VPN Δικαιοδοσία: Πού είναι η καλύτερη θέση για να βασιστεί ένα VPN;

Ένα VPN είναι μια υπηρεσία συνδρομής στο διαδίκτυο που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους χρήστες αυξημένη ψηφιακή προστασία προσωπικών δεδομένων. Κάνει αυτό με δύο τρόπους - με την απόκρυψη της θέσης του χρήστη (διεύθυνση IP) και με ασφαλή κρυπτογράφηση όλων των δεδομένων.

Χάρτης δικαιοδοσίας VPN

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι όπου ένας πάροχος VPN έχει την έδρα του μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο επίπεδο της ιδιωτικής ζωής που ο πάροχος μπορεί πραγματικά να προσφέρει. Οι καλύτερες δικαιοδοσίες για τους παρόχους VPN είναι τοποθεσίες όπου η κυβέρνηση δεν επιβάλλει καμία υποχρεωτική διατήρηση δεδομένων. Επιπλέον, είναι πολύ πιο ασφαλές για ένα VPN να βασίζεται σε μια χώρα που έχει ισχυρούς νόμους περί προστασίας δεδομένων.

Ενώ υπάρχουν αρκετές τοποθεσίες που θεωρούνται "οι καλύτερες για την εγκατάσταση VPNs" (και θα τις συζητήσουμε αργότερα), είναι καλύτερο να αρχίσουμε να εξετάζουμε τα μέρη όπου είναι το χειρότερο για ένα VPN που θα βασίζεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανόηση του τι είναι κακό σε αυτά τα μέρη ρίχνει πολύ φως στο γιατί ορισμένοι χώροι είναι καλύτεροι.

 • 5-EYES έθνη. Το Five Eyes (FVEY) είναι μια συμφωνία επιτήρησης μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Και οι πέντε χώρες έχουν υπογράψει την πολυμερή συμφωνία UKUSA, μια συνθήκη για κοινή συνεργασία στον τομέα των σημάτων πληροφοριών. Είναι η πιο ολοκληρωμένη συμμαχία κατασκοπείας στον κόσμο. Επίσης, τα περισσότερα έθνη της FVEY έχουν τουλάχιστον κάποιο επίπεδο υποχρεωτικής διατήρησης δεδομένων, εγγυήσεων - και ακόμη και παραγγελιών gag - που επιτρέπουν στις υπηρεσίες πληροφοριών να θέτουν τις τεχνολογικές εταιρείες (όπως τα VPN) υπό πίεση να παραδίδουν αρχεία καταγραφής για τους χρήστες τους.

 • 9-EYES έθνη. Πρόκειται για μια επέκταση του FVEY που προσθέτει τη Γαλλία, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες και τη Νορβηγία στη συμφωνία πληροφοριών των σημάτων. Ενώ τα τέσσερα επιπλέον έθνη με 9 μάτια δεν θεωρούνται προβληματικά ως FVEY, μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι έντονα ευθυγραμμισμένα με τις επεμβατικές πρακτικές των άλλων εθνών.

 • 14-EYES έθνη. Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία επέκταση της συνθήκης επιτήρησης της FVEY. Προσθέτει το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία στον κατάλογο των χωρών που πρέπει να θεωρηθούν με καχυποψία όταν πρόκειται για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μερικές φορές θεωρούνται λιγότερο ευνοϊκές για την ιδιωτική ζωή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η χώρα εφαρμόσει την οδηγία 2006 DRD της ΕΕ (που είναι πλέον αδρανής, αλλά κατοχυρώνεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ για τους τοπικούς νόμους) έναντι παρόχων VPN. Τα κράτη της ΕΕ που έχουν στενότερους δεσμούς με τα 14 κράτη των ματιών, πιθανότατα συνεργάζονται με την FVEY και σχεδόν όλα εκτελούν κάποιο επίπεδο κρυφής επιτήρησης. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες χώρες της ΕΕ που είναι γνωστό ότι ξεπερνούν τα υπόλοιπα όταν πρόκειται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής (περισσότερα για αυτά αργότερα).

 • Χώρες με υποχρεωτικούς νόμους περί διατήρησης δεδομένων. Οι υποχρεωτικοί νόμοι διατήρησης δεδομένων υποχρεώνουν τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (και μερικές φορές άλλες εταιρείες τεχνολογίας) να διατηρούν λεπτομερή αρχεία καταγραφής ολόκληρης της κίνησης που περνά μέσω των διακομιστών τους. Πολλά έθνη της ΕΕ έχουν υποχρεωτικούς νόμους για τη διατήρηση δεδομένων που ισχύουν άμεσα για τα δίκτυα VPN καθώς και για τους ISP.

 • ΔΑΜ και παραγγελίες gag. Οι χώρες που δεν έχουν υποχρεωτικούς νόμους για τη διατήρηση δεδομένων που εφαρμόζονται απευθείας σε VPN (όπως οι ΗΠΑ) συχνά επιβάλλουν "παραγγελίες gag". Μια παραγγελία gag εμποδίζει μια επιχείρηση να αποκαλύψει στο κοινό ότι έχει αρχίσει να διατηρεί τα αρχεία καταγραφής για λογαριασμό της κυβέρνησης. Ακόμη και ένα VPN μηδενικών αρχείων καταγραφής μπορεί να διακυβευτεί σε ένα έθνος με εντολές και παραγγελίες gag και οι συνδρομητές δεν θα ξέρουν ποτέ.

Ποιες είναι οι καλύτερες δικαιοδοσίες VPN?

Από όλες τις γνωστές δικαιοδοσίες όπου βασίζονται τα VPN, υπάρχουν μερικές που ξεχωρίζουν ως "το καλύτερο". Αυτές οι θέσεις θεωρούνται καλύτερες για τα VPN που πρέπει να βασίζονται για έναν από διάφορους λόγους:

 • Καλύτεροι νόμοι περί απορρήτου

 • Λιγότεροι δεσμοί με τις δυτικές κυβερνήσεις και το FVEY / 14-EYES

 • Λιγότερο οικονομικά σε θέση να αφιερώσουν χρήματα σε επιτήρηση μεγάλης κλίμακας

Ακολουθεί ένας κατάλογος των αγαπημένων μας δικαιοδοσιών, με τους λόγους για τους οποίους προτιμούνται γενικά:

 • Χονγκ Κονγκ. Παρά την εγγύτητά της με την Κίνα και τους ιστορικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ κερδίζει τώρα οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία. Έχει επίσης ισχυρούς νόμους περί απορρήτου που την καθιστούν μια εξαιρετική τοποθεσία για να βασιστεί ένα VPN.

 • Ρουμανία. Αν και είναι μέλος της ΕΕ, η Ρουμανία δεν είναι χώρα 14-EYES. Δεν επιβάλλει την υποχρεωτική διατήρηση δεδομένων ή την DRD της ΕΕ (για ISP ή VPN). Αυτό το καθιστά μία από τις λίγες ευρωπαϊκές τοποθεσίες που θεωρούνται ασφαλείς για τις επιχειρήσεις VPN που πρέπει να βασίζονται.

 • Βουλγαρία. Αυτή είναι μια άλλη χώρα που δεν εφαρμόζει τους νόμους περί υποχρεωτικής διατήρησης δεδομένων ή το DRD της ΕΕ έναντι τεχνολογικών επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων VPN). Η Βουλγαρία παραμένει επίσης εκτός της συνθήκης 14-EYES.

 • Σιγκαπούρη. Παρά το γεγονός ότι έχει πολλή λογοκρισία, η Σιγκαπούρη είναι μια καπιταλιστική Μέκκα που θεωρείται γενικά ως tech-haven. Έχει ισχυρούς νόμους περί απορρήτου δεδομένων που προστατεύουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα δεδομένα των ατόμων. Είναι ένα καλό μέρος για μια επιχείρηση VPN να βασίζεται επειδή η κυβέρνηση τείνει να εγκαταλείψει τις διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας μόνο.

 • Παναμάς. Αυτή η χώρα δεν έχει υποχρεωτικούς νόμους για τη διατήρηση δεδομένων, γι 'αυτό πιστεύεται ότι είναι καλό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ωστόσο, οι ισχυροί πολιτικοί δεσμοί της με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτρέψουν την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Καλύτερη από μια χώρα FVEY ή 14-EYES.

 • Τα βρετανικά νησιά. Η BVI ρυθμίζει τις δικές της εσωτερικές υποθέσεις και δεν έχει νόμους περί υποχρεωτικής διατήρησης δεδομένων. Ωστόσο, δεδομένου ότι βρίσκεται κάτω από τη δικαιοδοσία και κυριαρχία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις της BVI. Έτσι (και αυτό είναι κάτι σαν εικασία, δεδομένου ότι η νομική κατάσταση είναι πολύ σκοτεινή) με βάση το BVI θεωρείται ότι είναι ασφαλέστερο από το να βασίζεται σε ένα 14-EYES έθνος.

 • Ολλανδία. Αυτή η χώρα έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ισχυρή για το απόρρητο δεδομένων. Σε αυτή τη χώρα βασίζονται πολλές εταιρείες με γνώμονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής σελίδας, της μηχανής αναζήτησης που επικεντρώνεται στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και υποστηρίζεται από τον Edward Snowden. Δυστυχώς, οι Κάτω Χώρες προσπαθούν να περάσουν νέους νόμους μαζικής επιτήρησης. Προς το παρόν, παραμένει σε κενό μετά από δημοψήφισμα που απέρριψε τις νέες επεμβατικές πολιτικές. Ένα μέλος του 14-EYES.

 • Σουηδία. Παρόλο που η Σουηδία έχει νόμους υποχρεωτικής διατήρησης δεδομένων, το DRD δεν επιβάλλεται ποτέ ενάντια σε VPN. Αυτό καθιστά τη Σουηδία μία από τις λίγες χώρες που θεωρείται ασφαλής για ένα VPN που θα βασίζεται. Ωστόσο, εκτελεί επιτήρηση και είναι μέλος του 14-EYES.

συμπέρασμα

Όταν επιλέγετε πάροχο VPN, είναι σημαντικό να εξετάσετε πού βασίζεται το VPN. Εάν ένα VPN βασίζεται σε μια χώρα FVEY, 9-EYES ή 14-EYES, τότε είναι απαραίτητο να έχει πολιτική VPN μηδενικής καταγραφής. Ωστόσο, ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για την προστασία των δεδομένων σας - ειδικά εάν η χώρα αυτή επιβάλλει επίσης εντολές και παραγγελίες. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να μείνετε μακριά από τα δίκτυα VPN σε χώρες 5, 9 και 14-EYE αν εκτιμάτε την ιδιωτικότητα, επειδή είναι πιθανό να έχουν διακυβευτεί από υπηρεσίες πληροφοριών.

Στο τέλος της ημέρας, όλα βράζουν στο μοντέλο απειλής σας. Εάν χρειάζεστε ένα VPN που προστατεύει τα δεδομένα σας από τον ISP σας και τον τοπικό διαχειριστή του δικτύου σας ή για να σας προστατεύσει σε δημόσιο WiFi - ίσως να μην σας απασχολεί ιδιαίτερα το δίκτυο VPN.

Σε αυτόν τον οδηγό, έχουμε επισημάνει ορισμένα σημεία που πιστεύεται ότι είναι ιδανικά για να βασιστεί ένα VPN. Ωστόσο, αξίζει να θυμηθούμε ότι μεμονωμένοι διακομιστές VPN σε όλο τον κόσμο θα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της φυσικής τους θέσης.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me