Πώς να χρησιμοποιήσετε την επέκταση NoScript για να αποκτήσετε ιδιωτικότητα και ασφάλεια

NoScript είναι μια επέκταση προστασίας ιδιωτικού απορρήτου και διαδικτύου που διατίθεται για το Firefox, το Seamonkey και άλλα προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Mozilla - καθώς και το Chrome. Πρόκειται για μια επέκταση που θεωρείται απαραίτητη από πολλούς υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς λειτουργεί και πώς να χρησιμοποιήσετε το NoScript.

Το NoScript λειτουργεί παρεμποδίζοντας περιττά και ανεπιθύμητα σενάρια στις σελίδες που επισκέπτεστε. Αυτό μπορεί να σας εμποδίσει να πέσετε θύμα σε εκμεταλλεύσεις που εκμεταλλεύονται το JavaScript και άλλα δυνητικά άτακτα σενάρια. Οι τύποι των πραγμάτων που μπορείτε να μπλοκάρετε με το NoScript περιλαμβάνουν διαφημίσεις, κακόβουλα σενάρια και ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα.

Νομίζουμε ότι το NoScript είναι μια εξαιρετική επέκταση που αξίζει να εκμεταλλευτείτε. Ωστόσο, έχει τη φήμη ότι είναι λίγο πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσει από πολλές άλλες επεκτάσεις απορρήτου. Με αυτό κατά νου, έχουμε κάνει αυτόν τον οδηγό για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε με το NoScript.

Λογότυπο NoScript

Πώς λειτουργεί το NoScript

Όταν πραγματοποιείτε σερφάρισμα στο διαδίκτυο, οι ιστότοποι τοποθετούν σενάρια για να παρέχουν τα εικονίδια και τις λειτουργίες που σχετίζονται με τις σελίδες τους. Ανάλογα με τη φύση αυτών των σεναρίων, μερικά από αυτά μπορεί να εγκατασταθούν στην πλευρά του προγράμματος-πελάτη του προγράμματος περιήγησης.

Ορισμένα σενάρια φορτώνονται απευθείας από τις σελίδες που επισκέπτεστε, άλλα προέρχονται από ιστότοπους τρίτων που σχετίζονται με τις σελίδες που επισκέπτεστε. Άλλα σενάρια μπορεί να είναι εντελώς ανεπιθύμητα - όπως κακόβουλα σενάρια που έχουν ενσωματωθεί σε συμβιβαστούς ιστότοπους από τους χάκερ.

Το NoScipt είναι εντελώς δωρεάν και εξ ολοκλήρου ανοιχτό

Το NoScript είναι μια ελεύθερη και ανοικτού κώδικα επέκταση που σταματά να εκτελείται από JavaScript, Java, Flash και άλλα plugins από οτιδήποτε άλλο εκτός από αξιόπιστους ιστότοπους. Η απόφαση σχετικά με τις ιστοσελίδες που εμπιστεύεστε δημιουργείται από εσάς, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο των φορτωμένων σεναρίων.

Το NoScript παρέχει επίσης προστασία από το script ιστότοπου (XSS) από το εσωτερικό του προγράμματος περιήγησης. Αυτά είναι κοινά τρωτά σημεία που οφείλονται σε ακατάλληλη υλοποίηση ιστότοπου και σφάλματα προγραμματιστών, με αποτέλεσμα οι χάκερ να μπορούν να εισάγουν κακόβουλο κώδικα από έναν ιστότοπο στον άλλο. Οι χάκερ χρησιμοποιούν αυτές τις ευπάθειες για να κλέψουν τα διαπιστευτήριά σας και να σας μιμηθούν σε ιστοσελίδες που έχουν πέσει θύματα.

Επιπλέον, το NoScript παρέχει προστασία κατά του Clickjacking που ονομάζεται ClearClick. Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα κάνετε ποτέ κλικ σε αντικείμενα που έχουν σκιστεί ή μετακινηθεί στην οθόνη - τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να σας ξεγελάσουν από τους χάκερ.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το NoScript

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατεβάσετε την επέκταση NoScript στο πρόγραμμα περιήγησης Firefox ή Chrome. Μόλις το κατεβάσετε και εγκαταστήσετε, είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε. Αν και τα δικαιώματα για το NoScript μπορεί να φαίνονται λίγο γεμάτα, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι το NoScript χρειάζεται να μπορεί να διαβάζει τα δεδομένα και τα δεδομένα σας στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε για να εκτελέσετε τη δουλειά του.

Με το NoScript εγκατασταθεί είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατευθυνθείτε προς έναν ιστότοπο που συνήθως χρησιμοποιείτε. Επισκεφθήκαμε το CNN για χάρη της σύνταξης αυτού του οδηγού και, όπως αναμενόταν, η σελίδα δεν φορτώθηκε σωστά λόγω των αποκλεισμένων χειρογράφων.

NoScript πρόγραμμα περιήγησης

Από προεπιλογή, το NoScript τείνει να αποκλείει όλα τα σενάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστότοποι μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι έχουν σπάσει. Εάν ένας ιστότοπος δεν φορτώνει ό, τι χρειάζεστε - και δεν λειτουργεί όπως θα περιμένατε - τότε θα είναι απαραίτητο να ξεμπλοκάρετε τα συγκεκριμένα σενάρια που απαιτούνται για να απολαύσετε τη σελίδα και τα περιεχόμενά της.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας οδηγήσουμε στην αποδέσμευση του απαραίτητου περιεχομένου για να εργαστείτε στο CNN. Ωστόσο, αυτά τα βήματα είναι τα ίδια για κάθε ιστότοπο που επισκέπτεστε. Ξεκινήστε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο NoScript στη γραμμή εργαλείων των επεκτάσεων για να δείτε ποια δέσμες ενεργειών αποκλείονται από την επέκταση.

NoScript που εμφανίζει έμπιστους και μη αξιόπιστους ιστότοπους

Για να γίνει, το CNN λειτουργεί, θα χρειαστεί να αλλάξουμε τη ρύθμιση για το cnn.com από αξιόπιστους σε αξιόπιστους. Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας κλικ στο μπλε S στα αριστερά της διεύθυνσης URL που σας ενδιαφέρει.

προσθέστε έναν ιστότοπο ως αξιόπιστο ιστότοπο

Αφού ορίσετε τον ιστότοπο που επισκέπτεστε στην υπηρεσία Trusted, μπορείτε να κάνετε κλικ στο πράσινο κουμπί ανανέωσης για να φορτώσετε ξανά τον ιστότοπο. Ο ιστότοπος πρέπει τώρα να φορτώνεται χωρίς προβλήματα - επειδή είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα σενάρια.

Προσθέτοντας το cnn.com ως αξιόπιστη υπηρεσία

Όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω screenshot, αφήσαμε τα postrelease.com και sharethrough.com αποκλεισμένα από το NoScript, επειδή αυτά δεν είναι απαραίτητες υπηρεσίες (είναι ιχνηλάτες τρίτων). Με την ανανέωση της σελίδας, μπορέσαμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον ιστότοπο του CNN χωρίς προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο ιστότοπο που επισκέπτεστε.

Αφού φορτωθεί σωστά η σελίδα με τα ανεπιθύμητα σενάρια παρακολούθησης που εξακολουθούν να αποκλείονται στην επέκταση, θα εμφανιστούν επιπλέον δέσμες ενεργειών. Για εμάς, αυτά φορτώνονται μόνο όταν απενεργοποιούμε το κλείδωμα στο CNN (γι 'αυτό το λόγο το NoScript αποκλείει τώρα ξεχωριστά τώρα). Αυτά τα σενάρια μπορούν να παραμείνουν αποκλεισμένα, καθώς δεν είναι απαραίτητα για την απόλαυση του CNN και το ίδιο ισχύει και για τυχόν περιττές δέσμες ενεργειών που ενδέχεται να εμφανίζονται στους ιστότοπους που χρησιμοποιείτε.

προσθέτοντας έναν ιστότοπο ως αξιόπιστη πηγή

Στην παραπάνω εικόνα, μπορείτε να δείτε ότι το μόνο script που επιτρέπουμε να φορτώσετε είναι το CNN.com, το οποίο εμφανίζεται με μια πράσινη κλειδαριά δίπλα στη διεύθυνση URL. Αυτή η πράσινη κλειδαριά καταδεικνύει ότι αυτή η δέσμη ενεργειών είναι ξεκλείδωτη.

Τώρα που η ιστοσελίδα του CNN φορτώνεται σωστά, θα επισκεφτούμε ένα από τα άρθρα για να δούμε αν μπορεί να χρειαστούν άλλα σενάρια. Το άρθρο που επισκεφτήκαμε έπρεπε να περιλαμβάνει ένα βίντεο, αλλά δεν ήταν φόρτωση. Μια γρήγορη ματιά στο NoScript αποκάλυψε ότι η επέκταση είχε μπλοκάρει ένα άλλο σενάριο του CNN, αυτή τη φορά που προέρχεται από ένα διακομιστή στο URL: CNN.io.

εμφανίζοντας αποκλεισμένους ιστότοπους

Το CNN.io είναι η μόνη διεύθυνση του CNN που εμφανίζεται στη λίστα μας, καθιστώντας προφανές ότι αυτό είναι το σενάριο που απαιτεί την προσοχή μας. Για να διορθώσουμε το πρόβλημα, προχωρήσαμε και ορίσαμε αυτή τη διεύθυνση Εμπιστος, επιτρέποντας τη φόρτωση του βίντεο στη σελίδα.

όταν το ccn έχει οριστεί ως αξιόπιστη άλλη πηγή cnn είναι επίσης αξιόπιστη

Και τα δύο σενάρια CNN έχουν ρυθμιστεί τώρα Εμπιστος, η δουλειά μας για τη δημιουργία αυτού του ιστότοπου έγινε. Κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτή τη σελίδα από τώρα και στο εξής, η επέκταση θα συμπεριφέρεται όπως θέλετε και αποκλεισμός περιττών σεναρίων που δεν απαιτούνται για την λειτουργία του ιστότοπου.

Δυστυχώς, ο πλήρης έλεγχος έρχεται σε βάρος της ευκολίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για κάθε δικτυακό τόπο που αντιμετωπίζει ζητήματα φόρτωσης κατά την επίσκεψή σας. Η φωτεινή πλευρά είναι ότι χρειάζεται μόνο να γίνει μία φορά ανά ιστοσελίδα και τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια - επιτρέποντάς σας να επισκέπτεστε ιστοσελίδες χωρίς να φορτώσετε ανεπιθύμητους ιχνηλάτες και δυνητικά επιβλαβείς σενάρια που επιτρέπουν στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Είναι αλήθεια ότι το ποσό των σεναρίων που φορτώνεται σε μια σελίδα μπορεί να το κάνει συγκεχυμένο από καιρό σε καιρό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε δοκιμές και σφάλματα κατά την αναζήτηση σεναρίου που θέλετε να αποκλείσετε. Ευτυχώς, το NoScript διαθέτει άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά σας όπως εσείς.

Άλλες σημαντικές ρυθμίσεις

Παρόλο που η ρύθμιση των σεναρίων σε Trusted ή Untrusted είναι η κύρια μέθοδος χρήσης της επέκτασης NoScript, αξίζει να κατανοήσετε κάποιες από τις δυνατότητές της για να προστατέψετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να ξεμπλοκάρετε, μπορείτε να επιλέξετε να εμπιστευτείτε προσωρινά με ένα Θερμοκρασία.Εμπιστος ετικέτα και ανανεώστε τη σελίδα για να τα δοκιμάσετε. Αυτό διασφαλίζει ότι αν ορίσετε κάτι που εμπιστεύεστε και το ξεχνάτε, δεν θα επηρεάσει τη μυστικότητα και την ασφάλειά σας σε μόνιμη βάση.

πολλά σενάρια που εμποδίζουν τους χρήστες να παίζουν βίντεο

Στο δικτυακό τόπο ειδήσεων Express.co.uk του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπιστώσαμε ότι τα βίντεο δεν θα φορτώνονταν με μόνο τη διεύθυνση URL express.co.uk στη διεύθυνση Εμπιστος. Μια γρήγορη ματιά στον κατάλογο κατέστησε πολύ δύσκολο να δούμε ποια από τα σενάρια ήταν απαραίτητα για να κάνουμε το βίντεο διαθέσιμο.

Όπως συμβαίνει πάντα με τη χρήση του NoScript, έπρεπε να ελέγξουμε κάθε σενάριο ένα προς ένα για να ανακαλύψουμε το σενάριο που ζητήσαμε. Στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε ότι ορίσαμε μια δέσμη ενεργειών που προέρχεται από τη διεύθυνση URL brightcove.com στο Temp.Trusted.

Η προσωρινά αξιόπιστη ρύθμιση είναι εξαιρετικά χρήσιμη, διότι σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε δοκιμές και σφάλματα χωρίς να λάβετε μόνιμες αποφάσεις. Όταν κάνετε επανεκκίνηση του προγράμματος περιήγησής σας, το NoScript θα επαναφέρει αυτόματα τυχόν δέσμες ενεργειών Temp.Trusted στην προεπιλεγμένη δέσμευση.

Όταν ανανεώσαμε τη σελίδα με ενεργοποιημένη τη δέσμη ενεργειών brightcove.com - το φορτωμένο βίντεο. Για το λόγο αυτό, προχωρήσαμε και άλλαξαμε το από Temp.Trusted to Trusted. Αυτό εξασφαλίζει ότι αυτό το σενάριο θα είναι αξιόπιστο την επόμενη φορά που θα επισκεφθούμε τον ιστότοπο.

gstatic ένα σενάριο γραμματοσειράς φόρτωσης

Ορισμένα σενάρια υποβάλλονται σε λευκή λίστα από το NoScript και θα ρυθμιστούν αυτόματα σε Εμπιστος για διάφορους λόγους. Το gstatic.com είναι ένα παράδειγμα στην περίπτωσή μας, που είναι ένα σενάριο φόρτωσης γραμματοσειρών που είναι μια γνωστή απαίτηση για να λειτουργούν οι ιστότοποι. Μπορείτε να εμπιστευτείτε αυτά τα σενάρια και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα μαζί τους, ωστόσο, τα υπόλοιπα μπορούν να παραμείνουν Προκαθορισμένο ή Μη αξιόπιστη.

Γενικές ρυθμίσεις

Εκτός από τις ρυθμίσεις αξιοπιστίας που βρίσκονται στα αριστερά κάθε μεμονωμένου σεναρίου, το NoScript παρέχει τις συνολικές ρυθμίσεις στην επάνω δεξιά γωνία. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ορίσετε όλα τα σενάρια σε μια ιστοσελίδα Εμπιστος, Μη αξιόπιστη, ή σε Temp.Trusted.

αξιόπιστες, μη αξιόπιστες ή temp.trusted επιλογές

Η χρήση της παγκόσμιας ρύθμισης είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να κάνετε μια εργασία στο Web αν το NoScript το σπάσει όταν χρειάζεστε πρόσβαση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα σενάρια σε μια σελίδα μόνιμα Εμπιστος σημαίνει ότι το NoScript δεν σας παρέχει οφέλη όταν επισκέπτεστε τη συγκεκριμένη σελίδα.

Για το λόγο αυτό, συνιστούμε γενικά να αφιερώσετε χρόνο για να εμπιστευτείτε μόνο μεμονωμένα σενάρια. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε σφαιρικές ρυθμίσεις, καλό θα ήταν να εμπιστευτείτε προσωρινά τη σελίδα, έτσι ώστε να επανέλθει ξανά στο προεπιλεγμένο μπλοκ την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τον ιστότοπο. Με αυτόν τον τρόπο, αν έχετε χρόνο στο μέλλον, μπορείτε να ρυθμίσετε σωστά τον ιστότοπο, εμπιστευόμενοι μόνο σε δέσμες ενεργειών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της σελίδας.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ρύθμιση είναι οι περιορισμοί Απενεργοποίηση για αυτήν την καρτέλα. Αυτό σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε το NoScript ώστε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες μιας ιστοσελίδας, αλλά μόνο στην καρτέλα που χρησιμοποιείτε. Παρόμοια με τη λειτουργία Temp.Trust, αυτό διασφαλίζει ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα, το NoScript θα επιστρέψει στην προεπιλεγμένη ρύθμιση, κλείνοντας όλα τα σενάρια.

Προσαρμοσμένες ρυθμίσεις

Για τους προχωρημένους χρήστες, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του NoScript για την απεμπλοκή συγκεκριμένων επιμέρους στοιχείων στους τομείς που επισκέπτονται. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να ξεμπλοκάρουν μεμονωμένα σενάρια αντί για ολόκληρο τον τομέα. Το ξεχωριστό ξεκλείδωμα επιτρέπει στους χρήστες να ξεμπλοκάρουν στοιχεία που χωρίζονται σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες: δέσμη ενεργειών, αντικείμενο, μέσα, πλαίσιο, γραμματοσειρά, webgl, fetch και άλλα. Μπορείτε να δείτε αυτές τις επιλογές στην παρακάτω εικόνα.

προσαρμοσμένες ρυθμίσεις

Στο παράδειγμά μας, όλες οι πιθανές επιλογές είναι αυτήν τη στιγμή ρυθμισμένες να επιτρέπουν, επειδή το CNN.com είναι ένας τομέας που έχουμε ορίσει προηγουμένως αξιόπιστοι.

Γενικά, οι περισσότεροι χρήστες δεν θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το προηγμένο χαρακτηριστικό. Ωστόσο, οποιοσδήποτε έχει βαθύτερη κατανόηση του τι φορτώνεται στις ιστοσελίδες που επισκέπτονται, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα για να προσαρμόσει ακόμη περισσότερο το NoScript.

Για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει το προσαρμοσμένο χαρακτηριστικό για να μάθει πώς να μπλοκάρει μεμονωμένα στοιχεία ιστοσελίδας - το έθιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά. Αυτό σημαίνει ότι το NoScript θα επανέλθει στην προεπιλογή όταν κάνετε επανεκκίνηση του προγράμματος περιήγησης. Αυτό θα σας επιτρέψει να ελέγξετε τις προσαρμοσμένες ρυθμίσεις χωρίς ανησυχία ότι θα είναι μόνιμες.

Επιλογές NoScript

Τέλος, μπορείτε να ρυθμίσετε ορισμένες λειτουργίες του NoScript κάνοντας κλικ στο εικονίδιο επιλογών.

εικονίδιο επιλογών

Κάνοντας κλικ σε αυτό το κουμπί θα ανοίξει μια ιστοσελίδα που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε περαιτέρω την επέκταση. Αυτές οι επιλογές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Γενικά, δικαιώματα Per-site, εμφάνιση και προηγμένη. Οι περισσότερες από αυτές τις ρυθμίσεις είναι αυτονόητες, ωστόσο, υπάρχουν μερικές επιλογές που αξίζει να εξετάσουμε προσεκτικά.

επιλογές

Εάν κάνετε κλικ στο Γενικά, μπορείτε να ρυθμίσετε προσωρινά τους ιστότοπους κορυφαίου επιπέδου σε TRUSTED. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να λειτουργήσουν όλοι οι τομείς ανώτατου επιπέδου ως κανονικοί, ενεργώντας ως ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να ρυθμίσετε το NoScript έτσι ώστε να σας προστατεύει από κακόβουλα σενάρια σε τυχαίες τοποθεσίες που μπορεί να σκοντάψετε - χωρίς να σπάσετε την πλειοψηφία των ιστοσελίδες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Κάνοντας κλικ στις Άδειες χρήσης ανά τοποθεσία, μπορείτε να ελέγξετε ποιοι ιστοτόποι έχουν ήδη οριστεί σε αξιόπιστους, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που έχουν προκαθοριστεί από το NoScript, όπως το YouTube.

συμπέρασμα

Το NoScript είναι μια εξαιρετική επίδειξη αποκλεισμού δέσμης ενεργειών που μπορεί να σας δώσει πολύ περισσότερη ιδιωτικότητα και ασφάλεια online. Οποιοσδήποτε ανησυχεί για το ότι πέφτει θύμα σε διαφημίσεις απάτης, αναδυόμενα παράθυρα, κακόβουλες ιστοσελίδες και επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό, συμπεριλαμβανομένων των λήψεων από τη μονάδα δίσκου, συνιστάται ιδιαίτερα να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το NoScript είτε στον Firefox είτε στο Chrome.

Ενώ η ρύθμιση του NoScript απαιτεί κάποια προσπάθεια κατά την πρώτη φορά που επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το NoScript μπορεί να προσφέρει υψηλά επίπεδα ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, συνιστούμε να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε αυτόν τον οδηγό, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με σίγουρο το NoScript για να ξεμπλοκάρετε τα σενάρια ιστότοπων όπως και όταν τα χρειάζεστε, ενώ ταυτόχρονα αποκλείετε όλα τα άλλα που δεν χρειάζεστε.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me