Ένας οδηγός για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Πώς να κρατήσετε τα παιδιά και τους εφήβους ασφαλή on-line

Το Διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορείτε να απολαύσετε για εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ενώ οι πόροι του Διαδικτύου είναι εξαιρετικοί - είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο κυβερνοχώρος μπορεί να φιλοξενήσει πιθανά ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας για τα παιδιά σας.

Ως ψηφιακοί ντόπιοι τα παιδιά σας είναι ευάλωτα και ενώ η επόμενη καλλιέργεια είναι η πιο καταξιωμένη γενιά όλων των εποχών - εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παγίδων που περιμένουν να τους γνωρίζουν οι γονείς.

Contents

Γιατί είναι σημαντική η ασφάλεια στο διαδίκτυο?

Οι κίνδυνοι του συνδεδεμένου κόσμου είναι εξίσου πραγματικοί με τα οφέλη και οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν τα θέματα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο. Σε αυτό το άρθρο, θα τονίσουμε τα πιο σημαντικά θέματα - ενώ θα σας καθοδηγήσουμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσετε ότι οι δραστηριότητες του παιδιού σας δεν τους οδηγούν σε διαδικτυακούς κινδύνους ή πραγματικές επιπτώσεις.

Έχουμε περάσει χρόνια παρέχοντας στους καταναλωτές συμβουλές σχετικά με την ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουμε διερευνήσει πολλά θέματα σχετικά με θέματα ασφάλειας που είναι χρήσιμα για τους γονείς.

Δεν υπάρχει κανένα κομμάτι λογισμικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να παρέχουν στα παιδιά τους ολοκληρωμένη ασφάλεια στο διαδίκτυο. Αντίθετα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η γονική γνώση είναι βασική προϋπόθεση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο διαδίκτυο.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας καθοδηγήσουμε στις καλύτερες λύσεις λογισμικού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, εξηγώντας επίσης γιατί η προσοχή, η γνώση και η εκπαίδευση είναι εξίσου σημαντικές.

Τι Online κινδύνους υπάρχουν?

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με συναρπαστικές ευκαιρίες για να μάθουν και να εξερευνήσουν και δεν είναι η πρόθεσή μας να φοβόμαστε τους γονείς να κάνουν τα παιδιά τους να αποφεύγουν αυτόν τον φανταστικό πόρο. Αντίθετα, στόχος μας είναι να παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους - παράλληλα με εποικοδομητικές συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

Για να ξεκινήσετε, δημιουργήσαμε σήμερα μια λίστα με τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι.

Cyberstalking

Cyberstalking είναι η πράξη της χρήσης του διαδικτύου ή online υπηρεσία για να παρενοχλήσει κάποιον. Στη χειρότερη περίπτωση, το cyberstalking μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του θύματός του, γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να προστατεύονται τα παιδιά από αυτό.

Χάρη στις υπηρεσίες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να παρατηρήσετε άτομα online. Ενώ η κοινή χρήση μέσω του Facebook, του Instagram ή του Twitter μπορεί να είναι μια διασκεδαστική διασκέδαση - η επιβίβαση μπορεί να είναι επικίνδυνη, διότι είναι δυνατόν οι ξένοι να γίνουν εμμονή με εσάς ή τις δραστηριότητες της οικογένειάς σας.

Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι οι πληροφορίες που μεταφορτώνονται στο Διαδίκτυο μπορεί να σας κάνουν ευάλωτους στο cyberstalking.

Ηλεκτρονική παρενόχληση

Σύμφωνα με την Kids Health, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός συνήθως συμβαίνει στην ομάδα των παιδιών. Παρ 'όλα αυτά, ο κυβερνοέφωνας μπορεί να ασχοληθεί εξαιρετικά και κάθε πληροφορία που το παιδί σας δημοσιεύει στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε θυματοποίηση.

Η παρενόχληση από τον κυβερνοχώρο μπορεί να κυμαίνεται από περιστασιακά πειράγματα έως περιπτώσεις που οδηγούν σε σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία και ασφάλεια του παιδιού. Οι στατιστικές υποδεικνύουν ότι περίπου το 50% των παιδιών έχουν εκτεθεί σε κάποιο είδος ηλεκτρονικού εκφοβισμού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σημαντικό οι γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους.

Όταν πρόκειται για την παροχή φροντίδας, το λογισμικό δεν μπορεί επί του παρόντος να αντικαταστήσει το άγρυπνο μάτι και την προσοχή ενός γονέα. Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι τα παιδιά συχνά αποφεύγουν να συζητήσουν τα ζητήματα της διαδικτυακής παρενόχλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίσουν το πιθανό ζήτημα.

Συχνές και ανοιχτές συζητήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αισθάνονται πιο σίγουρα για να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς να ενισχύσουν ότι το παιδί τους δεν πρόκειται να έχει κανένα πρόβλημα ανεξάρτητα από το τι θα μπορούσε να συμβεί σε αυτούς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Megan Meier υποστηρίζει ότι το 15% των εφήβων παραδέχονται ότι είναι οι ίδιοι οι κυνοβαθμοί. Οι γονείς πρέπει να επιδιώκουν να είναι προσεκτικοί για οποιαδήποτε ένδειξη ότι το παιδί τους μπορεί να ενεργεί και να εκφοβίζει άλλους.

Αστείος και προσβλητικό περιεχόμενο

Το διαδίκτυο δημιουργεί μια ευκαιρία για τα παιδιά να εκτίθενται σε πορνογραφία σχεδόν καθημερινά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για τους γονείς να παρακολουθούν τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο - και να θέτουν γονικές κλειδαριές που εξασφαλίζουν ότι το περιεχόμενο για ενήλικες δεν είναι εύκολα προσβάσιμο.

Σύμφωνα με την GuardChild, το 70% των παιδιών συναντήθηκε τυχαία σε απευθείας σύνδεση πορνογραφία και ότι μόνο το ένα τρίτο των οικογενειών χρησιμοποιεί φίλτρα ή λογισμικό γονικού ελέγχου για να σταματήσει αυτή η εμφάνιση.

Το λογισμικό από μόνο του δεν μπορεί να εμποδίσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν πορνογραφία - επειδή κάθε κονσόλα παιχνιδιών, smartphone, tablet, Smart TV είναι ένα πιθανό σημείο πρόσβασης. Για το λόγο αυτό, οι γονείς πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Επιπλέον, το NSPCC ισχυρίζεται ότι περίπου το 25% των παιδιών έχουν εκτεθεί σε "ρατσιστικά μηνύματα ή μηνύματα μίσους" online. Αυτό το είδος υλικού είναι διαδεδομένο σε απευθείας σύνδεση, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν και να επικοινωνούν με τα παιδιά τους σχετικά με όλο το δυνητικό υλικό που θα μπορούσαν να βρουν online. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να ορίζουν γονικά μπλοκ σε οποιοδήποτε περιεχόμενο που θεωρείται μίσος ή άλλως ενοχλητικό.

Sextortion

Το sextortion περιλαμβάνει τη χρήση υλικού κοινόχρηστου στο διαδίκτυο για να εξαπολύσει ένα θύμα, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να διδάξουμε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να μοιράζονται σε καμία περίπτωση τις αποκαλυπτικές εικόνες του σε απευθείας σύνδεση. Κάποιοι νέοι έχουν εξαναγκαστεί σε σεξουαλικές συναντήσεις για να σταματήσουν τη διάδοση των φωτογραφιών τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να γίνει θύμα το θύμα σας είναι να οδηγήσετε το σπίτι στο σημείο που μπορεί να μεταδοθεί οτιδήποτε κοινόχρηστο στο διαδίκτυο και ότι είναι κοινό για τις εικόνες που μοιράζονται στο διαδίκτυο να χρησιμοποιούνται για εκβιασμούς θυμάτων. Ακόμη και οι εικόνες που μοιράζονται με αξιόπιστους φίλους ή συντριβές ενδέχεται αργότερα να οδηγήσουν σε πορνογραφική εκδίκηση ή ανεπιθύμητη κατανομή μεταξύ των ομάδων συνομηλίκων. Ένα ανησυχητικό 11% των εφήβων έχουν παραδεχτεί ότι μοιράζονται γυμνές φωτογραφίες τους σε απευθείας σύνδεση ή μέσω μηνύματος κειμένου.

Παραβάτες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Αυτή είναι ίσως η πιο τρομακτική προοπτική, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η δυνατότητα των παιδιών να συναντούν σεξουαλικούς παραβάτες σε απευθείας σύνδεση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά αργότερα συνεχίζουν και συναντούν τους ανθρώπους που συναντούν σε απευθείας σύνδεση στην πραγματική ζωή, γι 'αυτό είναι απαραίτητο όλοι οι κηδεμόνες να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν πιθανά σημάδια περιποίησης.

Τα στοιχεία έχουν προηγουμένως υποδείξει ότι τουλάχιστον ένα στα επτά παιδιά έχουν εκτεθεί σε κάποιο είδος σεξουαλικής προσβολής στο διαδίκτυο. Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τα παιδιά τους σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ξένοι σε απευθείας σύνδεση και να είναι προσεκτικοί για τυχόν ασυνήθιστη επικοινωνία σχετικά με τις συσκευές των παιδιών τους, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν δημιουργούνται ανθυγιεινές σχέσεις με ξένους.

Τεχνικές απειλές και απάτες

Οι κυβερνοεγκληματίες γνωρίζουν ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε ορισμένες απειλές. Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά και οι έφηβοι στοχεύουν συχνά σε χάκερ που τους στέλνει κακόβουλο λογισμικό, απόπειρες ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) και άλλες ηλεκτρονικές απάτες.

Τα κακόβουλα αναδυόμενα παράθυρα που οδηγούν σε έκθεση σε λογισμικό υποκλοπής spyware και κακόβουλο λογισμικό είναι συχνά ενσωματωμένα σε φαινομενικά τετριμμένες περιοχές για παιδιά. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γνωρίζουν ότι τα παιδιά συχνά χρησιμοποιούν το PC ή το φορητό υπολογιστή του γονέα τους, πράγμα που σημαίνει ότι εάν αποκτήσουν στήριξη σε ένα μηχάνημα, θα μπορούσαν να καταλήξουν να κλέψουν τα ευαίσθητα στοιχεία σύνδεσης ή τα στοιχεία της κάρτας.

Οι έφηβοι είναι επίσης ένας κοινός στόχος για τους απατεώνες που προσπαθούν να τους θυσιάσουν με ψεύτικες προσφορές, freebies και παράνομες πειρατικές εκδόσεις λογισμικού, παιχνιδιών, ταινιών ή μουσικής.

Τα παιδιά συχνά μαθαίνουν πού να κατεβάσουν δωρεάν ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές από τους φίλους τους και οι πιθανοί κίνδυνοι μπορεί να αποτελέσουν αιτία ανησυχίας εάν το παιδί σας δεν είναι καταλαβαίνω για το πώς να εντοπίζουν απειλητικά εκτελέσιμα σε ιστοσελίδες download.

Ακόμα και η ροή δωρεάν περιεχομένου στο διαδίκτυο μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε ιούς και κακόβουλα προγράμματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται να μην κάνουν ποτέ κλικ σε αναδυόμενα παράθυρα και συνδέσμους και να τα κλείνουν.

Η λήψη μέσω ιστότοπων BitTorrent είναι παράνομη και, εάν η διεύθυνση IP σας επισημαίνεται, το πρόσωπο που πληρώνει το λογαριασμό μπορεί να αντιμετωπίσει λογαριασμούς ή πιθανή νομική ενέργεια. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να εκπαιδεύουμε τα παιδιά για τους κινδύνους της λήψης πειρατικού περιεχομένου.

Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ασφαλή τρόπο χρήσης ιστοτόπων είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε. Ίσως το πιο σημαντικό, οι γονείς πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουν τους εαυτούς τους για απάτες στο διαδίκτυο όπως το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τα θύματα να συμμετέχουν με τα προσωπικά τους στοιχεία. Αυτά τα δεδομένα είναι πολύτιμα και ενώ τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, τα προσωπικά τους δεδομένα θα μπορούσαν ακόμη να χρησιμοποιηθούν για κλοπή ταυτότητας, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει συνεχιζόμενα προβλήματα αργότερα στη ζωή.

Τέλος, οι μικρο-συναλλαγές στο παιχνίδι είναι μια άλλη δυνατότητα. Αυτά επιτρέπουν στα παιδιά να προχωρήσουν περαιτέρω στα παιχνίδια ή να αποκτήσουν επιπλέον χαρακτηριστικά ή χαρακτήρες - με αντάλλαγμα χρήματα. Παρόλο που αυτά δεν είναι απάτη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν το παιδί σας να συγκεντρώσει τεράστιους λογαριασμούς στη συνδεδεμένη πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα.

Ηλεκτρονικό Απόρρητο

Η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των κοινωνικών μέσων είναι ο ευκολότερος τρόπος για να παραβιάσετε το απόρρητό σας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν τι είναι ασφαλές να μοιραστούν και τι δεν είναι. Οι ρυθμίσεις απορρήτου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πλήρως και τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αποφεύγουν την παροχή προσωπικών πληροφοριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να τους στοχεύουν οι κυνηγοί.

Οι πάροχοι υπηρεσιών όπως το Facebook έχουν τρομερό ιστορικό της διατήρησης των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παρακρατούν όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικές πληροφορίες από αυτές τις πλατφόρμες (ακόμη και εντός ιδιωτικών μηνυμάτων).

Οι συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο μπορούν επίσης να παραβιάσουν την ιδιωτικότητα των παιδιών. Η εταιρεία πίσω από το CloudPets είχε προηγουμένως παραβιάσει την ασφάλεια που παρουσίασε τα στοιχεία σύνδεσης για σχεδόν ένα εκατομμύριο πελάτες. Αυτή η παραβίαση έδειξε εκατομμύρια εγγραφές που δημιουργήθηκαν από παιδιά σε χάκερ. Η VTech, μια άλλη εταιρεία που κατασκευάζει παιχνίδια, άφησε τυχαία τις φωτογραφίες των παιδιών σε έναν απροστάτευτο διακομιστή - επιτρέποντας και πάλι στους κυβερνοεγκληματίες να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Παρόλο που υπάρχουν λίγοι γονείς που μπορούν να κάνουν για να σταματήσουν αυτές τις παραβιάσεις, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους εξασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιούν ποτέ μόνο συνδεδεμένα προϊόντα που γίνονται από αξιόπιστους κατασκευαστές. Οι φτηνές συνδεδεμένες συσκευές και τα παιχνίδια (ίσως κατασκευασμένα στην Κίνα ή αλλού) υποφέρουν περισσότερο από πιθανά ελαττώματα, τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη διάσπαση αυτών των συσκευών ή την προσθήκη τους σε botnets.

Συνιστούμε στους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα βήματα εγκατάστασης για όλες τις συνδεδεμένες συσκευές ώστε να διασφαλίζουν ότι χρησιμοποιούν ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Οι γονείς πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί για τυχόν ζητήματα ασφάλειας που ενδέχεται να προκύψουν με κάποιο από αυτά τα προϊόντα και πρέπει να είναι έτοιμα να λάβουν ενημερώσεις και ενημερωμένες εκδόσεις μόλις αποσταλούν.

Το σύγχρονο Διαδίκτυο: το καλό και το κακό

Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές που περιγράφηκαν παραπάνω, οι γονείς θα είχαν συγχωρεθεί για το ενδεχόμενο ακύρωσης της ευρυζωνικότητάς τους και της εισαγωγής όλων των ηλεκτρονικών συσκευών της οικογένειας σε eBay.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το Διαδίκτυο είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που αλλάζει τη ζωή, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στα παιδιά να μάθουν σχεδόν τίποτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόσβαση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως όργανο μέτρησης από την Freedom House όταν κρίνεται τα επίπεδα της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, γι 'αυτό και οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν στην ταχύτητα σε όλες τις πιθανές παγίδες τους.

Πώς να προστατεύσετε την οικογένειά σας

Ίσως ο σημαντικότερος γενικός κανόνας που έρχεται στο διαδίκτυο είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείται υπεύθυνα. Οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με τα παιδιά τους - και πρέπει πάντα να προσφέρουν υποστήριξη και εποπτεία όταν το κάνουν.

Είναι βέβαιο ότι πολλές από τις απειλές του διαδικτύου που περιγράφονται παραπάνω γίνονται πιο συναφείς, καθώς οι νέοι αρχίζουν να φτάνουν στα εφηβικά τους χρόνια. Ωστόσο, η απειλή να κάνετε κλικ σε αναδυόμενα παράθυρα και να συμφωνείτε με δικαιώματα είναι ακόμη πιο πιθανή όταν τα παιδιά είναι νεότεροι. Είναι πάντα καλή ιδέα να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή σας νωρίς, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ήδη προσεκτικοί για όλους τους σε απευθείας σύνδεση κινδύνους καθώς μεγαλώνουν.

Το πιο σημαντικό από όλα, είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι το Διαδίκτυο είναι κάτι που θα χρησιμοποιείται πάντα υπό την επίβλεψη.

Κανόνες για τον υπολογιστή

Η κατοχή κανόνων για τους υπολογιστές είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τις οικογένειες που θέλουν να μετριάσουν τους κινδύνους που θέτει το Διαδίκτυο. Οι διαφορετικές οικογένειες θα έχουν, χωρίς αμφιβολία, διαφορετικές προσεγγίσεις. Εντούτοις, κατωτέρω έχουμε παράσχει δέκα πιθανές οικιακές ρυθμίσεις που θεωρούνται βέλτιστες πρακτικές.

1. Διατηρείτε τους υπολογιστές σε χώρους διαβίωσης

Το καλύτερο μέρος για τον οικογενειακό υπολογιστή είναι σε ένα κοινόχρηστο καθιστικό, όπου τα παιδιά γνωρίζουν ότι ένας γονέας μπορεί να κοιτάξει πάνω από τον ώμο τους ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι εποπτεύονται.

2. Εφαρμογή "εμπάργκο στο Διαδίκτυο".

Ο περιορισμός του χρόνου πρόσβασης του παιδιού σας στο διαδίκτυο μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν θα συνηθίσουν να είναι συνδεδεμένοι στο να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Τα παιδιά πρέπει επίσης να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια, και οι γονείς θα πρέπει να επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους περνούν το χρόνο κάνοντας μια ποικιλία δραστηριοτήτων.

Το Διαδίκτυο θα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ ο χρόνος για κοινωνικοποίηση ή διαδικτυακή ψυχαγωγία περιορίζεται προσεκτικά εντός κατάλληλων ορίων. Για τα μικρότερα παιδιά, η αφαίρεση μιας συσκευής που συνδέεται με το διαδίκτυο ή ενός smartphone από αυτά κατά την κατάκλιση είναι απολύτως κατάλληλη.

3. Συμφωνείτε ότι οι γονείς θα "φίλοι" παιδιά στα κοινωνικά τους δίκτυα

Όταν τα παιδιά αρχίζουν να επιθυμούν τη δική τους κοινωνική παρουσία μέσων ενημέρωσης, είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς να τους κάνουν φίλους σε αυτή την πλατφόρμα. Αυτό θα τους επιτρέψει να παρακολουθούν τη δραστηριότητα και τις αλληλεπιδράσεις του παιδιού τους. Ο γονέας πρέπει επίσης να έχει άμεση δυνατότητα να εισέλθει στον συγκεκριμένο λογαριασμό για να παρακολουθεί το περιεχόμενο των μηνυμάτων και να ελέγχει τακτικά τις ρυθμίσεις απορρήτου για να διασφαλίσει ότι η παρουσία του παιδιού είναι ασφαλής.

4. Οι γονείς πρέπει να έχουν πρόσβαση με κωδικό πρόσβασης στις συσκευές των παιδιών

Τα παιδιά δεν πρέπει να διαθέτουν συσκευές που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης, οι οποίες τους επιτρέπουν να κλειδώνουν τη δραστηριότητά τους μακριά. Οι γονείς θα πρέπει να επιμένουν να γνωρίζουν τον αριθμό ή το μοτίβο του πείρου κλειδώματος της οθόνης του παιδιού, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν όλες τις εφαρμογές στις συσκευές τους.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι δυνατή η διαγραφή εφαρμογών και η επανεγκατάσταση τους σε καθημερινή βάση. Για το λόγο αυτό, ίσως είναι απαραίτητο να παρακολουθήσετε το ιστορικό καταστήματος εφαρμογών του παιδιού (ή να ρυθμίσετε μια γονική κλειδαριά στο κατάστημα εφαρμογών, έτσι ώστε το παιδί να έχει πρόσβαση στον νέο υπολογιστή για να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες εφαρμογές).

Όσον αφορά τους εφήβους, αξίζει να θυμόμαστε ότι ένα ιστορικό κατάστημα εφαρμογών μπορεί να εκκαθαριστεί κάθε μέρα. Εάν η ιστορία έχει εκκαθαριστεί - πρέπει να ρωτήσετε το παιδί σας γιατί το διαγράφουν τόσο τακτικά. Εάν διαγράφουν τακτικά, υπάρχει πιθανότητα ανησυχίας - επειδή το παιδί προσπαθεί να κρύψει τη χρήση μιας εφαρμογής.

5. Οι γονείς εγκρίνουν ή αρνηθούν τη χρήση νέων κοινωνικών δικτύων

Εάν ένα παιδί ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε ένα νέο κοινωνικό δίκτυο - είναι σημαντικό να καταλάβει ότι πρέπει πρώτα να ζητήσει άδεια.

Το NSPCC παρέχει έναν χρήσιμο πόρο που βοηθά τους γονείς να μάθουν για τα νέα κοινωνικά δίκτυα, τι κάνουν και για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλες. Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να θέσουν ένα γονικό κλείδωμα στο κατάστημα εφαρμογών του παιδιού τους, για να εξασφαλίσουν ότι δεν μπορούν να λάβουν εφαρμογές χωρίς άδεια.

6. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώσουν τους γονείς προτού δώσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες online

Η παράδοση προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο πρέπει να αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν γιατί είναι κακή ιδέα να παραδίδουν διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου και θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ελέγχουν με έναν γονέα οποιαδήποτε στιγμή ότι αυτό το είδος δεδομένων ζητείται.

Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά ότι δεν παραδίδουν ποτέ τα δικά τους προσωπικά δεδομένα εκτός αν αυτό είναι απαραίτητο.

7. Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο online chat σε άτομα που μιλούν στην πραγματική ζωή

Αυτό θα πρέπει να είναι ένα όχι-brainer, αλλά GuardChild δηλώνει ότι σχεδόν το 70% των εφήβων είναι τακτικά σε επαφή με τους ξένους σε απευθείας σύνδεση χωρίς τη γνώση των γονέων τους. Οι συνεχείς υπενθυμίσεις γι 'αυτό είναι ύψιστης σημασίας και πρέπει να εφαρμοστεί η εποπτεία για να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων.

8. Τα ιστορικά περιήγησης στο Web δεν πρέπει να διαγράφονται

Οι νέοι που διαγράφουν διαρκώς τα ιστολόγιά τους στο Web, εξετάζουν γενικά πράγματα που δεν θέλουν να γνωρίζουν άλλοι. Συνεπώς, μπορεί να θέλετε να διαγράψετε τα ιστορικά του προγράμματος περιήγησης μια απαγορευμένη ενέργεια για τα παιδιά σας. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση των τρόπων ανώνυμης περιήγησης ή ιδιωτικής περιήγησης, για να αποφύγετε τη διατήρηση ιστορικού. Εάν ένα παιδί έχει περάσει ώρες περιήγησης στο διαδίκτυο και δεν υπάρχει ιστορικό για να το δείξει γι 'αυτό - αυτό είναι πιθανώς λόγος ανησυχίας.

9. Τα παιδιά πρέπει να αναφέρουν τον εκφοβισμό ή οτιδήποτε τρομακτικό που βλέπουν στο διαδίκτυο

Η ενθάρρυνση των παιδιών σας να είναι ανοιχτά για το τι συναντούν στο διαδίκτυο (με τη διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα τους προκαλέσει προβλήματα) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας.

Μια συνεχής και ανοιχτή συζήτηση σχετικά με θέματα όπως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται πιο άνετα για να μοιραστούν τα προβλήματά τους. Τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ανοιχτά με τους γονείς όταν πραγματικά πιστεύουν ότι οι γονείς τους είναι δίπλα τους και θέλουν να βοηθήσουν.

10. Οι παραβιάσεις πρέπει να σημαίνουν απώλεια προνομίων

Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι τα παιδιά θα κάμψουν τους κανόνες σε κάποιο σημείο. Όταν το κάνουν, είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθήσουν τις απειλητικές κυρώσεις τους - ή κανείς δεν θα λάβει σοβαρά υπόψη τους κανόνες στο μέλλον. Η υποστήριξη των παιδιών είναι απαραίτητη, αλλά μια άμεση παραβίαση των κανόνων του σπιτιού θα πρέπει να τιμωρείται όταν είναι απαραίτητο.

Εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς

Ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς είναι απαραίτητο για την υγεία του υπολογιστή σας και είναι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι ανεπιθύμητων προγραμμάτων. Το καλό λογισμικό προστασίας από ιούς σαρώνει ενεργά για όλα τα κακόβουλα προγράμματα, όπως ιούς, κακόβουλα προγράμματα, λογισμικό υποκλοπής spyware, trojans και σκουλήκια. Ορισμένες υπηρεσίες μπορούν ακόμη και να σας προειδοποιήσουν από ιστοσελίδες απάτης και απόπειρες ηλεκτρονικού "ψαρέματος".

Ακολουθούν ορισμένοι δείκτες που πρέπει να γνωρίζετε όταν πρόκειται για λογισμικό προστασίας από ιούς:

1. Δεν είναι όλα τα λογισμικά προστασίας από ιούς ίσα

Αξίζει να ελέγξετε τις αναθεωρήσεις πριν επιλέξετε το λογισμικό προστασίας από ιούς, καθώς δεν προσφέρει όλα τα προϊόντα στεγανή προστασία. Η πληρωμή περισσότερων για antivirus δεν είναι απαραίτητα για καλύτερη ασφάλεια. Ακόμα και μερικές βασικές δωρεάν επιλογές παρέχουν τα πιο απαραίτητα εργαλεία προστασίας από ιούς που χρειάζεστε. Έτσι, κάνετε την έρευνά σας.

2. Δεν υπάρχει λογισμικό προστασίας από ιούς είναι 100% αποτελεσματικό

Είναι αδύνατο για οποιοδήποτε προϊόν προστασίας από ιούς να είναι 100% αποτελεσματικό και δεν θα βρείτε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι. Αυτό συμβαίνει επειδή η προστασία από ιούς και κακόβουλα προγράμματα είναι ένα διαρκές παιχνίδι cat-and-mouse, όπου οι χάκερ δημιουργούν νέα εκμεταλλεύματα και οι προμηθευτές ιών πρέπει να ανακατεύονται για να προστατεύσουν τους χρήστες τους από αυτά. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση και η επαγρύπνηση είναι πρωταρχικής σημασίας - όπως και η διατήρηση του επιλεγμένου σας antivirus μόνιμα ενημερωμένου.

3. Οι Mac χρειάζονται επίσης antivirus

Το αν τα Apple Macs χρειάζονται λογισμικό προστασίας από ιούς έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Ωστόσο, αυτές τις μέρες συμφωνείται ότι οι Mac πρέπει να προστατεύονται. Υπάρχουν συχνές αναφορές για νέους ιούς ειδικά για Mac και προειδοποιήσεις ότι οι Mac δεν είναι τόσο ασφαλείς όσο σκέφτονται οι άνθρωποι. Για το λόγο αυτό, συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη λήψη ενός antivirus για Mac.

Εξετάστε μια φιλική προς το παιδί μηχανή αναζήτησης

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης, όπως το Google και το Yahoo, που προσφέρουν στα παιδιά πρόσθετη προστασία από την παρεμπόδιση ανεπιθύμητου περιεχομένου

 1. Το KidRex.org βρίσκεται στην κορυφή της τεχνολογίας αναζήτησης της Google με σκοπό να φέρει πίσω τα αποτελέσματα που είναι φιλικά προς το παιδί.
 2. KidsClick! ανατρέποντας μόνο επιμελημένα αποτελέσματα από περιεχόμενο που έχει προβληθεί από βιβλιοθηκονόμους στις ΗΠΑ.
 3. Το KidTopia απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και εξυπηρετεί αποκλειστικά εκπαιδευτικούς χώρους.

Παρόλο που δεν υπάρχει ολοκληρωμένος τρόπος για να εμποδίσουμε μαγικά τα παιδιά να βρουν ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, οι παραπάνω τοποθεσίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες παρεμπόδισης ανεπιθύμητου υλικού. Επομένως, προτείνουμε να ορίσετε μία από αυτές τις επιλογές ως την αρχική σελίδα του οικογενειακού υπολογιστή - ενώ χρησιμοποιείτε γονικές κλειδαριές για να καταργήσετε την πρόσβαση σε άλλες δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης (ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά).

Χρησιμοποιήστε το γονικό έλεγχο

Η εφαρμογή των γονικών ελέγχων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των παιδιών σας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η χρήση αυτών των ελέγχων είναι αποτελεσματική - δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται υποκατάστατο της γονικής εποπτείας.

Άλλοι γονείς δεν θα εφαρμόζουν απαραιτήτως τους ίδιους ελέγχους και τους κανόνες του σπιτιού. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι όλες οι προσπάθειές σας ανακαλούνται αν το παιδί σας επισκέπτεται το σπίτι ενός φίλου σας - ή ακόμα και αν χρησιμοποιούν το smartphone κάποιου άλλου. Παρόλα αυτά, οι γονικοί έλεγχοι προσφέρουν την καλύτερη μέθοδο προστασίας που έχετε στη διάθεσή σας.

Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να συζητήσετε τη χρήση των γονικών ελέγχων με τους γονείς των φίλων των παιδιών σας - για να βεβαιωθείτε ότι έχουν δει αυτό το άρθρο και να καταλάβουν πώς να κάνουν το σπίτι τους ασφαλή.

1. Γονικός έλεγχος σε επίπεδο σύνδεσης

Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου σάς επιτρέπουν να ορίσετε γονικούς ελέγχους, οι οποίοι αποκλείουν αυτόματα κάθε πορνογραφία και άλλο δυνητικά προσβλητικό περιεχόμενο. Σε ορισμένες χώρες (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο) αυτοί οι έλεγχοι ενεργοποιούνται από προεπιλογή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εξαιρεθείτε από το φιλτράρισμα για να έχετε πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο για ενήλικες (και σε διάφορους άλλους ιστότοπους που εμφανίζονται στη διαδικασία).

Αυτό το είδος προστατευτικής κάλυψης μπορεί να είναι χρήσιμο και οι γονείς που αποφασίζουν να αποκλείσουν όλο το περιεχόμενο για ενήλικες μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ένα VPN για να ανακτήσουν οι ίδιοι την πρόσβαση. Ωστόσο, για τους γονείς που δεν θέλουν να κλειδώσουν από το περιεχόμενο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους - υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε μπλοκ δικτυακών τόπων που εφαρμόζονται από τους ISP μπορούν επίσης να παρακάμπτονται εύκολα από τα παιδιά που χρησιμοποιούν ένα VPN ή ένα πληρεξούσιο. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι παρακολουθείτε τη χρήση ενός VPN από τα παιδιά και, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσετε μαύρη λίστα ή λογισμικό αποκλεισμού DNS του Net Nanny για να διασφαλίσετε ότι το kis δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους, ακόμη και με VPN.

2. Γονικός έλεγχος λειτουργικού συστήματος

Τα τελευταία χρόνια, οι επιλογές γονικού ελέγχου που ενσωματώνονται στα λειτουργικά συστήματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Στους Mac, για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμούς χρηστών για παιδιά, ώστε να λειτουργούν μόνο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και να αποκλείουν την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους και εφαρμογές. Είναι ακόμη δυνατό να εμποδίσουμε ένα παιδί να χρησιμοποιήσει την κάμερα ενός υπολογιστή, αν αυτό θεωρείται ανησυχία.

Οι επιλογές για τα Microsoft Windows είναι παρόμοιες, με περιορισμούς για εφαρμογές, παιχνίδια και ιστότοπους όλες οι πιθανές. Λεπτομέρειες διαθέσιμα εδώ. Δυστυχώς, η επιμονή της Microsoft στη δέσμευση όλων αυτών των επιλογών στους λογαριασμούς της Microsoft σε απευθείας σύνδεση καθιστά αρκετά δύσκολο να δημιουργηθεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό.

3. Ειδικό λογισμικό γονικού ελέγχου

Λογισμικό όπως το Net Nanny παίρνει την ασφάλεια του Διαδικτύου στο επόμενο επίπεδο. Παρέχει δυνατότητες για την παρεμπόδιση του περιεχομένου, τον έλεγχο της πρόσβασης στα κοινωνικά μέσα και ακόμη και την παρακολούθηση της χρήσης της οικογενειακής διαδικτύου, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι γίνεται πρόσβαση και πότε.

Το Net Nanny είναι επίσης διαθέσιμο σε κινητές συσκευές Android και iOS, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κλειδώσει τις κινητές συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά εκτός του σπιτιού (στο σχολείο ή αλλού).

Το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι ότι η πολυπλοκότητα αυτού του είδους λογισμικού μπορεί να προκαλέσει τον πόνο του. Αν και αυτό θα απαιτήσει λίγη προσπάθεια, αξίζει σίγουρα να το κάνουμε, επειδή τα παιδιά που χρησιμοποιούν συσκευές με γονικό έλεγχο είναι πολύ ασφαλέστερα από εκείνα που χρησιμοποιούν απροστάτευτες συνδέσεις.

Οι έφηβοι και το Διαδίκτυο

Οι έφηβοι τείνουν να επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους πιο αποφασιστικά, γεγονός που μπορεί να τους καταστήσει ασφαλέστερους στο διαδίκτυο πιο δύσκολο. Με το σημερινό κοινωνικό πρότυπο τόσο στενά συνδεδεμένο με τον κυβερνοχώρο, είναι αναπόφευκτο ότι τα θέματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο θα επικρατούν, ενώ η γονική μέριμνα.

Όπως συμβαίνει πάντοτε, πρέπει να επιτευχθεί μια ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ της παροχής ελευθερίας και της παροχής ασφάλειας. Αυτή η ισορροπία θα είναι μοναδική για την ατομική οικογενειακή δυναμική και για τις προσωπικές προσωπικότητες των παιδιών.

Ο κυνηγοβγισμός, η καταδίωξη, οι θηρευτές - και οι άλλες απειλές που συζητούνται σε αυτόν τον οδηγό - γίνονται όλο και πιο κατάλληλες όταν ένα παιδί μπαίνει στα εφηβικά του χρόνια. έτσι οι γονείς πρέπει να εργαστούν σκληρά για να χτυπήσουν την εμπιστοσύνη και την αλληλεπίδραση με το παιδί τους.

Οι ψυχολόγοι παιδιών προτείνουν μια σταδιακή χαλάρωση των κανόνων του σπιτιού που συζητήθηκαν προηγουμένως καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά. Και αν έχετε εφαρμόσει με επιτυχία την εκπαίδευση στον κυβερνοχώρο από νεαρή ηλικία, θα πρέπει να έχετε εξασφαλίσει ότι:

 1. Τα παιδιά σας γνωρίζουν ήδη τα είδη των online κινδύνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν.
 2. Τα παιδιά του Yoru γνωρίζουν ότι μπορούν να έρθουν σε σας για βοήθεια και συμβουλές χωρίς φόβο κρίσης και τιμωρίας.
 3. Τα παιδιά σας γνωρίζουν ότι έχετε ενεργοποιήσει και είναι απίθανο να ξεγελαστούν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύσουν τους εαυτούς τους για τους διαδικτυακούς κινδύνους και να μην αφήσουν όλη τη γνώση στα χέρια των παιδιών τους.

Sexting

Σύμφωνα με το DoSomething.org, το 24% των 14-17 ετών έχει εμπλακεί σε κάποια μορφή γυμνού sexting. Έτσι, ενώ το θέμα του sexting μπορεί να είναι δύσκολο να αυξηθεί με τα παιδιά σας, είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό.

Μια προσέγγιση είναι να μοιραστούν μερικά από τα στατιστικά στοιχεία του DoSomething.org. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι ένας στους πέντε ανθρώπους μοιράζεται ιδιωτικές επικοινωνίες με τρίτους που δεν είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Οι έφηβοι πρέπει να διδάσκονται ότι τίποτα δεν είναι πραγματικά ιδιωτικό όταν διανεμηθεί στο διαδίκτυο. Πρέπει να εξηγηθεί πλήρως η δυνατότητα πορνογραφίας εκδίκησης.

Online Σχέσεις & Συνάντηση ξένων στην πραγματική ζωή

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 15 έως 18 ετών προσπαθεί να συναντήσει άτομα που συναντούν σε απευθείας σύνδεση στην πραγματική ζωή. Συχνά, αυτό είναι μάλλον αθώο και πόσες σύγχρονες φιλίες σχηματίζονται, - ίσως έχουν συναντήσει παιδιά από άλλες τοπικές σχολές που τους αρέσει παρόμοια μουσική ή έχουν τα ίδια χόμπι.

Ωστόσο, η συνάντηση ξένων στην πραγματική ζωή μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρούς κινδύνους - γι 'αυτό και οι νέοι πρέπει να παρακολουθούνται και να δίδονται κανόνες. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς οι κανόνες του σπιτιού, η γονική συνοχή και η συνεχής επαγρύπνηση συνενώνονται για να διευκολύνουν τη διαδικασία προστασίας των παιδιών.

Οι γονείς πρέπει να επιδιώξουν να συμμετάσχουν στην εξακρίβωση ακριβώς ποιοι αποφασίζουν να συναντήσουν τα παιδιά τους και γιατί. Και θα πρέπει να επιδιώξουν να διασφαλίσουν ότι θα συμβεί σε έναν δημόσιο χώρο ή μέσα στην ασφάλεια του ίδιου του οικογενειακού σπιτιού.

Για άλλη μια φορά, πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή, όπου οι γονείς πρέπει να επιτύχουν μια λογική ισορροπία ανάμεσα στην απομάκρυνση του ελέγχου των απογόνων τους και στην παροχή ασφάλειας και εποπτείας.

Οι ψυχολόγοι παιδιών συμφωνούν ότι είναι προτιμότερο να επιδιώκεται ένας ανοιχτός διάλογος όπου οι έφηβοι αισθάνονται αρκετά άνετα για να ενημερώσουν τους γονείς τους τι σκοπεύουν να κάνουν. Ωστόσο, υπενθυμίζουν επίσης στους γονείς ότι το επίπεδο ευθύνης που παρέχεται στα παιδιά πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση - επειδή δεν είναι όλα τα ίδια παιδιά.

Ηλεκτρονική Συμπεριφορά και Τράβηγμα

Όλοι οι έφηβοι είναι πιθανό να εκτεθούν σε κάποιο επίπεδο διαδικτυακής συρρίκνωσης και μίσους συμπεριφοράς. Οι στατιστικές δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός εφήβων είναι είτε θύματα είτε αυτοί που διαπράττουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου για ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου, που αναφέρθηκε από το The Guardian, διαπίστωσε ότι το 80% των "εφήβων είχαν δει ή άκουσαν το μίσος στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών".

Για άλλη μια φορά, ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι ο ανοιχτός διάλογος μεταξύ των νέων και των γονέων.

Ασφάλεια κινητής συσκευής

Τα smartphones και τα tablet κάνουν πιο δύσκολη τη διατήρηση των ανηλίκων σε απευθείας σύνδεση. Πάνω, συζητήσαμε τη χρήση των γονικών ελέγχων και ορισμένα από αυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε κινητές συσκευές. Είναι δυνατό να αποκλείσετε την πρόσβαση σε περιεχόμενο για ενηλίκους σε επίπεδο δικτύου - έτσι ώστε οι ιστοτόποι αυτοί να εμποδίζονται όταν τα παιδιά περιηγούνται στο Διαδίκτυο μέσω συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας 3G, 4G ή 5G. Σε ορισμένα κυψελοειδή δίκτυα, η ρύθμιση αυτού του φίλτρου είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση. Ωστόσο, όλα αυτά βγαίνουν έξω από το παράθυρο εάν το παιδί σας συνδέεται σε ένα δίκτυο WiFi χωρίς τέτοιο φιλτράρισμα στη θέση του.

Η χρήση λογισμικού όπως το Net Nanny είναι όσο πιο κοντά θα φτάσετε στο "κλείδωμα" της συσκευής ενός παιδιού με τις προτιμήσεις σας. Ωστόσο, η εκπαίδευση και η παρακολούθηση παραμένουν σημαντικές. Δεν μπορείτε να περάσετε την ευθύνη για την online προστασία των παιδιών σας στο λογισμικό - ανεξάρτητα από το πόσο πληρώνετε για αυτό.

Ασφάλεια Wi-Fi

Τα δωρεάν δίκτυα WiFi είναι τόσο ευλογία όσο και κατάρα. Το να είσαι σε θέση να παίρνεις στο διαδίκτυο δωρεάν είναι μια πολυτέλεια που μπορεί να σώσει τα χρήματα των γονέων, ωστόσο, σημαίνει ότι οι κανόνες του σπιτιού και τα μπλοκ που έχετε ρυθμίσει στο σπίτι δεν είναι πλέον σε ισχύ.

Επιπλέον, τα δημόσια δίκτυα WiFi φέρνουν τους δικούς τους ξεχωριστούς κινδύνους - συμπεριλαμβανομένης της παροχής στους χάκερ της δυνατότητας να παρακολουθούν και να κλέβουν τα δεδομένα του παιδιού σας. Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του δημόσιου WiFi, κάντε κλικ εδώ. Αυτό το άρθρο θα σας παράσχει επίσης συμβουλές για την προστασία των παιδιών σας χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Ωστόσο, ένα VPN θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους νέους να παρακάμψουν άλλα μπλοκ και τα μέτρα φιλτραρίσματος που έχετε θέσει σε εφαρμογή - γι 'αυτό είναι σημαντικό να αξιολογήσετε πλήρως τους κινδύνους.

Το βασικό είναι να εξασφαλίσετε ότι οι απόγονοι σας κατανοούν ότι το δημόσιο WiFi δεν είναι τόσο ασφαλές όσο το σπίτι που χρησιμοποιείτε και ότι μπορεί να θέλουν να αποφύγουν την εισαγωγή στοιχείων πληρωμής και ευαίσθητων κωδικών πρόσβασης όταν το χρησιμοποιούν, εκτός εάν συνδέονται με ένα αξιόπιστο VPN.

Γεωγραφική θέση

Οι λειτουργίες γεωγραφικής τοποθέτησης και η παρακολούθηση GPS μπορούν να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τα παιδιά σας. Το Fitbits και άλλα συνδεδεμένα φορέματα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ενός αυξανόμενου αριθμού ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και τα χαρακτηριστικά γεωγραφικής κατανομής σε παιχνίδια όπως το Pokemon Go είναι γνωστό ότι προκαλούν κάποια προβλήματα, επιτρέποντας στους καταδιωκόμενους και τους εγκληματίες να εντοπίζουν τους ανθρώπους στην κούπα ή να τους επιτίθενται. Για το λόγο αυτό, αξίζει να εξεταστεί προσεκτικά η χρήση συσκευών παρακολούθησης GPS.

Ωστόσο, όταν πρόκειται να παρακολουθήσουμε τα παιδιά, η παρακολούθηση τοποθεσίας μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη. Οι συσκευές iOS της Apple διαθέτουν μια εφαρμογή "Find Friends", η οποία επιτρέπει σε επιλεγμένους φίλους και μέλη της οικογένειας να βλέπουν ακριβώς πού βρίσκονται οι άνθρωποι (ή τουλάχιστον τα iPhones ή τα iPads). Εάν εσείς και τα παιδιά σας έχετε iPhones, ο ορισμός αυτού είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πάντα πού βρίσκονται.

Η πλατφόρμα είναι ότι το ίδιο λογισμικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το μίσος των παιδιών σας, οπότε είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιτρέπουν την πρόσβαση στην τοποθεσία τους σε άλλες επαφές. Ευτυχώς, αυτό είναι εύκολο να ελεγχθεί και οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, εάν κάνουν χρήση αυτής της λειτουργίας.

Άλλες εφαρμογές, όπως το periscope, μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να εμφανίζουν την τοποθεσία ενός βίντεο που μεταφορτώνεται και είναι σε θέση να αποκαλύψουν ακριβώς πού ζείτε, αν μεταφορτωθεί ένα βίντεο από το σπίτι. Αυτά τα είδη εφαρμογών, πρέπει να αποκλείσετε προσεκτικά την πρόσβαση στην παρακολούθηση GPS ή αλλιώς το παιδί σας θα μπορούσε να εκθέσει τυχαία τη θέση του σε ξένους.

Μέτρα ασφαλείας για κινητές συσκευές

Τα smartphones και τα tablet είναι επιρρεπή σε έναν τεράστιο αριθμό ιών και εκμεταλλεύσεων που μπορούν να θέσουν τα παιδιά σας σε κίνδυνο. Οι συσκευές Android κινδυνεύουν περισσότερο, οπότε αν το παιδί σας χρησιμοποιεί ένα, αξίζει να εγκαταστήσετε ένα antivirus. Το AVL είναι μια πολύ γνωστή επιλογή που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεριζώσετε κακόβουλες εφαρμογές και ιστότοπους ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) καθώς και ιούς και trojans.

Η Apple εξακολουθεί να πιστεύει ότι τέτοια συστήματα προστασίας από ιούς δεν απαιτούνται στις συσκευές iOS λόγω του σχεδιασμού του λειτουργικού συστήματος. Ωστόσο, υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι οι χρήστες στοχεύουν με επιτυχία σε ιούς σε συσκευές iOS. Έτσι, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα να σκεφτείτε για τη χρήση ενός προγράμματος προστασίας από ιούς (αυτό γίνεται απαραίτητο εάν η συσκευή iOS είναι jailbroken).

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να υποστηρίξετε όλες τις κινητές συσκευές ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Χρησιμοποιείτε πάντα κωδικούς πρόσβασης και συσκευές κλειδώματος για να τους εμποδίσετε να τους στοχεύουν εύκολα οι κλέφτες.
 • Διατηρήστε τις συσκευές ασφαλείς και μην αφήστε τους να βρίσκονται γύρω από όπου θα μπορούσαν να κλαπούν.
 • Οι κλήσεις από άγνωστους ή αποκλεισμένους αριθμούς πρέπει να αγνοούνται.

Όπου είναι δυνατόν, αξίζει επίσης να χρησιμοποιηθούν οι λειτουργίες γεωγραφικής τοποθέτησης για λόγους ασφάλειας, όπως η εφαρμογή Διαχείριση συσκευής Android. Αυτή η εφαρμογή που κυκλοφόρησε από την Google επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν, να κουδουνίζουν, να κλειδώνουν και να σκουπίζουν τις συσκευές τους εξ αποστάσεως.

Κοινωνικά δίκτυα

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι το πιο εύκολο μέρος που οι απόγονοί σας μπορεί να καταλήξουν να συναντούν ξένους ή να εκτίθενται σε αρνητικές επιρροές. Οι φίλοι των φίλων θεωρούνται συχνά ασφαλείς, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είναι αδύνατο να αστυνομεύεται κάθε επαφή στον κύκλο του κάθε φίλου, ειδικά αν άλλοι γονείς δεν είναι εξίσου διεξοδικοί όταν πρόκειται να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν ρυθμίσεις απορρήτου και να αποφεύγουν τυχαία αιτήματα φίλων.

Με πολλούς τρόπους, ο μόνος τρόπος για να επιβλέπεις τι συμβαίνει με κάθε δίκτυο είναι να ενταχθείς στον εαυτό σου και να γίνεις "οπαδός" ή "φίλος" του παιδιού σου. Αυτό θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε τις δραστηριότητές τους, αλλά και να κάνετε χρήση των χαρακτηριστικών του και να μάθετε να κατανοείτε τις προβληματικές περιοχές του. Ως γονέας πρέπει να εξερευνήσετε όλες τις ρυθμίσεις απορρήτου του και να είστε σε θέση να ελέγξετε ότι το παιδί σας έχει κάνει το λογαριασμό του μόνο ως ορατό (ή αόρατο) όπως είναι απαραίτητο.

Ο πόρος του NSPCC είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο πρώτο λιμάνι για μάθηση για τα τελευταία κοινωνικά δίκτυα που γίνονται δημοφιλή. Ωστόσο, ενώ οι συστάσεις για την ηλικία είναι χρήσιμος οδηγός, δεν υπάρχει υποκατάστατο για τον εαυτό σας να δοκιμάσετε αυτές τις υπηρεσίες. Εάν ένα παιδί ξοδεύει πολύ χρόνο σε κάποιο συγκεκριμένο δίκτυο και δεν αισθάνεστε ότι το καταλαβαίνετε πλήρως, είναι σίγουρα καιρός να το κατεβάσετε και να το χρησιμοποιήσετε. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα για το τι έχει να πει ο NSPCC για μερικά από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα:

Facebook

Το Facebook είναι αρκετά πανταχού παρόν, ώστε οι περισσότεροι γονείς πιθανώς γνωρίζουν τι να περιμένουν, αλλά το 58% των ίδιων των παιδιών εντοπίζουν τους κινδύνους κατά τη χρήση τους. Αυτές περιλαμβάνουν την επαφή με τους ξένους, τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και τα θέματα ιδιωτικότητας. Το NSPCC προτείνει 13 ως την πρώτη κατάλληλη ηλικία για το Facebook.

Snapchat

Το Snapchat έχει επίσης μια ελάχιστη ηλικία σύσταση των 13. Είναι ένα ανησυχητικό δίκτυο για τους γονείς λόγω της χρήσης των μηνυμάτων βίντεο που εξαφανίζονται μετά από την προβολή τους. Ένα κλειδί για την ασφαλή χρήση του Snapchat είναι η διασφάλιση ότι τα παιδιά επικοινωνούν μόνο με τους φίλους τους και δεν αφήνουν το λογαριασμό τους "ανοιχτό". Τα παιδιά είναι γνωστό ότι μοιράζονται τη λαβή Snapchat μέσα στα παιχνίδια υπολογιστών και στο Instagram. snapchat βίντεο που παρακολουθούνται από μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων ανθρώπων.

Ίνσταγκραμ

Το Instagram μοιράζεται τη σύσταση ηλικίας 13 ετών και ενώ δεν θεωρείται ότι είναι τόσο επικίνδυνη όσο το Facebook από τους νεότερους, αυτή η πεποίθηση φαίνεται μάλλον αμφίβολη. Το Instagram φιλοξενεί πολλά ενήλικα και ακατάλληλα περιεχόμενα και είναι ένα εύκολο μέρος για τα παιδιά να εκτίθενται σε υλικό και άγνωστες επαφές. Με το Instagram getting followers είναι το όνομα του παιχνιδιού, και αυτό συνήθως περιλαμβάνει την προσέλκυση πολλών ξένων να κοιτάξουν τις φωτογραφίες σας και να τους σχολιάσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικοινωνία με ξένους, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσουν να επικοινωνούν μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων.

Habbo Hotel

Το Habbo Hotel είναι ένας από τους πολλούς ενήλικες που πιθανώς δεν έχουν ακούσει, αλλά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρέχοντα κοινωνικά δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το NSPCC. Στο προσκήνιο, αυτό είναι ένα gamified περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν σε ένα εικονικό ξενοδοχείο. Μοιράζεται βαθμολογία 13. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί "ψεύτικοι λογαριασμοί" και είναι γνωστό ότι έχουν πρόσβαση σε παιδιά που είναι νεότεροι. Αυτό αφορά, επειδή σύμφωνα με το NSPCC εκθέτει τα παιδιά να μιλάνε με τους ξένους.

Minecraft

Το Minecraft είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι βασισμένο στην κατασκευή, το οποίο συχνά απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Κίνδυνοι από αυτό το παιχνίδι περιλαμβάνουν εκφοβισμό, αγενές και ακατάλληλες παρατηρήσεις και τον κίνδυνο των λογαριασμών που έχουν καταστραφεί. Αυτό ίσως είναι ένας τομέας όπου οι γονείς ενδέχεται να αισθάνονται πιο διατεθειμένοι να παρακάμψουν τη σύσταση ηλικίας 13 του NSPCC, αρκεί οι λογαριασμοί να είναι σωστά ρυθμισμένοι και να απαγορεύονται από μη εξουσιοδοτημένες αγορές εντός παιχνιδιού.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα παιδιά που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν πρέπει τελικά να αποφασίζονται από μεμονωμένους γονείς. Οι διαφορετικοί γονείς θα έχουν αναπόφευκτα διαφορετικές αξίες, προτεραιότητες και στάσεις απέναντι στον κίνδυνο. Δεν υπάρχει καμία προσποίηση ότι είναι κάτι λιγότερο από ένα ναρκοπέδιο, ειδικά όταν κάποια μέλη μιας ομότιμης ομάδας αρχίζουν να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν πράγματα που άλλοι δεν είναι.

Αυτό είναι σαν να κάνατε γονικές αποφάσεις σχετικά με πιστοποιητικά παιχνιδιών και ταινιών - αν είναι λίγο πιο περίπλοκη. Εφόσον είστε αυστηροί με την παρακολούθηση και την επιμονή στη χρήση των χαρακτηριστικών προστασίας προσωπικών δεδομένων που εμποδίζουν τους λογαριασμούς να είναι ανοιχτοί σε μη επαφές, θα πρέπει να είναι δυνατό να επιτρέψετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί κοινωνικά μέσα χωρίς ανησυχία. Ωστόσο, σας παροτρύνουμε να συνεχίζετε την παρακολούθηση και την εποπτεία των παιδιών σας ανά πάσα στιγμή.

Στοιχεία ασφάλειας του Διαδικτύου

Σε αυτό το άρθρο, έχουμε αγγίξει μερικά γεγονότα και στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, για να ενισχύσουμε την ανάγκη για ασφάλεια στο διαδίκτυο, σκεφτήκαμε ότι θα προσθέσαμε αυτή τη συλλογή από ενδιαφέροντα γεγονότα:

 1. Σύμφωνα με το BBC Newsround, το 72% των παιδιών ηλικίας 10 έως 12 ετών είναι ενεργά στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις προτάσεις του NSPCC και σημαίνει ότι οι γονείς είτε δεν γνωρίζουν είτε δεν προστατεύουν επαρκώς το τι κάνουν τα παιδιά τους online.
 2. Πέρυσι, η OFCOM αποκάλυψε ότι ο online χρόνος μεταξύ των νέων είχε ξεπεράσει το χρόνο μπροστά από την τηλεόραση για πρώτη φορά.
 3. Μια μελέτη CNBC διαπίστωσε ότι η μέση ηλικία που ένας Αμερικανός πολίτης παίρνει το πρώτο κινητό τηλέφωνο είναι μεταξύ 10 και 12 ετών.
 4. Η παιδική φιλανθρωπική κοινότητα Childline, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, επικοινωνήθηκε με περισσότερα από 11.000 παιδιά σχετικά με τα "ηλεκτρονικά θέματα" μόνο το 2016, όπως αποκάλυψε ο Metro.
 5. Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται τώρα από το λιγότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό αντιπροσωπεύει ανάπτυξη σχεδόν 1000% από το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Internet World Stats.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me