Τι είναι το VPN και πώς λειτουργεί; Ένας μη τεχνικός οδηγός για αρχάριους σε εικονικά ιδιωτικά δίκτυα

Τι είναι το VPN?

Ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο ή το VPN είναι ένα κομμάτι λογισμικού που αλλάζει τη διεύθυνση IP και κρυπτογραφεί ολόκληρη την διαδικτυακή σας κίνηση. Αυτό βελτιώνει το ιδιωτικό απόρρητο και την ασφάλεια στο διαδίκτυο και βοηθά τους χρήστες να παρακάμψουν την ηλεκτρονική λογοκρισία που επιβάλλει η κυβέρνηση, οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός ή πρόσωπο που εμποδίζει ιστοσελίδες.

Οφέλη από τη χρήση ενός VPN

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση μιας υπηρεσίας VPN, τα οποία έχουν ως εξής:

 1. Αποτρέπει τον πάροχο Διαδικτύου (ISP) να βλέπει τι παίρνετε στο διαδίκτυο

  Αυτό το καθιστά πολύ καλό στην αποτροπή της γενικής κυβέρνησης επιτήρησης του είδους που εκτελεί η ΕΑΑ.

  Επιπλέον, οι ιστότοποι δεν μπορούν να δουν ούτε την πραγματική διεύθυνση IP σας ούτε τον ISP σας. Το μόνο που μπορούν να δουν είναι η διεύθυνση IP του διακομιστή VPN, ο οποίος συνήθως μοιράζεται μεταξύ πολλών χρηστών VPN για την περαιτέρω προστασία του κάθε χρήστη.

  Αντίθετα με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, αξιόπιστες υπηρεσίες VPN δεν τηρούν αρχεία καταγραφής αυτών των πληροφοριών για μεταγενέστερη ανάκτηση. Πράγματι, πολλές υπηρεσίες VPN με επίκεντρο το ιδιωτικό απόρρητο προχωρούν περαιτέρω και επίσης καταργούν όλα τα αρχεία καταγραφής των μεταδεδομένων που μπορούν να συνδέσουν έμμεσα τους πελάτες με τη δραστηριότητά τους στο Διαδίκτυο.

 2. Αποτρέπει τους ιστότοπους να βλέπουν τη διεύθυνση IP σας

  Η διεύθυνση πρωτοκόλλου Internet ή η διεύθυνση IP είναι ο τρόπος με τον οποίο αναγνωρίζεστε στο διαδίκτυο. όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN, αυτό αντικαθίσταται με τη διεύθυνση IP του παροχέα VPN σας, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναγνώρισή σας από τους ιστότοπους.

  Αυτό πηγαίνει πολύ μακριά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Επίσης καθιστά πιο δύσκολο για τους διαφημιστές να σας στοχεύσουν με διαφημίσεις.

 3. Η λογοκρισία της νίκης

  Ένα VPN σάς επιτρέπει να παρακάμψετε τη λογοκρισία, είτε από ένα κατασταλτικό καθεστώς, είτε από τους διαχειριστές ασύρματων σχολών ή γραφείων σας.

  Συνδέοντας με ένα VPN, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους, απλώς συνδέοντας σε ένα διακομιστή VPN που βρίσκεται κάπου όπου το περιεχόμενο δεν είναι λογοκρισμένο.

 4. Σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες ροής, όπως το Netflix

  Ένα VPN σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε ξένες υπηρεσίες streaming που είναι αποκλεισμένες στη χώρα σας - ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε πραγματικά. Απλά συνδεθείτε με ένα διακομιστή VPN στη χώρα και, όσον αφορά το Διαδίκτυο, είστε εκεί!

  Για παράδειγμα, συνδέοντας σε διακομιστή VPN στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορείτε να πραγματοποιήσετε ροή περιεχομένου US Netflix. Η αμερικανική έκδοση της υπηρεσίας έχει περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες από οποιονδήποτε άλλο κατάλογο χωρών Netflix. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για να ξεμπλοκάρετε τα βίντεο στο Youtube, παρακάμπτοντας περιφερειακούς περιορισμούς προσποιώντας ότι είστε σε μια χώρα που είναι διαθέσιμο το βίντεο.

  Ή, εάν συνδεθείτε με ένα διακομιστή VPN στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν το BBC iPlayer στο εξωτερικό.

 5. Σας προστατεύει από τους δύο χάκερ

  Πώς γνωρίζετε ότι το WiFi στο τοπικό κατάστημα καφέ σας είναι ασφαλές; Απάντηση ... δεν το κάνετε. Αυτό ισχύει για δωρεάν δημόσιο WiFi παντού. Και η χρήση ανασφαλούς WiFi είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για εγκληματίες χάκερ να κλέψουν τα ευαίσθητα δεδομένα σας.

  Ένα VPN θα σας προστατεύσει όταν χρησιμοποιείτε όλες τις μορφές δημόσιου WiFi επειδή τα δεδομένα σας είναι κρυπτογραφημένα με ασφάλεια.

 6. Σας προστατεύει όταν το P2P χτυπάει

  Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN για torrenting πραγματική διεύθυνση IP σας θωρακίζεται από τους συνομηλίκους κατεβάζοντας το ίδιο torrents. Κρύβει επίσης το περιεχόμενο αυτού που κατεβάζετε από τον ISP σας και είναι βολικό για την πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους.

  Όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN για torrenting πραγματική διεύθυνση IP σας θωρακίζεται από τους συνομηλίκους κατεβάζοντας το ίδιο torrents. Κρύβει επίσης το περιεχόμενο αυτού που κατεβάζετε από τον ISP σας και είναι βολικό για την πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα VPN

Οι μηχανισμοί της χρήσης ενός VPN είναι απλοί και ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που χρησιμοποιείτε, πρέπει να κάνετε κάτι τέτοιο:

 1. Εγγραφείτε για ένα σχέδιο VPN.
 2. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το λογισμικό. Το λογισμικό VPN σε επιτραπέζιους υπολογιστές αναφέρεται συχνά ως πελάτης VPN, ενώ το λογισμικό για κινητές συσκευές ονομάζεται εφαρμογή VPN. Στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο πράγμα και αντιμετωπίζουμε τους όρους εναλλακτικά.
 3. Εκτελέστε τον υπολογιστή-πελάτη ή την εφαρμογή.
 4. Συνδεθείτε στον πελάτη ή την εφαρμογή με τα στοιχεία σύνδεσης που χρησιμοποιήσατε όταν αγοράσατε τη συνδρομή.
 5. Πολλές εφαρμογές VPN διαθέτουν ένα μεγάλο φιλικό κουμπί "Connect". Απλά κάντε κλικ ή πιέστε το για να συνδεθείτε με έναν κοντινό διακομιστή VPN που έχει επιλεγεί από τον πάροχο VPN. Αυτό σχεδόν σίγουρα θα παρέχει την ταχύτερη διαθέσιμη σύνδεση VPN. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν διακομιστή σε διαφορετική χώρα, ορισμένα VPNs έχουν έναν χάρτη, ώστε να μπορείτε απλά να κάνετε κλικ στη χώρα για την οποία θέλετε να συνδεθείτε στον χάρτη. Εάν το VPN σας δεν το έχει, κάντε κλικ στο κουμπί μενού και αυτό θα σας δείξει τη λίστα με τους διακομιστές VPN που διαθέτει το VPN.

Πώς λειτουργεί ένα VPN?

Όταν εγκαθιστάτε και εκτελείτε μια εφαρμογή VPN, συνδέεται με διακομιστή VPN που εκτελείται από πάροχο VPN. Όλα τα δεδομένα που εισέρχονται και εξέρχονται από τη συσκευή σας κρυπτογραφούνται με ασφάλεια και δρομολογούνται μέσω αυτής της "σήραγγας VPN".

Πώς λειτουργεί ένα VPN

Ως εκ τούτου, ο διακομιστής VPN λειτουργεί ως πύλη μεταξύ εσάς και του Διαδικτύου. Αποτρέπει τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου σας από το να βλέπει τι παίρνετε στο διαδίκτυο και εμποδίζει τους ιστότοπους στο διαδίκτυο να βλέπουν ποιοι είστε.

Ο ISP σας χρειάζεται ακόμα να σας συνδέσει με το διακομιστή VPN, αλλά επειδή όλα τα δεδομένα που περνούν μέσω της σήραγγας VPN στον διακομιστή VPN είναι κρυπτογραφημένα, δεν μπορούν να δουν το περιεχόμενο των δεδομένων σας.

Αυτή η παραπλανητικά απλή εγκατάσταση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα ...

Συχνές ερωτήσεις VPN

Μήπως ένα VPN με κάνει ανώνυμο?

Ανεξάρτητα από το πώς μια υπηρεσία διαφημίζει η ίδια, τα VPN παρέχουν ιδιωτικότητα, όχι ανωνυμία. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή ο διακομιστής VPN μπορεί να δει τα πάντα που ο ISP σας μπορεί κανονικά.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον ISP σας, τα καλά δίκτυα VPN δεν καταγράφουν αυτές τις πληροφορίες και επομένως παρέχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικής ζωής από ό, τι συνήθως κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ακόμα και αυτά, ωστόσο, θα αρχίσουν να καταγράφουν πληροφορίες αν κλητευθούν ή έχουν εκδώσει δεσμευτική δικαστική εντολή.

Κανένα προσωπικό VPN δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει τη φυλακή για εσάς! Αυτό σημαίνει ότι τα VPN είναι άχρηστα για την ιδιωτικότητα; Καθόλου. Αυτές οι νομικές κινήσεις είναι ιδιαίτερα στοχοθετημένες εναντίον ατόμων που ενδιαφέρουν, έτσι δεν αποτελούν απειλή για την ιδιωτικότητα των περισσότερων χρηστών VPN.

Ωστόσο, οι Edward Snowden του κόσμου αυτού, που απαιτούν πολύ υψηλά επίπεδα πραγματικής ανωνυμίας, θα πρέπει να χρησιμοποιούν το δίκτυο Tor και όχι VPN για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους.

Πώς να ρυθμίσετε το VPN σας?

Το λογισμικό VPN έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολο στη χρήση και θα πρέπει να λειτουργεί απλά χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες ρυθμίσεις. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν διαθέτετε σύνδεση στο Internet IPv6, καθώς πολλές εφαρμογές VPN αγωνίζονται να χειριστούν σωστά το νέο πρότυπο διαδικτύου. Συνεπώς, είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγξετε ότι το VPN σας έχει ρυθμιστεί σωστά για να σας προστατεύσει όπως υποτίθεται.

Τι είναι ένας διακόπτης σκοτώματος?

Χάρη στις ιδιοτροπίες του Διαδικτύου, οι συνδέσεις VPN μερικές φορές αποτυγχάνουν. Κατά την κανονική πορεία των γεγονότων, όταν αυτό συμβεί, θα παραμείνετε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο αλλά χωρίς την προστασία του VPN.

Ένας διακόπτης kill σας προστατεύει από αυτό, εμποδίζοντας τις συνδέσεις μέσα και έξω από τη συσκευή σας, εκτός εάν η σύνδεση VPN είναι ενεργή.

Το VPN θα επιβραδύνει το διαδίκτυο μου?

Ένα VPN δρομολογεί τα δεδομένα σας ένα επιπλέον πόδι σε ένα διακομιστή VPN, ο οποίος πρέπει στη συνέχεια να δαπανήσει την κρυπτογράφηση της ισχύος επεξεργασίας και να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα. Είναι επομένως αναπόφευκτο ότι η χρήση ενός VPN θα επιβραδύνει τη σύνδεσή σας στο Internet τουλάχιστον λίγο.

Οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες στο παιχνίδι είναι η απόσταση από το διακομιστή VPN και ο τρόπος φόρτωσης του διακομιστή VPN. Αν συνδεθείτε με έναν διακομιστή κοντά σας που δεν είναι υπερφορτωμένος, τότε μπορείτε να περιμένετε να χάσετε περίπου 10 τοις εκατό της βασικής ταχύτητας Internet σας. Ωστόσο, τα πιο γρήγορα δίκτυα VPN επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε διακομιστές υψηλής ταχύτητας, ώστε να μην χρειάζεται να αντιμετωπίζετε αργή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Χρειάζομαι ISP εάν χρησιμοποιήσω ένα VPN?

Ναί.

Ένας ISP ή ένας παροχέας υπηρεσιών Internet παρέχει την σύνδεσή σας στο διαδίκτυο και απαιτείται να σας συνδέσει με το διακομιστή VPN.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα VPN σε όλες μου τις συσκευές?

Κάθε πάροχος VPN σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε το λογισμικό του σε όσες συσκευές επιθυμείτε. Ωστόσο, οι περισσότεροι περιορίζουν πόσες συσκευές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα με έναν μόνο λογαριασμό. Αναφέρουμε τον αριθμό των συσκευών που ένα VPN σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα ως τον αριθμό των "ταυτόχρονων συνδέσεων" που επιτρέπει.

Τα VPN συνήθως επιτρέπουν περίπου τρεις έως πέντε ταυτόχρονες συνδέσεις παρόλο που ο αριθμός αυτός μπορεί να ποικίλει σημαντικά.

Η πλειοψηφία των υπηρεσιών VPN προσφέρει εφαρμογές iOS VPN καθώς και VPN για χρήστες Android, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί υποστήριξη για λιγότερο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας. Όσον αφορά τους υπολογιστές-πελάτες, οι περισσότερες υπηρεσίες VPN υποστηρίζουν χρήστες Windows και Mac, αλλά οι χρήστες VPN Linux μπορούν να βρεθούν πιο δύσκολα.

Μπορώ να πάρω ένα δωρεάν VPN?

Για πολύ καιρό, ήταν κάτι σαν μια αβεβαιότητα ότι "αν δεν πληρώσετε για ένα προϊόν τότε είστε το προϊόν". Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια πολύ περιορισμένη δωρεάν υπηρεσία που ήταν λίγο περισσότερο από έναν δοκιμαστή για μια πληρωμένη- για υπηρεσίες που μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα υπάρχουν τουλάχιστον δύο δωρεάν υπηρεσίες VPN εκεί έξω που είναι πραγματικά αρκετά καλά. Ακόμη και αυτά είναι περιορισμένα με διάφορους τρόπους, όμως, σε σύγκριση με περισσότερες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Έχουμε διαπιστώσει ότι οι φθηνές υπηρεσίες VPN είναι μεταξύ των καλύτερων στην αγορά. VPN με τα πιο περιζήτητα χαρακτηριστικά μπορούν να βρεθούν για λιγότερο από $ 2 το μήνα.

Μήπως ένα VPN με κάνει ασφαλές?

Εν συντομία, Ναί.

Ένα VPN θα σας κάνει ασφαλείς από:

 • Δημόσιοι χάκερ WiFi
 • Ο ISP σας
 • Μαζική επιτήρηση της κυβέρνησης
 • Εμπορικοί φορείς εκμετάλλευσης WiFi που πωλούν τις συνήθειες περιήγησής σας για κέρδος
 • Κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων
 • Εταιρείες διαφήμισης και αναλύσεων που αποθηκεύουν τα δεδομένα σας για να σας στοχεύσουν με τις Διαφημίσεις (αν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με πρόσθετα προγραμμάτων περιήγησης anti-tracker).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me