Πώς να ρυθμίσετε το uMatrix: έναν οδηγό για αρχάριους

Το uMatrix (γνωστό και ως Micro Matrix) είναι μια χρήσιμη επέκταση για τον Firefox και το Chrome που προσφέρει στους χρήστες πολύ περισσότερη προστασία σε απευθείας σύνδεση. Λόγω της αποποίησης ευθυνών της επέκτασης, πολλοί μη διαδικτυακοί χρήστες διαδικτύου αποφασίζουν να μην προσθέσουν αυτήν την φανταστική επέκταση στον browser τους.

Umatrix Pic 001

Τα καλά νέα είναι ότι παρά τα προηγμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, δεν χρειάζεται να είσαι κακοποιός να χρησιμοποιήσεις το uMatrix. Στην πραγματικότητα, μπορεί να δημιουργηθεί γρήγορα και εύκολα ακόμα και από άτομα με λίγες τεχνικές γνώσεις. Και με μια μόνο μέρα πρακτικής, οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει τη δοκιμή και το σφάλμα για να βελτιώσει σημαντικά την ιδιωτικότητά του χρησιμοποιώντας το uMatrix.

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε τη διεπαφή για το uMatrix και θα δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές και τεχνάσματα για να ξεκινήσετε τη χρήση του uMatrix στο Chrome ή τον Firefox.

Τι κάνει το uMatrix?

Το uMatrix είναι ένα σημείο και κάντε κλικ στο στοιχείο αποκλεισμού περιεχομένου ιστού (firewall με βάση τη μήτρα). Το uMatrix σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τον έλεγχο του τι εκτελεί το πρόγραμμα περιήγησης όταν επισκέπτεστε ιστοσελίδες. Αυτό σας επιτρέπει να καθορίσετε τι λήψεις του προγράμματος περιήγησης σας από τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε.

Το uMatrix είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό τείχος προστασίας που θα εμποδίσει την εισαγωγή πολλών κακόβουλων προγραμμάτων, bloatware, ιχνηλατών, cookies - και άλλου κακόβουλου κώδικα - από το μηχάνημά σας.

Με αυτό το πρόσθετο του προγράμματος περιήγησης, όλα όσα κάνετε online γίνονται ασφαλέστερα - περιήγηση και πλοήγηση, σύνδεση στο internet, σύνδεση σε λογαριασμούς και ακόμη και επικοινωνίες με βάση το πρόγραμμα περιήγησης στο Facebook ή μέσω υπηρεσιών webmail.

Καταναλώστε λιγότερα δεδομένα χάρη στο uMatrix

Το ωραίο πράγμα για το uMatrix είναι ότι, καθώς βελτιώνει την ασφάλεια και την ψηφιακή μυστικότητα, αυξάνει και τους χρόνους φόρτωσης σελίδας. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατανάλωση δεδομένων εύρους ζώνης. Εξαιρετικό για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί κινητά δεδομένα ή VPN με περιοριστικά δικαιώματα εύρους ζώνης (όπως δωρεάν VPN).

Γιατί το uMatrix αποκλείει τις απαραίτητες λειτουργίες του ιστότοπου?

Το uMatrix αποκλείει από προεπιλογή όλους τους τομείς τρίτων. Ορισμένες από αυτές τις περιοχές είναι απαραίτητες για να χρησιμοποιήσετε τους ιστότοπους που επισκέπτεστε. Γιατί το uMatrix τους αποκλείει; Σκεφτείτε το ως προφύλαξη, το uMatrix ξέρει ότι αν κάτι σε μια σελίδα δεν προέρχεται από τον τομέα του 1ου κόμματος, μπορεί να μην το χρειαστείτε - έτσι το μπλοκάρει.

Δυστυχώς, είναι απαραίτητο να αλλάξετε κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις για να απολαύσετε πολλές από τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε. Μερικοί άνθρωποι μπορεί απλά να θέλουν να απενεργοποιήσουν το uMatrix για πολλές από τις τοποθεσίες που επισκέπτονται και να το χρησιμοποιούν μόνο σε ιστότοπους που θεωρούν "αμφιλεγόμενος" όπως είναι οι σταθμοί ροής κ.λπ..

Η απόφαση αυτή εξαρτάται από εσάς. Ωστόσο, με λίγη πρακτική, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να ενεργοποιείτε και να απενεργοποιείτε γρήγορα και εύκολα τους τομείς χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή uMatrix. Αυτό θα σας αφήσει να καταλάβετε τι μπορείτε και δεν μπορείτε να μπλοκάρει για να κάνει έναν ιστότοπο να λειτουργεί σωστά!

Η διεπαφή χρήστη

Παρόλο που φαίνεται λίγο περίπλοκη, η διεπαφή χρήστη σας δείχνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε μια εύκολη στην κατανόηση μορφή χρώματος. Όλα τα πράσινα επιτρέπονται και όλα τα κόκκινα μπλοκάρονται. Αν κάτι είναι σκούρο πράσινο, αυτό είναι "επιλεγμένο" και εάν είναι σκούρο κόκκινο, είναι "μαύρο".

Στο επάνω αριστερό μέρος της διασύνδεσης, το μπλε μενού και ο αστερίσκος / αστέρι (*) σας επιτρέπουν να επιλέξετε αν θέλετε να κάνετε αλλαγές που επηρεάζουν όλους τους ιστότοπους (σε παγκόσμιο επίπεδο) ή μόνο τον ιστότοπο που επισκέπτεστε αυτή τη στιγμή. Το μπλε μενού στα αριστερά είναι για ρυθμίσεις σε επίπεδο ιστότοπου, ενώ ο αστερίσκος / αστέρι προορίζεται για σφαιρικές ρυθμίσεις. Στον Firefox, ο αστερίσκος / αστέρας είναι προσβάσιμος μόνο κάνοντας κλικ στο μπλε "πεδίο εφαρμογής" για να αποκτήσετε ένα αναπτυσσόμενο μενού που περιέχει τον αστερίσκο.

Umatrix επάνω αριστερό μενού

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε αυτό το μέρος του μενού, επειδή αν αποφασίσετε να αποκλείσετε έναν τομέα παγκοσμίως (για όλους τους ιστότοπους), μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργικότητα σε όλους τους ιστότοπους που επισκέπτεστε. Εάν πραγματοποιήσετε καθολικές αλλαγές που είναι λανθασμένες, ίσως χρειαστεί να επιστρέψετε στις γενικές ρυθμίσεις (*) αργότερα για να αναιρέσετε τις ενέργειές σας. Προς το παρόν, εστιάστε στις αλλαγές σε επίπεδο ιστότοπου (επιλέγοντας το μπλε όνομα τομέα), καθώς αυτές είναι ευκολότερες να διορθωθούν.

Κάθε φορά που κάνετε αλλαγές στο uMatrix - μπορείτε να δοκιμάσετε το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής - επαναφορτώνοντας τη σελίδα.

Umatrix 2

Εάν είστε ικανοποιημένοι με τις αλλαγές, μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί κλειδώματος. Αυτό εξοικονομεί τις αλλαγές που μόλις εφαρμόσατε.

Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με τις αλλαγές, επειδή σταματούν ορισμένες σημαντικές λειτουργίες που εργάζονται στον ιστότοπο που επισκέπτεστε, τότε μπορείτε να αναιρέσετε τις αλλαγές αντί να τις αποθηκεύσετε. Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο εργαλείο γόμας.

Umatrix 3

Θυμηθείτε να δοκιμάσετε τις αλλαγές που κάνετε κάνοντας επαναφόρτωση της σελίδας πριν κάνετε κλικ στο κουμπί κλειδώματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο γόμας για να ακυρώσετε τις αλλαγές που μόλις δοκιμάσατε στον επεξεργαστή uMatrix. Το γεγονός ότι μπορείτε εύκολα να ακυρώσετε τυχόν αλλαγές που κάνετε, σημαίνει ότι είστε ελεύθεροι να προσπαθήσετε να αποκλείσετε οποιονδήποτε τομέα επιθυμείτε - αν έχει αρνητικές συνέπειες, απλά να το ακυρώσετε αργότερα!

Umatrix 4

Αυτό είναι το "δοκιμή και λάθος" τη μέθοδο που συζητήσαμε προηγουμένως στο άρθρο και είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το uMatrix.

Αναλυτικές δυνατότητες αποκλεισμού

Το ωραίο πράγμα για το uMatrix είναι ότι είναι δυνατό να μπλοκάρει τα πράγματα ανά κατηγορία. Το uMatrix μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αποκλείει τα αιτήματα του ιστότοπου από:

 1. όνομα τομέα (όλα)
 2. μπισκότα
 3. css
 4. εικόνες
 5. μεσο ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
 6. σεναρίων
 7. XHR
 8. iframes
 9. οι υπολοιποι

Umatrix 5

Τα καλά νέα είναι ότι, ως αρχάριος, μπορείτε να αγνοήσετε όλες τις ρυθμίσεις που βρίσκονται στα δεξιά του "όλου".

Με λίγη πρακτική, θα γίνετε αρκετά προηγμένοι για να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ρυθμίσεις. Αλλά για τώρα, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του uMatrix εστιάζοντας στα αιτήματα του hostname. Αυτά μπορούν να βρεθούν στην αριστερή πλευρά. (Κάτω από "όλα".)

Umatrix 6

Πώς να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ένα πεδίο (ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στον επεξεργαστή)

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε οποιοδήποτε πεδίο / κουτί στο uMatrix κάνοντας κλικ στο επάνω ή το κάτω μέρος του πεδίου. Κάθε πεδίο στον επεξεργαστή μήτρας είναι δύο κουτιά. Κάνοντας κλικ στο πάνω μισό μετατρέπει το πεδίο πράσινο (ξεμπλοκάρισμα), κάνοντας κλικ στο κάτω μισό του πεδίου γίνεται κόκκινο (μπλοκαρισμένο).

Κάντε κλικ εδώ για να ξεμπλοκάρετε

Umatrix Pic 109

Κάντε κλικ εδώ για να μπλοκάρει

U Matrix Pic 110

Ξεκινώντας με το uMatrix

Όταν κάνετε λήψη του uMatrix για πρώτη φορά, θα έχει άμεση επίδραση στον τρόπο συμπεριφοράς και φόρτωσης των ιστότοπων. Αυτό μπορεί να κάνει να φαίνεται ότι το uMatrix έχει σπάσει το πρόγραμμα περιήγησης. Αυτό μπορεί να είναι λίγο συντριπτικό και οδηγεί πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν αμέσως και να απεγκαταστήσουν την επέκταση.

Ράβετε με αυτό, γιατί στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να ξεμπλοκάρετε τα πράγματα που χρειάζεστε - ανεξάρτητα από τον δικτυακό τόπο που επισκέπτεστε.

Πώς να φτιάξετε το YouTube με το uMatrix

Ένα τέλειο παράδειγμα αυτού είναι το YouTube. Όταν εγκαθιστάτε το uMatrix αυτόματα αποκλείει πολλές λειτουργίες που χρειάζεστε για πλοήγηση στο YouTube και παρακολούθηση βίντεο. Σε αυτή την ενότητα, θα σας δείξουμε πώς να ξεμπλοκάρει αυτό που χρειάζεστε.

Θυμηθείτε: μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό το μέρος του οδηγού για να ξεμπλοκάρετε τα πράγματα και σε άλλες ιστοσελίδες. Το uMatrix λειτουργεί το ίδιο ανεξάρτητα από τον δικτυακό τόπο στον οποίο βρίσκεστε!

 1. Προχωρήστε στο YouTube με το uMatrix εγκατεστημένο. Θα παρατηρήσετε ότι δεν φορτώνεται σωστά τίποτα. Δεν υπάρχουν προτεινόμενα βίντεο και δεν μπορείτε να δείτε τα κανάλια που έχετε εγγραφεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το uMatrix αποκλείει αυτόματα τους τομείς τρίτων. Όλοι οι τομείς τρίτου μέρους αποκλείονται από προεπιλογή.

  Umatrix Pic 111

 2. Για να εμφανιστεί ξανά το περιεχόμενο στο YouTube, πρέπει να καταργήσετε τον αποκλεισμό ενός τομέα που ονομάζεται s.ytimg.com

  Umatrix Ytimg

 3. Για να αποκλείσετε αυτόν τον τομέα, μετακινηθείτε προς τα κάτω στην αριστερή πλευρά μέχρι να την δείτε και κάντε κλικ οπουδήποτε στο πάνω μισό του πλαισίου ονόματος τομέα για να το μετατρέψει από κόκκινο σε πράσινο. Μπορείτε να κάνετε κλικ στο επάνω ή το κάτω μέρος κάθε πλαισίου στο uMatrix - η κορυφή κάνει το κουτί πράσινο και το κάτω μέρος το κάνει κόκκινο.

  Κάντε κλικ στο πάνω μισό του πλαισίου όπου το βέλος δείχνει να γίνει πράσινο
  Umatrix Pic 112

 4. Τώρα αυτό s.ytimg.com είναι πράσινο, επιτρέπονται τα δέκα σενάρια που χρειάζεστε για να φορτώσετε το YouTube.

  U Matrix Pic 113

 5. Χτυπήστε το κουμπί ανανέωσης σελίδας στην κορυφή και η αρχική σελίδα του YouTube θα φορτωθεί σωστά.

  Umatrix Pic 114

 6. Τώρα που η σελίδα έχει φορτωθεί σωστά. Αναζητήστε το λουκέτο στην κορυφή του uMatrix. Θα παρατηρήσετε ότι έχει ένα μικρό αριθμό 1 δίπλα σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι έχετε κάνει μια αλλαγή. Τώρα πατήστε το κουμπί λουκέτου για να αποθηκεύσετε αυτήν την αλλαγή.

  Umatrix Pic 115

 7. Αφού πατήσετε το κουμπί λουκέτου, μπορείτε να μετακινηθείτε με ασφάλεια από το YouTube, επειδή η αλλαγή είναι μόνιμη.

Παρά την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής, θα παρατηρήσετε ότι το YouTube εξακολουθεί να μην λειτουργεί σωστά. Εάν κάνετε κλικ σε ένα βίντεο και περιμένετε να φορτωθεί, το βίντεο δεν θα τελειώσει ποτέ τη φόρτωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το uMatrix έχει αποκλείσει το Google Video από προεπιλογή - έναν άλλο τομέα που χρειάζεστε.

Για να φορτώσετε και να παίξετε βίντεο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παραπάνω 7 βήματα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, προχωρήστε και ξεμπλοκάρετε τον τομέα: googlevideo.com

 1. Για να το ξεκλειδώσετε κάντε κλικ στο πάνω μισό του googlevideo.com κουτί. Αυτό θα μετατρέψει το πλαίσιο πράσινο (και μερικά άλλα πλαίσια κάτω από αυτό).
 2. Τώρα επαναφορτώστε τη σελίδα χρησιμοποιώντας το κουμπί επαναφόρτισης - για να ελέγξετε ότι το βίντεο αναπαράγεται.
 3. Τέλος, πατήστε το εικονίδιο κλειδώματος για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

  Umatrix Pic 116

Ένα VPN είναι ένα άλλο εργαλείο που θα προστατεύει τα δεδομένα σας, θα σας εμποδίσει να σας παρακολουθεί και θα σας επιτρέψει να ξεκλειδώσετε βίντεο YouTube που δεν είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας. Οι περισσότερες υπηρεσίες VPN υψηλής απόδοσης διαθέτουν επίσης λειτουργίες που εμποδίζουν τις διαφημίσεις.

Γενικές ρυθμίσεις

Εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να αποκλείσετε ένα συγκεκριμένο τομέα σε όλους τους ιστότοπους που επισκέπτεστε, αντί να χρησιμοποιήσετε το μπλε πεδίο στο πάνω αριστερό μέρος - θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τον αστερίσκο / αστέρι (*). Η επιλογή του αστερίσκου (*) σημαίνει ότι όλες οι αλλαγές που κάνετε όταν κάνετε κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος είναι ".

Αυτή η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που περιγράφεται στην ενότητα YouTube αυτού του οδηγού. Η μόνη διαφορά είναι ότι επηρεάζει κάθε τοποθεσία. Το παγκόσμιο εργαλείο είναι εξαιρετικό αν, για παράδειγμα, θέλετε να αποκλείσετε την παρακολούθηση του Facebook σε κάθε ιστοσελίδα εκτός από το ίδιο το Facebook. (Ή για να αποκλείσετε οποιαδήποτε άλλη παρακολούθηση.)

Συμβουλές και κόλπα

Είναι δυνατό να ρυθμίσετε γρήγορα το uMatrix να κάνει αρκετά δροσερά πράγματα. Αυτή η ενότητα είναι ένας γρήγορος οδηγός σχεδιασμένος για να σας επιτρέψει να επιλέξετε όλες τις αγαπημένες ρυθμίσεις απορρήτου για το uMatrix!

 1. Κάντε κλικ στο μικρό γρανάζι στο επάνω αριστερό μέρος της διεπαφής χρήστη uMatrix. Αυτό θα ανοίξει τις ρυθμίσεις
 2. Επιλέξτε "Απόρρητο" και τοποθετήστε ένα τετράγωνο σε κάθε κουτί. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι πολύ χρήσιμες και θα αναγκάσουν το πρόγραμμα περιήγησής σας να διαγράψει πολλά ενοχλητικά cookies από το μηχάνημά σας.

Umatrix Pic 118

Ένα πράγμα που αξίζει να ληφθεί υπόψη είναι ότι οι χρήστες του Chrome δεν θα λάβουν την τελική επιλογή (συμβολοσειρά Spoof User-Agent, επιλέγοντας τυχαία μια νέα κάτω από κάθε 5 λεπτά). Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα - η οποία αποκρύπτει το άτομο σας το δακτυλικό αποτύπωμα - θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το uMatrix στον Firefox. Θυμηθείτε, η αποτελεσματικότητα της πλαστογράφησης του παράγοντα χρήστη σας για την προστασία από την αποτύπωση δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Επιπλέον, αξίζει να το θυμόμαστε αυτό "Αυστηρό HTTPS: απαγορεύεται το μεικτό περιεχόμενο" μπορεί να εμποδίσει ορισμένους ιστότοπους να φορτώσουν κάποιο περιεχόμενο. Ωστόσο, αυτό είναι καλύτερο για την ασφάλεια, και οι περισσότερες καλές ιστοσελίδες βρίσκονται σήμερα στο HTTPS. Στην πραγματικότητα, γενικά συνιστάται να απομακρύνετε από κανέναν ιστότοπο HTTPS (αν και, φυσικά, εξαρτάται από αυτό που κάνετε).

Ρύθμιση του uMatrix Anti-Malware

Μια άλλη φανταστική λειτουργία ενσωματωμένη στο uMatrix είναι η ικανότητά του να αποκλείει κακόβουλο λογισμικό και κακόβουλους ιστότοπους. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιεί έναν αριθμό ηλεκτρονικών αποθετηρίων που ενημερώνονται τακτικά με κακόβουλες τοποθεσίες και κώδικες.

Για να διατηρήσετε το uMatrix ενημερωμένο, κάντε κλικ στο Περιουσιακά στοιχεία στο μενού ρυθμίσεων και βεβαιωθείτε ότι το uMatrix ελέγχει αυτόματα για ενημερώσεις. Αυτά τα "αρχεία Hosts" είναι οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι που χρειάζεται η επέκταση για να σας προστατεύσει. Η διατήρηση αυτών των αρχείων κεντρικών υπολογιστών σημαίνει ότι το uMatrix λειτουργεί ως σουίτα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό καθώς και ένα τείχος προστασίας.

Umatrix Pic 119

Απενεργοποίηση όλων των σεναρίων στο uMatrix

Από την κυκλοφορία του Firefox Quantum, πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποίησαν το NoScript έχουν χάσει κάποια βασική λειτουργικότητα. Αυτό έχει οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση στο uMatrix. Όποιος χρησιμοποίησε το NoScript μπορεί να θέλει να συνεχίσει να εμποδίζει όλα τα scripts από προεπιλογή στο uMatrix. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό είναι εύκολο να δημιουργηθεί.

Από προεπιλογή, το uMatrix επιτρέπει δέσμες ενεργειών πρώτου μέρους. Οι αρχάριοι θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη ρύθμιση uMatrix όπως αυτή. Ωστόσο, οι προχωρημένοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα απόσπασμα κώδικα για να διασφαλίσουν ότι όλα τα σενάρια είναι απενεργοποιημένα από προεπιλογή και πρέπει να επανενεργοποιηθούν για κάθε ιστότοπο που επισκέπτονται.

 1. Κάντε κλικ στο γρανάζι στο πάνω αριστερό μέρος της διεπαφής uMatrix
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα "Οι κανόνες μου" στο μενού ρυθμίσεων
 3. Μεταβείτε στο κάτω μέρος των προσωρινών κωδικών κανόνων στη δεξιά πλευρά
 4. Κάντε κλικ μετά τον κωδικό για τον τελευταίο υπάρχοντα προσωρινό κανόνα και πατήστε enter για να μπείτε σε μια νέα γραμμή

  Umatrix 220

 5. Τώρα γράψε * * block script
 6. Κάντε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση και ο κανόνας θα εμφανίζεται με μαύρο χρώμα.
 7. Τέλος, κάντε κλικ στο κουμπί "commit" στο επάνω μέρος της οθόνης για να μεταβείτε στους "Μόνιμους κανόνες" στα αριστερά.

Τώρα όλες οι δέσμες ενεργειών αποκλείονται από προεπιλογή. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το uMatrix UI για να ξεμπλοκάρετε τα scripts σε κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτεστε, όπως και στο NoScript.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me