OpenVPN Connect Review

OpenVPN Connect är en generisk OpenVPN-app för iOS, Android, Windows och macOS som kan användas med alla VPN-tjänster som stöder OpenVPN-protokollet.

Denna översyn utgör en del av en serie artiklar som undersöker de huvudsakliga generiska OpenVPN-apparna på varje större plattform - de andra är OpenVPN GUI för Windows, Tunnelblick för macOS och OpenVPN för Android.

OpenVPN Connect är känt för att vara det enda OpenVPN-alternativet som är tillgängligt för iPhone- och iPad-användare. Till skillnad från de andra appar som granskats i denna serie är OpenVPN Connect inte öppen källkod. Det är dock den officiella appen från OpenVPN Inc., teamet som utvecklar OpenVPN-protokollet med öppen källkod.

Pris

OpenVPN Connect-appen är gratis, även om mobilversionerna inkluderar en länk till den betalade för privata tunneln VPN-tjänsten som drivs av OpenVPN Inc.

Naturligtvis är OpenVPN Connect bara en app, så för att använda den måste du registrera dig för en VPN-tjänst som vanligtvis kostar några dollar per månad.

OpenVPN Connect-funktioner

  • Fullt DNS-läckskydd (både IPv4 och IPv6)
  • Full IPv6-routing
  • Sömlös tunnel (endast mobil)
  • Proxy-stöd
  • Direkt kompatibilitet med OpenVPN Access-server

Som med alla generiska OpenVPN-klienter, möjliggör enkla redigeringar av OpenVPN-konfigurationsfilen (.ovpn) en hög anpassningsnivå (om den stöds av din leverantör). De flesta sådana redigeringar stöds, även om det finns en liten lista med sådana som inte är tillgängliga.

Vi kan inte hitta någon bekräftelse, men anser det vara rättvist att anta att OpenVPN Connect alltid använder den mest uppdaterade versionen av OpenVPN-protokollet.

Access Server

OpenVPN Connect gör det mycket enkelt att ansluta till en VPN-serverinställning med OpenVPN Access Server-programvaran. Denna funktionalitet är inte i fokus för denna recension utan täcks i vår guide om hur du skapar din egen VPN-server.

Sömlös tunnel (endast mobilappar)

Enligt dokumentationen gör denna funktion en "bästa ansträngning för att hålla tunneln aktiv under paus, återuppta och återansluta tillstånd." Den "kan minska förekomsten av paketläckage genom att hålla tunneln kontinuerligt inkopplad tills den manuellt kopplas bort."

Den fungerar därför på många sätt som en kill-switch men verkar inte vara lika robust som en sann kill-switch.

Det är värt att notera att den nyare versionen av Android (Nougat 7+) innehåller en riktig kill-switch som fungerar med alla VPN-appar (inklusive OpenVPN Connect).

Sekretess och säkerhet

OpenVPN Inc. är ett USA-baserat företag och OpenVPN Connect är en app med slutna källor.

Vi har hävdat tidigare att open source betyder mindre än vanligt när det gäller anpassade VPN-appar eftersom VPN-leverantören kan se allt du gör online, ändå. Men OpenVPN Connect är en generisk app som i teorin kan användas för att spionera på din internetaktivitet oavsett vilken VPN-leverantör den är konfigurerad att använda.

Det faktum att det är utvecklat av samma team som utvecklar OpenVPN-protokollet, det mest betrodda VPN-protokollet som finns, talar mycket till dess fördel. Det är emellertid inget att komma undan från det faktum att allt vi vet om NSA antyder att kompromissa med ett sekretessverktyg som OpenVPN Connect kan vara högt på sin to-do-lista.

För användare som inte är iOS rekommenderar vi starkt att du använder open source-alternativ istället.

OpenVPN på iOS

Apples stränga riktlinjer för iOS-utvecklare (och licensbegränsningar) förbjuder i grund och botten användning av OpenVPN i iOS. Det är av denna anledning som ingen anpassad iOS VPN-app vi känner till använder OpenVPN-protokollet.

Eller för att säga det på ett annat sätt, det enda sättet att använda OpenVPN på en iOS-enhet är med OpenVPN Connect. Hur den här appen har uppskattat begränsningarna som förhindrar över VPN-appar från att använda OpenVPN har vi ingen aning om, men så är fallet.

DNS läcker

Vi upptäckte inga IPv4 DNS-läckor på någon plattform. Vår internetanslutning stöder inte IPv6 för närvarande, så vi har inte kunnat testa IPv6-prestanda.

OpenVPN Connect stöder dock full Pv6-routing, så vi skulle bli förvånade om det läckte IPv6-adresser på något sätt. Det bör noteras att appen innehåller ett alternativ att enbart dirigera VPN-anslutningar via IPv4. I det mycket osannolika fallet att du upplevde en IPv6-läcka eller en IPv6-DNS-läcka, skulle du välja det här alternativet nästan säkert att lösa problemet.

WebRTC RTC läcker

I iOS är det faktum att Safari, Chrome och Firefox inte stöder WebRTC frågan om OpenVPN Connect för iOS förhindrar att WebRTC-läckor snarare går ut.

Vi upptäckte inga WebRTC-läckor på andra plattformar, även om inget app-baserat skydd någonsin kommer att vara lika robust som en webbläsarbaserad lösning.

Enkel användning

Du kan ladda ner mobilapparna direkt från App Store eller Play Store och Windows- och macOS-apparna från den officiella OpenVPN-webbplatsen. Apparna fungerar med alla giltiga OpenVPN-konfigurationsfiler, eller direkt med en OpenVPN Access-server som du har IP-adress och inloggningsinformation för.

Om du använder en VPN-tjänst kommer din leverantör att leverera de nödvändiga .ovpn-filerna.

iOS

Tack vare att iOS är iOS kan det vara lite mer involverat att öppna en standard OpenVPN-profil (.ovpn-fil) i OpenVPN Connect än på andra plattformar.

Importera profil

Trots att det inte är uppenbart, kommer Safari att erbjuda att öppna nedladdade .ovpn-filer i OpenVPN Connect (en gång installerat). Vilket gör livet lättare.

.ovpn-filer i openvpn

Appen ger några ganska ganska anslutningsstatistik när den är ansluten.

anslutningsstatistik

OpenVPN Connect plug-in till iOS: s inbyggda VPN-funktionalitet. När den har installerats kan standardprofilen aktiveras via iOS-inställningspanelen “VPN” -ikonen visas i meddelandefältet som när en VPN-anslutning är aktiv.

Meddelandeindikator som visar VPN är ansluten

Utöver sömlös tunnel är de flesta inställningsalternativ ganska tekniska, såsom minsta TLS-version (upp till TLS 1.2) och om OpenVPN UDP eller TCP används.

Dessa parametrar bör redan definieras av din VPN-leverantör i dess .ovpn-konfigurationsfiler, och är därför enbart för rull-dig-egna Access Server-användare.

Android

Android-appen är nästan identisk med sitt iOS-syskon, förutom att tack vare Android: s mer konventionella filsystem är det lättare att importera .ovpn-konfigurationsfiler (t.ex. från nedladdningsmappen eller via USB-överföring).

Desktop

Ytliga operativsystembaserade skillnader åt sidan, Windows- och macOS-klienterna verkar vara identiska. Förvånansvärt liknar de nära OpenVPN GUI.

VPN på Mac- och Windows-stationära datorer

Det är enkla appar utan funktioner att tala om, men de fungerar bra.

Slutgiltiga tankar

Om vi ​​var Edward Snowden, skulle vi inte använda en sluten källa-app utvecklad av ett amerikanskt företag för att skydda vår integritet. Eftersom detta inte är fallet, uppväger bekvämlighets- och säkerhetsfördelarna med att kunna använda OpenVPN på en iOS-enhet dessa problem. Som sådan är OpenVPN Connect en bra app som gör sitt jobb bra. Detta är inte förvånande eftersom det utvecklades av OpenVPN Inc. själv!

Vi skulle dock föredra att se en mer robust dödsbrytare än sömlös tunnel. Det finns tveklöst goda tekniska skäl till varför det inte finns det, men ändå. I första hand för iOS-användare som vill ha OpenVPN-funktionalitet är att OpenVPN Connect fortfarande är det bästa alternativet.

Vi kan dock inte tänka på någon anledning till varför icke-Access Server-datorer eller Android-användare bör välja det över överlägsna open source-alternativ.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me