Το σύστημα κοινωνικής πίστωσης της Κίνας – ένα πραγματικό μέλλον της δυστοπίας;

Το Κινέζικο Σύστημα Κοινωνικών Πιστώσεων που θα αναθέσει σε όλους τους 1.3 δισεκατομμύρια πολίτες του ένα "κοινωνικό πιστωτικό αποτέλεσμα".

Ξεκίνησε το 2014 και αναμένεται να είναι σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 2020. Παρακολουθεί και βαθμολογεί ιδιώτες, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όταν ολοκληρωθεί, κάθε πολίτης θα έχει ένα αρχείο με δυνατότητα αναζήτησης με συγκεντρωτικά δεδομένα που θα παρακολουθεί το σκορ κοινωνικής πίστωσης. Το σύστημα βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει τις τοπικές βάσεις δεδομένων.

Σύμφωνα με την Xinhuanet, ένα online πρακτορείο ειδήσεων που ενεργεί ως επίσημη υπηρεσία τύπου για την κινεζική κυβέρνηση, το σύστημα αυτό «επικεντρώνεται στην πίστωση σε τέσσερις τομείς, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών υποθέσεων, των εμπορικών δραστηριοτήτων, της κοινωνικής συμπεριφοράς και του δικαστικού συστήματος».

Η Washington Post σημειώνει ότι,

"Η φιλοδοξία είναι να συγκεντρωθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις εταιρείες και τους πολίτες της Κίνας σε ένα μόνο σημείο - και στη συνέχεια να εκχωρηθούν σε κάθε ένα από αυτά τα αποτελέσματα βάσει της πολιτικής, εμπορικής, κοινωνικής και νομικής τους πίστης».

Πώς μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα κοινωνικών παροχών της Κίνας

Πώς θα λειτουργήσειΟι πολίτες θα λάβουν πόντους για θετικές ενέργειες και θα έχουν αφαιρεθεί πόντοι για αρνητικές. Ένα απλό παράδειγμα θα ήταν αν τα σκουπίδια, θα έχετε ένα σημείο αφαιρεθεί. Μια κάμερα θα το βλέπει αυτόματα και θα αφαιρεί τα σημεία. Πώς θα λειτουργήσει

Ωστόσο, αν κάποιος άλλος το παίρνει μετά από εσάς, θα έχουν ένα σημείο προστεθεί. Όσο πιο ακραία είναι η δράση, τόσο μεγαλύτερη είναι η αλλαγή σημείου της κοινωνικής σας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Ο Μαύρος Καθρέπτης "Βουτιά" το επεισόδιο είναι μια μεγάλη αντανάκλαση αυτού σε δράση.

Όπως αναφέρθηκε, το Σύστημα Κοινωνικών Πιστώσεων θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2020. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει στην πράξη παραμένουν αδύναμες στην πράξη.

Εντούτοις, ξεκίνησαν ορισμένες αρχικές δοκιμές. Αυτά μας δίνουν κάποια ένδειξη για την κατεύθυνση στην οποία κυριαρχεί η κυβέρνηση.

Συνέπειες του κινεζικού πιστωτικού συστήματος

Εκείνοι που καλλιεργούν υψηλή βαθμολογία θα λάβουν ανταμοιβή. Για παράδειγμα

 • Να είστε σε θέση να ενοικιάσετε αυτοκίνητα ή να νοικιάσετε δωμάτια ξενοδοχείων χωρίς να χρειαστεί να καταβάλετε μια προκαταβολή
 • Είναι σε θέση να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς περιορισμούς,
 • Αποκτά πρόσβαση σε ρητές επιθεωρήσεις ασφαλείας στα αεροδρόμια
 • Περισσότεροι αγώνες σε τοποθεσίες που χρονολογούνται
 • Λαμβάνοντας πιο ευεργετικά επιτόκια

Όσοι έχουν χαμηλή βαθμολογία κοινωνικής πίστωσης θα λάβουν τιμωρία με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα:

 • Αρνούμενοι εισιτήρια ταξί "μαλακού κρεβατιού"
 • Αρνήθηκαν καλύτερα δωμάτια στα ξενοδοχεία,
 • Αποτρέπεται να στέλνουν τα παιδιά τους στα καλύτερα σχολεία,
 • Αποτρέποντάς τους από το ταξίδι τους στο εξωτερικό

Κίνητρα

ΚίνητραΤο Σύστημα Κοινωνικών Πιστώσεων αποτελεί σε μεγάλο βαθμό άμεση απάντηση σε μια κατάρρευση της εμπιστοσύνης του κοινού σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και σε άλλους σε θέσεις εξουσίας. Με πληθυσμό περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η πρόσφατη οικονομική άνοδος της Κίνας ήταν πολύ χαοτική και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη.Κίνητρα

Αυτό οδήγησε στη σπατάλη της χώρας από σκάνδαλα που περιλάμβαναν διεφθαρμένους αξιωματούχους, δηλητηριασμένα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένου του διάσημου σκάνδαλο δηλητηριασμένου γάλακτος για τα μωρά), ιατρικές απάτες, δωροδοκίες, μεγάλης κλίμακας εκμετάλλευση στην αγορά εργασίας και πολλά άλλα.

Αυτά είναι σίγουρα πολύ πραγματικά προβλήματα. Ωστόσο, το Σύστημα Κοινωνικών Πιστώσεων επιδιώκει να κάνει πολύ περισσότερα από να φέρει τέτοια παράνομη συμπεριφορά στη φτέρνα. Πρόκειται για μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια κοινωνικής μηχανικής και επιστρέφει στις "καλές κάρτες πολιτών" που εκδόθηκαν από την Ιαπωνία κατά την κατοχή της Κίνας κατά την πορεία προς τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα επιδιώκει να δημιουργήσει μια κουλτούρα "ειλικρίνειας" και "αρμονικής σοσιαλιστικής κοινωνίας" όπου "η διατήρηση της εμπιστοσύνης είναι ένδοξη".

Η δίκη της Suining County

Suining County TrialΤο 2012, το Κομμουνιστικό Κόμμα διεύθυνε ένα δοκιμαστικό σχέδιο στην επαρχία Jiangsu της επαρχίας Suining, στη νότια Κίνα. Εκτός από την παράδοση ποινικών σημείων για σχετικά μικρά ποινικά αδικήματα, όπως αδικήματα οδήγησης και αποδοχή δωροδοκίας, οι πολίτες έχασαν πόντους για:Suining County Trial

 • Προκαλώντας μια "διαταραχή" που ενοχλεί κυβερνητικούς ή κομματικούς αξιωματούχους (50 βαθμοί)
 • Αδυναμία φροντίδας ηλικιωμένων συγγενών (50 βαθμοί)
 • Όντας μέλος μιας "λατρείας" (50 βαθμοί)
 • Λανθασμένα κατηγορούν άλλους στο διαδίκτυο (100 βαθμοί)

Αντιστρόφως, έχοντας την τιμή της καλής υπηκοότητας ή της ιδιότητας του εργαζόμενου μοντέλου, πρόσθεσε 100 πόντους στο σκορ ενός ατόμου. Ένας χρήστης θα μπορούσε να κερδίσει το πολύ 1000 πόντους.

Βάσει του αριθμού των σημείων που είχαν, οι πολίτες έλαβαν βαθμολογία από το Α έως το Δ. Οι πολίτες της κατηγορίας D παρεμποδίστηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρατική στήριξη ή να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας.

Η δίκη της Suining County έπαψε εν μέρει μετά από δημόσια κατακραυγή. Ωστόσο, παρόλο που οι πολίτες δεν κατατάσσονται πλέον Α ως Δ, η κυβέρνηση Suining συνεχίζει να αποδίδει τα αποτελέσματα των κοινωνικών πιστώσεων των πολιτών.

Σουσάμι πίστωσης

Σουσάμι πίστωσηςΜια πιο επιτυχημένη δοκιμή κοινωνικών πιστώσεων είναι η Sesame Credit. Αυτή είναι η οικονομική πτέρυγα της Alibaba, της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής αγοράς στον κόσμο, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για περίπου 400 εκατομμύρια χρήστες. Το Sesame Credit λειτουργεί επίσης σε συνεργασία με τη δημοφιλέστερη υπηρεσία χρονολόγησης της Κίνας, Baihe, η οποία έχει 90 εκατομμύρια χρήστες. Όλα αυτά σημαίνει ότι έχει μια τεράστια ενσωματωμένη βάση χρηστών.Σουσάμι πίστωσης

Το Sesame Credit χρησιμοποιεί πληροφορίες που λαμβάνονται από τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις συνήθειες αγορών και διάφορα άλλα σύνολα δεδομένων. Τα στοιχεία έδωσαν σε κάθε άτομο κοινωνική πιστοληπτική ικανότητα που συγκρίνει τους Κινέζους πολίτες μεταξύ τους.

Χρησιμοποιεί αλγόριθμους που έχουν εγκριθεί από το κράτος για να φτάσουν σε μία μόνο αριθμητική τιμή. Αυτή η αξία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες για να εκτιμήσει την "κοινωνική αξία" ενός ατόμου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις για την επέκταση της πίστωσης και την αποδοχή καταθέσεων κ.λπ..

Το καθεστώς είναι επί του παρόντος εντελώς εθελοντικό, αλλά έχει λάβει θερμή ανταπόκριση από τους καταναλωτές.

Ένα σκοτεινό και οροελληνικό μέλλον?

Οργουελιανό μέλλονΗ κινεζική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε σχέδια για μια εθνική βάση δεδομένων για τις κοινωνικές πιστώσεις. Ως εκ τούτου, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την επιτυχία της Sesame Credit. Παρ 'όλα αυτά υπάρχουν τεράστια τεχνικά και διοικητικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να γίνει αυτό το όνειρο μιας κομμουνιστικής ουτοπίας νυχτερινής δυστοπίας πραγματικότητα.Οργουελιανό μέλλον

Μέρος του προβλήματος έγκειται σε ένα από τα βασικά ζητήματα που θέλει να λύσει η Κοινωνική Πίστη. Η Κίνα δεν διαθέτει σύστημα πιστοληπτικής ικανότητας (FICO). Όπως εξηγεί ο τεχνολογικός και οικονομικός blogger Wen Quan,

"Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν στην κατοχή τους σπίτια, αυτοκίνητα ή πιστωτικές κάρτες στην Κίνα, έτσι ώστε να μην είναι διαθέσιμο το είδος των πληροφοριών για μέτρηση. Η κεντρική τράπεζα έχει τα οικονομικά στοιχεία από 800 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά μόνο 320 εκατομμύρια έχουν ένα παραδοσιακό πιστωτικό ιστορικό."

Ως εκ τούτου, υποστηρίζεται ότι απαιτείται κάποιο είδος πιστωτικού συστήματος. Δυστυχώς, αυτή η έλλειψη οργανωμένης πιστωτικής λογιστικής καθιστά την καθιέρωση ενός τέτοιου συστήματος πολύ δύσκολη.

Ένα ακόμα περίπλοκο ζήτημα είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα, για όλο το αυταρχικό του σκάνδαλο, έχει πολύ λεπτό δέρμα όταν πρόκειται για κριτική. Μια δημόσια αντίδραση, όπως αυτή που στρέφεται κατά της δίκης της Suining County, θα μπορούσε να ανατρέψει την τρέχουσα πολιτική. Κάποιος μπορεί μόνο να ελπίζει!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me