Πώς να παρακάμψετε τον περιορισμό του εύρους ζώνης χρησιμοποιώντας το VPN

Η ουδετερότητα του δικτύου είναι η αρχή ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν εξίσου όλα τα δεδομένα στο διαδίκτυο, χωρίς διακρίσεις ή χρεώσεις διαφοροποιημένες από τον χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα, την εφαρμογή, τον τύπο του προσαρτημένου εξοπλισμού και τους τρόπους επικοινωνίας..

Η ουδετερότητα του δικτύου θεωρείται ευρέως ως ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας του διαδικτύου. Παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες και τους χρήστες με ίσους όρους ανταγωνισμού, ενθαρρύνεται η καινοτομία και οι δυναμικές νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν.

Από πλευράς καταναλωτή, η ουδετερότητα δικτύου σημαίνει ότι το περιεχόμενο που θέλετε (και για το οποίο πληρώνετε εύρος ζώνης) σας παραδίδεται με την ίδια υψηλή ταχύτητα, ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό το περιεχόμενο.

Δυστυχώς, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους το Εφετείο των ΗΠΑ για το District of Columbia Circuit έριξε αποτελεσματικά την ουδέτερη ουδετερότητα και η FCC, η οποία έχει την δουλειά της να υπερασπιστεί την ουδετερότητα και παρά μια τεράστια δημόσια κατακραυγή που οδήγησε σε μια πρωτοφανή 3 εκατομμύρια σχόλια που παραμένουν στον δικτυακό τόπο δημόσιας διαβούλευσης (προκαλώντας το να συντριβεί δύο φορές), μάλλον φαίνεται ότι αποφασίζει να «σώσει» την ουδετερότητα του δικτύου καταστρέφοντάς την.

Δεδομένου ότι ο νέος επικεφαλής της FCC, Tom Wheeler, εργάστηκε για χρόνια ως επαγγελματικός λόμπιστρο που αγωνίστηκε κατά της ουδετερότητας του δικτύου, αυτό είναι εξίσου καταθλιπτικό, καθώς δεν προκαλεί έκπληξη.

Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν χάθηκαν καθόλου χρόνο για να μειώσουν την ουδετερότητα, οι λόγοι για τους οποίους είναι σε μεγάλο βαθμό τρεις:

  1. Μπορούν πλέον να προσφέρουν στις εταιρείες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για την ταχύτερη πρόσβαση στους πελάτες τους. Ενώ αυτό συνεπάγεται πρόσθετα έσοδα για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, αυτό σημαίνει ότι οι μικρότερες εταιρείες, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για το πρόσθετο εύρος ζώνης θα έχουν πετάξει στην "αργή λωρίδα". Οι μόνοι νικητές εδώ είναι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το άνισο πεδίο για να καταπνίξουν τον ανταγωνισμό τους
  2. Μπορούν πλέον να προσφέρουν στους πελάτες πελατειακά πακέτα διαδικτύου με καλωδιακό στυλ, τα οποία παρέχουν στους πελάτες πρόσβαση σε περιορισμένο μόνο αριθμό καναλιών (π.χ. ιστοσελίδες και υπηρεσίες διαδικτύου). Για να έχετε απεριόριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι πελάτες θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Περιττό να πούμε ότι αυτό έχει τρομερές κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη
  3. Μπορούν να διακρίνουν τις υπηρεσίες που ανταγωνίζονται με τις δικές τους. Το κλασικό παράδειγμα αυτού είναι ότι τόσο η Comcast όσο και η Verizon (οι οποίες τρέχουν υπηρεσίες ροής μέσω διαδικτύου), σχεδόν αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου τον Ιανουάριο, άρχισαν να τροφοδοτούν την κίνηση Netflix. Η δικαιολογία τους είναι ότι η Netflix αδικαιολόγητα γουρλώνει το εύρος ζώνης τους, οπότε είναι δίκαιο ότι θα πρέπει να πληρώσει για αυτό, αλλά σίγουρα οι πελάτες πληρώνουν για τους ISP για το συγκεκριμένο εύρος ζώνης ακριβώς έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ροής όπως το Netflix?

Πώς VPN μπορεί να βοηθήσει την παράκαμψη ISP στραγγαλισμού

Η χρήση υπηρεσίας VPN συνδέει τον υπολογιστή σας (συμπεριλαμβανομένων των κινητών συσκευών) με διακομιστές VPN παρόχους που χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένο τούνελ. Επειδή όλα τα δεδομένα που περνούν μέσω αυτής της σήραγγας προστατεύονται από ισχυρή κρυπτογράφηση, ο ISP σας δεν μπορεί να γνωρίζει τι κάνουν οι χρήστες στο διαδίκτυο και επομένως δεν μπορεί να δώσει προτεραιότητα ή να κάνει διακρίσεις κατά συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Ακριβώς για να αποδείξει πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτό τον Ιούλιο, ο Colin Nederkoorn, Διευθύνων Σύμβουλος του Customer.io, πραγματοποίησε μια σειρά δοκιμών στις οποίες η χρήση του VPN βελτίωσε τις ταχύτητες σύνδεσης του, όταν στέλνει Netfix πάνω από τη σύνδεσή του Verizon δέκα φορές!

Επομένως, η χρήση ενός VPN εμποδίζει τον περιορισμό των υπηρεσιών διαδικτύου, και θα αποτελέσει πιθανώς ένα ζωτικό εργαλείο στον αγώνα για τη διατήρηση της ουδετερότητας του δικτύου. Ωστόσο…

Είναι δυνατό για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να στραγγαλίζουν / αποκλείουν το ίδιο το VPN

Παρόλο που όλα τα δεδομένα που διέρχονται από μια κρυπτογραφημένη σήραγγα VPN κρύβονται από έναν ISP, μπορεί να «βλέπουν» την ίδια τη σήραγγα και συνεπώς μπορούν να επιλέξουν να γκρεμίσουν ή να μπλοκάρουν όλη αυτή την κίνηση. Εναλλακτικά, μπορεί να απενεργοποιήσει ή να μπλοκάρει όλη την κίνηση που συνδέεται με γνωστές διευθύνσεις IP που ανήκουν σε παρόχους VPN.

Ο περιορισμός ή η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας VPN είναι πολύ προβληματική, καθώς οι επιχειρήσεις βασίζονται στο VPN για να εξασφαλίσουν εσωτερικές επικοινωνίες, πληρωμές διαδικασιών και για οποιονδήποτε αριθμό συνήθων σκοπών που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία τους, οπότε η απαγόρευση των πρωτοκόλλων VPN θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η εκτέλεση OpenVPN (ή SSTP) μέσω της θύρας TCP 443 καθιστά την κυκλοφορία VPN αδιαίρετη από την κίνηση HTTPS (https: //), η οποία χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο στο οποίο βασίζεται σχεδόν όλη η ασφάλεια του Διαδικτύου.

Επομένως, η κυκλοφορία VPN μπλοκάρεται αποκλειστικά σε εξαιρετικά περιοριστικές χώρες όπως η Κίνα ή το Ιράν, αλλά υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενδέχεται να το καταστήσουν θλιβερό. Ευτυχώς, αυτό μπορεί να παρακάμπτεται εύκολα με τη μετάβαση στη θύρα 443 tcp, παραβιάζοντας αυτό θα έσπαγε αποτελεσματικά το Διαδίκτυο.

Οι προσαρμοσμένοι πελάτες VPN πολλών παρόχων σας επιτρέπουν να αλλάζετε εύκολα τις θύρες. Για να το κάνετε αυτό στο κοινό πρόγραμμα OpenVPN ανοικτού κώδικα, μπορείτε να επεξεργαστείτε το σχετικό αρχείο .ovpn σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και να αλλάξετε με μη αυτόματο τρόπο τις ρυθμίσεις.

θυρίδα αλλαγής

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, ο πάροχος VPN θα πρέπει να είναι σε θέση και με χαρά να σας βοηθήσει.

Πολλοί παροχείς VPN προσφέρουν επίσης διακομιστές "stealth", οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνολογίες παρόμοιες με το obfspoxy για να αποκρύψουν τη χρήση της επισκεψιμότητας VPN.

Ένας μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ ενδέχεται να στραφούν στο διαδίκτυο για χρήστες συνδεδεμένους με τις γνωστές σειρές IP των παρόχων VPN. Ως χρήστης, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε σχετικά με αυτό εκτός από την επιλογή να χρησιμοποιήσετε λιγότερο γνωστούς παρόχους VPN, αλλά οι ίδιοι οι πάροχοι μπορούν να ανακυκλώσουν τις διευθύνσεις IP τους, να δημιουργήσουν νέους διακομιστές μεσολάβησης και να εκτελέσουν διάφορα άλλα κόλπα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτής της απειλής.

Πέρασμα έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η πρόσφατη κατάρρευση της δικτυακής ουδετερότητας στις ΗΠΑ, και ειδικότερα η περάτωση της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης της FCC (η οποία επεκτάθηκε από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο των σχολίων που έλαβε), εστίασε την παγκόσμια προσοχή στην το ζήτημα του στραγγαλισμού στην Αμερική και έχει καταστήσει επείγουσα προτεραιότητα για τους Αμερικανούς νέους.

Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί πολύ καλά τις εκδηλώσεις στις ΗΠΑ και οι ISP παντού ελπίζουν ότι θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα τους επιτρέπει να χρεώνουν διαφορετικά για διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης στο Internet και εύρους ζώνης.

Η ΕΕ και η Βραζιλία έχουν εγκρίνει νομοθεσία που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ουδετερότητας του δικτύου, αλλά ακόμη και εδώ, το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της διαδικτυακής κίνησης διαπερνά τις ΗΠΑ (ακόμη και όταν οι ΗΠΑ δεν είναι ούτε σημείο εκκίνησης ούτε προορισμός) τα κράτη ενδέχεται να επηρεάσουν τους χρήστες αλλού.

Σε όλες τις περιπτώσεις, εφ 'όσον δεν είναι η ίδια η θρυμματισμένη, το VPN θα βοηθήσει (και συζητήθηκε παραπάνω, ακόμα και όταν είναι θλιβερό, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές).

Μια σημείωση σχετικά με τη θλίψη του BitTorrent

Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, ακόμη και σε χώρες που υποστηρίζουν την ουδετερότητα δικτύου, κάνουν διακρίσεις κατά της κυκλοφορίας του BitTorrent, υποθέτοντας ότι όλη αυτή η κίνηση συνεπάγεται παράνομη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Για να διαπιστώσετε αν η ροή του BitTorrent σας είναι θλιβερή, ελέγξτε αυτό το φανταστικό εργαλείο από το Measurement Lab, το οποίο σας επιτρέπει να δείτε πόσο θραύση της επισκεψιμότητας BitTorrent εκτελείται όχι μόνο ανά χώρα, αλλά από τον ISP.

neutralnet2

Και πάλι, χρησιμοποιώντας ένα VPN (το οποίο επιτρέπει το P2P) θα παρακάμψει αυτό το στραγγαλισμό, παρέχοντας τα επιπλέον πλεονεκτήματα της απόκρυψης αυτού που μεταφορτώνετε από τον ISP σας και χρησιμοποιώντας μια διεύθυνση IP proxy προς τα έξω, θα διασφαλίσει ότι οι λήψεις σας δεν μπορούν να εντοπιστούν πραγματική διεύθυνση IP. αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση ενός VPN για ιστοσελίδες torrent, ρίξτε μια ματιά στα καλύτερα δίκτυα VPN για torrenting άρθρο.

Το πιάσιμο

Επειδή το VPN περιλαμβάνει δεδομένα που μετακινούνται μέσω ενός επιπλέον σκέλους του ταξιδιού καθώς δρομολογείται μέσω των διακομιστών VPN και επειδή η κρυπτογράφηση και η αποκρυπτογράφηση δεδομένων απαιτεί επεξεργαστική ισχύ, το VPN χρησιμοποιεί πάντα ταχύτητα που μπορεί να είναι μόλις 10%. να είναι πολύ περισσότερο.

Το πλεονέκτημα της χρήσης του VPN για την αποφυγή του στραγγαλισμού εξαρτάται συνεπώς από το χτύπημα ταχύτητας που προκύπτει από τη χρήση ενός VPN, που τίθεται ενάντια στο μέγεθος του θρυμματισμού που συμβαίνει. Όπως αποδείχθηκε αρκετά θεαματικά από τον κ. Nederkoorn και τις 10 φορές ταχύτερες ταχύτητες του Netflix κατά τη χρήση του VPN (όπως προαναφέρθηκε), τα οφέλη μπορεί να είναι ακόμη σημαντικά.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me