Πώς να SSH σε ένα Raspberry Pi

Το Raspberry Pi είναι ένας χαμηλού κόστους, αλλά εκπληκτικά ικανός μικρο-υπολογιστής που είναι ιδανικός για πολλά έργα οικιακής χρήσης που σχετίζονται με την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση του Raspberry Pi ως έναν προσωπικό διακομιστή OpenVPN (PiVPN), ως ένα adblocker με βάση το DNS για ολόκληρο το οικιακό σας δίκτυο (Pi-hole), ως ιδιωτικός διακομιστής DNS και περισσότεροι.

Γιατί SSH σε ένα Raspberry Pi?

Το SSHing σε ένα Raspberry Pi σάς επιτρέπει να εκτελέσετε το PiVPN / PiHole / DNS resolver / οτιδήποτε άλλο, ως κεφαλίδα χωρίς κεφαλίδες. Δηλαδή, δεν χρειάζεστε οθόνη ή συσκευή εισόδου (όπως ποντίκι ή πληκτρολόγιο) για να ρυθμίσετε, να διαμορφώσετε και να διατηρήσετε τις υπηρεσίες που εκτελούνται στο Raspberry Pi.

Αντίθετα, έχετε πρόσβαση στο Raspberry Pi μέσω του Secure Shell (SSH) - ένα ασφαλές πρωτόκολλο τοποθέτησης που έχει πολλά κοινά με τα ιδιωτικά VPN. Μόλις εγκατασταθεί, μπορείτε να ελέγξετε το Raspberry Pi από απόσταση από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη συσκευή με δυνατότητα Internet που είναι συνδεδεμένη στο ίδιο δίκτυο με το Pi.

Σημείωση

Το SSHing στο Raspberry Pi σας παρέχει πρόσβαση στην γραμμή εντολών στο Pi. Πιο προηγμένη πρόσβαση στο GUI είναι δυνατή μέσω του SSH χρησιμοποιώντας την προώθηση x, αλλά αυτό είναι πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής αυτού του οδηγού.

Πρώτον: Ενεργοποιήστε το SSH στο Raspberry Pi

Ο τρόπος GUI

Αυτό απαιτεί τουλάχιστον προσωρινή σύνδεση πληκτρολογίου και οθόνης με το Pi (και το ποντίκι σας διευκολύνει τη ζωή).

 1. Μεταβείτε στο μενού Εφαρμογές (Εικονίδιο Raspberry στην επάνω αριστερή άκρη της οθόνης) -> Προτιμήσεις -> Raspberry Pi Configuration και κάντε κλικ στο κουμπί "Ενεργοποιημένο" για SSH.

  Διαμόρφωση σμέουρων Pi

 2. Κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Χρήση του τερματικού

Και πάλι, αυτό απαιτεί τουλάχιστον προσωρινή σύνδεση ενός πληκτρολογίου και οθόνης με το Pi (και το ποντίκι σας διευκολύνει τη ζωή).

 1. Ανοίξτε το τερματικό και πληκτρολογήστε:

  sudo raspi-config

 2. Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους του πληκτρολογίου για να μεταβείτε στην επιλογή Επιλογές διασύνδεσης και να πατήσετε .

  επιλογές διασύνδεσης ρυθμίζουν τις συνδέσεις

 3. Κάντε κύλιση προς τα κάτω στο SSH και χτυπήστε .

  SSH Ενεργοποίηση / απενεργοποίηση

 4. Όταν ερωτήθηκε "Θα θέλατε να είναι ενεργοποιημένος ο διακομιστής SSH;" βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει "Ναι" και .

  θα θέλατε να ενεργοποιηθεί ο διακομιστής SSH;

Ο απείλητος τρόπος

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το SSH σε Raspberry Pi χωρίς να συνδέσετε μια οθόνη ή ένα πληκτρολόγιο σε αυτό.

 1. Απενεργοποιήστε το Raspberry Pi και αφαιρέστε την κάρτα SD που περιέχει το Raspbian OS από αυτό. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την κάρτα SD σε διαφορετική επιφάνεια εργασίας.
 2. Χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή κειμένου για να δημιουργήσετε ένα αρχείο που ονομάζεται "ssh" (χωρίς επέκταση αρχείου) και αποθηκεύστε το στο διαμέρισμα εκκίνησης της κάρτας RaspbianSD. Δεν έχει σημασία τι (αν υπάρχει) το περιεχόμενο του αρχείου είναι.

  Αρχείο SSH

 3. Αφαιρέστε με ασφάλεια την κάρτα SD, επιστρέψτε την στο Raspberry Pi και ξεκινήστε το Pi. Όταν ο Raspbian ανιχνεύσει το αρχείο SSH στο φάκελο εκκίνησης του, θα ενεργοποιήσει το SSH.

Δεύτερον: Μάθετε τη διεύθυνση IP του Raspberry Pi

Ο δρόμος του τερματικού σταθμού

1. Φωτιάστε το τερματικό και εισάγετε:

ifconfig

2. Μελετήστε την έξοδο, αναζητώντας μια έγκυρη διεύθυνση IP (192.168.x.x ή 10.x.x.x). Εάν χρησιμοποιείτε σύνδεση Ethernet, θα πρέπει να το βρίσκετε στο eth0 και αν χρησιμοποιείτε σύνδεση WiFi στο wlan0.

Διεύθυνση IP στο τερματικό Pi

Ο απείλητος τρόπος

Συνδεθείτε στον πίνακα διαχείρισης του δρομολογητή σας (δοκιμάστε το 192.168.0.1 ή το 192.168.1.1 στο πρόγραμμα περιήγησής σας, τα στοιχεία σύνδεσης πιθανόν να εκτυπωθούν στο δρομολογητή σας κάπου) και αναζητήστε τις συνδεδεμένες συσκευές.

συνδεδεμένες συσκευές

Τρίτον: SSH στο Raspberry Pi σας.

Για το SSH στο Raspberry Pi, η συσκευή σύνδεσης πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο ίδιο τοπικό δίκτυο με το Pi (δηλ. Στον ίδιο δρομολογητή, αν και δεν έχει σημασία είτε με WiFi είτε με Ethernet).

Οι οδηγίες είναι παρόμοιες, αλλά ποικίλλουν λίγο από την πλατφόρμα. Εάν λάβετε τυχόν σφάλματα, όπως ένα χρονικό όριο, ελέγξτε ότι έχετε καταχωρίσει τη διεύθυνση IP σωστά.

Τα προεπιλεγμένα διαπιστευτήρια σύνδεσης για το Raspberry Pi είναι:

Όνομα χρήστη: pi

Κωδικός: βατόμουρο

Αν τα έχετε αλλάξει, χρησιμοποιήστε τα αντί για αυτά.

macOS, Linux και Windows 10

το macOS και το Linux περιλαμβάνουν ένα ενσωματωμένο SSH client που μπορεί να αποκτηθεί μέσω του Terminal. Τα Windows 10 τώρα περιλαμβάνουν επίσης έναν ενσωματωμένο SSH client στον οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω της εντολής Command Prompt / PowerShell.

1. Ανοίξτε το Terminal (ή στα Windows κάντε δεξί κλικ στο Start) -> Command Prompt ή PowerShell) και πληκτρολογήστε:

ssh [προστατευμένο με email]

είναι η διεύθυνση IP του Raspberry Pi που βρήκαμε παραπάνω. Για παράδειγμα:

ssh [προστατευμένο με email]

Σημειώστε ότι αν έχετε αλλάξει το όνομα χρήστη Pi από την προεπιλογή ("pi"), τότε εισάγετε εκείνο το όνομα όταν συνδέεστε. Για παράδειγμα:

ssh [προστατευμένο με email]

2. Την πρώτη φορά (μόνο) που συνδέετε θα λάβετε μια προειδοποίηση ασφαλείας. Πληκτρολογήστε ναι, στη συνέχεια πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης.

προειδοποίηση ασφαλείας

3. Η γραμμή εντολών θα αλλάξει σε αυτή του Raspberry Pi.

οθόνη παραγγελίας καμία εγγύηση

Τώρα μπορείτε να ελέγξετε το Pi σαν να πληκτρολογείτε απευθείας στο παράθυρο του τερματικού.

Windows (παλαιότερες εκδόσεις)

Σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows πρέπει να κάνετε λήψη μιας εφαρμογής ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται PuTTY.

 1. Στην καρτέλα Σύνοδος, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει Τύπο σύνδεσης: SSH (είναι από προεπιλογή), εισάγετε τη διεύθυνση IP της Pi στο πεδίο Όνομα κεντρικού υπολογιστή και πατήστε Άνοιγμα. Μπορείτε να αφήσετε τον αριθμό θύρας στην προεπιλεγμένη ρύθμιση.

  η οθόνη ρύθμισης στόκου

 2. Την πρώτη φορά (μόνο) που συνδέετε, θα δείτε μια προειδοποίηση ασφαλείας. Κάντε κλικ στο κουμπί ναι.

  Ειδοποίηση ασφαλείας PuTTY

 3. Εισαγάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας (δείτε τις προεπιλογές παραπάνω).

  Η γραμμή εντολών θα αλλάξει σε αυτή του Raspberry Pi.

Android

Κατεβάστε και εγκαταστήστε μια εφαρμογή πελάτη SSH. Θα χρησιμοποιήσουμε το ConnectBot επειδή είναι ανοικτού κώδικα και μπορείτε να το κατεβάσετε είτε από το Play Store είτε μέσω του F-Droid.

 1. Όταν ανοίξει η εφαρμογή, θα εμφανιστεί η ένδειξη "Δεν δημιουργήθηκαν ακόμα φιλοξενούντες". Κάντε κλικ στο σύμβολο + για να ρυθμίσετε μια νέα σύνδεση.
 2. Βεβαιωθείτε ότι το πρωτόκολλο είναι ssh (είναι από προεπιλογή) και κάτω από το [email protected]: port enter: [προστατευμένο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο]Μπορείτε να επιτρέψετε στην εφαρμογή να συμπληρώνει αυτόματα το πεδίο Ψευδώνυμο ή να επιλέξει το δικό σας. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε άλλες ρυθμίσεις. Αγγίξτε το κουμπί + όταν τελειώσετε.

  προσθέστε πρωτόκολλο στην οθόνη επεξεργασίας κεντρικού υπολογιστή

 3. Στην επόμενη οθόνη, απλά επιλέξτε τον πρόσφατα δημιουργημένο ξενιστή.

  Επιλέξτε το νέο κεντρικό υπολογιστή

 4. Την πρώτη φορά (μόνο) που συνδέετε, θα δείτε μια προειδοποίηση ασφαλείας. Επιλέξτε Ναι.

  πριν από τη σύνδεση

 5. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας όταν σας ζητηθεί να συνδεθείτε στο Pi σας.

  πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης και τη σύνδεση

  Η εντολή εντολών θα είναι αυτή του Raspberry Pi.

iOS / iPadOS

Οι ελεύθεροι πελάτες SSH ανοιχτού κώδικα είναι δύσκολο να αποκτηθούν για το iPhone ή το iPad σας, γι 'αυτό θα χρησιμοποιήσουμε τη δημοφιλή εφαρμογή Terminus. Οι Premium λειτουργίες είναι διαθέσιμες μέσω της αγοράς εντός εφαρμογής, αλλά δεν απαιτούνται μόνο για SSHing σε Pi.

 1. Ανοίξτε το Terminus (δεν χρειάζεται να εγγραφείτε για νέο λογαριασμό) και επιλέξτε Νέος κεντρικός υπολογιστής.

  νέο κεντρικό υπολογιστή

 2. Βεβαιωθείτε ότι η χρήση του SSH είναι ενεργοποιημένη (από προεπιλογή), εισάγετε την διεύθυνση IP της Pi δίπλα από το Hostname, το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης ("pi" και "raspberry" από προεπιλογή). Στη συνέχεια, πατήστε Αποθήκευση.
 3. Επιλέξτε το νέο κεντρικό υπολογιστή. Την πρώτη φορά (μόνο) που συνδέετε, θα δείτε μια προειδοποίηση ασφαλείας. Επιλέξτε Συνέχεια.

  επιλέξτε νέο κεντρικό υπολογιστή

 4. Όλα είναι καλά, ο πελάτης θα συνδεθεί και θα δείτε την εντολή εντολής του Pi.

  ο πελάτης είναι συνδεδεμένος

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me