μεγάλα προγράμματα αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού:

 • Bitdefender
 • Malwarebytes
 • Spybot
 • SUPERAntiSpyware
 • Emsisoft Emergency Kit

Το πρόβλημα με το κακόβουλο λογισμικό είναι ότι δεν ξέρετε ότι το έχετε μέχρι να είναι πολύ αργά. Ακόμη και τα προγράμματα ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού υψηλής ποιότητας, όπως το Εργαλείο αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού από τη Microsoft, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ένα κακόβουλο πρόγραμμα αν είναι αδρανής κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης.

Τα προγράμματα Rootkit μπαίνουν στο λειτουργικό σύστημα για να συγκαλύψουν την παρουσία τους. Με τον εντοπισμό τους ως άλλα νόμιμα προγράμματα ή με τον αποκλεισμό του διαχειριστή εργασιών από το να εντοπίσουν τις δραστηριότητές τους, μετατρέπουν τις διαδικασίες τους σε αόρατα ή αποδεκτά προγράμματα που δεν θα αγγίζουν τα εργαλεία αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού. Εάν έχετε πέσει θύμα ενεργού κακόβουλου λογισμικού, θα είναι πολύ δύσκολο να το αφαιρέσετε. Η καλύτερη επιλογή που έχετε είναι να αποφύγετε την καταστροφή αυτού του κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας.

Πώς να προστατεύσετε από κακόβουλο λογισμικό

Η πλειοψηφία των οικιακών χρηστών έχει πρόσβαση στο Internet μέσω ενός δρομολογητή WiFi ο οποίος έχει ήδη ενσωματωμένη προστασία τείχους προστασίας. Η δυνατότητα των hackers να εισέλθουν στον υπολογιστή σας εξ αποστάσεως και να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό έχει πλέον αποκλειστεί πλήρως.

Δεν λαμβάνετε απροσδόκητα κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Οι χάκερ έχουν αναπτύξει μεθόδους για να σας εξαπατήσουν να σας προσκαλέσουν αυτό το επιβλαβές λογισμικό. Ο μόνος τρόπος για να προστατευτείτε από το κακόβουλο λογισμικό είναι να αλλάξετε τις συνήθειες σας.

Αυτές είναι μερικές από τις βασικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να μπουν στον υπολογιστή σας:

 • Αρχεία PDF
 • Φλας βίντεο
 • Τα συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Μη τυποποιημένες μορφές αρχείων λήψης torrent
 • Επιπλέον βοηθητικά προγράμματα για δωρεάν λογισμικό

Πρέπει να ενισχύσετε το επίπεδο υποψίας σας στο διαδίκτυο και να μειώσετε την απόγνωση και την επείγουσα ανάγκη σας όταν έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Αν ανακαλύψετε μια μεγάλη δωρεάν εφαρμογή, θα μπορούσε να είναι μια παγίδα, απλώς μετωπίζοντας για την εγκατάσταση ενός κομμάτι κακόβουλου λογισμικού.

Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε ένα από αυτά τα προειδοποιητικά σημεία.

Αρχεία PDF

Η μορφή Adobe PDF περιέχει μια σειρά ευκαιριών για τους χάκερς να εισάγουν έναν μυστικό κώδικα στις οδηγίες μορφοποίησης ενός εγγράφου. Παρόλο που αυτά τα αρχεία φαίνονται απολύτως φυσιολογικά, όταν τα ανοίγετε, το κακόβουλο λογισμικό στο εσωτερικό θα αντιγράψει τα προγράμματα στον υπολογιστή σας και θα δημιουργήσει ακόμη συνδέσεις στον διακομιστή του χάκερ. Τα τείχη προστασίας εμποδίζουν αιφνιδιαστικές αιτήσεις εισερχόμενης σύνδεσης, αλλά δεν σταματούν τις εξερχόμενες συνδέσεις.

Το κακόβουλο λογισμικό που είναι κρυμμένο σε αρχεία PDF περνάει συνήθως σκουπίδια από ιούς, οπότε ο μόνος τρόπος να προστατευθείτε από αυτά τα προγράμματα είναι να μην τους ανοίξετε. Προσέξτε να ανοίξετε αρχεία PDF που προέρχονται από πηγές που δεν γνωρίζετε καλά.

Τρία βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποφύγετε το κακόβουλο λογισμικό να μπαίνει στο σύστημά σας μέσω αρχείων PDF είναι:

 • Απενεργοποιήστε το JavaScript στο Adobe Acrobat
 • Αποτρέψτε την εμφάνιση αρχείων PDF σε προγράμματα περιήγησης
 • Αποκλείστε τους αναγνώστες PDF από την πρόσβαση σε πόρους του συστήματος αρχείων και του δικτύου

Adobe Flash player

Εκτός από τη μορφή του Acrobat, η Adobe είναι επίσης ο κάτοχος του Flash Player. Αυτό το λογισμικό προσφέρει μια άλλη διαδρομή για τους χάκερς να αποκτήσουν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας.

Ένα βίντεο ροής Flash μεταφορτώνεται σε έναν προσωρινό φάκελο στην ενότητα προγραμμάτων του υπολογιστή σας. Το σύστημα αρχείων Flash περιέχει έναν αριθμό καταλόγων για cookies που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χάκερ για να μεταφορτώσουν κακόβουλα προγράμματα.

Το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι μεταμφιεσμένο ως βίντεο, αλλά το λογισμικό τείχους προστασίας και το λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας θα αφήσει το κακόβουλο πρόγραμμα, πιστεύοντας ότι είναι μέρος του ουσιαστικού κώδικα που απαιτείται για να παίξει το βίντεο.

Όταν χρησιμοποιείτε τυποποιημένες μεθόδους για να εκκαθαρίσετε την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης ή διαγράψετε όλα τα cookies, τα αρχεία Flash παραμένουν στη θέση τους επειδή δεν αποθηκεύονται στους τυπικούς καταλόγους που ανήκουν στη δομή αρχείων του προγράμματος περιήγησης.

Τα συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι λήψεις torrent

Η καλύτερη προστασία από κακόβουλο λογισμικό σε λήψεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και torrent downloads είναι προσοχή. Ανοίγετε μόνο συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν προέρχονται από κάποιον που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Προσέξτε ιδιαίτερα τη λήψη αρχείων που έχουν επεκτάσεις αρχείων που δεν αναγνωρίζετε. Προσέχετε στα αρχεία πολυμέσων που διαθέτουν πολύ γνωστούς τύπους αρχείων, όπως MP3 ή MP4.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα αρχεία zip. Αυτοί οι συμπιεσμένοι κατάλογοι είναι εξαιρετικοί για τη μεταφορά μεγάλων αρχείων σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορούν επίσης να μεταφερθούν ως προγράμματα εγκατάστασης.

Εάν διαθέτετε πρόγραμμα προστασίας από ιούς στον υπολογιστή σας, θα σας προειδοποιήσει όταν προσπαθείτε να κάνετε λήψη ή εκτέλεση ύποπτων αρχείων.

Χρησιμοποιώντας ένα VPN όταν το torrenting μπορεί επίσης να σας κρατήσει ασφαλές, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει πάροχο που υποστηρίζει torrenting και δεν θα συνιστούσαμε τη χρήση ενός δωρεάν VPN. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το καλύτερο vpn για το torrenting άρθρο.

Προστασία για Mac

Δεν υπάρχει τίποτα για το λειτουργικό σύστημα Mac OSX που να το προστατεύει από το κακόβουλο λογισμικό. Περισσότεροι από 7.000 Mac έγιναν μολυσμένοι από τα ransomware KeRanger το 2016. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό μεταφέρθηκε σε υπολογιστές μέσω του προγράμματος BitTorrent Transmission client.

Δυστυχώς, οι χρήστες Mac πρέπει ακόμη να είναι προσεκτικοί σχετικά με την εγκατάσταση προγραμμάτων κατά του κακόβουλου λογισμικού, επειδή υπάρχουν κάποια ψεύτικα συστήματα ασφαλείας έξω εκεί που είναι πραγματικά κακόβουλα προγράμματα. Αυτές περιλαμβάνουν το Mac Defender, το Mac Protector και το Mac Security.

Η Apple είναι πασίγνωστη για το επίπεδο ελέγχου που έχει σχετικά με τη διαθεσιμότητα λογισμικού για το λειτουργικό της σύστημα. Προς το συμφέρον της διατήρησης του λογισμικού σας Mac χωρίς κακόβουλο λογισμικό, ακολουθήστε μια πολιτική που επιτρέπει μόνο το λογισμικό από το Apple Store στον υπολογιστή σας.

Ελέγξτε αυτά τα δωρεάν συστήματα προστασίας από ιούς για Mac:

 • AVG
 • Sophos Anti-Virus
 • Avira
 • Avast

Επιπλέον βοηθητικά προγράμματα για δωρεάν λογισμικό

Όταν εγκαθιστάτε ένα πρόγραμμα ή μια ενημερωμένη έκδοση, ίσως θέλετε να πάρετε γρήγορα την εγκατάσταση και ίσως να σας αποσπάσουν ακόμη και μια άλλη εφαρμογή που τρέχετε ταυτόχρονα με τον εγκαταστάτη. Αυτό είναι ένα λάθος. Ακόμη και οι νόμιμες εταιρείες λογισμικού χρησιμοποιούν προγράμματα εγκατάστασης προγραμμάτων για να γλιστρήσουν επιπλέον ανεπιθύμητα βοηθητικά προγράμματα σε υπολογιστές και επίσης να εγκαταστήσουν τις γραμμές εργαλείων και να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης. Ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι έχετε ξαφνικά διαφορετική διάταξη νέας καρτέλας και ότι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης έχει αλλάξει.

Αυτές οι τροποποιήσεις των ρυθμίσεων του προγράμματος περιήγησης έγιναν πιθανόν με την άδειά σας. Όλες αυτές οι σελίδες που πρέπει να περάσετε για να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα μπορεί μερικές φορές να περιλαμβάνουν ύπουλα μικρά extras. Αν δεν δίνετε προσοχή σε αυτό που λέει στην πραγματικότητα καθεμία από αυτές τις σελίδες, αλλά απλά κάντε κλικ στο κουμπί 'Επόμενο', δίνετε στο πρόγραμμα εγκατάστασης την άδειά σας για να εγκαταστήσετε επιπλέον λογισμικό και να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης.

Το λογισμικό προστασίας από ιούς δεν θα σας προειδοποιήσει για την εγκατάσταση αυτών των πρόσθετων προγραμμάτων, επειδή έχετε ήδη δώσει την άδεια στον εγκαταστάτη να εκτελεστεί. Ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστεί τον υπολογιστή σας από την ύπουλη έξτρα είναι να είναι προσεκτικός και σε εγρήγορση.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας

Ένα άλλο σημαντικό βήμα για τη βοήθεια κατά των ζημιών από κακόβουλο λογισμικό είναι η συνεχής δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας. Χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας 3-2-1, ακόμη και αν τα δεδομένα σας είναι διακυβευμένα, είτε από κακόβουλο λογισμικό είτε από άλλο λόγο, θα μπορείτε να ανακτήσετε όλα τα δεδομένα σας.

Η μέθοδος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας 3-2-1 σημαίνει ότι έχετε 3 συνολικά αντίγραφα ασφαλείας, σε 2 διαφορετικές τοποθεσίες. Γενικά, αυτό σημαίνει τα εξής:

 • Ένα τμήμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε
 • Ένα τοπικό αντίγραφο ασφαλείας σε μια πρόσθετη συσκευή, π.χ. ένα NAS
 • Ένα τρίτο backup εκτός site. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας προσλαμβάνοντας χώρο αποθήκευσης ή να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και ασφάλεια.

Malware στις ειδήσεις

Το Ransomware έχει γίνει ένα επικεφαλής στέλεχος αρπαγής του κακόβουλου λογισμικού τα τελευταία δύο χρόνια. Μετά από την επίθεση KeRanger του 2016, η επίθεση WannaCry στις αρχές του 2017 παραμόρφωσε τον εξοπλισμό του νοσοκομείου και τους κυβερνητικούς εξυπηρετητές καθώς και τους υπολογιστές των ατόμων. Μέχρι τα μέσα του 2017, μια άλλη επίθεση ransomware, που ονομάζεται Petya, έπληξε τους τίτλους. Ανάλυση των κωδικών WannaCry και Petya αποκάλυψε ότι τα δύο αυτά προγράμματα βασίστηκαν στην ίδια υποκείμενη μέθοδο hacking, η οποία δημιουργήθηκε από την NSA στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ransomware

Οι WannaCry και Petya εκμεταλλεύτηκαν ένα παραθυράκι ασφαλείας στα Windows. Ο γίγαντας του λογισμικού είχε ήδη ενημερώσεις συστήματος για να προστατεύσει από αυτή την αδυναμία, αλλά όχι όλοι στον κόσμο είχαν εγκαταστήσει αυτό το fix, αφήνοντάς τους ευάλωτους. Έτσι, ένα σημαντικό μάθημα για να απομακρυνθείτε από την εκδήλωση WannaCry είναι ότι είναι σοφό να ενημερώσετε όλο το λογισμικό σας.

Η Petya είχε λιγότερη τύχη να βρει υπολογιστές-θύματα που δεν είχαν ενημερωθεί. Ωστόσο, το λογισμικό αυτό είχε δύο άλλες διαδρομές στους υπολογιστές προορισμού. Αυτές περιλαμβάνουν μια μέθοδο που γλίστρησε σε έναν εγκαταστάτη ενημέρωσης λογιστικού προγράμματος.

Το Ransomware συχνά διανέμεται μέσω συνημμένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οπότε η αποφυγή του ανοίγματος αυτών πρέπει να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια επίθεση.

Οι εταιρείες Cybersecurity έχουν έρθει με ανοσοποιητές εναντίον των WannaCry και Petya. Καθώς αυτά τα δύο προγράμματα δημιουργήθηκαν από το ίδιο εργαλείο χάκερ, είναι πιθανό ότι άλλες παραλλαγές θα εμφανιστούν τακτικά καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Η εγκατάσταση ενός ανοσοποιητικού θα πρέπει να σας προστατεύει από όλες αυτές τις μελλοντικές εκδόσεις ransomware.

Η Minerva Labs διαθέτει έναν δωρεάν ανοσοποιητή WannaCry, που ονομάζεται Vaccinator. Μια εταιρεία VPN, που ονομάζεται CyberGhost, προσφέρει έναν δωρεάν ανοσοποιητή κατά της Petya και άλλων ransomware. Το να διατηρείτε το λογισμικό σας ενημερωμένο, να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις λήψεις και τα συνημμένα και να εγκαταστήσετε ειδικό λογισμικό προστασίας πρέπει να σας κρατά εκτός βρόχου όταν το επόμενο κύμα ransomware σαρώνει τον κόσμο.

Σφάλμα κατάργησης κακόβουλου λογισμικού

Το κακόβουλο λογισμικό έχει εξελιχθεί από τις πρώτες ημέρες των ιών υπολογιστών. Κρατήστε τον υπολογιστή σας ενημερωμένο και αποφύγετε να παίρνετε κινδύνους με τις λήψεις. Αν και το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να είναι καταστροφικό, υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν ζημιές.

Συγκεκριμένα, πάντα, έχετε πάντα μια σταθερή λύση ασφαλείας (VPN, Antivirus και Malware Defense) και διατηρείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας όλων των συστημάτων σας.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me